bersih

Tagar populartips resepi covid-19

#TAJResepi - Ayam Masak Kicap Mudah Dan Ringkas

Terdapat banyak variasi cara masakan untuk hidangan Ayam Masak Kicap ini. Ada hidangan yang berkuah dan juga sesetengah lauk yang kering dan pekat. Jadi, hari ini Tajria akan be...

Lina Rosli

3 Okt • Bacaan 1 minit

Awas! Ini Risiko Jika Anda Tidur Dengan Make Up 

Sayangnya nak basuh make up ni..cantik sangat Penatnya malam ni, tak larat nak cuci make up..

Aida Kamalia

21 Ogo • Bacaan 3 minit

Ikuti Kaedah Ini Untuk Menentukan Wangian Lilin Yang Sesuai Untuk Ruangan Rumah Anda

Lilin wangi atau scented candles adalah kaedah terbaik untuk mewujudkan suasana yang berbeza di setiap ruangan rumah anda yang berasingan. Tetapi wangian mana yang paling sesuai...

Lina Rosli

3 Sep • Bacaan 2 minit

Amalkan Tabiat Membasuh Tangan - Langkah Untuk Memastikan Peranti Sentiasa Bersih

Setiap individu mempunyai telefon pintar yang mana ia adalah item atau produk yang sering digunakan dalam kehidupan seharian. Oleh itu, selain menjaga kebersihan diri, kebersiha...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

#TAJSihat - Apakah Yang Terjadi Jika Anda Meletakkan Bawang Putih Di Bawah Bantal?

Semua orang tahu bahawa bawang putih mempunyai aroma yang agak kuat. Ia mempunyai karbohidrat dan protein yang kompleks, selain turut hadir dengan mineral dan vitamin penting se...

Lina Rosli

22 Nov • Bacaan 2 minit

Adakah Selamat Untuk Makan Telur Yang Telah Tamat Tempoh?

Betulkah telur juga mempunyai tempoh luput? Sesetengah pengeluar akan meletakkan tarikh akhir penggunaan dan ada segelintir yang sekadar meletakkan tarikh tersebut dikeluarkan.

Lina Rosli

1 Apr • Bacaan 2 minit

Bagaimana Untuk Mengurangkan Bau Hamis Kambing Dalam Masakan?

Daging kambing adalah daging merah yang lebih lembut dan halus berbanding daging lembu. Walau bagaimanapun, kelembutan daging ini bergantung pada usia dan jenis kambing. Bukan i...

Lina Rosli

27 Mei • Bacaan 2 minit

3 Petua Mengemas Mengikut Urutan Kerja Yang Betul

Kerja-kerja pembersihan atau mengemas rumah boleh dilakukan pada bila-bila masa dan kadangkala mengambil masa yang terlalu lama bagi memastikan keadaan rumah kembali seperti asa...

Lina Rosli

24 Mac • Bacaan 2 minit

Dapatkan Secawan Kopi Yang Lazat Menggunakan Mesin Espresso Philips

Bagi peminat-peminat kopi atau caffeine-lover, pasti anda amat menitik beratkan kelazatan dan kesegaran secawan kopi. Bukan mudah untuk anda mendapatkan secawan kopi yang menepa...

Lina Rosli

5 Dis • Bacaan 1 minit

#TAJSuggest - Adakah Lebih Baik Membalut Luka Atau Membiarkan Ia Terdedah?

Hampir setiap individu pernah mengalami kecederaan dan luka pada satu ketika dalam hidup mereka. Jika anda atau mana-mana individu tercedera atau luka, adalah sangat penting unt...

Lina Rosli

25 Okt • Bacaan 2 minit

#TAJFesyen - Pakaian Pun Ada Tarikh Luput?

Betulkah baju pun ada tarikh luput? Perlukah anda menukar sesuatu pakaian apabila sudah tidak boleh digunakan? Berapa lama tempoh masa untuk menggunakan sesuatu kelengkapan? Jaw...

Lina Rosli

7 Okt • Bacaan 2 minit

Punca Bahagian Intim Wanita Menjadi Gelap 

Kebanyakan wanita pasti mengalami masalah bahagian intim menjadi gelap atau pun lebih mesra dipanggil Miss V. Sedikit sebanyak masalah ini akan mengganggu serta membuatkan keyak...

Aida Kamalia

21 Ogo • Bacaan 3 minit

Know Your V Oleh Libresse - Ketahui Aspek Penting Kesihatan Wanita 

Baru-baru ini Libresse hadir dengan kempen KNOW YOUR V untuk memberi pengetahuan dan fakta kesihatan tentang Zon-V. Ia bertujuan untuk menjadikan lebih ramai wanita peka keadaan...

Lina Rosli

6 Mei • Bacaan 2 minit

#TAJSihat - Perlukah Anda Membersihkan Cerumen Di Telinga?

Cerumen (sebutan: se-roo-men) adalah nama saintifik untuk tahi telinga yang mana ia ditemui di saluran telinga berhadapan dengan ear drum. Terdapat mitos mengatakan bahawa cerum...

Lina Rosli

27 Nov • Bacaan 2 minit

Kesan Minyak Pada Baju - Ini 3 Tips Untuk Menghilangkan Kotoran Minyak

Pernahkah anda terkena kotoran minyak pada baju sewaktu makan? Kesan minyak ini boleh dikatakan agak sukar untuk dihilangkan, lebih-lebih lagi jika ia telah meresap ke dalam baj...

Lina Rosli

9 Jan • Bacaan 2 minit

Penjagaan Kulit Semasa Musim Jerebu

Malaysia ialah negara khatulistiwa yang beriklim panas dan lembap sepanjang tahun. Namun sejak 20 tahun kebelakangan ini, negara kita juga sering mengalami musim jerebu akibat p...

Min Ahmad

18 Sep • Bacaan 5 minit

Tips Kemas - Cara Untuk Memastikan Peti Sejuk Anda Sentiasa Bersih

Pernahkah anda terpukau melihat susun atur peti sejuk di kaca televisyen atau mana-mana gambar di arena web mengenai susun atur peti sejuk yang sangat kemas dan menarik? Apabila...

Lina Rosli

20 Feb • Bacaan 3 minit

Panduan Pemilihan Pakaian Untuk Menghadiri Temu Duga

Pemilihan baju dan gaya sewaktu temu duga adalah sangat penting kerana ia memberikan gambaran dan persepsi awal mengenai perwatakan seseorang individu. Bukan itu sahaja, ia juga...

Lina Rosli

21 Jan • Bacaan 2 minit

Elak 4 Perkara Ini Ketika Ingin Meningkatkan Motivasi Diri

Selain daripada meletakkan target atau kejayaan yang patut anda dapat, anda juga memerlukan semangat motivasi yang tinggi dalam menetapkan hala tuju dan langkah seterusnya sebag...

Lina Rosli

21 Ogo • Bacaan 3 minit

Rutin Untuk Dapatkan Glass Skin Seperti Wanita Korea

Jika kita lihat trend pada hari ini, ramai wanita atau individu tampil dengan matlamat untuk mendapatkan glass skin. Apa itu glass skin? Ia adalah keadaan kulit yang mana ia mem...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 3 minit

Mari Raikan Hari Kemerdekaan Malaysia Yang Ke-62 Bersama TikTok

Sejak kebelakangan ini, TikTok agak aktif dalam mengadakan pelbagai aktiviti bersempena festival tertentu yang melibatkan ramai pengguna platform berkenaan. Tidak ketinggalan ju...

Lina Rosli

3 Sep • Bacaan 1 minit

Mengapa restoran menyajikan ikan dan daging mentah, tetapi tidak ayam mentah?

Ada sebab mengapa kedai makan atau restoran tidak menyajikan ayam mentah sebagai pilihan hidangan santapan anda. Ayam yang mentah atau tidak dimasak dengan betul boleh menimbulk...

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 2 minit

Atasi Masalah Singki Dan Longkang Tersumbat

Jika anda kerap menggunakan dapur, pasti anda pernah melalui waktu dimana singki tersumbat, membuatkan air bertakung di dalam singki kerana aliran air tersekat. Penuh! Perkara i...

Aida Kamalia

26 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJSuggest - Cara Mengelakkan Masalah Kaki Berbau

Terdapat sesetengah orang yang mempunyai masalah peluh di kaki yang mengakibatkan bau yang tidak menyenangkan. Mengapa hal ini boleh berlaku? Ini disebabkan kaki adalah di antar...

Lina Rosli

15 Okt • Bacaan 2 minit

#TAJResepi - Ketam Masak Lada Hitam Sebagai Hidangan Tengahari Anda

Bagi anda yang mungkin tidak ada idea tentang apa yang ingin disajikan sewaktu makan tengahari, Tajria hari ini ingin berkongsikan kepada anda mengenai resepi makan tengahari ya...

Lina Rosli

20 Sep • Bacaan 1 minit

Basuh Lantai Guna Peluntur?

Tahukah anda terdapat beberapa jenis peluntur yang boleh anda gunakan untuk perkara yang berlainan? Ada peluntur atau lebih dikenali sebagai bleach digunakan pada rambut. Ada ju...

Lina Rosli

6 Apr • Bacaan 2 minit

Hapuskan Pepijat Dan Kutu Tilam Dengan Cara Ini 

Masalah pepijat di katil atau pun kutu katil pasti menjadi hal yang sangat merungsingkan kita. Sudahlah tidur tak lena, kemudian digigit pepijat pula! Habis satu badan gatal dan...

Aida Kamalia

22 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJSuggest - Bagaimana Untuk Mengekalkan Warna Putih Pada Baju?

Penjagaan untuk baju putih sudah semestinya agak rumit dan leceh. Tambah lagi, ia juga mengambil masa yang lama untuk membuang kotoran degil yang terlekat pada pakaian anda. Kad...

Lina Rosli

30 Sep • Bacaan 2 minit

Mengapa Ada Restoran Menghidangkan Lemon Pada Ikan?

Pernahkah anda terfikir mengapakah kebanyakan restoran sering menyajikan ikan atau mana-mana makanan laut bersama kepingan lemon segar? Untuk pengetahuan anda, isi ikan mengandu...

Lina Rosli

3 Ogo • Bacaan 1 minit

#TAJBeauty - 5 Kebaikan Ais Kiub Untuk Kulit

Ais bukan sahaja berguna untuk menyejukkan minuman anda tetapi juga boleh digunakan sebagai agen penyejuk untuk kulit anda. Anda akan terkejut dengan jumlah faedah yang ada pada...

Lina Rosli

11 Sep • Bacaan 2 minit

Cara Untuk Mudah Tidur Pada Waktu Malam

Anda sukar untuk tidur di malam hari? Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada masalah tidur malam namun begitu ia boleh di atasi dengan beberapa langkah mudah seperti beri...

Min Ahmad

2 Apr • Bacaan 5 minit

#TAJTravel - Terokai Tempat Menarik Dengan Pilihan Makanan Halal Di Eropah

“Jauh perjalanan, luas pemandangan” Kata-kata ini sering kita kaitkan dengan pengembaraan ke sesuatu tempat untuk mencari pengalaman baru. Tidak kira sama ada mengembara di dala...

Lina Rosli

17 Okt • Bacaan 4 minit

Resepi Bebola Ikan - Kini Tidak Lagi Perlu Beli Di Kedai Atau Pasaraya

Tahukah anda bahawa bebola ikan mengandungi beberapa manfaat pemakanan, seperti penyediaan sumber vitamin dan mineral yang penting? Badan anda memerlukan vitamin dan mineral unt...

Lina Rosli

21 Feb • Bacaan 1 minit

#TAJBeauty - Rambut Gugur? Mengapa Masalah Ini Terjadi?

Rambut gugur adalah normal bagi sesetengah individu. Terdapat beberapa kajian telah dijalankan dan mendapati seseorang akan kehilangan rambut sekurang-kurangnya 100 helai rambut...

Lina Rosli

10 Okt • Bacaan 3 minit

#TAJDeko - Bagaimana Untuk Menjadikan Bunga Kekal Segar?

Apabila anda membeli bunga di kedai, ia biasanya tersedia dalam bentuk ready-to-go. Dalam erti kata lain, bunga itu sudah siap dibersihkan, dipotong dan digubah mengikut pilihan...

Lina Rosli

2 Okt • Bacaan 3 minit

Philips Airfryer XXL Dengan Teknologi Smart Sensing - Hasil Hidangan Yang Sempurna

Bagi anda yang sering menghabiskan masa untuk membersihkan dapur, mengelap kotoran minyak pada dapur gas setelah selesai masak, Philips Airfyer XXL adalah jawapan yang terbaik u...

Lina Rosli

16 Okt • Bacaan 1 minit

Samsung Kini Melancarkan Mesin Basuh Top-Load Dengan Teknologi Gegaran

Baru-baru ini, syarikat teknologi Samsung telah melancarkan inovasi untuk mesin basuh top-load bagi memudahkan pengendalian dan pengurusan di rumah. Ia ditawarkan dengan 12 pili...

Lina Rosli

19 Jun • Bacaan 54 saat

5 Foundation Mengikut Jenis Kulit Bawah RM60 

Sebut sahaja tentang foundation muka, pasti anda sudah mempunyai foundation kegemaran sendiri kan? Lihat sahaja foundation yang berada di pasaran sekarang, terlalu banyak jenis ...

Aida Kamalia

12 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Penjagaan Kanta Lekap 

Memakai kanta lekap atau contact lens sudah menjadi ikutan terutamanya di kalangan wanita sebagai satu perhiasan. Bukan sahaja untuk yang mempunyai masalah rabun mata, yang tida...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Makeup-remover: Cleansing Oil Atau Cleansing Wipes

Jika kita lihat di kebanyakkan rangkaian drugstore atau high-end product store, terdapat pelbagai jenama dan jenis makeup remover yang boleh anda dapati. Namun, adakah anda tahu...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Jenis dan Fungsi Masker Wajah

Masker adalah salah satu produk penjagaan kulit yang wajib buat mereka yang gemarkan skincare.  Bergantung kepada jenis mask yang digunakan, ia adalah produk rawatan yang boleh ...

Min Ahmad

19 Apr • Bacaan 3 minit

Gusar Dengan Jerawat Belakang Badan? Guna Cara Ini 

Pernah tak korang mengalami jerawat di belakang badan? Tiba-tiba rasa pedih belakang badan, rupanya ada jerawat. Sebenarnya jerawat belakang badan ini normal, sama seperti jeraw...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

Hilangkan Bau Badan Yang Busuk Dengan Cara Ini

Bau badan yang busuk ini sering kali menjadi sesuatu yang memalukan. Ada orang sampai hilang keyakinan disebabkan bau badan ni. Lebih teruk lagi, kalau dalam kereta bau tu terpe...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

Tumit Kaki Retak? Ikuti Cara Ini Untuk Hilangkannya! 

Wanita sering menjaga kecantikan kulit muka dan badan, akan tetapi sering terlupa antara anggota terpenting pada badan, iaitu tapak kaki! Lebih banyak badan berjalan, lebih bany...

Aida Kamalia

19 Apr • Bacaan 3 minit

Panduan Makan Pil Perancang 

Jika bercakap tentang perancang keluarga, ada pelbagai cara dan kaedah yang berlainan mengikut kesesuaian korang. Antaranya adalah dengan memakan pil perancang selama 21 hari at...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 2 minit

Lip Balm vs Lip Mask

Bagi mendapatkan kulit bibir yang cantik dan menawan, kebiasaannya anda pasti akan meletakkan sedikit lip balm atau pelembab bibir padanya. Tidak hanya dapat mencantikkan bibir ...

Lina Rosli

26 Mac • Bacaan 2 minit

Resepi Kepah Masak Kam Heong Mudah Dan Sangat Sedap! 

Siapa disini sukakan kepah? Rupa kepah ni lebih kurang seperti lokan, tetapi warna lokan gelap dan kepah lebih cerah. Resepi yang saya ingin kongsikan pada hari ini adalah, kepa...

Aida Kamalia

24 Mei • Bacaan 3 minit

Lakukan Perkara Ini Ketika Melawat Bayi Baru Lahir

Pasti anda berasa gembira dan tidak sabar untuk melawat bayi yang baru sahaja lahir, terutamanya jika ibunya adalah rakan-rakan baik anda, saudara, rakan sekerja dan sebagainya....

Aida Kamalia

16 Jul • Bacaan 4 minit

Makeup Remover-Bagaimana Anda Memilih Pembersih Solekan?

Setiap orang mempunyai citarasa yang berlainan dalam mengurus rutin pembersihan muka. Ada sesetengah individu lebih gemar melakukan rutin yang panjang dan kompleks. Mungkin juga...

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 3 minit

Makan Organ Dalaman Haiwan - Bahaya Atau Tidak? 

Berakhirnya Hari Raya Aidil-Adha, sudah pasti anda menerima beberapa bahagian daging korban sumbangan dari surau, jiran terdekat, keluarga  atau bahagian daging anda sendiri sem...

Aida Kamalia

14 Ogo • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Kekal Awet Muda? Amalkan 6 Makanan Ini Di Dalam Sajian Harian

Pengambilan makanan yang betul adalah penting untuk setiap individu. Apabila anda mengambil makanan yang baik dan sihat, ia bukan sahaja dapat memberikan kesihatan yang baik unt...

Lina Rosli

29 Jul • Bacaan 3 minit

Khasiat Air Suam Atau Air Panas

Suhu yang paling sesuai untuk air panas adalah di antara 48 hingga 60 darjah. Panas yang keterlaluan akan memberikan kesan yang buruk pada badan anda.

Lina Rosli

12 Apr • Bacaan 2 minit

Tips Untuk Beg Tangan Anda Kekal Cantik Dan Baru

Beg tangan atau ‘handbag’ ini amat sinonim dengan diri wanita. Pernahkah anda merosakkan salah satu beg tangan kegemaran anda?  Berikut adalah beberapa petua mudah untuk menjaga...

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 3 minit

Rutin Mingguan Untuk Pori-Pori Muka Sentiasa Bersih 

Pernah tak anda dengar orang berkata stim muka dapat membuka pori dan gunakan ais batu untuk menutup pori? Ya, kenyataan ini adalah tidak betul kerana pori-pori di muka tidak bo...

Aida Kamalia

16 Apr • Bacaan 3 minit

Jom Cuba Buat Baja Tanaman Menggunakan Bahan Dapur 

Pasti ramai wanita di luar sana yang mempunyai hobi bercucuk tanam dan berbakti pada tanah, tidak kiralah anda seorang suri rumah atau pun anda seorang wanita yang bekerja. Oran...

Aida Kamalia

27 Jun • Bacaan 4 minit

Arang Aktif Putihkan Gigi? 

Sekarang kalau korang tengok dekat media sosial seperti Instagram, Twitter dan macam-macam lagi, ramai betul orang buat perkongsian putihkan gigi guna serbuk arang. Siap buat de...

Aida Kamalia

25 Apr • Bacaan 2 minit

Cara Hilangkan Lipas Di Dalam Rumah Atau Kereta

Kebanyakan penghalang lipas atau kaedah pencegahan yang kebiasaannya ada di pasaran mengandungi bahan kimia berbahaya. Oleh itu, pasti ramai dalm kalangan anda akan mengelak dar...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 3 minit

Lihat Kebaikan Mandian Lumpur Ini - Bagus Untuk Kulit! 

Mandi lumpur bukanlah perkara yang asing lagi pada waktu kini yang mana ternyata mempunyai pelbagai kebaikan untuk kulit badan anda. Bukan sahaja dari segi kecantikan, malah ia ...

Aida Kamalia

22 Jul • Bacaan 3 minit

Ini Masanya Untuk Anda Tinggalkan Feminine Wash

Kalau lihat di pasaraya atau pun drugstore seperti Watson dan Guardian, terdapat pelbagai produk khusus untuk wanita kan? Dari hujung rambut hingga ke hujung kaki semuanya ada p...

Aida Kamalia

12 Apr • Bacaan 2 minit

Rendang Hitam, Hari Mantai dan Ramadhan

Alhamdulillah, 29 April bermakna 8 hari lagi kita akan menyambut Ramadhan Al Mubarak 1440. Bagi kami sekeluarga hari yang paling dinanti menjelang Ramadhan dan Syawal merupakan ...

norzalia

29 Apr • Bacaan 2 minit

Kenali Daging Putih Dan Daging Merah

Mungkin ramai dikalangan anda yang jarang mengambil kira jumlah pengambilan untuk setiap hidangan rutin anda. Hakikatnya, setiap jumlah pengambilan sesuatu kelas makanan dalam p...

Lina Rosli

19 Apr • Bacaan 2 minit

7 Aktiviti Yang Anda Boleh Lakukan Sambil Menunggu Waktu Iftar

Apakah aktiviti yang anda sering lakukan sementara menunggu waktu berbuka? Untuk kaum wanita, kebiasaannya anda lebih banyak menghabiskan masa di dapur untuk menyediakan hidanga...

Lina Rosli

8 Mei • Bacaan 3 minit

6 Produk Digemari Ramai Dari Lush - Diperbuat Dari Bahan Sebenar! 

Jika anda tidak pernah tahu dan dengar apa itu Lush, mari saya ceritakan serba sedikit tentang Lush! Jika andaidak pernah memasuki kedai fizikal Lush terletak di Pavilion Kuala ...

Aida Kamalia

21 Mei • Bacaan 6 minit

Ubat Gigi Berfluorida Baik Atau Bahaya Untuk Gigi? 

Anda pasti pernah lihat di kaca-kaca tv iklan ubat gigi yang mengatakan anda harus memilih ubat gigi tanpa fluorida untuk gigi yang lebih sihat? Namun ada juga iklan yang mengat...

Aida Kamalia

18 Apr • Bacaan 2 minit

Tabiat Mengorek Telinga, Mengundang Risiko! 

Mungkin masih ada yang berpendapat, anda seharusnya membersihkan telinga setiap minggu atau dua minggu sekali untuk membuang tahi telinga yang terdapat di dalam telinga. Malah a...

Aida Kamalia

21 Mei • Bacaan 2 minit

Alami Kulit Kepala Yang Sihat Tanpa Kelemumur Dengan Tujuh Bahan Ini

Masalah rambut kelemumur atau Seborrhoea kerap dialami oleh kebanyakkan orang tidak kira perempuan atau lelaki. Ia bukan sahaja menyebabkan gatal-gatal dan rasa kurang selesa pa...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 3 minit

Ikuti Tips Mudah Ini Untuk Membersihkan Sinki Dan Pinggan Kotor Di Dapur

Tugas membasuh pinggan ini kebiasaanya adalah tugas wanita. Ia seperti sudah sinonim dengan budaya masyarakat di Malaysia. Jika ada majlis makan atau orang datang rumah, pasti k...

Lina Rosli

30 Mei • Bacaan 2 minit

3 Tips Untuk Jeans Anda Tahan Lebih Lama

Penjagaan jeans tidaklah rumit yang disangka. Namun, untuk menjadikan ia tahan lebih lama, anda perlu mengambil langkah yang lebih baik. Sesetengah jeans memerlukan anda untuk b...

Lina Rosli

28 Mac • Bacaan 2 minit

Makan Di Restoran Kotak, SS15

Kalau korang semua sukakan masakan Indonesia seperti Nasi Padang, Ayam Penyet, Bakso dan bayak lagi, pasti korang akan suka pilihan makanan yang ada di Kotak SS15! Kotak adalah ...

Aida Kamalia

17 Apr • Bacaan 5 minit

Cacar Monyet - Apa Yang Anda Perlu Tahu

Apabila tular berita yang mengatakan cacar monyet sudah berada di Singapura, sememangnya berita ini mengejutkan semua rakyat tempatan. Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura meng...

Aida Kamalia

16 Mei • Bacaan 1 minit

#TAJSuggest - 5 Perkara Yang Anda Perlu Lakukan Sewaktu Jerebu

Sejak kebelakangan ini, cuaca di sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan beberapa buah negeri lain agak terjejas. Hal ini, anda perlu memastikan segala persediaan me...

Lina Rosli

11 Sep • Bacaan 2 minit

Resepi Cepat Dan Mudah - Sotong Masak Kunyit

Bagi anda yang tidak banyak masa untuk menyediakan hidangan berat untuk berbuka puasa, hari ini Tajria akan berkongsi kepada anda menu mudah untuk anda cuba. Resepi untuk menu h...

Lina Rosli

6 Mei • Bacaan 1 minit

Resepi Ayam Pan-Seared Dengan Lemon

Cara sempurna untuk memasak dada ayam adlah dengan memastikan isiinya tidak terlalu kering dan masih juicy.  Jadi hari ini, Tajria akan berkongsi kepada anda cara memasak ayam p...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 1 minit

Tips Cantik - Kenali kulit muka anda

Masing-masing mempunyai kondisi kulit muka yang berbeza, iaitu kulit muka berminyak, kering, normal dan kombinasi. Untuk mendapatkan glowing skin yang perfect, anda seharusnya m...

Lina Rosli

11 Feb • Bacaan 2 minit

Usaha Membantu Masyarakat Orang Asli - Coway Menyediakan Bekalan Air Bersih

Kampung Terubing 2 di Pahang tidak mempunyai bekalan air paip mahupun elektrik yang baik. Penduduk di kampung tersebut perlu membawa 16 baldi air setiap hari dari perigi ke kamp...

Lina Rosli

17 Sep • Bacaan 2 minit

Apa Itu Self-Isolation? Ketahui Langkah Ini Dengan Lebih Lanjut

Pasti sekarang anda sudah biasa mendengar istilah mengasingkan diri atau self-isolate rententan dari kes coronavirus yang juga dikenali sebagai Covid-19. Terdapat banyak garis p...

Lina Rosli

19 Mac • Bacaan 3 minit

Neighbours Coffee Bar - Kafe Pilihan Penggemar Fuwa-Fuwa Souffle Jepun

Sekali datang pasti nak lagi. Neighbours’ Coffee Bar atau lebih dikenali sebagai Kafe Neighbourhood adalah salah satu kafe yang sangat popular di kalangan peminat manisan. Ia te...

Lina Rosli

28 Feb • Bacaan 1 minit

OYO Membawakan Program Penginapan Yang Telah Disanitasi Bagi Mengawal Penularan Covid-19

Jika kita lihat sejak perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat dilakukan, kebanyakan syarikat telah kembali beroperasi semula. Susulan daripada tindakan ini, OYO Hotel...

Lina Rosli

1 Jun • Bacaan 2 minit

#100Hari100Aktiviti - Tukar Minuman Manis Kepada Air Mineral

Tidak dinafikan, pengambilan air yang mencukupi dapat meningkatkan prestasi fizikal dan juga memberikan tahap tenaga yang berpanjangan. Bukan itu sahaja, ia juga membantu anda m...

Lina Rosli

24 Sep • Bacaan 1 minit

5 Cara Untuk Memastikan Sofa Anda Kelihatan Baru Sepanjang Masa

Untuk memastikan perabot dan sofa di rumah anda kelihatan baru memerlukan penjagaan yang lebih intensif dan teliti. Hal ini kerana, penjagaan sofa yang baik dapat memberikan kes...

Lina Rosli

28 Feb • Bacaan 3 minit

Mengapa Penyaman Udara Tidak Sejuk Walaupun Telah Lama Dipasang?

Adakah terdapat masalah pada penyaman udara anda yang mana ia tidak menyejukkan bilik atau ruang rumah anda? Jika ya, maka anda perlu memeriksa beberapa perkara pada penyaman ud...

Lina Rosli

16 Apr • Bacaan 3 minit

5 Barangan Di Dalam Bilik Tidur Yang Boleh Membuatkan Anda Sakit

Pernah tak anda bangun tidur dan merasakan seperti tidak sihat seperti selsema atau mungkin badan anda terasa gatal-gatal. Ini berkemungkinan besar adalah disebabkan barangan di...

Lina Rosli

15 Mei • Bacaan 2 minit

#TAJDeko - 5 Pilihan Warna Yang Sesuai Untuk Ruangan Dapur

Pemilihan warna cat untuk ruangan dapur merupakan proses yang amat merumitkan tambah lagi jika anda mempunyai ruang yang terhad. Apabila anda menghiasi dapur anda, pasti anda ma...

Lina Rosli

10 Sep • Bacaan 3 minit

Elakkan Mandi Air Panas Terlalu Lama - Terhadkan Kepada 5 minit

Secara puratanya, berapa lama tempoh masa anda mandi? Untuk saya sendiri, ia sekitar 10 hingga 15 minit. Sudah tentu anda akan mengambil kesempatan untuk menikmati air yang meng...

Lina Rosli

31 Mac • Bacaan 1 minit

Kenapa Pakaian Perlu Dicuci Untuk Tempoh Masa Yang Singkat?

Sekiranya anda bimbang tentang kesan pencucian terhadap alam sekitar, anda digalakkan untuk membasuh pakaian anda menggunakan air sejuk selain menggunakan tempoh masa kitaran ya...

Lina Rosli

11 Sep • Bacaan 2 minit

Kenapa Perlu Membasuh Baju Baru Sebelum Memakainya?

Semua orang pasti suka akan pakaian yang baharu. Sama ada baju, seluar, tudung atau stokin, semua akan berasa teruja (excited) untuk menggayakannya. Namun tahukah anda, sebelum ...

Lina Rosli

10 Mac • Bacaan 2 minit

Kesan Kotoran Pada Tudung? Cuba Langkah Ini Mengikut Jenis Kain 

Pernahkah anda mendapati kesan kotoran pada tudung atau mana-mana selendang anda? Lebih-lebih lagi jika anda memakai solekan, kadangkala terdapat krim yang terkena pada tudung s...

Lina Rosli

2 Mac • Bacaan 2 minit

Jom Masak Ikan Bilis Goreng Dengan Bawang Dan Cili Api

Ikan bilis goreng cili api dan bawang adalah menu yang sering disediakan oleh kebanyakan individu lebih-lebih lagi jika menginginkan hidangan yang mudah dan cepat untuk disediak...

Lina Rosli

23 Mac • Bacaan 1 minit

Jarak Sosial - Adakah Ia Berhasil Melawan Covid-19?

Apa itu jarak sosial? Jarak sosial atau social distancing bermaksud menjauhkan diri yang mana tindakan yang dilakukan bagi mengelakkan hubungan dan sentuhan dengan orang lain. I...

Lina Rosli

20 Mac • Bacaan 2 minit

Bunga Matahari Adalah Simbol Kesetiaan - Ia Turut Digunakan Untuk Membuat Kertas?

Bunga Matahari atau nama saintifiknya Helianthus annuus adalah tumbuhan dari keluarga Asteraceae dengan kepala bunga yang besar. Panjang dahan pokok boleh mencapai sehingga 3 me...

Lina Rosli

10 Jan • Bacaan 2 minit

Betul Atau Salah? Ini 7 Perkara Mengenai Wabak Covid-19

Sejak akhir-akhir ini, terdapat banyak informasi dan maklumat yang berlegar di arena web mengenai wabak coronavirus iaitu Covid-19. Jadi, ia amat penting untuk semua individu me...

Lina Rosli

13 Mac • Bacaan 3 minit

Produk untuk Menangani Masalah Jerawat

Siapa yang tak stress dengan jerawat? Tak kisahlah ia muncul tanpa disangka-sangka ataupun kulit secara azalinya sering berjerawat, ia sedikit sebanyak membuatkan kita rasa terg...

Min Ahmad

15 Dis • Bacaan 4 minit

5 Tips Penjagaan Kucing Yang Perlu Anda Ketahui

Kebanyakkan orang ada membela haiwan peliharaan,satu daripada haiwan peliharaan yang selalu dibela ialah kucing. Kucing sememangnya haiwan yang comel dan manja, tetapi tahukah a...

Lina Rosli

12 Feb • Bacaan 3 minit

Perlukah Anda Memberus Gigi Setiap Kali Selepas Makan?

Gigi adalah bahagian tubuh yang penting untuk setiap individu. Selain rambut, gigi juga boleh dikategorikan sebagai mahkota individu kerana ia merupakan bahagian pertama yang ak...

Lina Rosli

17 Jun • Bacaan 2 minit

Penjagaan Kulit Untuk Kawasan Sekitar Mata

Mata digelar sebagai jendela jiwa. Jadi salah tak kalau saya sebut kulit di sekitar mata adalah langsir kepada jiwa? 🙃 Ok, tidak kelakar. Namun ketahuilah kulit mata yang sebam,...

Min Ahmad

17 Mei • Bacaan 3 minit

Apakah Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Balik Kampung?

Kini musim cuti sekolah telah tiba, jadi pasti ramai yang sudah mula bersiap-siap untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Bagi memastikan rumah anda berada dalam keadaan ...

Lina Rosli

27 Mei • Bacaan 2 minit

Sinki Tersumbat? Tak Perlu Panggil Tukang Paip - Ikuti 5 Cara Mudah Ini

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa saluran sinki rumah anda tidak mengalir dengan lancar dan mengeluarkan bau, ia adalah berkemungkinan adalah disebabkan oleh sinki tersumbat...

Lina Rosli

4 Dis • Bacaan 2 minit

Kulit Badan Lembut, Licin Dan Bebas Selulit Dengan Cara ini! 

Kunci untuk  mendapatkan kulit yang lembut, warna yang sekata serta bebas dari parut-parut hitam adalah dengan exfoliate kulit. Kenapa exfoliate? Pentingnya exfoliate ini adalah...

Aida Kamalia

20 Jun • Bacaan 2 minit

Guna Cara Ini Untuk Halang Kucing Anda Kencing Merata-rata 

Sebagai pemilik kucing pastinya anda akan bagi sebaik mungkin kasih sayang pada kucing kesayangan anda. Akan tetapi apabila kucing jantan meningkat dewasa pada umur 5 bulan keat...

Aida Kamalia

26 Jun • Bacaan 4 minit

Lakukan Teknik Mencuci Muka Selama 60 Saat Ini Untuk Muka Bebas Jerawat 

Berapa lamakah anda mengambil masa semasa mencuci muka? Rata-ratanya mendapati mereka hanya mencuci muka sekitar 10-15 saat sahaja semasa mencuci muka, dan ianya tidak cukup bag...

Aida Kamalia

24 Jul • Bacaan 3 minit

Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sewaktu Menggunakan Perkhidmatan Hotel

Terdapat pelbagai jenis tempat penginapan yang boleh anda cari dan tempah pada masa kini untuk percutian anda. Tidak kira berapa bajet untuk perbelanjaan anda, anda tetap boleh ...

Lina Rosli

15 Ogo • Bacaan 3 minit

Mengapa Kulit Wanita Berbeza Dengan Lelaki?

Jika kita lihat dalam dunia kecantikan sekarang, wanita adalah kumpulan yang paling ramai membincangkan atau membahaskan topik berkenaan kecantikan dan penjagaan kulit. Hal ini ...

Lina Rosli

8 Jul • Bacaan 3 minit

Lawati Dan Terokai Nostalgia Laman Seni Kwai Chai Hong Kuala Lumpur

Seperti di kebanyakkan negeri lain, terdapat banyak lorong-lorong seni yang kini menjadi perhatian orang ramai. Jika di Penang, anda pasti akan singgah sebentar di Penang Art St...

Lina Rosli

13 Jun • Bacaan 4 minit

Tips Hiasan Dan Dekorasi Untuk Meja Pejabat Anda

Kebanyakkan individu masa kini lebih gemar untuk melakukan kerja di luar atau di co-working space yang mana ia lebih selesa dan convinience. Co-working space bukan sahaja menyed...

Lina Rosli

15 Jul • Bacaan 3 minit

UTI Sering Menyerang Wanita - Ketahui Cara Mencegah Penyakit Ini 

Bagi sesiapa yang pernah mengalami UTI ini, memang sungguh perit rasanya malah hingga satu tahap, anda seperti mengalami kesukaran untuk berjalan dan hanya mampu terbaring. Peny...

Aida Kamalia

17 Jul • Bacaan 3 minit

Exfoliate Kulit Kepala Dapat Menggalakkan Pertumbuhan Rambut Baru

Jika sebelum ini anda sering exfoliate kulit muka dan badan bagi menghilangkan sel kulit mati seterusnya menjadikan kulit lebih lembut dan penyerapan produk lebih baik. Namun ta...

Aida Kamalia

7 Ogo • Bacaan 3 minit

11 Khasiat Minum Air Lemon

Sudah menjadi rutin saya memesan air kosong setiap kali makan di restoran. Selain untuk kesihatan, minum air kosong juga sangat menjimatkan. Perasankah ada sesetengah restoran y...

Amalina Hazaidi

16 Jul • Bacaan 3 minit

Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Jika Terlibat Dalam Kemalangan

Rata-rata pemandu baru atau perempuan mungkin tidak tahu apa yang perlu dilakukan apabila anda terlibat dengan kemalangan. Tidak kira sama ada ia merupakan kemalangan kecil atau...

Lina Rosli

24 Jul • Bacaan 2 minit

Aneka Resepi Daging Yang Boleh Dimasak Menggunakan Daging Korban 

Sempena Hari Raya Aidil-Adha  ini sudah pasti anda dapat banyak daging korban hasil sumbangan dari orang ramai atau pun keluarga anda. Haruslah diingatkan disini, setelah anda d...

Aida Kamalia

14 Ogo • Bacaan 4 minit

Kelebihan Yoga Untuk Kesihatan 

Yoga adalah salah satu senaman yang merangkumi kesihatan jiwa dan fizikal. Terdapat banyak gaya dalam yoga yang mana ia mampu mendidik jiwa berada dalam keadaan positif sekaligu...

Lina Rosli

9 Jul • Bacaan 3 minit

Ikuti 7 Tips Ini Untuk Mengekalkan Kualiti Barangan Kulit Anda

Barangan kulit antara barangan yang agak sukar untuk dijaga. Tambahan lagi jika anda jarang memakainya. Tidak dinafikan, sebahagian besar barangan kulit mempunyai rutin penjagaa...

Lina Rosli

24 Jul • Bacaan 2 minit

Perkara Yang Tidak Patut Anda Buat Setelah Pakai Topeng Muka

Setelah memakai topeng atau face mask di mjuka anda, adalah penting untuk anda menitikberatkan langkah keselamatan yang tertentu. Hal ini bagi mengelakkan anda memindahkan bakte...

Lina Rosli

21 Apr • Bacaan 2 minit

Adakah Ubat Gigi Boleh Menghilangkan Calar Pada Kereta?

Pernahkah anda terbaca akan kegunaan ubat gigi yang mampu menghilangkan kesan calar pada cermin, skrin telefon pintar dan juga badan kereta? Namun, adakah ia benar-benar berkesan? 

Lina Rosli

2 Apr • Bacaan 1 minit

Tips Perjalanan - Bagaimana Untuk Memastikan Kereta Anda Selamat Untuk Perjalanan Jauh?

Keselamatan kereta dan pemanduan adalah penting. Lebih-lebih lagi jika anda memnadu untuk tempoh yang lama atau jarak yang jauh. Oleh itu, sebelum anda meninggalkan rumah, anda ...

Lina Rosli

22 Jan • Bacaan 2 minit

Rangkaian Produk Terbaru Dari Summerie - Menggunakan Minyak Biji Bunga Matahari Organik

Summerie ialah rangkaian produk mandian dan kecantikan yang hadir dari bahan semula jadi. Summerie berasal dari perkataan ‘summer’ dan ‘reverie’. Rangkaian produk yang ditampilk...

Lina Rosli

25 Sep • Bacaan 2 minit

Kellies Castle - Salah Satu Tarikan Menarik Di Batu Gajah, Perak

Nama Kellies Castle atau Istana Kellie ini seperti sudah tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Bangunan lama yang terletak di Batu Gajah ini dilihat menyimpan ...

Lina Rosli

23 Jan • Bacaan 3 minit

Samsung Hadir Dengan Vakum Tanpa Wayar - Membersih Kediaman Tanpa Halangan

Sebelum ini, Samsung telah hadir dengan siri ketuhar gelombang mikro yang baru yang menampilkan pelbagai pilihan warna yang menarik. Ia juga membawakan reka bentuk ketuhar yang ...

Lina Rosli

21 Apr • Bacaan 2 minit

Dapatkan Persekitaran Tempat Kerja Yang Sihat Dengan 5 Cara Yang Dikongsikan Oleh 3M Malaysia

Sejak kebelakangan ini, jumlah kes untuk Covid-19 di Malaysia dilihat semakin meruncing. Oleh sebab itu, setiap individu sepatutnya perlu memainkan peranan yang penting dalam me...

Lina Rosli

25 Ogo • Bacaan 3 minit

Bagaimana Cara Untuk Membersihkan Barang Runcit Yang Dibeli Di Pasaraya?

Selepas membeli barangan keperluan seperti makanan dan barang runcit, anda disarankan untuk membersihkannya sebagai langkah penjagaan kebersihan yang baik. Hal ini kerana, jika ...

Lina Rosli

31 Mac • Bacaan 1 minit

Elakkan Daripada Melakukan 5 Perkara Ini Pada Kulit Muka

Segelintir individu mempunyai rutin dan cara pengurusan diri yang tersendiri. Lebih-lebih lagi berkenaan rutin penjagaan kulit, pasti terdapat banyak langkah dan tips yang dilak...

Lina Rosli

13 Mac • Bacaan 2 minit

Cara untuk Menceriakan Hari Anda Dalam Tempoh PKP Ini

Dalam kita melalui tempoh PKP ini di rumah, ada masanya sukar untuk kita berasa bersemangat. Duduk di rumah saban hari boleh mendatangkan tekanan kepada kesihatan mental anda. L...

Min Ahmad

31 Mac • Bacaan 2 minit

Penutup Botol Air - Maksud Disebalik Warna Yang Berbeza

Jika anda perasan, di pasaran terdapat pebagai jenama dan rekaan botol untuk setiap air minuman. Apabila anda melihat secara teliti, anda mungkin akan melihat perbezaan warna pe...

Lina Rosli

29 Sep • Bacaan 1 minit

#CantikSebelumRaya - Cabaran Deep Oil Cleansing

Ramai yang mengetahui asas penjagaan kulit: wash, tone and mositurise. Namun, hidup di zaman kini dengan kesedaran mengenai penjagaan kulit serta impak alam sekitar terhadap kul...

Min Ahmad

27 Apr • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 4 Jenis Pencuci Muka Yang Terdapat Di Pasaran

Ramai di antara kita yang tidak pasti untuk memilih pencuci muka yang mana sesuai dengan kulit muka. Dengan wujudnya pelbagai jenis pencuci muka, ianya menjadikan kita semakin k...

Lina Rosli

21 Feb • Bacaan 2 minit

5 Cara Untuk Mengurangkan Penyebaran Kuman Atau Virus Selsema Di Rumah

Tahukah anda kebersihan diri adalah bermula di rumah? Jika anda perasan, biasanya jika seorang daripada ahli keluarga selsema, kebarangkalian untuk berjangkit kepada ahli keluar...

Lina Rosli

28 Jan • Bacaan 3 minit

Perlukah Anda Menukar Perkakas Elektrik Selepas 2 Tahun?

Adakah barangan elektrik di rumah anda masih berfungsi? Sekiranya ia sudah tidak berfungsi, maka ia adalah petanda untuk anda mula mencari penggantinya yang baru. 

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 3 minit

#TAJTravel - 5 Sebab Anda Harus Melancong Dengan Ibu Anda

Melancong adalah satu pengalaman yang indah yang mana ia hadir dengan pelbagai perasaan yang sukar untuk digambarkan. Apabila anda melancong bersama rakan-rakan anda, pasti anda...

Lina Rosli

10 Dis • Bacaan 2 minit

Tips Bajet - Jimat Petrol, Jimat Kos

Rata-rata pemandu mempunyai cara dan teknik mereka yang tersendiri dalam memastikan penggunaan bahan api seperti petrol dapat dikurangkan pada kadar paling minimum. Hal ini kera...

Lina Rosli

4 Mac • Bacaan 2 minit

Apa Itu Toner? Mengapa Kulit Anda Memerlukannya?

Adakah anda betul-betul memerlukan penyegar (toner) untuk kulit anda? Sebelum itu, saya ingin mengupas mengenai apa itu penyegar. Penyegar adalah sejenis cecair yang digunakan u...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 3 minit

Sambal Tumis Udang - Resepi Memikat Hati Sendiri

Lain orang lain cara yang mana ia akan menampilkan kelebihannya yang tersendiri. Itulah sambal. Untuk saya sendiri, saya menggemarkan sambal yang sedikit pedas tapi manis dan ma...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 1 minit

Ini 5 Gaya Jam Tangan Yang Boleh Anda Cuba 

Jika anda lihat dalam industri fesyen hari ini, jam tangan adalah sesuatu barangan yang boleh dikatakan agak ‘underrated’. Yang mana pilihan rekaan untuk sesetengah jam boleh di...

Lina Rosli

3 Feb • Bacaan 3 minit

Kenapa Kereta Boleh Berkarat?

Karat adalah hakisan logam yang berlaku berdasarkan keadaan tertentu. Biasanya, karat berlaku apabila bahan yang mengandungi besi terdedah kepada kelembapan. Apabila kedua-dua b...

Lina Rosli

17 Apr • Bacaan 2 minit

Pembersihan Alergen Di Rumah - Produk Dan Alat Bantu Membersih

Pembersihan rumah secara berkala setiap minggu adalah penting mengurangkan masalah kesihatan yang disebabkan oleh persekitaran yang kotor seperti alergen. 

Lina Rosli

5 Mei • Bacaan 2 minit

Kenapa Semut Bersarang Di Rumah Anda?

Tahukah anda selain makanan, terdapat faktor lain yang menyebabkan semut bersarang di rumah anda? Semut adalah habitat yang unik yang mana setiap spesis mempunyai biologi dan no...

Lina Rosli

3 Apr • Bacaan 2 minit

Cara Menangani Millia di Wajah

Ada di antara anda yang mengalami milia. Milia adalah di antara masalah kulit yang biasa dijumpai. Namun begitu adakah milia ialah masalah kulit yang perlu anda risaukan dan apa...

Min Ahmad

7 Jul • Bacaan 5 minit

Gaya Hidup Yang Tidak Sihat Punca Kerosakan Kulit Kepala

Kerosakan pada kulit kepala menjadi punca utama kepada rambut rosak dan gugur. Hal ini kerana kekurangan folikel pada kulit kepala yang menyebabkan rambut tidak mendapat nutrien...

Lina Rosli

27 Mei • Bacaan 2 minit

Persediaan Kawalan Pergerakan - Perlukah Anda Simpan Dan Kumpul Barang Asas?

Baru-baru ini Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengarahkan kawalan pergerakan kepada semua rakyat Malaysia bermula 18 Mac sehingga 31 Mac 2020. Hal ini b...

Lina Rosli

17 Mac • Bacaan 2 minit

Tips Bajet - Bagaimana Anda Boleh Menjimatkan Penggunaan Air Di Rumah?

Air merupakan salah satu sumber yang penting yang diperlukan oleh setiap individu. Hal ini kerana, air digunakan untuk bermacam-macam perkara selain membantu dalam mengurus ruma...

Lina Rosli

4 Feb • Bacaan 2 minit

Apa Itu Pandemik? Ini Adalah Langkah Pencegahan Untuk Melindungi Diri Anda Daripada Jangkitan Wabak

Apa itu pandemik? Pandemik adalah satu keadaan yang mana berlaku wabak baru yang tersebar di serata dunia. Ia berlaku apabila virus baru muncul dan merebak di seluruh dunia, dan...

Lina Rosli

31 Jan • Bacaan 2 minit

Berapa Kerap Anda Perlu Mencuci Rambut?

Selepas seharian bekerja atau melakukan aktiviti di luar, pasti anda menginginkan mandian yang menyegarkan badan. Cucian rambut menggunakan air yang sejuk sewaktu mandi sudah te...

Lina Rosli

5 Ogo • Bacaan 3 minit

Masakan Di Rumah Lebih Mudah Menggunakan Ketuhar Gelombang Mikro Dari Samsung

Bagi anda yang gemar memasak di rumah namun tidak mempunyai masa yang banyak untuk menyediakan hidangan, Samsung kini hadir dengan perkakas rumah baharu yang boleh anda miliki u...

Lina Rosli

29 Jun • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 5 Kebaikan Beri Biru Untuk Kulit

Blueberry atau beri biru adalah salah satu makanan super (superfood) yang kaya dengan antioksidan dan fitoflavinoid. Bukan itu sahaja, beri ini juga hadir dengan sumber kalium d...

Lina Rosli

27 Jul • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 7 Fungsi Soda Penaik - Membersihkan Kesan Muntah

Seperti yang anda ketahui soda penaik sangat sinonim sebagai bahan pelengkap membuat kek atau roti. Namun, ia juga merupakan pewangi dan pembersih semula jadi yang mampu menghil...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 2 minit

Tips Penjagaan Aksesori Fesyen Supaya Kelihatan Cantik Dan Kekal Berkilau

Memiliki aksesori fesyen yang cantik dan versatil adalah trend yang tular pada masa kini. Dengan pelbagai jenis reka bentuk dan warna yang tersedia, aksesori ini berfungsi sebag...

Lina Rosli

8 Jul • Bacaan 2 minit

5 Trend Makanan Paling Overrated Pada Dekad Ini

Tahun 2019 sudah hampir di penghujungnya. Jika anda lihat dari tahun 2010 hingga 2019 terdapat banyak pilihan makanan dan minuman yang mendapat perhatian ramai. Namun, ada varia...

Lina Rosli

27 Dis • Bacaan 3 minit

Kerusi Kereta Tampak Lusuh Dan Koyak? 5 Cara Mengatasi Masalah Ini

Sekiranya anda seorang peminat kereta, anda mungkin akan menghabiskan banyak masa untuk mengurus dan melakukan penjagaan yang rapi untuk kereta bagi menjadikannya kelihatan lebi...

Lina Rosli

30 Jun • Bacaan 3 minit

Cara Menghilangkan Foundation Pada Tudung Menggunakan Krim Pencukur

Bagi anda yang memakai solekan, pasti kadangkala akan mengalami masalah yang mana cecair foundation terkena pada tudung. Ataupun apabila anda ingin menukar pakaian, solekan akan...

Lina Rosli

14 Apr • Bacaan 1 minit

Tannin Dalam Kopi Punca Gigi Rosak - Pilih Ubat Gigi Yang Bersesuaian

Kebanyakan individu akan mendapatkan kopi sebelum memulakan hari di kelas atau pejabat. Namun, pernahkah anda tertanya-tanya apa yang akan berlaku kepada gigi anda selepas itu? ...

Lina Rosli

6 Jan • Bacaan 2 minit

5 Kegunaan Garam Selain Digunakan Dalam Masakan - Menghilangkan Bau Kasut

Selain digunakan di dalam masakan, garam juga boleh digunakan dalam pelbagai perkara lain lebih-lebih lagi untuk kegunaan di dalam rumah. Berikut adalah lima kegunaan garam yang...

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 2 minit

Haiwan Peliharaan Di Dalam Rumah - Bagaimana Untuk Kekal Bersih?

Adakah anda mempunyai haiwan peliharaan? Mungkin anda miliki kucing yang boleh menemani anda di rumah? Atau arnab sebagai sahabat karib anda? Jika ya, pasti anda mempunyai waktu...

Lina Rosli

1 Apr • Bacaan 2 minit

Bolehkah Meletakkan Hand Sanitizer Di Muka Anda?

Pembersih tangan atau hand sanitizer adalah salah satu produk yang sangat penting untuk masa kini. Tambahan lagi, dalam era pandemik ini sudah tentu semua individu mengambil lan...

Lina Rosli

7 Nov • Bacaan 2 minit

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Cucian Muka 60 Saat?

Jika kita lihat terdapat pelbagai teknik cucian yang digunakan bagi mendapatkan hasil yang memberangsangkan. Antara teknik yang popular dalam kalangan wanita adalah teknik 60 saat.

Lina Rosli

30 Jul • Bacaan 2 minit

5 Perkakas Dapur Yang Tidak Rugi Untuk Dibeli

Tidak dinafikan, peralatan rumah tidak kira peralatan elektrik atau mekanikal mampu melaksanakan beberapa fungsi untuk rumah anda. Ia membawakan pelbagai fungsi seharian seperti...

Lina Rosli

23 Okt • Bacaan 2 minit

7 Fungsi Ketuhar Gelombang Mikro - Selain Memanaskan Makanan

Tahukah anda ketuhar gelombang mikro sudah dicipta sejak tahun 1947 oleh Raytheon bagi tujuan penyelidikan dan pembangunan (research & development) sewaktu perang dunia kedua? S...

Lina Rosli

9 Jul • Bacaan 3 minit

Sinki Berbau Busuk - Bersihkan Sinki Anda Tanpa Menggunakan Bahan Kimia

Bagi anda yang selalu memasak dan kerap membasuh lauk dan pinggan yang kotor, anda pasti akan mengalami masalah sinki tersumbat dan kotor. 

Lina Rosli

18 Sep • Bacaan 2 minit

Apakah Faktor Yang Menyebabkan Bulu Mata Anda Gugur?

Bulu mata adalah salah satu bahagian mata yang paling kurang diberi pendedahan jika dibandingkan dengan bahagian muka yang lain. Fungsi bulu mata biasanya adalah untuk melindung...

Lina Rosli

30 Sep • Bacaan 2 minit

3 Langkah Mudah Untuk Memastikan Beg Tangan Kemas

Beg tangan memainkan peranan penting dalam kehidupan wanita moden. Lebih-lebih lagi untuk wanita yang mementingkan penampilan harian mereka. Beg tangan dianggap sebagai item fes...

Lina Rosli

12 Mac • Bacaan 2 minit

Mata Sihat - Ini Adalah Tips Untuk Mendapatkan Penglihatan Yang Baik

Penglihatan yang baik merupakan antara faktor yang membantu anda berprestasi dengan baik sama ada di rumah, di tempat kerja, atau di mana. Oleh yang demikian, penjagaan mata ama...

Lina Rosli

18 Ogo • Bacaan 2 minit

Adakah Waranti Kereta Akan Terkesan Jika Anda Lambat Servis Kereta?

Bilakah kali terakhir kereta anda diservis? Jika anda servis setiap enam bulan, jangan risau kerana kereta anda masih di dalam keadaan yang baik. Namun, jika lebih dari setahun ...

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 2 minit

Nikmati Diskaun Sebanyak 63 Peratus Ke Atas Bilik OYO Bersempena Merdeka Ini

Tanggal 31 Ogos ini, Malaysia akan menyambut kemerdekaannya yang ke-63. Pasti banyak produk dan jenama yang hadir dengan pelbagai tawaran diskaun. Tidak ketinggalan, OYO juga ki...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 1 minit

Cara Menghilangkan Kotoran Minyak Pada Dapur Gas

Perkara paling sukar untuk dilakukan selepas masak adalah membersihkan pinggan mangkuk yang kotor serta mengelap dinding dan dapur gas yang berminyak.

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 2 minit

Cara Untuk Menghilangkan Kerak Hitam Pada Kuali - Guna Sos Tomato?

Memasak dengan api yang besar merupakan salah satu sebab kuali di dapur anda menjadi hitam. Selain itu, dapur gas yang tidak menyalurkan haba secara merata turut boleh menyebabk...

Lina Rosli

15 Apr • Bacaan 2 minit

5 Aktiviti Yang Boleh Mengisi Masa Anda

Apakah aktiviti yang anda sering anda lakukan jika mempunyai masa yang terluang? Lebih-lebih lagi untuk golongan profesional, sudah tentu mereka tidak mempunyai banyak masa di r...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

TinyBaker In PINK -  Kafe Dengan Hiasan Dan Konsep Instagram-Worthy

TinyBaker In PINK adalah sebuah kafe yang terletak di Kota Damansara, Petaling Jaya. Kafe ini juga berdekatan dengan pusat membeli-belah The Strand. Ia membawakan konsep seakan ...

Lina Rosli

31 Jan • Bacaan 1 minit

Baju Tidak Bersih - Cara Penggunaan Mesin Basuh Yang Salah?

Elakkan 5 perkara ini sewaktu mencuci dan membasuh pakaian menggunakan mesin basuh anda. Hal ini adalah untuk memastikan mesin basuh anda tidak overloaded atau terlebih muatan s...

Lina Rosli

20 Apr • Bacaan 2 minit

Resepi Bubur Lambuk Selera Pantai Timur

Sudah hampir dua minggu kini menyambut Ramadan. Pasti anda sudah ketandusan idea untuk memasak hidangan apa untuk berbuka puasa nanti. Oleh itu, resepi untuk dapur ramadan Tajri...

Lina Rosli

8 Mei • Bacaan 2 minit

Mengidam: Fakta atau Mitos?

Mengidam sering dikaitkan dengan wanita mengandung. Namun, adakah mengidam adalah situasi yang harus dipandang serius atau sekadar mainan minda?

Min Ahmad

24 Jun • Bacaan 3 minit

5 Perkakasan Elektrik Yang Memudahkan Kehidupan Seharian 

Kecanggihan teknologi masakini sesungguhnya banyak memudahkan kehidupan seharian. Sekiranya anda menjalani gaya hidup yang sibuk dan ingin menjimatkan masa dalam melaksanakan ak...

Min Ahmad

25 Feb • Bacaan 3 minit

4 Langkah Membersihkan Maskara Dengan Betul

Maskara adalah salah satu produk kosmetik yang memerlukan proses pembersihan yang boleh dikatakan agak rumit. Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan maskara kalis air dengan lap...

Lina Rosli

8 Jan • Bacaan 2 minit

Apa Itu Primer Solekan? Ini Adalah 6 Kelebihan Memakainya

Mempersiapkan kulit sebelum memakai solekan adalah langkah penting yang biasanya melibatkan pembersihan dan pelembapan. Walau bagaimanapun, meletakkan primer sebagai persediaan ...

Lina Rosli

10 Jun • Bacaan 2 minit

5 Tempat Yang Paling Kotor Di Rumah Anda

Kita sering menyangkakan kekotoran dan bakteria sumber penyakit berasal dari kawasan luar rumah kita. Namun tahukah anda banyak bakteria dan patogen sumber penyakit banyak beras...

Min Ahmad

3 Apr • Bacaan 3 minit

7 Langkah Membersihkan Bilik Mandi Dengan Betul Dan Efisien

Bilik mandi merupakan kawasan yang balik banyak virus dan bakteria. Hal ini kerana, bilik mandi digunakan oleh ramai orang selain turut digunakan untuk membuang sisa kotoran dan...

Lina Rosli

15 Sep • Bacaan 2 minit

Asal Usul Stoking - Bagaimana Ia Menjadi Sebahagian Daripada Fesyen?

Jika anda lihat, di pasaran terdapat pelbagai jenis stoking yang ada di pasaran. Tapi, tahukah anda dari manakah stokin atau sarung kaki berasal?

Lina Rosli

27 Ogo • Bacaan 2 minit

Pimple Patch - Adakah Berkesan Untuk Menghilangkan Jerawat?

Pimple patch atau pelekat jerawat adalah sejenis pelekat yang digunakan untuk menutup kehadiran jerawat pada kulit. Kebiasaannya, ia bersaiz bulat dan kecil serta bersifat hydro...

Lina Rosli

8 Apr • Bacaan 2 minit

Serum Atau Essence - Apakah Perbezaan Untuk Produk Ini? 

Jika anda lihat di pasaran atau drugstore (farmasi) seperti Watson dan Guardian, terdapat banyak barisan produk yang boleh anda dapati untuk kegunaan harian. Namun disebabkan ol...

Lina Rosli

13 Mei • Bacaan 3 minit

Love Beauty And Planet - Bungkusan Produk Edisi Laut Bersih Yang Menggunakan Bahan Kitar Semula

Jenama produk kecantikan Love Beauty And Planet kini hadir dengan dua barisan varian penjagaan rambut dan badan terbaru iaitu Marine Moisture dan Deep Detox. Kedua-dua produk in...

Lina Rosli

3 Ogo • Bacaan 2 minit

Ketahui Jenis-Jenis Bau Kemaluan Wanita

Apabila berbicara tentang kemaluan wanita, ramai yang berasa peka dengan bau yang dihasilkan oleh vagina. Lambakan produk untuk alat sulit wanita daripada tuala wanita, panty li...

Min Ahmad

10 Jun • Bacaan 3 minit

Resepi Spaghetti Bolognese - Mudah Tapi Sedap

Untuk hidangan dapur Tajria hari ini, kami ingin berkongsi resepi mudah untuk menu Spaghetti Bolognese.

Lina Rosli

18 Mei • Bacaan 1 minit

5 Cara Mudah Untuk Merawat Melecur Atau First Degree Burns

First Degree Burns adalah kecederaan yang mempengaruhi lapisan pertama kulit anda. Melecur adalah salah satu bentuk kecederaan kulit yang paling ringan, dan biasanya mereka tida...

Lina Rosli

23 Dis • Bacaan 2 minit

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gorengan Yang Rangup Menggunakan Air Fryer?

Air Fryer atau dalam bahasa melayu dikenali sebagai penggoreng kering merupakan sebuah alat menggoreng yang menggunakan udara panas dan jumlah minyak yang sedikit. 

Lina Rosli

11 Jun • Bacaan 2 minit

Adakah Selamat Untuk Memesan Makanan Dari Luar Pada Waktu Sekarang?

Ya, sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan atau PKP, restoran dan kedai makan masih lagi dibenarkan untuk beroperasi yang mana mereka merupakan salah satu kumpulan keperlu...

Lina Rosli

23 Mac • Bacaan 2 minit

Dr. Clo - Alat Steril Mudah Alih Untuk Mencegah Jangkitan Virus Dan Patogen

Setelah mendapat jualan yang laris melebihi 1.5 juta unit di Asia pada tahun 2019, kini Dr. Clo tiba di pasaran Malaysia dan boleh mula didapatkan di farmasi terpilih dan platfo...

Lina Rosli

25 Jun • Bacaan 2 minit

Selsema Dan Influenza Tidak Akan Berlaku Pada Satu Tempoh Masa Yang Sama?

Selsema dan Influenza (demam selsema) adalah disebabkan oleh virus dan bakteria yang berbeza. Untuk selsema, kebiasaannya akan bermula dengan simptom hidung berair, bersin dan s...

Lina Rosli

9 Jan • Bacaan 2 minit

Pembersih Tangan?

 

Mamatip

31 Mac • Bacaan 2 minit

Ikuti Tips Ini Untuk Kuku Yang Sihat 

Bukan sahaja muka yang  harus diberi perhatian, malah kuku tangan dan kaki pun patut diberi perhatian sama seperti muka korang. Kenapa pentingnya menjaga kuku ini? Kita gunakan ...

Aida Kamalia

25 Apr • Bacaan 3 minit

Kenapa Meringue Anda Tidak Gebu?

Baru-baru ini saya ada mencuba untuk membuat Fluffy Japanese Pancake yang boleh dikatakan sangat popular dalam kalangan penggemar dessert. Pada pendapat saya, bahan yang diperlu...

Lina Rosli

20 Apr • Bacaan 2 minit

FOREO Hadir Dengan Jurulatih Kecantikan Pintar - Membantu Mengurus Penjagaan Kulit

Sebelum ini, Foreo pernah hadir rangkaian produk yang khusus untuk pembersihan wajah yang optimum. Rangkaian produk yang ditampilkan sesuai untuk pelbagai jenis keadaan kulit ya...

Lina Rosli

28 Sep • Bacaan 2 minit

Kempen #KotexSheCanFund - Untuk Wanita Dan Remaja Perempuan Yang Memerlukan

Baru-baru ini, Kotex dilihat hadir dengan satu kempen baru yang dinamakan #KotexSheCanFund. Menerusi kempen ini, ia membawakan produk kebersihan wanita kepada para wanita dan re...

Lina Rosli

29 Mei • Bacaan 1 minit

Bercuti Ketika PKPP - Apa Yang Perlu Anda Tahu?

Berikutan dengan wabak COVID-19 yang melanda negara sejak awal tahun, negara kita telah pun melalui beberapa peringkat Perintah Kawalan Pergerakan. Pejam celik, telah lebih 3 bu...

Min Ahmad

2 Jul • Bacaan 3 minit

3 Persediaan Ibubapa Untuk Mengurus Anak Yang Akan Kembali Ke Sekolah

Baru-baru ini, Kementerian Pelajaran Malaysia telah mengumumkan pembukaan semula sesi persekolahan untuk tahun 2020. Bagi pelajar tingkatan 5 dan tingkatan 6, mereka telahpun ma...

Lina Rosli

24 Jun • Bacaan 2 minit

Pereka Fesyen Henna And Hijabs Hadir Dengan Steril Hijab Untuk Barisan Hadapan Di Minnesota

Seperti yang kita sedia alami, Covid-19 telah banyak memberi kesan kepada semua lapisan masyarakat dan juga mengganggu operasi kebanyakkan syarikat. Ia tidak hanya berlaku di Ma...

Lina Rosli

1 Jun • Bacaan 1 minit

FOREO Memperkenalkan Kaedah Mudah Mencegah Maskne - Jerawat Akibat Pelitup Muka

Tahukah anda bahawa pemilihan pelitup muka atau face mask yang bersesuaian amat penting dalam membantu mencegah jerawat. Maskne atau mask acne adalah kesan sampingan yang akan d...

Lina Rosli

21 Jul • Bacaan 3 minit

Adakah Stress Punca Utama Rambut Beruban?

Apabila usia anda sudah mula mendekati awal 30-an, sudah tentu anda perasan akan perubahan yang berlaku kepada diri anda. Sebagai contoh, anda mula mendapati warna rambut sudah ...

Lina Rosli

26 Mac • Bacaan 1 minit

Cubalah 5 Petua Ini untuk Menghilangkan Bau Dalam Kereta

Pernahkah anda masuk ke kereta dan merasakan terdapat bau yang tidak menyenangkan sewaktu berada di dalamnya. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan bau busuk. Hal ini m...

Lina Rosli

30 Jul • Bacaan 2 minit

Makan Terlalu Banyak Daging Boleh Mengakibatkan Sakit Perut?

Daging adalah sumber protein yang baik untuk tubuh. Meski begitu, tidak semua orang mempunyai sistem pencernaan yang baik setelah makan daging. Antara reaksi yang umum dan kerap...

Lina Rosli

13 Ogo • Bacaan 3 minit

Susun Item Mengikut Kekerapan Penggunaan - Kabinet Dapur Lebih Kemas

Pernahkah anda mengalami kesukaran untuk mencari pinggan, cawan atau bekas makanan yang disimpan di dalam kabinet? Pasti ia memerlukan anda untuk memunggah dan mengeluarkan kese...

Lina Rosli

9 Apr • Bacaan 3 minit

Adakah Pengambilan Makanan Berminyak Boleh Menyebabkan Masalah Kulit?

Masalah yang berkaitan dengan kulit adalah suatu perkara yang tidak asing lagi. Terdapat segelintir individu mempunyai masalah kulit yang sensitif yang mana ia dapat dikaitkan d...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 2 minit

Samsung Jet 90 Premium Dan Smart Air Purifier - Rumah Sihat, Bersih Dan Bebas Pencemaran

Sebagai ibu, bapa atau penjaga kepada rumah anda, memastikan rumah dan keluarga sentiasa sihat dan bersih adalah tugasan yang agak sukar. Tambahan lagi bagi anda yang perlu memb...

Lina Rosli

6 Okt • Bacaan 2 minit

Samsung Melancarkan Ketuhar Gelombang Mikro - Suaikan Dengan Dapur Rumah Anda

Samsung baru-baru ini telah melancarkan siri ketuhar gelombang mikro yang baru yang menampilkan pelbagai pilihan warna yang menarik. Bukan itu sahaja, ia juga membawakan reka be...

Lina Rosli

30 Mac • Bacaan 1 minit

Kenapa Putik Kapas Tidak Baik Untuk Telinga?

Pernahkah anda mengalami masalah yang mana pendengaran anda terganggu disebabkan wax telinga atau cerumen yang tersumbat?

Lina Rosli

15 Okt • Bacaan 1 minit

Jom Sediakan Nasi Ayam Untuk Hidangan Di Pagi Raya Ini!

Nasi ayam merupakan salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Tidak kira untuk makan pagi, tengahari atau malam, hidangan ini sering menjadi pilihan kebanyakan individu di M...

Lina Rosli

29 Jul • Bacaan 2 minit

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Mencuci Selimut Tebal?

Bagaimanakah cara anda mencuci selimut tebal atau comforter anda tanpa menjejaskan kualitinya? Selain menghantarnya ke dobi, apakah kaedah atau alternatif terbaik untuk membersi...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 2 minit

Cat Minyak Dan Cat Air - Apa Perbezaan Yang Perlu Anda Tahu?

Memilih warna cat yang anda inginkan adalah bukan perkara yang mudah. Ini kerana terdapat pelbagai variasi warna yang terdapat di pasaran iaitu daripada warna terang kepada warn...

Lina Rosli

15 Jun • Bacaan 3 minit

Adakah Patch Test Penting Sebelum Menukar Ke Produk Penjagaan Kulit Yang Baru?

Patch Test adalah teknik penjagaan kulit yang kebanyakan individu sering tinggalkan. Hakikatnya, teknik ini atau ujian tampalan (patch test) ini sebenarnya perlu dilakukan bagi ...

Lina Rosli

5 Nov • Bacaan 1 minit

L'OREAL Dengan Kerjasama Lazada - Hadir Dengan Kempen "Back To Beauty"

Bermula 3 Jun sehingga 5 Jun ini, L'OREAL GROUP membawakan acara kecantikan eksklusif di Lazada yang membawakan pelbagai barangan atau produk yang terbaik daripada pelbagai jeni...

Lina Rosli

4 Jun • Bacaan 1 minit

Tips Menanggalkan Pelekat Menggunakan Pengering Rambut

Pernahkah anda berasa sukar untuk menanggalkan pelekat atau sticker daripada produk atau barangan kelengkapan anda? Jika ya, Tajria hari ini ingin berkongsi tips mudah untuk men...

Lina Rosli

19 Ogo • Bacaan 1 minit

Sudah Kembali Bekerja? 5 Perkara Yang Perlu Diamalkan Ketika Menggunakan Pengangkutan Awam

Bagi anda yang sudah kembali bekerja sewaktu Perintah Kawalah Pergerakan Bersyarat (PKPB), di harap anda mematuhi peraturan dan panduan yang telah ditetapkan oleh kerajaan dan m...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 2 minit

Ini Adalah Tempoh Segar Makanan Jika Simpan Di Dalam Peti Sejuk

Membekukan makanan adalah salah satu cara yang mudah bagi mengekalkan kesegaran makanan dan juga melambatkan proses kerosakan atau basi. Bukan itu sahaja, proses sejuk beku juga...

Lina Rosli

23 Mac • Bacaan 2 minit

Tips Membersihkan Kesan Muntah Pada Karpet Dan Sofa Rumah Anda

Membersihkan muntah atau menghilangkan kotoran makanan adalah bukan perkara yang mudah dan juga tidak menyenangkan dari segian bauannya. 

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 2 minit

7 Cara Untuk Menjadikan Makanan Laut Lama Lebih Segar

Tidak dinafikan, makanan laut segar yang tidak segar kebiasaannya akan mempunyai bau hanyir atau amis yang kuat berbanding yang segar. 

Lina Rosli

13 Sep • Bacaan 2 minit

Coway Kecil Penapis Air Bersaiz Kompak Pada Harga RM99 Sebulan

Bagi anda yang masih tercari-cari pembersih air untuk rumah anda, Coway kini hadir dengan perkakas baru yang dinamakan Coway Kecil. Ia merupakan pembersih air yang menampilkan t...

Lina Rosli

3 Jul • Bacaan 1 minit

Ini Adalah 3 Langkah Membasuh Pelitup Muka Kain 

Pelitup muka adalah salah satu langkah yang membantu melambatkan penyebaran COVID-19 apabila digabungkan dengan tindakan pencegahan dan jarak sosial setiap hari di tempat awam.

Lina Rosli

2 Sep • Bacaan 2 minit

5 Tabiat Sebelum Tidur Untuk Minda Yang Segar - Persediaan Melangkah Ke Hari Esok

Sudah tentu apabila mendapat rehat dan tidur yang cukup sedikit sebanyak dapat menjadikan minda yang segar dan proaktif pada hari berikutnya. Lebih-lebih lagi apabila sudah hari...

Lina Rosli

25 Okt • Bacaan 3 minit

Apakah Perbezaan Di Antara Membersih, Mensanitasi Dan Membasmi?

Pembersihan rumah atau ruang tamu adalah istilah umum yang membawa maksud kepada memastikan sesuatu tempat itu terhindar daripada kotoran. Namun, apakah perbezaaan di antara mem...

Lina Rosli

9 Jun • Bacaan 2 minit

SK-II Pitera Hadir Dengan Pembungkusan Edisi Khas 'Street Art' - Berharga RM759

Jenama SK-II dilihat sudah tidak asing lagi dalam kalangan kebanyakan wanita di Malaysia.

Lina Rosli

3 Nov • Bacaan 55 saat

7 Kesilapan Yang Kerap Dilakukan Tanpa Sedar Sewaktu Membersihkan Diri

Tidak dinafikan bahawa kebanyakan individu tidak mempunyai masalah dalam menyediakan waktu atau masa apabila ingin membersihkan diri. Namun, tahukah anda terdapat beberapa kesil...

Lina Rosli

26 Okt • Bacaan 4 minit

Ketahui Cara Membersihkan Lima Alat Kecantikan Yang Kerap Digunakan

Bgai anda yang kerap menggunakan alat kecantikan seperti berus solekan, pengetip kuku dan lain-lain, pasti ia lebih kerap dan cepat mempunyai kotoran yang mungkin mengambil masa...

Lina Rosli

4 Ogo • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 7 Buah Yang Baik Untuk Dimakan Setiap Hari

Secara umumnya, buah mengandungi sejumlah besar nutrien penting termasuk serat, vitamin, mineral dan pelbagai antioksidan dan sebatian tumbuhan. Setiap orang semestinya memerluk...

Lina Rosli

10 Ogo • Bacaan 2 minit

Ikuti Langkah Ini Untuk Membersihkan Bekas Najis Kucing

Tahukah anda bahawa kucing sangat mementingkan kebersihan bekas najis atau litter box mereka. Oleh itu, ia adalh penting untuk anda memastikan kotak tersebut tidak berbau dan be...

Lina Rosli

21 Okt • Bacaan 1 minit

Bagaimana Orang Zaman Dahulu Memotong Kuku? 

Sebelum wujudnya pengetip kuku, masyarakat pada zaman dahulu mungkin mempunyai cara tersendiri dalam mengekalkan kebersihan kuku. Persoalannya, bagaimana manusia zaman dahulu me...

Lina Rosli

12 Okt • Bacaan 2 minit

Banyak Pakaian Lama Dalam Simpanan? Ini Apa Anda Boleh Buat

Apakah yang selalu anda buat pada pakaian lama yang sudah tidak digunakan lagi?

Lina Rosli

19 Nov • Bacaan 2 minit

Rangkaian Produk Terbaru BZU BZU - Pelitup Muka, Pensanitasi Tangan Khusus Untuk Kanak-Kanak

BZU BZU merupakan salah satu jenama di Asia Tenggara yang menyediakan keperluan setiap ibu bapa untuk anak-anak mereka iaitu syampu mandian. Ia diformulasikan dengan bahan bebas...

Lina Rosli

16 Nov • Bacaan 2 minit

Mengapa Nyamuk Menghisap Darah Manusia?

Tidur malam pasti terganggu apabila nyamuk mendarat di kulit anda. Ia akan memakan darah dan meninggalkan protein di dalam air liurnya setelah darah habis disedut.

Lina Rosli

2 Okt • Bacaan 2 minit

7 Pakaian Yang Tidak Boleh Dimasukkan Di Dalam Mesin Pengering

Jika ke dobi, sudah tentu anda akan membersih dan mengeringkan baju terus sebelum pulang ke rumah.

Lina Rosli

13 Nov • Bacaan 2 minit

Kaki Melepuh Dan Melecet Akibat Kasut Baru - Bagaimana Untuk Menghindarinya?

Kasut merupakan satu item yang sangat penting dalam kehidupan seharian. Ia bukan sahaja digunakan untuk melindungi kaki dari anasir yang berbahaya bahkan turut dipakai bagi memb...

Lina Rosli

12 Okt • Bacaan 3 minit

#100Hari100Aktiviti - Adakah Straw Logam Buruk Untuk Alam Sekitar?

Jika anda lihat, di kebanyakan restoran sudah mula menukar staw pakai buang kepada straw yang lebih tahan lama iaitu starw logam. Namun, pernahkah anda merasakan yang sebenarnya...

Lina Rosli

14 Okt • Bacaan 2 minit

Kohler Memperkenalkan Eir - Sistem Tandas Pintar Yang Canggih

Terbaru, Kohler hadir dengan satu sitem terbaru untuk tandas yang menggabungkan fungsi praktikal dan serbaguna yang canggih yang dinamakan Eir.

Lina Rosli

11 Nov • Bacaan 1 minit

Pengalaman Sebagai Pasien Covid-19

Rasanya baru saja saya ‘curhat’ ke beberapa teman betapa menyeramkannya virus Covid-19 yang terasa semakin mendekat. Beberapa orang yang saya kenal diketahui positif Covid-19. E...

Arfianingrum Pujiastuti

5 Nov • Bacaan 3 minit