Carian
Tips Cucian – Adakah Anda Gunakan Sabun Pencuci Yang Mencukupi Sewaktu Mencuci Pakaian?
June 7, 2024 Lina Rosli

Secara umumnya, jumlah sabun pencuci yang digunakan untuk setiap cucian bergantung kepada pelbagai faktor, antaranya:

  • Jenis sabun pencuci
  • Saiz cucian atau jumlah pakaian kotor
  • Betapa kotornya pakaian itu
  • Jenis mesin basuh

Untuk jumlah pakaian kotor bersaiz sederhana, peraturan yang baik ialah menggunakan ½ cawan penutup sabun pencuci untuk mesin kecekapan tinggi dan 1 cawan penutup sabun pencuci untuk mesin basuh tradisional.

Jika anda menggunakan pod atau pek sabun pra-ukur, ia sudah dioptimumkan untuk saiz cucian standard. Dalam kes ini, hanya gunakan satu bagi setiap cucian purata dan laraskan mengikut arahan pada label produk.

Jenis Mesin Basuh

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa mesin basuh muatan atas cenderung menggunakan lebih banyak air daripada mesin basuh muatan hadapan, jadi cucian anda mungkin memerlukan lebih sedikit sabun pencuci pakaian. Anda masih disyorkan untuk mengikuti arahan pada label detergen dan panduan pengeluar mesin.

Jika menggunakan mesin basuh dengan muatan atas atau top-load, sebaiknya elakkan daripada menambah sabun pencuci di atas pakaian anda. Untuk memastikan ia larut dengan betul, tambahkan sedikit air dahulu dan kemudian sabun, dan biarkan ia benar-benar hilang sebelum menambah pakaian anda. 

Untuk mesin basuh moden dengan saiz cucian yang sedikit, penggunaan sabun yang terlalu banyak mungkin boleh menyebabkan pakaian anda terlalu berbuih. Jadi, sukat sabun pencuci anda dengan sebaiknya kerana mesin basuh moden biasanya menggunakan lebih sedikit air.

Oleh itu, jika anda menggunakan terlalu sedikit bahan pencuci pakaian, ia mungkin tidak diagihkan sepenuhnya dan terlalu banyak sabun pula boleh menyukarkan proses bilas dan membersihkan pakaian.

Tanda Anda Menggunakan Detergen Terlalu Sedikit atau Terlalu Banyak

Tanda-tanda penggunaan sabun pencuci yang terlalu sedikit ialah pakaian yang terasa kotor, berminyak atau berbau busuk.

Sebaliknya, menggunakan terlalu banyak sabun pencuci boleh menyebabkan pakaian anda berasa keras dan bersabun. Selain itu, anda akan mendapati warna fabrik kelihatan lusuh dan pudar.

Komen