coklat

Tagar populartips resepi berbuka puasa

Tips Untuk Kelihatan Bergaya Bersama Seluar kargo

Selain seluar jeans, seluar palazzo, potongan bootcut dan sebagainya, pada artikel kali ini Tajria ingin memberi cadangan serta inspirasi untuk anda seluar yang anda boleh gayak...

Aida Kamalia

27 Ogo • Bacaan 2 minit

Daging Masak Kunyit - Menu Iftar Dari Dapur Ramadan Tajria

Tidak dinafikan menjelang Ramadan, pasti pelbagai juadah enak dan hidangan yang menyelerakan akan disediakan sewaktu iftar nanti. Namun, pasti ada dalam kalangan anda yang masih...

Lina Rosli

24 Apr • Bacaan 1 minit

Atasi Mabuk Perjalanan - Mengapa Perkara Ini Terjadi? 

Mengalami mabuk perjalanan adalah perkara yang sangat menjengkelkan terutamanya jika anda sedang bergembira atau meluangkan masa bersama yang tersayang, rasa mabuk ini pasti aka...

Aida Kamalia

23 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJFesyen - Kombinasi Warna Yang Sesuai Untuk Tudung Dan Baju Anda

Ramai individu lebih gemar memadankan warna baju, tudung dan seluar yang seakan sama dan lebih kurang. Terdapat juga dalam kalangan anda yang gemar memakai tudung berwarna gelap...

Lina Rosli

7 Nov • Bacaan 3 minit

6 Kuih Raya Yang Akan Menjadi Rebutan Ramai Pada Hari Raya Aidilfitri 

Bercakap tentang persiapan Hari Raya Aidilfitri, pasti pada waktu sekarang anda bersama anak-anak ralit membuat pelbagai kuih dan biskut raya untuk dijamu kepada tetamu nanti. I...

Aida Kamalia

31 Mei • Bacaan 4 minit

#TAJ Deko- 5 Kesalahan Yang Sering Anda Lakukan Ketika Menjaga Pokok Kaktus

Walaupun ia mungkin mencabar untuk menanam tumbuh-tumbuhan di dalam rumah, namun masih terdapat banyak pilihan untuk anda lakukan dekorasi rumah dengan tumbuhan yang lebih senan...

Lina Rosli

29 Ogo • Bacaan 3 minit

Panduan Pemilihan Pakaian Untuk Menghadiri Temu Duga

Pemilihan baju dan gaya sewaktu temu duga adalah sangat penting kerana ia memberikan gambaran dan persepsi awal mengenai perwatakan seseorang individu. Bukan itu sahaja, ia juga...

Lina Rosli

21 Jan • Bacaan 2 minit

Eyeshadow Palette Terbaik Bawah RM100

Setiap wanita pasti akan mempunyai satu eyeshadow palette di rumah kan? Kalau anda orang yang sukakan makeup, tidak mustahil jika anda mempunyai lebih daripada 10 eyeshadow pale...

Aida Kamalia

20 Ogo • Bacaan 3 minit

Mengapa restoran menyajikan ikan dan daging mentah, tetapi tidak ayam mentah?

Ada sebab mengapa kedai makan atau restoran tidak menyajikan ayam mentah sebagai pilihan hidangan santapan anda. Ayam yang mentah atau tidak dimasak dengan betul boleh menimbulk...

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 2 minit

Sediakan Bahan Kompos Untuk Tanaman - Menggunakan Lebihan Makanan Di Peti Sejuk

Pengkomposan atau composting adalah kaedah terbaik untuk menggunakan barang-barang di dalam peti sejuk yang sudah tidak segar atau tidak elok. Menyimpan bekas di dapur anda sepe...

Lina Rosli

3 Sep • Bacaan 3 minit

#TAJTravel - Tempat Makan Yang Boleh Anda Kunjungi Di Terengganu

Sebelum ini, Tajria telah berkongsi kepada anda senarai tempat-tempat menarik yang boleh anda lawati di sekitar Kuala Lumpur. Kali ini, destinasi kedua yang boleh anda kunjungi ...

Lina Rosli

27 Sep • Bacaan 3 minit

Makanan Tempatan yang Harus Anda Cuba Sekiranya Berkunjung ke Sabah

Sabah terkenal dengan kecantikan alam semulajadi dan kaya dengan budaya masyarakat berbilang kaum. Atas faktor ini, ramai yang menjadikan Sabah lokasi pilihan untuk melancong ke...

Min Ahmad

17 Feb • Bacaan 3 minit

Cara Untuk Mudah Tidur Pada Waktu Malam

Anda sukar untuk tidur di malam hari? Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada masalah tidur malam namun begitu ia boleh di atasi dengan beberapa langkah mudah seperti beri...

Min Ahmad

2 Apr • Bacaan 5 minit

Mengapa Udang Dan Ketam Bertukar Merah Setelah Dimasak?

Jika anda perasan kebanyakan makanan laut seperti udang, ketam dan udang karang (lobster) akan bertukar warna selepas di masak. Warnanya akan menjadi lebih cerah dan kemerahan y...

Lina Rosli

2 Jan • Bacaan 2 minit

#TAJSihat - Apa Itu GERD?

GERD adalah singkatan untuk Gastroesophageal Reflux Disease atau Penyakit Reflux Gastroesophageal. Penyakit ini kebiasaannya hadir untuk jangka panjang yang mana asid dari perut...

Lina Rosli

23 Sep • Bacaan 2 minit

#TAJResepi - Cara Menyediakan Pancake Dengan Mudah

Pancakes sering dianggap menu sewaktu hujung minggu, walaupun hakikatnya cara penyediaannya agak ringkas dan mudah. Bagi anda yang berminat, anda boleh membuat dan menyediakan p...

Lina Rosli

12 Sep • Bacaan 58 saat

Apa Yang Perlu Anda Makan Sebelum Mendaki?

Mendaki atau hiking adalah suatu aktiviti lasak yang sangat menyeronokkan selain memberi peluang untuk anda meneroka keindahan alam semulajadi sambil melakukan aktiviti yang sih...

Lina Rosli

22 Ogo • Bacaan 2 minit

Ikuti 5 Cara Turun Berat Badan Dengan Mudah Dan Sihat! 

Pernah tak korang rasa berat badan sekarang dah melampau? Tapi rasa macam tak bersedia nak diet atau exercise lebih-lebih sebab takut tak mampu? Kita semua nak sihat, sampai sat...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Penjagaan Kanta Lekap 

Memakai kanta lekap atau contact lens sudah menjadi ikutan terutamanya di kalangan wanita sebagai satu perhiasan. Bukan sahaja untuk yang mempunyai masalah rabun mata, yang tida...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Jenis Brush Make Up Dan Fungsinya

Untuk orang yang baru berjinak-jinak dalam dunia make up, setiap perkara dalam make up kena belajar dengan betul, contohnya teknik make up mata, pakai foundation dengan betul da...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 4 minit

Make Up Look Yang Sesuai Untuk Setiap Acara 

Untuk para wanita, memakai make up merupakan satu keperluan harian untuk kelihatan lebih menarik. Malah ia juga mampu menaikan keyakinan seseorang untuk berhadapan dengan orang ...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Kekal Awet Muda? Amalkan 6 Makanan Ini Di Dalam Sajian Harian

Pengambilan makanan yang betul adalah penting untuk setiap individu. Apabila anda mengambil makanan yang baik dan sihat, ia bukan sahaja dapat memberikan kesihatan yang baik unt...

Lina Rosli

29 Jul • Bacaan 3 minit

Panduan Menghasilkan Smoothie Yang Sihat

Semakin ramai yang mempunyai kesedaran tentang kesihatan dan membuat pilihan untuk memilih makanan yang sihat. Namun, gaya hidup masa kini yang “on-the-go” menyebabkan ramai yan...

Min Ahmad

10 Apr • Bacaan 2 minit

Resipi Kuah Kacang 

Alhamdulillah hari pertama Ramadhan 1440. Semalam kami di rumah mantai rendang ayam telur, rendang daging, 2 jenis kek secara kukus, Kek Coklat resipi Kak Asmah, mak belajar pad...

norzalia

6 Mei • Bacaan 1 minit

Resepi Bomboloni Tiramisu 

Jika anda penggemar donut, pasti anda sudah ketahui satu jenis kuih yang tular baru-baru ini, iaitu bomboloni. Jika lihat dengan sekali pandang, bomboloni kelihatan seakan-akan ...

Aida Kamalia

10 Jul • Bacaan 3 minit

Tips Dan Resepi Membuat Fudgy Brownies Serta Cakey Brownies 

Brownies adalah pencuci mulut yang penuh rasa coklat di dalam setiap potongan. Biasanya, bentuk brownies hadir dalam bentuk empat segi, teksturnya pula padat dan bergantung pada...

Aida Kamalia

3 Jul • Bacaan 4 minit

5 Jenis Minuman Mempunyai Kafein Yang Anda Perlu Tahu

Minuman berkafein ini sudah sinonim dengan setiap lapisan individu di Malaysia. Tambah lagi buat penggemar kopi terutama peminat untuk minuman Starbucks Coffee, The Coffee Bean ...

Lina Rosli

20 Mac • Bacaan 2 minit

Tiada Lagi Perut Buncit Dan Masalah Perut Kembung Dengan Mengamalkan Air Rebusan Ini 

Memang seronok rasa apabila anda sendiri jenis seorang yang makan banyak mana sekalipun, perut tetap kekal kempis! Memang diakui amat susah untuk mengekalkan berat badan, teruta...

Aida Kamalia

23 Jul • Bacaan 3 minit

Menagih Kasih Ibu ..

Betapa hebatnya nilai kasih sayang. Namun bagaimana dan dimana kita meletakkan value kasih sayang ini. Pengalaman yang menyedihkan di pagi raya ke-4, di mana seorang anak menant...

norzalia

10 Jun • Bacaan 2 minit

Jangan Pakai Foundation Lebih Cerah Dari Warna Kulit Asal 

Selalunya, jika anda ingin  beli foundation sama ada di farmasi atau pun kedai kosmetik, bagaimana cara anda mencari warna  foundation yang sesuai untuk muka? Biasanya korang ak...

Aida Kamalia

31 Jul • Bacaan 3 minit

Resepi Ayam Pan-Seared Dengan Lemon

Cara sempurna untuk memasak dada ayam adlah dengan memastikan isiinya tidak terlalu kering dan masih juicy.  Jadi hari ini, Tajria akan berkongsi kepada anda cara memasak ayam p...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 1 minit

Ini Restoran Yang Anda Boleh Cuba Jika Bercuti Di New South Wales, Australia

Walau jauh mana pun anda berjalan atau melancong,  pasti anda tidak dapat melupakan masakan asli dari tanah air tercinta bukan? Mana tidaknya, hidangan Malaysia sudah tentu memp...

Lina Rosli

19 Dis • Bacaan 2 minit

Bunga Matahari Adalah Simbol Kesetiaan - Ia Turut Digunakan Untuk Membuat Kertas?

Bunga Matahari atau nama saintifiknya Helianthus annuus adalah tumbuhan dari keluarga Asteraceae dengan kepala bunga yang besar. Panjang dahan pokok boleh mencapai sehingga 3 me...

Lina Rosli

10 Jan • Bacaan 2 minit

Ketahui Fakta Menarik Mengenai Juadah Tradisional Yang Popular Di Malaysia

Bersempena sambutan Hari Raya Aidilfitri 2019, pelbagai cabaran dan kempen yang telah dianjurkan oleh TikTok Malaysia. Antara cabaran yang disediakan termasuk #FesyenRaya2019, #...

Lina Rosli

10 Jun • Bacaan 4 minit

Serbuk Amla - Rahsia Rambut Berkilau Dan Tebal Wanita India 

Pernah tak anda melihat rambut wanita kaum India yang sangat tebal, hitam, lebat dan berkilat? Ya, mereka sangat pentingkan rambut mereka dengan memakai herba, minyak dan macam-...

Aida Kamalia

1 Jul • Bacaan 5 minit

Inspirasi Ruang Tamu Dan Bilik Tidur Berkonsepkan Minimalis

Konsep dekorasi dalaman rumah sedikit sebanyak melambangkan seseorang. Begitu juga dengan kelas golongan, sama ada golongan pertengahan atau pun golongan atasan. Bagi kelas atas...

Aida Kamalia

16 Ogo • Bacaan 2 minit

Awasi Pengambilan Gula Anda - Diebetes Memakan Diri! 

Tamat sudah perayaan Hari Raya Aidilfitri bagi umat Islam seluruh negara, tetapi biasalah di Malaysia ini, raya kan sebulan! Pada minggu-minggu akan datang, pasti anda sudah mem...

Aida Kamalia

12 Jun • Bacaan 4 minit

Lawati Dan Terokai Nostalgia Laman Seni Kwai Chai Hong Kuala Lumpur

Seperti di kebanyakkan negeri lain, terdapat banyak lorong-lorong seni yang kini menjadi perhatian orang ramai. Jika di Penang, anda pasti akan singgah sebentar di Penang Art St...

Lina Rosli

13 Jun • Bacaan 4 minit

Tips Memilih dan Menyimpan Buahan dan Sayuran

Kerap kali kita membeli sayuran dan buah-buahan namun ia tidak bertahan lama. Baru beberapa hari dibeli, sudah mula layu dan mengecut. Berikut adalah tips yang boleh anda prakti...

Min Ahmad

11 Feb • Bacaan 5 minit

5 Resepi Berasaskan Telur Yang Boleh Anda Cuba

Bagi anda yang ingin mempelbagaikan menu berasaskan telur, Tajria hari ini akan berkongsi kepada anda 5 resepi untuk hidangan telur yang cepat dan mudah yang boleh anda cuba.

Lina Rosli

30 Apr • Bacaan 2 minit

Serlahkan Pendapat Dan Rasa Hati Anda Menggunakan Biskut Oreo 

Selepas lebih 50 tahun telah dilancarkan di pasaran, OREO kali ini hadir dengan pelancaran OREO edisi terhad yang menampilkan corak timbul menggantikan corak asli OREO dengan se...

Lina Rosli

7 Jul • Bacaan 1 minit

Perbezaan Antara Jenis-Jenis Produk Tenusu Di Pasaran

Sekiranya anda gemar membeli barangan keperluan dapur dan menghabiskan masa di bahagian produk tenusu, anda akan mendapati terdapat pelbagai jenis produk tenusu yang dipamerkan....

Min Ahmad

9 Apr • Bacaan 3 minit

Berapa Lama Jus Buah-Buahan Boleh Di Simpan Di Dalam Peti Sejuk?

Jus buah-buahan menawarkan pelbagai manfaat kesihatan yang membantu tubuh badan dalam menyerap nutrien selain meningkatkan daya tahan tubuh secara semula jadi menerusi nutrien b...

Lina Rosli

6 Mac • Bacaan 2 minit

10 Makanan Yang Tak Perlu Disimpan Di Dalam Peti Sejuk

Pernahkah anda merasakan peti sejuk anda sudah tidak muat dan memikirkan untuk medapatkan peti sejuk yang kedua untuk rumah anda? Mengapa boleh berlaku sedemian? Dan bagaimanaka...

Lina Rosli

27 Apr • Bacaan 3 minit

Ketahui Khasiat Pisang- Pisang Hijau vs Pisang Kuning

Pisang adalah sumber serat, kalium, vitamin B6, vitamin C, antioksidan yang baik dan diketahui khasiatnya untuk kesihatan kardiovaskular dan sistem pencernaan tubuh manusia.

Lina Rosli

14 Ogo • Bacaan 2 minit

Sediakan Cendawan Goreng Sos Tiram Untuk Menu Tengahari Hari Ini

Tidak tahu hendak masak apa untuk tengahari ini? Ayuh sediakan cendawan goreng sos tiram sebagai hidangan sampingan anda. Untuk lebih menarik, anda juga boleh meletakkan tahu te...

Lina Rosli

25 Mac • Bacaan 1 minit

Bolehkah Coklat Membuat Anda Kekal Berjaga Atau Ia Mempengaruhi Corak Tidur?

Coklat ini sering didefinisikan sebagai snek atau makanan yang menggemukkan. Namun tahukah anda bahawa terdapat beberapa fungsi coklat yang lain? Antaranya termasuk memberikan t...

Lina Rosli

14 Sep • Bacaan 1 minit

Telur Itik Vs Telur Ayam - Apakah Kelebihan Memakan Telur Itik? 

Jika dilihat dari kulit luarnya, telur itik dan telur ayam mempunyai perbezaan yang ketara dari segi warna dan saiz. Yang mana telur itik hadir dengan 3 variasi warna iaitu biru...

Lina Rosli

22 Jun • Bacaan 3 minit

Bagaimana Kafein Boleh Menjadi Penyebab Dan Penawar Sakit Kepala?

Pernahkah anda terdengar akan terma caffeine headache atau sakit kepala akibat kafein? Jika pernah, tahukah anda apa itu caffeine headache?

Lina Rosli

3 Ogo • Bacaan 2 minit

Tips Memesan Minuman Di Starbucks - Dapatkan Minuman Mengikut Citarasa Anda

Setiap individu mempunyai pilihan dan citarasa untuk minuman kegemaran mereka. Ada yang menggemari minuman yang manis, ada juga yang memilih untuk mendapatkan minuman masam, pah...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 3 minit

3 Resepi Aiskrim Yang Boleh Anda Buat Di Rumah

Setiap kali cuaca yang panas pasti membuatkan anda ingin mencari sesuatu yang menyegarkan. Sebelum ini jika anda menginginkan sesuatu yang sejuk, anda akan segera pergi ke kedai...

Lina Rosli

15 Apr • Bacaan 3 minit

Oreo Melancarkan Buku Resepi eRaya - Jom Cuba Resepi Kek Batik Oreo Cadburry

Baru-baru ini, Oreo telah melancarkan Buku Resipi e-Raya pertama mereka yang menampilkan 12 juadah yang menarik yang mana ia enak dan mudah untuk anda sediakan bersama seisi kel...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 2 minit

Texas Chicken Membawakan Logo Dan Hiasan Dalaman Restoran Yang Lebih Menarik

Texas Chicken telah melancarkan jenama semula dengan identiti yang lebih segar. Restoran ini memperkenalkan logo baharu, reka bentuk restoran yang lebih menarik serta rekaan bun...

Lina Rosli

28 Mei • Bacaan 2 minit

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gorengan Yang Rangup Menggunakan Air Fryer?

Air Fryer atau dalam bahasa melayu dikenali sebagai penggoreng kering merupakan sebuah alat menggoreng yang menggunakan udara panas dan jumlah minyak yang sedikit. 

Lina Rosli

11 Jun • Bacaan 2 minit

6 Tona Warna Air Kencing Yang Perlu Anda Tahu

Seperti yang anda ketahui warna air kencing adalah dipengaruhi dengan jumplah pengambilan air sehari. Ia juga menentukan sama ada badan anda mempunyai air yang cukup iaitu masih...

Lina Rosli

21 Mei • Bacaan 2 minit

Pereka Fesyen Henna And Hijabs Hadir Dengan Steril Hijab Untuk Barisan Hadapan Di Minnesota

Seperti yang kita sedia alami, Covid-19 telah banyak memberi kesan kepada semua lapisan masyarakat dan juga mengganggu operasi kebanyakkan syarikat. Ia tidak hanya berlaku di Ma...

Lina Rosli

1 Jun • Bacaan 1 minit

Menu Minum Petang - Cekodok Pisang

Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan diumumkan, kebanyakan individu pasti akan meluangkan banyak masa di dapur bagi menyediakan menu sarapan, makan tengahari dan makan malam. Ti...

Lina Rosli

3 Apr • Bacaan 58 saat

Adakah Pengambilan Makanan Berminyak Boleh Menyebabkan Masalah Kulit?

Masalah yang berkaitan dengan kulit adalah suatu perkara yang tidak asing lagi. Terdapat segelintir individu mempunyai masalah kulit yang sensitif yang mana ia dapat dikaitkan d...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 2 minit

Apa Itu 'Food Shaming' - Mengapa Ia Harus Dielakkan?

'Food Shaming' adalah satu perbuatan yang mengkritik dan memalukan seseorang kerana memakan sesuatu yang tidak bersesuaian atau tidak menepati budaya dan pendapat seseorang.

Lina Rosli

6 Ogo • Bacaan 3 minit

10 Kafe 'Instagrammable' Di Sekitar Selangor Yang Boleh Anda Lawati

Bagi anda yang gemar mengunjungi kafe-kafe yang menarik dan ingin mengemaskini gambar dan video di akaun Instagram anda, Tajria hari ini akan berkongsi senarai kafe yang boleh a...

Lina Rosli

22 Okt • Bacaan 4 minit

Fakta Menarik Mengenai Pemerah Pipi Yang Perlu Anda Tahu

Pemerah pipi sememangnya sangat sinonim dengan hasil solekan pada masa kini. Ia tidak hanya hadir dengan warna merah jambu, tetapi kini ia boleh didapati di dalam pelbagai jenis...

Lina Rosli

20 Okt • Bacaan 2 minit