ais

Tagar populartips resepi berbuka puasa

Salahkah Menjadi Suri Rumah Sepenuh Masa?

Ada yang berpendapat jika suami tidak membenarkan isteri mereka bekerja dan lebih suka isteri duduk sahaja di rumah, mereka berfikiran kolot dan hanya pentingkan diri sendiri. B...

Aida Kamalia

30 Ogo • Bacaan 3 minit

2 Resepi Salad Sihat Yang Menyelerakan!  

Jika anda ingin menurunkan berat badan, hidangan pertama yang akan tiba di fikiran anda pasti salad. Kan? Namun disebabkan hidangan salad yang biasa anda nampak di kedai makan t...

Aida Kamalia

29 Ogo • Bacaan 3 minit

Bagaimana Emosi Memberi Kesan Kepada Anda?

Segelintir orang berpendapat yang mana emosi asas dapat memberi kesan dan mempengaruhi keupayaan kita untuk membuat keputusan secara rasional. Terdapat beberapa emosi negatif ya...

Lina Rosli

4 Okt • Bacaan 3 minit

Punca Keguguran Dan Apa Wanita Perlu Tahu 

Apabila pasangan menerima berita mereka bakal menerima cahaya mata, sudah pasti kedua-dua insan ini akan dipenuhi rasa gembira dan teruja terutamanya jika ini kehamilan yang per...

Aida Kamalia

19 Ogo • Bacaan 3 minit

Antara Ribut Petir Dan Hujan, Mana Yang Datang Dulu?

Ribut petir biasanya terjadi dalam jenis awan yang dikenali sebagai kumulonimbus. Apabila berlakunya petir, keadaan itu akan disertai oleh angin kencang seterusnya menghasilkan ...

Lina Rosli

16 Jan • Bacaan 2 minit

Royal Floria Putrajaya Kini Kembali Bertemakan Taman Diraja Pahang 

Buat pecinta-pecinta bunga semua, Tajria ada berita baik untuk ada semua! Festival Royal Floria kini kembali lagi buat kali ke-11 pada tahun 2019. Malah istimewanya  acara Royal...

Aida Kamalia

29 Ogo • Bacaan 3 minit

Kenali Fungsi Bahan yang Terkandung dalam Produk Penjagaan Kulit

Ramai yang gemar menggunakan produk penjagaan kulit namun sebagai pengguna yang bijak, kita perlu mengetahui fungsi bahan-bahan yang digunakan di dalam sesuatu produk. Ini membo...

Min Ahmad

27 Ogo • Bacaan 8 minit

Punca Bahagian Intim Wanita Menjadi Gelap 

Kebanyakan wanita pasti mengalami masalah bahagian intim menjadi gelap atau pun lebih mesra dipanggil Miss V. Sedikit sebanyak masalah ini akan mengganggu serta membuatkan keyak...

Aida Kamalia

21 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJSuggest - Idea Tirai Latar Untuk Majlis Perkahwinan

Tirai latar atau backdrop adalah salah satu elemen penting ketika melangsungkan majlis. Ada pelbagai jenis tirai latar yang anda boleh perolehi di pasaran sekarang. Ia boleh had...

Lina Rosli

5 Nov • Bacaan 3 minit

Apakah Kasut Yang Sesuai Untuk Digayakan Bersama Palazzo?

Secara umumnya, palazzo boleh dikatakan antara yang menjadi kegemaran ramai wanita tidak kira lapisan umur. Ia bukan sahaja memberikan imej yang positif malah ia turut membawaka...

Lina Rosli

5 Ogo • Bacaan 1 minit

Resepi Tortilla Chicken Wrap- Cadangan Untuk Sarapan Pagi Anda

Apabila anda bosan dengan sandwic biasa yang sama, anda mungkin boleh beralih sesuatu yang lebih sihat dan lazat. Tidak seperti shawarma, tortilla wrap adalah lebih mudah untuk ...

Lina Rosli

22 Ogo • Bacaan 1 minit

#TAJBeauty - 5 Kebaikan Ais Kiub Untuk Kulit

Ais bukan sahaja berguna untuk menyejukkan minuman anda tetapi juga boleh digunakan sebagai agen penyejuk untuk kulit anda. Anda akan terkejut dengan jumlah faedah yang ada pada...

Lina Rosli

11 Sep • Bacaan 2 minit

#TAJDeko - Apakah Makna Dan Simbol Di Sebalik Bunga?

Tahukah anda bahawa di sebalik pilihan gubahan bunga terdapat maksud dan simbol yang berkaitan dengan sesuatu? Dan, ada sesetengah bunga yang sesuai dengan keadaan tertentu? Mak...

Lina Rosli

21 Okt • Bacaan 3 minit

Jadi Barista Di Rumah - 5 Jenis Kopi Yang Boleh Anda Cuba

Jika anda seorang penggemar kopi dan ingin mencuba untuk membuat kopi Tajria hari ini akan berkongsi kepada anda beberapa jenis kopi yang boleh anda lakukan di rumah. 

Lina Rosli

13 Apr • Bacaan 3 minit

Ikuti 5 Cara Turun Berat Badan Dengan Mudah Dan Sihat! 

Pernah tak korang rasa berat badan sekarang dah melampau? Tapi rasa macam tak bersedia nak diet atau exercise lebih-lebih sebab takut tak mampu? Kita semua nak sihat, sampai sat...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Ibu-bapa Di Luar Sana, Pesan Kepada Anak Untuk Jaga Adab Semasa Beraya 

Menjelang Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba tak lama lagi ini, sudah pasti group Whatsapp anda semua dah pun berbunyi tak henti-henti kan? Lagi-lagi group adik-beradik, group...

Aida Kamalia

28 Mei • Bacaan 4 minit

Nak Travel Pada Bulan Ramadhan? Ikuti Tips Ini Dahulu

Travel pada bulan Ramadhan semestinya memberikan pengalaman yang berbeza berbanding hari-hari biasa. Pastinya mengembara semasa anda berpuasa akan mencabar minda dan fizikal and...

Aida Kamalia

9 Mei • Bacaan 3 minit

Elak Strok Haba - Ikuti Tips Ini 

Cuaca panas yang kering amat lazim di Malaysia kerana iklim negara ini sendiri. Pada tahun ini juga cuaca panas yang kering ini diramalkan akan berlanjutan hingga akhir Mac teru...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Makanan Yang Mampu Banyakkan Susu Badan Atau Milk Booster

Kalau bercakap tentang maknan semasa berpantang, mesti ibu-ibu dan murung sebab kebanyakan lauk pantang  sangat bosan dan tiada rasa. Tapi korang harus ingat, pemakanan sangat p...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Rutin Mingguan Untuk Pori-Pori Muka Sentiasa Bersih 

Pernah tak anda dengar orang berkata stim muka dapat membuka pori dan gunakan ais batu untuk menutup pori? Ya, kenyataan ini adalah tidak betul kerana pori-pori di muka tidak bo...

Aida Kamalia

16 Apr • Bacaan 3 minit

Fesyen Seluar Untuk Wanita Plus Size

Ada pendapat mengatakan wanita plus size ini takut untuk berfesyen, betul ke? Atau sebenarnya bukan takut, tetapi ketandusan idea untuk pakai fesyen macam mana. Kalau tak seluar...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 2 minit

Resepi Bomboloni Tiramisu 

Jika anda penggemar donut, pasti anda sudah ketahui satu jenis kuih yang tular baru-baru ini, iaitu bomboloni. Jika lihat dengan sekali pandang, bomboloni kelihatan seakan-akan ...

Aida Kamalia

10 Jul • Bacaan 3 minit

Pengalaman Makan Buffet Trace Restaurant & Bar Di Tingkat 40 

Untuk sesiapa yang sukakan makanan buffet terutamanya untuk makan malam, Aida sangat syorkan untuk pergi ke Trace Restaurant & Bar sementara baucer masih ada. Seperti wanita yan...

Aida Kamalia

22 Apr • Bacaan 4 minit

Tiada Lagi Perut Buncit Dan Masalah Perut Kembung Dengan Mengamalkan Air Rebusan Ini 

Memang seronok rasa apabila anda sendiri jenis seorang yang makan banyak mana sekalipun, perut tetap kekal kempis! Memang diakui amat susah untuk mengekalkan berat badan, teruta...

Aida Kamalia

23 Jul • Bacaan 3 minit

#TAJTravel - Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Di Dubai Airport (DXB)

Dubai adalah salah satu bandar metropolis yang yang kini pesat membangun dan menjadi semakin lebih futuristik. Apabila anda tiba di lapangan terbang Dubai (DXB), anda pasti akan...

Lina Rosli

5 Sep • Bacaan 3 minit

#TAJMakan - Nikmati Burn-T Cheesecake Di The Farm Foodcraft

The Farm Foodcraft adalah sebuah restoran dan kafe yang terletak di The Sphere, Bangsar South yang membawakan tema seakan di ladang. Ia juga menampilkan hidangan yang berkonsepk...

Lina Rosli

24 Sep • Bacaan 1 minit

Neighbours Coffee Bar - Kafe Pilihan Penggemar Fuwa-Fuwa Souffle Jepun

Sekali datang pasti nak lagi. Neighbours’ Coffee Bar atau lebih dikenali sebagai Kafe Neighbourhood adalah salah satu kafe yang sangat popular di kalangan peminat manisan. Ia te...

Lina Rosli

28 Feb • Bacaan 1 minit

#TAJMakan- Mari 'Rise and Shine' Di Tapestry KL

Bagi anda yang masih tercari-cari tempat makan untuk hujung minggu ini, anda mungkin boleh berkunjung ke Tapestry KL di Chow Kit. Kafe ini terletak di tengah pusat bandar Kuala ...

Lina Rosli

7 Nov • Bacaan 2 minit

Mengapa Penyaman Udara Tidak Sejuk Walaupun Telah Lama Dipasang?

Adakah terdapat masalah pada penyaman udara anda yang mana ia tidak menyejukkan bilik atau ruang rumah anda? Jika ya, maka anda perlu memeriksa beberapa perkara pada penyaman ud...

Lina Rosli

16 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Elak Pembaziran Di Bazaar Ramadhan

Sedar tak sedar, nak masuk minggu keempat dah kita kan. Semakin hampir bulan Ramadhan akan meninggalkan kita. Tapi sebelum tu, tak terlambat lagi untuk kita mengubah sikap buruk...

Aida Kamalia

23 Mei • Bacaan 4 minit

Apa Suami Perlu Lakukan Semasa Isteri Berpantang? 

Sebagai pasangan yang bakal menimang cahaya mata tidak lama lagi, terutamanya ini merupakan anak pertama, pasti pelbagai persiapan perlu dibuat untuk menanti kehadiran insan bar...

Aida Kamalia

19 Jun • Bacaan 5 minit

One Day Trip Ke Cameron Highlands Dengan Bajet RM60 Seorang

Selain bercuti ke taman tema dan kawasan kepulauan, anda mungkin boleh beralih ke kawasan pergunungan dan bukit-bukit yang mempunyai permandangan yang cantik dan udara yang nyam...

Lina Rosli

6 Ogo • Bacaan 4 minit

Guna Cara Ini Untuk Halang Kucing Anda Kencing Merata-rata 

Sebagai pemilik kucing pastinya anda akan bagi sebaik mungkin kasih sayang pada kucing kesayangan anda. Akan tetapi apabila kucing jantan meningkat dewasa pada umur 5 bulan keat...

Aida Kamalia

26 Jun • Bacaan 4 minit

Tempat Makan Sedap Dan Halal Di Seoul, Korea 

Semasa Aida bercuti di Seoul minggu lepas, memang segaja Aida tak bawa apa-apa makanan dari Malaysia sebagai bekalan. Sebab memang niatnya untuk mencuba semua makanan yang orang...

Aida Kamalia

9 Ogo • Bacaan 6 minit

Lawati Dan Terokai Nostalgia Laman Seni Kwai Chai Hong Kuala Lumpur

Seperti di kebanyakkan negeri lain, terdapat banyak lorong-lorong seni yang kini menjadi perhatian orang ramai. Jika di Penang, anda pasti akan singgah sebentar di Penang Art St...

Lina Rosli

13 Jun • Bacaan 4 minit

Aneka Resepi Daging Yang Boleh Dimasak Menggunakan Daging Korban 

Sempena Hari Raya Aidil-Adha  ini sudah pasti anda dapat banyak daging korban hasil sumbangan dari orang ramai atau pun keluarga anda. Haruslah diingatkan disini, setelah anda d...

Aida Kamalia

14 Ogo • Bacaan 4 minit

Tips Memilih dan Menyimpan Buahan dan Sayuran

Kerap kali kita membeli sayuran dan buah-buahan namun ia tidak bertahan lama. Baru beberapa hari dibeli, sudah mula layu dan mengecut. Berikut adalah tips yang boleh anda prakti...

Min Ahmad

11 Feb • Bacaan 5 minit

Dari Mana Asalnya Sos Tomato - Dahulunya Dipanggil Kicap?

Sebelum hadirnya sos tomato yang anda lihat di kebanyakan kedai di pasaran, sos atau kuah ini sebenarnya berasal dari bahan-bahan seperti isi ikan, daging dan soya. 

Lina Rosli

8 Okt • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 5 Mitos Mengenai Pendermaan Organ

Derma organ atau tisu adalah amalan yang bukan baru di Malaysia kerana ia merupakan salah satu kaedah rawatan yang yang dilakukan di negara kita. Bilangan pesakit yang memerluka...

Lina Rosli

23 Jan • Bacaan 3 minit

Naelofar Hijab Kini Boleh Didapati Di Shopee - Diskaun Sehingga 30 Peratus

Naelofar sememangnya sebuah jenama yang tidak asing lagi untuk rekaan dan koleksi tudung muslimah di Malaysia. Bagi yang meminati koleksi tudung di bawah jenama Naelofar, anda k...

Lina Rosli

8 Mei • Bacaan 2 minit

Jenis Sayuran dan Buahan Yang Mampu Bertahan Lama 

Sekitar tempoh PKP ini, kita dinasihatkan untuk duduk di rumah dan keluar rumah untuk perkara penting sahaja, seperti untuk mendapatkan bekalan makanan. Namun sekiranya anda tin...

Min Ahmad

1 Apr • Bacaan 3 minit

5 Jenis Peti Sejuk Yang Boleh Anda Pertimbangkan Untuk Rumah Anda

Pernahkah anda terfikir jika tiada peti sejuk di rumah anda, ia akan menjadi sangat sukar untuk anda menyimpan barang makanan yang basah. Peti sejuk merupakan satu item yang pen...

Lina Rosli

16 Mac • Bacaan 3 minit

Perbezaan Antara Jenis-Jenis Produk Tenusu Di Pasaran

Sekiranya anda gemar membeli barangan keperluan dapur dan menghabiskan masa di bahagian produk tenusu, anda akan mendapati terdapat pelbagai jenis produk tenusu yang dipamerkan....

Min Ahmad

9 Apr • Bacaan 3 minit

Mengapa Anda Tidak Boleh Nyahbeku Ayam Menggunakan Air Panas?

Pernahkah anda pulang bekerja dan tidak sempat untuk mengeluarkan bahan-bahan dari dalam peti sejuk beku, lebih-lebih lagi ayam? Jika ya, apakah yang akan anda lakukan?

Lina Rosli

27 Okt • Bacaan 2 minit

5 Trend Makanan Paling Overrated Pada Dekad Ini

Tahun 2019 sudah hampir di penghujungnya. Jika anda lihat dari tahun 2010 hingga 2019 terdapat banyak pilihan makanan dan minuman yang mendapat perhatian ramai. Namun, ada varia...

Lina Rosli

27 Dis • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Mengetahui Saiz Seluar Yang Sesuai Untuk Anda?

Pernahkah anda berasa sukar untuk mendapatkan saiz seluar yang sepadan dengan badan anda? Lebih-lebih lagi pada masa kini, kebanyakkan butik pakaian atau pasaraya tidak membenar...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 2 minit

Sinki Berbau Busuk - Bersihkan Sinki Anda Tanpa Menggunakan Bahan Kimia

Bagi anda yang selalu memasak dan kerap membasuh lauk dan pinggan yang kotor, anda pasti akan mengalami masalah sinki tersumbat dan kotor. 

Lina Rosli

18 Sep • Bacaan 2 minit

Mengidam: Fakta atau Mitos?

Mengidam sering dikaitkan dengan wanita mengandung. Namun, adakah mengidam adalah situasi yang harus dipandang serius atau sekadar mainan minda?

Min Ahmad

24 Jun • Bacaan 3 minit

Tips Memesan Minuman Di Starbucks - Dapatkan Minuman Mengikut Citarasa Anda

Setiap individu mempunyai pilihan dan citarasa untuk minuman kegemaran mereka. Ada yang menggemari minuman yang manis, ada juga yang memilih untuk mendapatkan minuman masam, pah...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 3 minit

3 Resepi Aiskrim Yang Boleh Anda Buat Di Rumah

Setiap kali cuaca yang panas pasti membuatkan anda ingin mencari sesuatu yang menyegarkan. Sebelum ini jika anda menginginkan sesuatu yang sejuk, anda akan segera pergi ke kedai...

Lina Rosli

15 Apr • Bacaan 3 minit

Panduan Membeli Baju Dalam

Pakaian dalam merupakan satu keperluan bagi wanita. Pakaian dalam yang bersesuaian dengan saiz dan bentuk badan mampu membuatkan anda berasa selesa dan melonjakkan keyakinan diri.

Min Ahmad

16 Jul • Bacaan 4 minit

Dalgona Coffee - Jom Cuba!

Jika anda sedang mencari sesuatu yang ingin dilakukan semasa tempoh kawalan pergerakan dan pengasingan diri, Dalgona Coffee mungkin salah satu daripada aktiviti yang boleh anda ...

Lina Rosli

21 Mac • Bacaan 1 minit

5 Kombinasi Denim Biru Untuk Penampilan Yang Lebih Versatil

Terdapat banyak kombinasi denim biru bersama baju atau blaus yang boleh dibawa pergi ke luar atau pergi bekerja. Anda boleh kekal bergaya sekaligus menjadi inspirasi dan kreatif...

Lina Rosli

9 Jul • Bacaan 2 minit

5 Cara Mudah Untuk Merawat Melecur Atau First Degree Burns

First Degree Burns adalah kecederaan yang mempengaruhi lapisan pertama kulit anda. Melecur adalah salah satu bentuk kecederaan kulit yang paling ringan, dan biasanya mereka tida...

Lina Rosli

23 Dis • Bacaan 2 minit

Jenis Bunga Dan Tumbuhan Yang Boleh Mengakibatkan Alahan

Seperti yang anda ketahui, terdapat jenis bunga-bungaan dan tumbuhan yang akan mengakibatkan alahan pada sesetengah individu. Jadi, bagi mengelakkan hal ini daripada berlaku and...

Lina Rosli

20 Jul • Bacaan 1 minit

#DapurRamadanTajria - Ayam Goreng Berempah Style Mamak

Antara masakan kedai yang saya teringat-ingat sepanjang tempoh PKP ini ialah ayam goreng berempah. Terutama sekali dimakan dengan nasi panas-panas, papadam, sayur kobis goreng d...

Min Ahmad

28 Apr • Bacaan 1 minit

Ini Adalah Tempoh Segar Makanan Jika Simpan Di Dalam Peti Sejuk

Membekukan makanan adalah salah satu cara yang mudah bagi mengekalkan kesegaran makanan dan juga melambatkan proses kerosakan atau basi. Bukan itu sahaja, proses sejuk beku juga...

Lina Rosli

23 Mac • Bacaan 2 minit

Migrain - Perubahan Gaya Hidup Yang Positif Boleh Membantu Melegakannya

Migrain adalah satu rasa sakit yang berdenyut yang teruk di kepala. Biasanya, ia hanya dirasai di satu sisi kepala sahaja. 

Lina Rosli

14 Sep • Bacaan 3 minit

10 Kafe 'Instagrammable' Di Sekitar Selangor Yang Boleh Anda Lawati

Bagi anda yang gemar mengunjungi kafe-kafe yang menarik dan ingin mengemaskini gambar dan video di akaun Instagram anda, Tajria hari ini akan berkongsi senarai kafe yang boleh a...

Lina Rosli

22 Okt • Bacaan 4 minit