jimat

Tagar populartips resepi berbuka puasa

Tips Bajet - Cara Mudah Untuk Anda Menjimatkan Kos Tenaga

Jika kita lihat sejak kebelakangan ini, elektrik dan beberapa sumber tenaga yang lain telah menjadi salah satu perkara yang mudah untuk didapati, terutamanya di Malaysia. Oleh s...

Lina Rosli

21 Jan • Bacaan 2 minit

Potongan Hingga RM62 Di Roaming Man Bersempena Hari Merdeka 

Sempena Hari Merdeka tidak lama lagi, Roaming Man tidak melepaskan peluang ini dengan memberi baucer diskaun kepada semua yang ingin melancong ke luar negara. Bagi anda yang mas...

Aida Kamalia

27 Ogo • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Berbelanja Secara Bijak Di Platform Atas-Talian?

Online shopping atau membeli-belah secara atas talian adalah amat mudah yang mana anda tidak perlu menghabiskan masa menempuh trafik yang sesak, mencari tempat letak kereta dan ...

Lina Rosli

19 Ogo • Bacaan 3 minit

Tips Kemas - Cara Untuk Memastikan Peti Sejuk Anda Sentiasa Bersih

Pernahkah anda terpukau melihat susun atur peti sejuk di kaca televisyen atau mana-mana gambar di arena web mengenai susun atur peti sejuk yang sangat kemas dan menarik? Apabila...

Lina Rosli

20 Feb • Bacaan 3 minit

Atasi Masalah Singki Dan Longkang Tersumbat

Jika anda kerap menggunakan dapur, pasti anda pernah melalui waktu dimana singki tersumbat, membuatkan air bertakung di dalam singki kerana aliran air tersekat. Penuh! Perkara i...

Aida Kamalia

26 Ogo • Bacaan 3 minit

Hapuskan Pepijat Dan Kutu Tilam Dengan Cara Ini 

Masalah pepijat di katil atau pun kutu katil pasti menjadi hal yang sangat merungsingkan kita. Sudahlah tidur tak lena, kemudian digigit pepijat pula! Habis satu badan gatal dan...

Aida Kamalia

22 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJDeko - Bagaimana Untuk Pastikan Almari Baju Anda Sentiasa Kemas?

Masalah ini sering membelenggu tidak kira lelaki atau perempuan. Macam saya sendiri turut mengalami masalah yang sama. Kadangkala, tidak tahu bagaimana kaedah yang berkesan untu...

Lina Rosli

23 Sep • Bacaan 2 minit

Tips Belajar -  Bagaimana Untuk Membuat Nota Menggunakan Peta Minda?

Peta minda merupakan sebuah cara membuat nota menerusi gambaran visual yang membantu dalam menyusun dan mengatur nota dengan lebih efektif dan efisien. Teknik ini sangat berguna...

Lina Rosli

14 Jan • Bacaan 2 minit

Samsung Kini Melancarkan Mesin Basuh Top-Load Dengan Teknologi Gegaran

Baru-baru ini, syarikat teknologi Samsung telah melancarkan inovasi untuk mesin basuh top-load bagi memudahkan pengendalian dan pengurusan di rumah. Ia ditawarkan dengan 12 pili...

Lina Rosli

19 Jun • Bacaan 54 saat

3 Tempat Travel Murah Dengan Pulau Cantik 

Siapa tak tertarik dengan pulau yang berwarna biru, air yang jernih serta mempunyai pasir berwarna putih! Hilang terus stress di tempat kerja, masalah dengan kawan, dan banyak l...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 4 minit

Cadangan Tempat Percutian Untuk Backpackers 

Orang kata, masa muda inilah masanya untuk kita mengembara melihat dunia luar. Nanti tatkala kita sudah berkeluarga dan mempunyai anak, ia sedikit sukar untuk pergi ke negara lu...

Aida Kamalia

15 Jul • Bacaan 5 minit

Jom Cuba Buat Baja Tanaman Menggunakan Bahan Dapur 

Pasti ramai wanita di luar sana yang mempunyai hobi bercucuk tanam dan berbakti pada tanah, tidak kiralah anda seorang suri rumah atau pun anda seorang wanita yang bekerja. Oran...

Aida Kamalia

27 Jun • Bacaan 4 minit

6 Cara Untuk Mengawal Belanja Sewaktu Melancong

Terdapat banyak tempat percutian menarik yang anda boleh lawati dan terokai tidak kira luar atau dalam negara. Mungkin ada dalam kalangan anda yang ingin merasai pengalaman berm...

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 3 minit

Tinggal Sarapan Pagi, 74% Remaja Menghadapi Obesiti - Lihat Kesan Lain Jika Anda Tinggalkan Sarapan Pagi 

Tidak mengambil sarapan pagi sudah pun menjadi tabiat biasa di kalangan orang moden sekarang, terutamanya remaja. Jika kita lihat respon-respon daripada Tweets KKM Putrajaya, ra...

Aida Kamalia

31 Jul • Bacaan 3 minit

Alat Ini Boleh Membantu Anda Untuk Bercucuk Tanam Di Dalam Rumah

Dengan perkembangan dunia sekarang, segalanya menjadi mudah. Dulu nak beli barang, nak beli makanan, kena keluar rumah. Sekarang semuanya di hujung jari je. Buka je smartphone m...

Ammar28

6 Apr • Bacaan 1 minit

Mengapa Penyaman Udara Tidak Sejuk Walaupun Telah Lama Dipasang?

Adakah terdapat masalah pada penyaman udara anda yang mana ia tidak menyejukkan bilik atau ruang rumah anda? Jika ya, maka anda perlu memeriksa beberapa perkara pada penyaman ud...

Lina Rosli

16 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Elak Pembaziran Di Bazaar Ramadhan

Sedar tak sedar, nak masuk minggu keempat dah kita kan. Semakin hampir bulan Ramadhan akan meninggalkan kita. Tapi sebelum tu, tak terlambat lagi untuk kita mengubah sikap buruk...

Aida Kamalia

23 Mei • Bacaan 4 minit

Cara Penyimpanan Koleksi Tudung Dengan Kemas Dan Mudah

Jika anda seorang penggemar tudung, pasti anda mempunyai pelbagai koleksi yang telah anda beli dan kumpul. Mana tidaknya, untuk satu warna sahaja, ada pelbagai jenis tona dan te...

Lina Rosli

30 Mei • Bacaan 2 minit

Kebaikan Menanam Sayur Dengan Cara Hidroponik 

Bercucuk tanam menggunakan kaedah hidroponik ini sudah tidak asing lagi. Seperti namanya ‘hidro’, kaedah ini hanya menggunakan air dan tidak menggunakan tanah untuk sayur hidup ...

Aida Kamalia

31 Mei • Bacaan 2 minit

Ikuti Tips Ini Untuk Hias Bilik Tidur Dengan Ruang Terhad

Memiliki ruang tidur yang kecil bukan menjadi penghalang untuk anda menghias bilik tidur. Apa yang anda perlukan adalah sedikit carian melalui Internet, serta kretiviti. Menjela...

Aida Kamalia

28 Mei • Bacaan 3 minit

Tawaran Promosi Di Kedai Atas Talian Watson Sehingga 60% Untuk Barangan Terpilih

Promosi Watson kembali lagi, ia hadir dengan pelbagai tawaran hebat untuk semua jenis barangan termasuk topeng muka, kosmetik, kesihatan dan bermacam-macam lagi di platform atas...

Lina Rosli

2 Jul • Bacaan 2 minit

Tips Hiasan Dan Dekorasi Untuk Meja Pejabat Anda

Kebanyakkan individu masa kini lebih gemar untuk melakukan kerja di luar atau di co-working space yang mana ia lebih selesa dan convinience. Co-working space bukan sahaja menyed...

Lina Rosli

15 Jul • Bacaan 3 minit

Persiapan Dan Tips Sebelum Ke Seoul, Korea

Hari ini Aida akan berkongsi sedikit apa persiapan yang Aida lakukan sebelum bercuti ke Korea Selatan minggu hadapan! Disebabkan percutian kali ni Aida cuma pergi berdua sahaja ...

Aida Kamalia

26 Jul • Bacaan 5 minit

11 Khasiat Minum Air Lemon

Sudah menjadi rutin saya memesan air kosong setiap kali makan di restoran. Selain untuk kesihatan, minum air kosong juga sangat menjimatkan. Perasankah ada sesetengah restoran y...

Amalina Hazaidi

16 Jul • Bacaan 3 minit

Aneka Resepi Daging Yang Boleh Dimasak Menggunakan Daging Korban 

Sempena Hari Raya Aidil-Adha  ini sudah pasti anda dapat banyak daging korban hasil sumbangan dari orang ramai atau pun keluarga anda. Haruslah diingatkan disini, setelah anda d...

Aida Kamalia

14 Ogo • Bacaan 4 minit

Fakta Dan Mitos Mengenai Penggunaan Bahan Api Kenderaan Anda

Adakah benar mengenai fakta yang mengatakan mengisi petrol pada waktu malam boleh menjimatkan penggunaan bahan api kenderaan anda? Menurut kajian yang dikeluarkan oleh Shell pad...

Lina Rosli

16 Jul • Bacaan 2 minit

Tips Memilih dan Menyimpan Buahan dan Sayuran

Kerap kali kita membeli sayuran dan buah-buahan namun ia tidak bertahan lama. Baru beberapa hari dibeli, sudah mula layu dan mengecut. Berikut adalah tips yang boleh anda prakti...

Min Ahmad

11 Feb • Bacaan 5 minit

Masak Atau Makan Luar - 5 Tips Untuk Mengelakkan Pembaziran Sewaktu Membeli-belah

Di Malaysia, purata perbelanjaan makan di luar untuk individu di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor adalah sekitar RM795 sehingga RM901 sebulan. Manakala untu...

Lina Rosli

29 Jan • Bacaan 3 minit

Tips Bajet - Jimat Petrol, Jimat Kos

Rata-rata pemandu mempunyai cara dan teknik mereka yang tersendiri dalam memastikan penggunaan bahan api seperti petrol dapat dikurangkan pada kadar paling minimum. Hal ini kera...

Lina Rosli

4 Mac • Bacaan 2 minit

Apa Itu Toner? Mengapa Kulit Anda Memerlukannya?

Adakah anda betul-betul memerlukan penyegar (toner) untuk kulit anda? Sebelum itu, saya ingin mengupas mengenai apa itu penyegar. Penyegar adalah sejenis cecair yang digunakan u...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 3 minit

Tips Bajet - Bagaimana Anda Boleh Menjimatkan Penggunaan Air Di Rumah?

Air merupakan salah satu sumber yang penting yang diperlukan oleh setiap individu. Hal ini kerana, air digunakan untuk bermacam-macam perkara selain membantu dalam mengurus ruma...

Lina Rosli

4 Feb • Bacaan 2 minit

5 Buku Nota Digital Yang Boleh Anda Cuba

Dalam arena teknologi masa kini, terdapat pelbagai aplikasi dan platform yang boleh kita guna dan cuba dalam kehidupan seharian. Ini termasuk aplikasi penyediaan nota atau senar...

Lina Rosli

2 Jun • Bacaan 3 minit

Cara Menghilangkan Kotoran Minyak Pada Dapur Gas

Perkara paling sukar untuk dilakukan selepas masak adalah membersihkan pinggan mangkuk yang kotor serta mengelap dinding dan dapur gas yang berminyak.

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 2 minit

Tak Perlu Beli - 5 Jenis Bahan Masakan Yang Boleh Anda Tanam

Bagi anda yang gemar memasak, berapa kerap akan anda keluar ke kedai runcit atau pasaraya untuk mencari baha-bahan untuk memasak? Kadangkala, pasti akan ada satu hari yang mana ...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 3 minit

5 Perkakasan Elektrik Yang Memudahkan Kehidupan Seharian 

Kecanggihan teknologi masakini sesungguhnya banyak memudahkan kehidupan seharian. Sekiranya anda menjalani gaya hidup yang sibuk dan ingin menjimatkan masa dalam melaksanakan ak...

Min Ahmad

25 Feb • Bacaan 3 minit

5 Tips Merancang Dan Mengurus Perbelanjaan Bulanan Untuk Makanan

Belanja untuk bulanan juga tidak sama untuk setiap bulan disebabkan harga pasaran yang tidak tetap. Jadi bagi mengelakkan anda berbelanja lebih, ia penting untuk anda merancang ...

Lina Rosli

3 Jun • Bacaan 2 minit

Coway Kecil Penapis Air Bersaiz Kompak Pada Harga RM99 Sebulan

Bagi anda yang masih tercari-cari pembersih air untuk rumah anda, Coway kini hadir dengan perkakas baru yang dinamakan Coway Kecil. Ia merupakan pembersih air yang menampilkan t...

Lina Rosli

3 Jul • Bacaan 1 minit