kulit

Tagar populartips resepi berbuka puasa

#TAJBeauty - Manakah Pilihan Anda? Cream Blush vs Powder Blush

Terdapat pelbagai jenama-jenama kosmetik di pasaran yang mengeluarkan variasi jenis blusher. Jika kita lihat di pasaran, ada dua jenis blusher atau pemerah pipi yang menjadi pil...

Lina Rosli

18 Nov • Bacaan 2 minit

Apa Yang Anda Perlu Lakukan Jika Anda Mempunyai Alahan Makanan?

Alahan boleh terkena kepada bermacam-macam individu tidak kira lelaki atau perempuan, kurus atau gemuk dan muda atau tua. Alahan ini terbahagi kepada beberapa jenis termasuk ala...

Lina Rosli

17 Dis • Bacaan 2 minit

Awas! Ini Risiko Jika Anda Tidur Dengan Make Up 

Sayangnya nak basuh make up ni..cantik sangat Penatnya malam ni, tak larat nak cuci make up..

Aida Kamalia

21 Ogo • Bacaan 3 minit

Kepentingan Rutin Penjagaan Diri - Utamakan Keperluan Kulit Menggunakan SK-II

Seperti yang dinyatakan oleh mana-mana pakar kecantikan, rutin penjagaan diri ini amat penting dalam memastikan kesempurnaan dan kesejahteraan diri dan emosi. Penjagaan diri ini...

Lina Rosli

14 Ogo • Bacaan 2 minit

UX 200 - Lexus Memperkenalkan SUV Baru Yang Menggabungkan Rekaan Mewah Dan Teknologi Premium

Lexus adalah sebuah syarikat automotif daripada Jepun yang merupakan divisyen untuk kenderaan mewah di bawah jenama UMW Toyota Motor Sdn Bhd. Jenama Lexus dipasarkan di lebih da...

Lina Rosli

5 Mac • Bacaan 2 minit

5 Tanda Yang Menunjukkan Kuku Anda Sihat

Penjagaan kuku biasanya boleh menjadi mudah ataupun sukar bergantung kepada kondisi kuku anda. Sekitar 60% wanita yang dipercayai melakukan rawatan dan penjagaan kuku setiap bul...

Lina Rosli

11 Ogo • Bacaan 3 minit

Kenali Fungsi Bahan yang Terkandung dalam Produk Penjagaan Kulit

Ramai yang gemar menggunakan produk penjagaan kulit namun sebagai pengguna yang bijak, kita perlu mengetahui fungsi bahan-bahan yang digunakan di dalam sesuatu produk. Ini membo...

Min Ahmad

27 Ogo • Bacaan 8 minit

#TAJBeauty - Atasi Masalah Bibir Kering

Bibir kering atau pecah sering menjadi masalah segelintir individu. Hal ini kerana, kulit bibir adalah lebih nipis dan halus berbanding kulit di bahagian yang lain terutama seka...

Lina Rosli

20 Sep • Bacaan 2 minit

6 Kuih Raya Yang Akan Menjadi Rebutan Ramai Pada Hari Raya Aidilfitri 

Bercakap tentang persiapan Hari Raya Aidilfitri, pasti pada waktu sekarang anda bersama anak-anak ralit membuat pelbagai kuih dan biskut raya untuk dijamu kepada tetamu nanti. I...

Aida Kamalia

31 Mei • Bacaan 4 minit

Pelbagai Jenis Topi Menjadi Pelengkap Gaya OOTD Anda! 

Jika anda lihat di media sosial Instagram, kini trend memakai topi semakin popular di kalangan wanita di luar sana! Malah setiap OOTD anda tidak akan lengkap jika tiada aksesori...

Aida Kamalia

23 Jul • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Membelikan Minyak Wangi Untuk Seseorang - Ini 5 Tips Asas Sebelum Membeli

Secara umumnya, membelikan minyak wangi untuk seseorang sebagai hadiah merupakan sebuah idea yang sangat baik. Hal ini kerana, ia menunjukkan bahawa mengetahui tentang diri mere...

Lina Rosli

24 Dis • Bacaan 2 minit

Penjagaan Kulit Semasa Musim Jerebu

Malaysia ialah negara khatulistiwa yang beriklim panas dan lembap sepanjang tahun. Namun sejak 20 tahun kebelakangan ini, negara kita juga sering mengalami musim jerebu akibat p...

Min Ahmad

18 Sep • Bacaan 5 minit

#TAJSuggest - Tangan Mana Yang Sepatutnya Anda Pakai Jam Tangan?

Persoalan biasa kebanyakkan individu adalah, "Tangan manakah yang harus memakai jam tangan?". Secara umumnya, kebanyakkan orang akan memakai jam tangan di tangan yang bukan domi...

Lina Rosli

26 Sep • Bacaan 2 minit

Rutin Untuk Dapatkan Glass Skin Seperti Wanita Korea

Jika kita lihat trend pada hari ini, ramai wanita atau individu tampil dengan matlamat untuk mendapatkan glass skin. Apa itu glass skin? Ia adalah keadaan kulit yang mana ia mem...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJBeauty - Kenali Kelebihan Aloe Vera Secara Ringkas 

Aloe vera atau nama saintifiknya Aloe Barbadensis adalah tumbuhan yang membesar di iklim tropika dan kini menjadi salah satu tumbuhan yang digunakan untuk perubatan tradisional....

Lina Rosli

26 Sep • Bacaan 2 minit

Sediakan Bahan Kompos Untuk Tanaman - Menggunakan Lebihan Makanan Di Peti Sejuk

Pengkomposan atau composting adalah kaedah terbaik untuk menggunakan barang-barang di dalam peti sejuk yang sudah tidak segar atau tidak elok. Menyimpan bekas di dapur anda sepe...

Lina Rosli

3 Sep • Bacaan 3 minit

Basuh Lantai Guna Peluntur?

Tahukah anda terdapat beberapa jenis peluntur yang boleh anda gunakan untuk perkara yang berlainan? Ada peluntur atau lebih dikenali sebagai bleach digunakan pada rambut. Ada ju...

Lina Rosli

6 Apr • Bacaan 2 minit

Kesan Lebam Tiba-tiba Muncul Pada Badan? Ketahui Apa Puncanya.

Orang-orang dulu sering mengaitkan kesan lebam tiba-tiba pada badan dengan jin atau makhluk halus. Tapi hakikatnya, ia berlaku apabila darah dalam badan terperangkap di bawah ku...

Lina Rosli

3 Sep • Bacaan 2 minit

Hapuskan Pepijat Dan Kutu Tilam Dengan Cara Ini 

Masalah pepijat di katil atau pun kutu katil pasti menjadi hal yang sangat merungsingkan kita. Sudahlah tidur tak lena, kemudian digigit pepijat pula! Habis satu badan gatal dan...

Aida Kamalia

22 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJBeauty - 5 Kebaikan Ais Kiub Untuk Kulit

Ais bukan sahaja berguna untuk menyejukkan minuman anda tetapi juga boleh digunakan sebagai agen penyejuk untuk kulit anda. Anda akan terkejut dengan jumlah faedah yang ada pada...

Lina Rosli

11 Sep • Bacaan 2 minit

Mengapa Kelopak Mata Anda Akan Bergetar Tanpa Sedar?

Pernahkah anda mengalami masalah yang mana anda merasakan kelopak mata anda bergetar? Kelopak mata bergetar atau eyelid twitching (myokymia) adalah kekejangan yang berulang pada...

Lina Rosli

16 Jun • Bacaan 3 minit

#TAJBeauty - Rambut Gugur? Mengapa Masalah Ini Terjadi?

Rambut gugur adalah normal bagi sesetengah individu. Terdapat beberapa kajian telah dijalankan dan mendapati seseorang akan kehilangan rambut sekurang-kurangnya 100 helai rambut...

Lina Rosli

10 Okt • Bacaan 3 minit

Kerabu Udang - Juadah Ala Thai Untuk Berbuka Puasa

Untuk hari ini, Tajria akan membawakan kepada anda menu yang baru untuk anda cuba, iaitu Kerabu Udang.

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 1 minit

5 Langkah Untuk Menjadikan Wangian Anda Tahan Lama

Siapa yang tidak ingin kekal berbau harum dan segar sepanjang hari. Memakai bau-bauan dan wangian kegemaran anda bukan sahaja dapat meningkat tahap keyakinan di dalam diri, mala...

Lina Rosli

9 Mac • Bacaan 2 minit

#TAJSihat - Ketahui Kalori Untuk Jus Buah-buahan Segar

Tidak ada yang lebih sihat daripada memakan buahan segar. Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan segelas jus buah segar bagi menjadikan badan anda lebih sihat dan cergas. Be...

Lina Rosli

13 Sep • Bacaan 2 minit

5 Foundation Mengikut Jenis Kulit Bawah RM60 

Sebut sahaja tentang foundation muka, pasti anda sudah mempunyai foundation kegemaran sendiri kan? Lihat sahaja foundation yang berada di pasaran sekarang, terlalu banyak jenis ...

Aida Kamalia

12 Apr • Bacaan 3 minit

Jenis-Jenis Ovarian Cyst Anda Perlu Tahu! 

Apa itu ovarian cyst ini? Ovarian cyst adalah satu kantung yang mengandungi cecair lendir atau air di dalam kilang telur wanita. Telur yang matang dalam ovari akan dilepaskan pa...

Aida Kamalia

8 Apr • Bacaan 2 minit

Jenis Brush Make Up Dan Fungsinya

Untuk orang yang baru berjinak-jinak dalam dunia make up, setiap perkara dalam make up kena belajar dengan betul, contohnya teknik make up mata, pakai foundation dengan betul da...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 4 minit

Makeup-remover: Cleansing Oil Atau Cleansing Wipes

Jika kita lihat di kebanyakkan rangkaian drugstore atau high-end product store, terdapat pelbagai jenama dan jenis makeup remover yang boleh anda dapati. Namun, adakah anda tahu...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Jenis dan Fungsi Masker Wajah

Masker adalah salah satu produk penjagaan kulit yang wajib buat mereka yang gemarkan skincare.  Bergantung kepada jenis mask yang digunakan, ia adalah produk rawatan yang boleh ...

Min Ahmad

19 Apr • Bacaan 3 minit

Ketahui Jenis-Jenis Bra Dan Fungsinya

Bra yang berkualiti tinggi sangat penting untuk menyokong payudara wanita malah akan memberikan keyakinan kepada si pemakai. Pada zaman sekarang ini sudah terdapat pelbagai jeni...

Aida Kamalia

11 Apr • Bacaan 2 minit

Tanda Kulit Kering Dan Dehidrasi

Masalah kulit kering ini seringkali menghantui segelintir wanita di luar sana. Namun, adakah ia betul-betul masalah kulit kering atau hakikatnya ia adalah masalah dehidrasi yang...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Gusar Dengan Jerawat Belakang Badan? Guna Cara Ini 

Pernah tak korang mengalami jerawat di belakang badan? Tiba-tiba rasa pedih belakang badan, rupanya ada jerawat. Sebenarnya jerawat belakang badan ini normal, sama seperti jeraw...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

3 Resepi Mudah Untuk Penggemar Salad

Terdapat pelbagai resepi salad mudah yang boleh anda cuba untuk sajian sihat anda, tambah lagi jika anda seorang penggemar salad. Salad ini bukan sahaja mengandungi bahan yang s...

Lina Rosli

26 Apr • Bacaan 3 minit

Make Up Look Yang Sesuai Untuk Setiap Acara 

Untuk para wanita, memakai make up merupakan satu keperluan harian untuk kelihatan lebih menarik. Malah ia juga mampu menaikan keyakinan seseorang untuk berhadapan dengan orang ...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Hilangkan Bau Badan Yang Busuk Dengan Cara Ini

Bau badan yang busuk ini sering kali menjadi sesuatu yang memalukan. Ada orang sampai hilang keyakinan disebabkan bau badan ni. Lebih teruk lagi, kalau dalam kereta bau tu terpe...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

Tumit Kaki Retak? Ikuti Cara Ini Untuk Hilangkannya! 

Wanita sering menjaga kecantikan kulit muka dan badan, akan tetapi sering terlupa antara anggota terpenting pada badan, iaitu tapak kaki! Lebih banyak badan berjalan, lebih bany...

Aida Kamalia

19 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Hilangkan Stretchmark Semasa Mengandung

Apabila seseorang mendapat tahu dirinya mengandung, pasti ianya merupakan antara saat terindah terutamanya bagi pasangan yang baru berkahwin. Fasa kehamilan yang akan dilalui ol...

Aida Kamalia

11 Apr • Bacaan 3 minit

Lip Balm vs Lip Mask

Bagi mendapatkan kulit bibir yang cantik dan menawan, kebiasaannya anda pasti akan meletakkan sedikit lip balm atau pelembab bibir padanya. Tidak hanya dapat mencantikkan bibir ...

Lina Rosli

26 Mac • Bacaan 2 minit

Cerita Nasi Daging semalam ... 

Semalam berbuka puasa di kampung halaman di Ghombau, hanya kami berempat. Sambil duduk menengok alang menjahit tempahan, kami duk bercerita cerita apa untuk dimasak pada berbuka...

norzalia

13 Mei • Bacaan 2 minit

Tawaran Diskaun Sehingga 70% Di CarloRino Untuk Beg Dan Kasut

Bagaimana dengan persiapan raya anda? Sudahkah anda mendapatkan beg tangan dan kasut baru bersempena Aidilfitri ini? Jika belum, mari dapatkan kelengkapan baru untuk raya ini di...

Lina Rosli

29 Mei • Bacaan 1 minit

Makeup Remover-Bagaimana Anda Memilih Pembersih Solekan?

Setiap orang mempunyai citarasa yang berlainan dalam mengurus rutin pembersihan muka. Ada sesetengah individu lebih gemar melakukan rutin yang panjang dan kompleks. Mungkin juga...

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Kekal Awet Muda? Amalkan 6 Makanan Ini Di Dalam Sajian Harian

Pengambilan makanan yang betul adalah penting untuk setiap individu. Apabila anda mengambil makanan yang baik dan sihat, ia bukan sahaja dapat memberikan kesihatan yang baik unt...

Lina Rosli

29 Jul • Bacaan 3 minit

Elak Strok Haba - Ikuti Tips Ini 

Cuaca panas yang kering amat lazim di Malaysia kerana iklim negara ini sendiri. Pada tahun ini juga cuaca panas yang kering ini diramalkan akan berlanjutan hingga akhir Mac teru...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Kebaikan Waxing Bulu Badan

Setiap orang pasti mempunyai pilihan tersendiri untuk mencabut bulu di badan, dan yang paling popular adalah dengan mencukur. Akan tetapi, kesan sampingan mencukur bulu badan se...

Aida Kamalia

22 Mac • Bacaan 3 minit

Panduan Menghasilkan Smoothie Yang Sihat

Semakin ramai yang mempunyai kesedaran tentang kesihatan dan membuat pilihan untuk memilih makanan yang sihat. Namun, gaya hidup masa kini yang “on-the-go” menyebabkan ramai yan...

Min Ahmad

10 Apr • Bacaan 2 minit

Khasiat Air Suam Atau Air Panas

Suhu yang paling sesuai untuk air panas adalah di antara 48 hingga 60 darjah. Panas yang keterlaluan akan memberikan kesan yang buruk pada badan anda.

Lina Rosli

12 Apr • Bacaan 2 minit

Tips Untuk Beg Tangan Anda Kekal Cantik Dan Baru

Beg tangan atau ‘handbag’ ini amat sinonim dengan diri wanita. Pernahkah anda merosakkan salah satu beg tangan kegemaran anda?  Berikut adalah beberapa petua mudah untuk menjaga...

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 3 minit

7 Bahan Terbaik Untuk Membuat Detoks

Terdapat beberapa buah-buahan, sayur-sayuran dan herba yang boleh dicampur bersama  air untuk menyokong detoksifikasi (detoxification). Setiap komponen mempunyai komponen terten...

Lina Rosli

8 Apr • Bacaan 2 minit

Hilangkan Kedutan Di Muka Dengan Produk Ini

Kedutan serta garis halus boleh dikatakan musuh kepada wanita serta amat ditakuti kerana ia akan menyebabkan muka nampak lebih tua. Apabila wanita mencapai umur 20 tahun, kulit ...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Panduan Menggunakan Produk Asid dan Pengelupasan dalam Penjagaan Wajah

Penggunaan produk asid atau pengelupasan dalam penjagaan wajah ada banyak kebaikkannya. Ia membantu untuk exfoliation, mengekalkan kelembapan kulit, menentang tanda-tanda penuaa...

Min Ahmad

12 Apr • Bacaan 4 minit

Makanan Yang Mampu Banyakkan Susu Badan Atau Milk Booster

Kalau bercakap tentang maknan semasa berpantang, mesti ibu-ibu dan murung sebab kebanyakan lauk pantang  sangat bosan dan tiada rasa. Tapi korang harus ingat, pemakanan sangat p...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Apa Itu HIV Dan Cara Mencegahnya 

Baru-baru ini keluar satu artikel yang mengatakan stigma masyarakat yang sering meminggir dan memulau pesakit-pesakit HIV, membuatkan golongan ini tidak mahu menerima sebarang r...

Aida Kamalia

23 Apr • Bacaan 3 minit

Rutin Mingguan Untuk Pori-Pori Muka Sentiasa Bersih 

Pernah tak anda dengar orang berkata stim muka dapat membuka pori dan gunakan ais batu untuk menutup pori? Ya, kenyataan ini adalah tidak betul kerana pori-pori di muka tidak bo...

Aida Kamalia

16 Apr • Bacaan 3 minit

5 Cara Hilangkan Rambut Rosak Selepas Proses Bleaching

Pernah tak korang rasa bangun pagi rambut kering dan kejung?  Lagi-lagi yang suka colorkan rambut korang dengan macam-macam warna. Untuk warna ashy, rambut hendaklah dilunturkan...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 2 minit

Jom Cuba Buat Baja Tanaman Menggunakan Bahan Dapur 

Pasti ramai wanita di luar sana yang mempunyai hobi bercucuk tanam dan berbakti pada tanah, tidak kiralah anda seorang suri rumah atau pun anda seorang wanita yang bekerja. Oran...

Aida Kamalia

27 Jun • Bacaan 4 minit

#TAJ Makan- Clams Buttercream Terbaik Di Two Sons Bistro!

Kalau korang sentiasa mengikuti perkembangan influencer-influencer di media sosial, pasti korang sudah tau satu restorang yang terkenal iaitu Two Sons Bistro. Dah lama sebenarny...

Aida Kamalia

28 Ogo • Bacaan 4 minit

Kanser Serviks Pembunuh Ketiga Tertinggi Wanita 

Pada awal tahun ini Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menetapkan 70 peratus wanita di Malaysia perlu menjalani pemeriksaan pangkal rahim (serviks), n...

Aida Kamalia

2 Jul • Bacaan 5 minit

Lihat Kebaikan Mandian Lumpur Ini - Bagus Untuk Kulit! 

Mandi lumpur bukanlah perkara yang asing lagi pada waktu kini yang mana ternyata mempunyai pelbagai kebaikan untuk kulit badan anda. Bukan sahaja dari segi kecantikan, malah ia ...

Aida Kamalia

22 Jul • Bacaan 3 minit

Ketahui Jenis Asid Dalam Produk Penjagaan Kulit

Ada pelbagai jenis asid yang digunakan dalam produk penjagaan kulit. Mari kenali jenis-jenis asid yang digunakan dalam penjagaan wajah.

Min Ahmad

10 Apr • Bacaan 3 minit

Primer Make Up Untuk Setiap Jenis Kulit - Bagi Make Up Tahan Lebih Lama! 

Untuk siapa yang gilakan make up, primer memang wajib ada dalam simpanan! Bukan sahaja primer untuk membuat solekan korang tahan lama dari biasa, make up tidak akan hilang atau ...

Aida Kamalia

29 Mei • Bacaan 3 minit

6 Produk Digemari Ramai Dari Lush - Diperbuat Dari Bahan Sebenar! 

Jika anda tidak pernah tahu dan dengar apa itu Lush, mari saya ceritakan serba sedikit tentang Lush! Jika andaidak pernah memasuki kedai fizikal Lush terletak di Pavilion Kuala ...

Aida Kamalia

21 Mei • Bacaan 6 minit

Alami Kulit Kepala Yang Sihat Tanpa Kelemumur Dengan Tujuh Bahan Ini

Masalah rambut kelemumur atau Seborrhoea kerap dialami oleh kebanyakkan orang tidak kira perempuan atau lelaki. Ia bukan sahaja menyebabkan gatal-gatal dan rasa kurang selesa pa...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 3 minit

Sunscreen Atau Sunblock?

Terdapat pelbagai jenis pelindung matahari yang dijual di pasaran dengan pelbagai jenis dan bungkusan. Namun, masih ramai di antara anda yang masih tidak tahu akan kepentingan s...

Lina Rosli

15 Apr • Bacaan 2 minit

Pulang Ke Kampung Raya Ini Dengan Barangan Universal Traveller 

Setiap kali pergi melancong atau balik kampung pasti anda akan mengambil masa yang lama untuk memastikan semua barangan dan keperluan semua lengkap dibawa. Ini adalah untuk mema...

Lina Rosli

11 Mei • Bacaan 3 minit

Kulit Terlampau Kering Dan Bersisik? Lihat Cadangan Pelembab Muka Di Bawah! 

Tidak seperti kulit berminyak dan kulit normal, mereka yang mempunyai kulit kering memerlukan penjagaan yang lebih rapi berbanding jenis kulit lain. Ini kerana jika dibiarkan ku...

Aida Kamalia

18 Jun • Bacaan 2 minit

Bahan Berbahaya Dalam Maskara

Jika dari luaran, produk kecantikan maskara ini kelihatan seperti sesuatu yang tidak berbahaya dan tidak akan memberi kesan buruk kepada anda. Namun, tahukah anda ternyata maska...

Lina Rosli

24 Apr • Bacaan 4 minit

Kuih Bakar Bombai

Resipi turun temurun keluarga saya dan juga onyang Uwe sebelah rumah. Resipi ini saya cuba sendiri dan hasilnya agak menarik dan sedap walaupun setelah bertahun tahun mencuba in...

norzalia

28 Mei • Bacaan 2 minit

Atasi masalah kulit di bulan Ramadhan

30 hari berpuasa sebenarnya adalah satu fasa yang mempengaruhi fisiologi badan manusia. Inilah waktu yang mana perut direhatkan dan proses fisiologi badan seolah ‘dibetul’kan se...

Nadiah binti norudin

13 Mei • Bacaan 2 minit

Jangan Pakai Foundation Lebih Cerah Dari Warna Kulit Asal 

Selalunya, jika anda ingin  beli foundation sama ada di farmasi atau pun kedai kosmetik, bagaimana cara anda mencari warna  foundation yang sesuai untuk muka? Biasanya korang ak...

Aida Kamalia

31 Jul • Bacaan 3 minit

Tips Cantik - Kenali kulit muka anda

Masing-masing mempunyai kondisi kulit muka yang berbeza, iaitu kulit muka berminyak, kering, normal dan kombinasi. Untuk mendapatkan glowing skin yang perfect, anda seharusnya m...

Lina Rosli

11 Feb • Bacaan 2 minit

#TAJSuggest- Stokin Boleh Buat Anda Tidur Lena?

Tidur adalah satu proses atau aktiviti yang sangat penting dalam kehidupan setiap orang. Hal ini kerana manusia menghabiskan masa sekitar satu pertiga daripada aktiviti harian d...

Lina Rosli

9 Dis • Bacaan 2 minit

Elakkan Mandi Air Panas Terlalu Lama - Terhadkan Kepada 5 minit

Secara puratanya, berapa lama tempoh masa anda mandi? Untuk saya sendiri, ia sekitar 10 hingga 15 minit. Sudah tentu anda akan mengambil kesempatan untuk menikmati air yang meng...

Lina Rosli

31 Mac • Bacaan 1 minit

Kenapa Perlu Membasuh Baju Baru Sebelum Memakainya?

Semua orang pasti suka akan pakaian yang baharu. Sama ada baju, seluar, tudung atau stokin, semua akan berasa teruja (excited) untuk menggayakannya. Namun tahukah anda, sebelum ...

Lina Rosli

10 Mac • Bacaan 2 minit

Produk untuk Menangani Masalah Jerawat

Siapa yang tak stress dengan jerawat? Tak kisahlah ia muncul tanpa disangka-sangka ataupun kulit secara azalinya sering berjerawat, ia sedikit sebanyak membuatkan kita rasa terg...

Min Ahmad

15 Dis • Bacaan 4 minit

Rona Cincin dan Tona Kulit ?

Bagi bakal pengantin, pemilihan cincin perlu dititik beratkan supaya bakal pengantin berpuas hati dan gembira menjelang hari bahagia. Selain itu, cincin adalah satu aset yang ak...

Sufi Sufiya

15 Jul • Bacaan 54 saat

Penjagaan Kulit Untuk Kawasan Sekitar Mata

Mata digelar sebagai jendela jiwa. Jadi salah tak kalau saya sebut kulit di sekitar mata adalah langsir kepada jiwa? 🙃 Ok, tidak kelakar. Namun ketahuilah kulit mata yang sebam,...

Min Ahmad

17 Mei • Bacaan 3 minit

5 Kebaikan Berenang Untuk Wanita

Renang merupakan satu senaman yang mendapat perhatian ramai pada zaman kini. Semasa berenang, mental, fizikal, segala otot dan tulang rangka digerakkan untuk membuat satu geraka...

Amalina Hazaidi

11 Jul • Bacaan 3 minit

4 Tips Mudah Ketika Memilih Bengkung Yang Sesuai

Dalam era moden ini, mungkin ramai wanita di luar yang tidak lagi mempraktikkan penggunaan bengkung dalam pemakaian seharian. Kebanyakkan dari wanita yang lebih selesa menggunak...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 2 minit

Epal Hijau vs Epal Merah

“An apple a day keeps the doctor away”. Yes, it’s true!

Amalina Hazaidi

5 Jul • Bacaan 3 minit

Panduan Memilih Facial Oil Mengikut Jenis Kulit Muka 

Sebut sahaja tentang minyak, mungkin masih ada lagi orang yang ragu-ragu untuk diletakkan di atas permukaan muka. Yelah, muka sendiri pun sudah berminyak, campur lagi minyak, pa...

Aida Kamalia

15 Ogo • Bacaan 3 minit

Kulit Badan Lembut, Licin Dan Bebas Selulit Dengan Cara ini! 

Kunci untuk  mendapatkan kulit yang lembut, warna yang sekata serta bebas dari parut-parut hitam adalah dengan exfoliate kulit. Kenapa exfoliate? Pentingnya exfoliate ini adalah...

Aida Kamalia

20 Jun • Bacaan 2 minit

Serbuk Amla - Rahsia Rambut Berkilau Dan Tebal Wanita India 

Pernah tak anda melihat rambut wanita kaum India yang sangat tebal, hitam, lebat dan berkilat? Ya, mereka sangat pentingkan rambut mereka dengan memakai herba, minyak dan macam-...

Aida Kamalia

1 Jul • Bacaan 5 minit

Inginkan Solekan Kekal Segar Sepanjang Hari? Kuasai Asas Solekan Ini

Ramai yang gemar bersolek, namun tidak ramai yang dapat menguasi asas solekan dengan baik. ini menyebabkan solekan kelihatan bercapuk, tidak sekata dan tidak mampu bertahan lama. 

Min Ahmad

27 Mei • Bacaan 7 minit

Memakai Tampon Semasa Waktu Haid - Apa Yang Perlu Anda Tahu 

Disebabkan stigma dan pandangan orang luar yang mengatakan keburukan memakai tampon, ramai wanita memilih untuk memakai tuala wanita dan tidak didedahkan dengan tampon serta keb...

Aida Kamalia

26 Jun • Bacaan 4 minit

Freckles - Bagaimana Untuk Elak Bintik Hitam Pada Muka?

Jika kita lihat di Malaysia, masalah bintik hitam atau freckles ini bukan satu masalah yang besar jika dibandingkan dengan penduduk di negara Amerika Utara atau negara Asia yang...

Lina Rosli

18 Jul • Bacaan 3 minit

Lakukan Teknik Mencuci Muka Selama 60 Saat Ini Untuk Muka Bebas Jerawat 

Berapa lamakah anda mengambil masa semasa mencuci muka? Rata-ratanya mendapati mereka hanya mencuci muka sekitar 10-15 saat sahaja semasa mencuci muka, dan ianya tidak cukup bag...

Aida Kamalia

24 Jul • Bacaan 3 minit

Awasi Pengambilan Gula Anda - Diebetes Memakan Diri! 

Tamat sudah perayaan Hari Raya Aidilfitri bagi umat Islam seluruh negara, tetapi biasalah di Malaysia ini, raya kan sebulan! Pada minggu-minggu akan datang, pasti anda sudah mem...

Aida Kamalia

12 Jun • Bacaan 4 minit

Mengapa Kulit Wanita Berbeza Dengan Lelaki?

Jika kita lihat dalam dunia kecantikan sekarang, wanita adalah kumpulan yang paling ramai membincangkan atau membahaskan topik berkenaan kecantikan dan penjagaan kulit. Hal ini ...

Lina Rosli

8 Jul • Bacaan 3 minit

Memakai Skrub Secara Berlebihan - Ini Tanda Kulit Anda Over-Exfoliate

Tujuan memakai skrub wajah adalah untuk menghilangkan sel-sel kulit mati di muka kita untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat. Sebenarnya, kulit kita memang boleh singkirkan ku...

Aida Kamalia

16 Jul • Bacaan 3 minit

Kebaikan Petai Yang Mungkin Ramai Orang Tidak Tahu

Petai amat sinonim dengan bau yang kurang menyenangkan. Namun, mungkin ramai di kalangan anda yang tidak tahu bahawa petai mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi. Ia mengandung...

Lina Rosli

7 Ogo • Bacaan 2 minit

UTI Sering Menyerang Wanita - Ketahui Cara Mencegah Penyakit Ini 

Bagi sesiapa yang pernah mengalami UTI ini, memang sungguh perit rasanya malah hingga satu tahap, anda seperti mengalami kesukaran untuk berjalan dan hanya mampu terbaring. Peny...

Aida Kamalia

17 Jul • Bacaan 3 minit

Exfoliate Kulit Kepala Dapat Menggalakkan Pertumbuhan Rambut Baru

Jika sebelum ini anda sering exfoliate kulit muka dan badan bagi menghilangkan sel kulit mati seterusnya menjadikan kulit lebih lembut dan penyerapan produk lebih baik. Namun ta...

Aida Kamalia

7 Ogo • Bacaan 3 minit

11 Khasiat Minum Air Lemon

Sudah menjadi rutin saya memesan air kosong setiap kali makan di restoran. Selain untuk kesihatan, minum air kosong juga sangat menjimatkan. Perasankah ada sesetengah restoran y...

Amalina Hazaidi

16 Jul • Bacaan 3 minit

Ikuti 7 Tips Ini Untuk Mengekalkan Kualiti Barangan Kulit Anda

Barangan kulit antara barangan yang agak sukar untuk dijaga. Tambahan lagi jika anda jarang memakainya. Tidak dinafikan, sebahagian besar barangan kulit mempunyai rutin penjagaa...

Lina Rosli

24 Jul • Bacaan 2 minit

Tips Memilih dan Menyimpan Buahan dan Sayuran

Kerap kali kita membeli sayuran dan buah-buahan namun ia tidak bertahan lama. Baru beberapa hari dibeli, sudah mula layu dan mengecut. Berikut adalah tips yang boleh anda prakti...

Min Ahmad

11 Feb • Bacaan 5 minit

Perlukah Memakai Sunblock Semasa Menggunakan Pelitup Muka?

Adakah anda pernah terfikir sama ada perlukah anda memakai sunscreen atau sunblock semasa menggunakan pelitup muka? Pasti anda merasakan jika anda telah menggunakan pelitup muka...

Lina Rosli

24 Ogo • Bacaan 1 minit

Rangkaian Produk Terbaru Dari Summerie - Menggunakan Minyak Biji Bunga Matahari Organik

Summerie ialah rangkaian produk mandian dan kecantikan yang hadir dari bahan semula jadi. Summerie berasal dari perkataan ‘summer’ dan ‘reverie’. Rangkaian produk yang ditampilk...

Lina Rosli

25 Sep • Bacaan 2 minit

Humidifier - Adakah Ia Membantu Mengurangkan Masalah Dengkur?

Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan seseorang individu itu berdengkur. Antaranya adalah disebabkan oleh udara di persekitaran bilik yang kering. Apabila udara kering, i...

Lina Rosli

15 Jan • Bacaan 1 minit

Elakkan Daripada Melakukan 5 Perkara Ini Pada Kulit Muka

Segelintir individu mempunyai rutin dan cara pengurusan diri yang tersendiri. Lebih-lebih lagi berkenaan rutin penjagaan kulit, pasti terdapat banyak langkah dan tips yang dilak...

Lina Rosli

13 Mac • Bacaan 2 minit

Dompet Yang Pertama Dicipta Adalah Untuk Lelaki?

Jika kita lihat pada masa kini, dompet adalah satu keperluan yang sangat penting untuk anda menyimpan dan menempat wang dan juga kad-kad di satu tempat bagi memudahkan carian.

Lina Rosli

10 Sep • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 5 Mitos Mengenai Pendermaan Organ

Derma organ atau tisu adalah amalan yang bukan baru di Malaysia kerana ia merupakan salah satu kaedah rawatan yang yang dilakukan di negara kita. Bilangan pesakit yang memerluka...

Lina Rosli

23 Jan • Bacaan 3 minit

Jenis Sayuran dan Buahan Yang Mampu Bertahan Lama 

Sekitar tempoh PKP ini, kita dinasihatkan untuk duduk di rumah dan keluar rumah untuk perkara penting sahaja, seperti untuk mendapatkan bekalan makanan. Namun sekiranya anda tin...

Min Ahmad

1 Apr • Bacaan 3 minit

#CantikSebelumRaya - Cabaran Deep Oil Cleansing

Ramai yang mengetahui asas penjagaan kulit: wash, tone and mositurise. Namun, hidup di zaman kini dengan kesedaran mengenai penjagaan kulit serta impak alam sekitar terhadap kul...

Min Ahmad

27 Apr • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 4 Jenis Pencuci Muka Yang Terdapat Di Pasaran

Ramai di antara kita yang tidak pasti untuk memilih pencuci muka yang mana sesuai dengan kulit muka. Dengan wujudnya pelbagai jenis pencuci muka, ianya menjadikan kita semakin k...

Lina Rosli

21 Feb • Bacaan 2 minit

Perlukah Anda Menukar Perkakas Elektrik Selepas 2 Tahun?

Adakah barangan elektrik di rumah anda masih berfungsi? Sekiranya ia sudah tidak berfungsi, maka ia adalah petanda untuk anda mula mencari penggantinya yang baru. 

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 3 minit

Dumpling Udang - Menggunakan Kulit Dumpling Buatan Sendiri

Dumpling adalah sejenis hidangan masakan cina yang terdiri daripada kepingan doh yang diisi dengandaging, ikan, keju, sayur-sayuran, buah-buahan atau lain-lain.

Lina Rosli

5 Mei • Bacaan 1 minit

Apa Itu Toner? Mengapa Kulit Anda Memerlukannya?

Adakah anda betul-betul memerlukan penyegar (toner) untuk kulit anda? Sebelum itu, saya ingin mengupas mengenai apa itu penyegar. Penyegar adalah sejenis cecair yang digunakan u...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 3 minit

Sambal Tumis Udang - Resepi Memikat Hati Sendiri

Lain orang lain cara yang mana ia akan menampilkan kelebihannya yang tersendiri. Itulah sambal. Untuk saya sendiri, saya menggemarkan sambal yang sedikit pedas tapi manis dan ma...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 1 minit

Pembersihan Alergen Di Rumah - Produk Dan Alat Bantu Membersih

Pembersihan rumah secara berkala setiap minggu adalah penting mengurangkan masalah kesihatan yang disebabkan oleh persekitaran yang kotor seperti alergen. 

Lina Rosli

5 Mei • Bacaan 2 minit

Cara Menangani Millia di Wajah

Ada di antara anda yang mengalami milia. Milia adalah di antara masalah kulit yang biasa dijumpai. Namun begitu adakah milia ialah masalah kulit yang perlu anda risaukan dan apa...

Min Ahmad

7 Jul • Bacaan 5 minit

Gaya Hidup Yang Tidak Sihat Punca Kerosakan Kulit Kepala

Kerosakan pada kulit kepala menjadi punca utama kepada rambut rosak dan gugur. Hal ini kerana kekurangan folikel pada kulit kepala yang menyebabkan rambut tidak mendapat nutrien...

Lina Rosli

27 Mei • Bacaan 2 minit

Berapa Kerap Anda Perlu Mencuci Rambut?

Selepas seharian bekerja atau melakukan aktiviti di luar, pasti anda menginginkan mandian yang menyegarkan badan. Cucian rambut menggunakan air yang sejuk sewaktu mandi sudah te...

Lina Rosli

5 Ogo • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 5 Kebaikan Beri Biru Untuk Kulit

Blueberry atau beri biru adalah salah satu makanan super (superfood) yang kaya dengan antioksidan dan fitoflavinoid. Bukan itu sahaja, beri ini juga hadir dengan sumber kalium d...

Lina Rosli

27 Jul • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 7 Fungsi Soda Penaik - Membersihkan Kesan Muntah

Seperti yang anda ketahui soda penaik sangat sinonim sebagai bahan pelengkap membuat kek atau roti. Namun, ia juga merupakan pewangi dan pembersih semula jadi yang mampu menghil...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 2 minit

Ketahui Kesan Buruk Halia Jika Diambil Secara Berlebihan

Tidak dinafikan, halia adalah salah satu bahan masakan yang sangat popular dan kerap digunakan dalam masakan. Untuk pengetahuan anda, halia berasal dari akar tanaman yang banyak...

Lina Rosli

6 Sep • Bacaan 2 minit

Ketahui Khasiat Pisang- Pisang Hijau vs Pisang Kuning

Pisang adalah sumber serat, kalium, vitamin B6, vitamin C, antioksidan yang baik dan diketahui khasiatnya untuk kesihatan kardiovaskular dan sistem pencernaan tubuh manusia.

Lina Rosli

14 Ogo • Bacaan 2 minit

Kerusi Kereta Tampak Lusuh Dan Koyak? 5 Cara Mengatasi Masalah Ini

Sekiranya anda seorang peminat kereta, anda mungkin akan menghabiskan banyak masa untuk mengurus dan melakukan penjagaan yang rapi untuk kereta bagi menjadikannya kelihatan lebi...

Lina Rosli

30 Jun • Bacaan 3 minit

5 Kegunaan Garam Selain Digunakan Dalam Masakan - Menghilangkan Bau Kasut

Selain digunakan di dalam masakan, garam juga boleh digunakan dalam pelbagai perkara lain lebih-lebih lagi untuk kegunaan di dalam rumah. Berikut adalah lima kegunaan garam yang...

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 2 minit

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Cucian Muka 60 Saat?

Jika kita lihat terdapat pelbagai teknik cucian yang digunakan bagi mendapatkan hasil yang memberangsangkan. Antara teknik yang popular dalam kalangan wanita adalah teknik 60 saat.

Lina Rosli

30 Jul • Bacaan 2 minit

7 Fungsi Ketuhar Gelombang Mikro - Selain Memanaskan Makanan

Tahukah anda ketuhar gelombang mikro sudah dicipta sejak tahun 1947 oleh Raytheon bagi tujuan penyelidikan dan pembangunan (research & development) sewaktu perang dunia kedua? S...

Lina Rosli

9 Jul • Bacaan 3 minit

Bahaya Menghidu Petrol - Ketahui Kesan Jangka Masa Pendek

Jika anda terdedah kepada petrol untuk tempoh yang lama tanpa sebarang alatan keselamatan, adalah wajar untuk anda mendapatkan bantuan kecemasan dengan segera.

Lina Rosli

4 Okt • Bacaan 2 minit

Apakah Faktor Yang Menyebabkan Bulu Mata Anda Gugur?

Bulu mata adalah salah satu bahagian mata yang paling kurang diberi pendedahan jika dibandingkan dengan bahagian muka yang lain. Fungsi bulu mata biasanya adalah untuk melindung...

Lina Rosli

30 Sep • Bacaan 2 minit

#DapurRamadanTajria - Kari Daging

Di beberapa kawasan di Malaysia sejak beberapa hari ini, Ramadan dilalui dalam cuaca yang mendung dan hujan dengan kerap. Cuaca sebegini sesuai untuk masakan yang berempah yang ...

Min Ahmad

27 Apr • Bacaan 2 minit

Fenty Beauty Memperkenalkan Pelembap Bibir - Pro Kiss’r Luscious Lip Balm

Bagi anda yang sedang mencari pelembap bibir  yang bersesuaian dengan bibir anda, Fenty Beauty baru-baru ini telah memperkenalkan Pro Kiss’r Luscious Lip Balm dengan pilihan war...

Lina Rosli

11 Ogo • Bacaan 1 minit

Telur Itik Vs Telur Ayam - Apakah Kelebihan Memakan Telur Itik? 

Jika dilihat dari kulit luarnya, telur itik dan telur ayam mempunyai perbezaan yang ketara dari segi warna dan saiz. Yang mana telur itik hadir dengan 3 variasi warna iaitu biru...

Lina Rosli

22 Jun • Bacaan 3 minit

Asal Usul Sosej Dan Bagaimana Istilah Hot Dog Muncul?

Sosej adalah salah satu bentuk makanan olahan tertua, yang telah disebutkan di Homer's Odyssey sejak abad ke-9 sebelum masihi. Perkataan sosej untuk bahasa Latin disebut salsus ...

Lina Rosli

12 Jun • Bacaan 3 minit

Capsaicin Dalam Cili - Punca Rasa Panas Dan Berpeluh Apabila Makan Makanan Pedas

Pernah menjadi satu fenomena di Malaysia yang mana kebanyakan restoran dan kedai makan menyajikan pelbagai hidangan pedas. Antara hidangan yang pernah popular termasuk cili Goch...

Lina Rosli

3 Jun • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 5 Cara Untuk Menjadikan Pemakaian Kasut Tumit Tinggi Lebih Selesa

Sekiranya anda memakai kasut tumit tinggi untuk jangka masa yang panjang, atau mungkin anda menggunakannya untuk berjalan jauh, anda pastikan akan merasakan tumit anda sakit mel...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 2 minit

Argan Oil - Mengapa Ia Baik Untuk Kulit?

Apa itu minyak argan? Ia adalah sejenis minyak yang banyak digunakan untuk melembapkan kulit dan rambut. Beberapa kajian dan penyelidikan menunjukkan bahawa asid lemak dalam min...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 2 minit

Kayman Beauty Melancarkan Produk Muka Baru - Golden Cocoon Multi Element Mask

Tidak dinafikan bahawa jenama kecantikan Kayman Beauty semakin menempa nama di pasaran tempatan. Jenama ini telah menawarkan pelbagai produk penjagaan kulit yang berkesan pada h...

Lina Rosli

3 Jun • Bacaan 1 minit

Cara Menyediakan Nasi Arab Mandy Menggunakan Periuk Noxxa

Bagi anda yang ingin mencuba masakan yang lebih menarik pada hujung minggu ini, Tajria mencadangkan anda untuk menyediakan Nasi Arab Ayam untuk dihidangkan kepada seisi keluarga.

Lina Rosli

2 Ogo • Bacaan 2 minit

Fenty Beauty Hadir Dengan Koleksi Mini Untuk Bibir Edisi Baru - Stunna Lip Paint Dan Gloss Bomb

Terbaru, Fenty Beauty kini hadir dengan koleksi baru untuk set mini untuk bibir. Jenama ini membawakan warna baru untuk koleksi Fenty Beauty Gloss Bomb dan juga Stunna Lip Paint.

Lina Rosli

14 Sep • Bacaan 1 minit

4 Langkah Membersihkan Maskara Dengan Betul

Maskara adalah salah satu produk kosmetik yang memerlukan proses pembersihan yang boleh dikatakan agak rumit. Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan maskara kalis air dengan lap...

Lina Rosli

8 Jan • Bacaan 2 minit

Apa Itu Primer Solekan? Ini Adalah 6 Kelebihan Memakainya

Mempersiapkan kulit sebelum memakai solekan adalah langkah penting yang biasanya melibatkan pembersihan dan pelembapan. Walau bagaimanapun, meletakkan primer sebagai persediaan ...

Lina Rosli

10 Jun • Bacaan 2 minit

Tali Pinggang Dipakai Dari Arah Kiri Ke Kanan Atau Sebaliknya?

Di almari pakaian wanita, tali pinggang nampaknya merupakan salah satu barang yang penting. Ada sebilangan besar wanita memakainya dengan seluar, skirt dan juga gaun.

Lina Rosli

28 Jul • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 6 Khasiat Peria

Peria atau nama saintifiknya momordica charantia merupakan tumbuhan tropika yang berasal dari keluarga labu, zucchini, skuasy dan timun.

Lina Rosli

8 Apr • Bacaan 3 minit

Asal Usul Stoking - Bagaimana Ia Menjadi Sebahagian Daripada Fesyen?

Jika anda lihat, di pasaran terdapat pelbagai jenis stoking yang ada di pasaran. Tapi, tahukah anda dari manakah stokin atau sarung kaki berasal?

Lina Rosli

27 Ogo • Bacaan 2 minit

Pimple Patch - Adakah Berkesan Untuk Menghilangkan Jerawat?

Pimple patch atau pelekat jerawat adalah sejenis pelekat yang digunakan untuk menutup kehadiran jerawat pada kulit. Kebiasaannya, ia bersaiz bulat dan kecil serta bersifat hydro...

Lina Rosli

8 Apr • Bacaan 2 minit

Serum Atau Essence - Apakah Perbezaan Untuk Produk Ini? 

Jika anda lihat di pasaran atau drugstore (farmasi) seperti Watson dan Guardian, terdapat banyak barisan produk yang boleh anda dapati untuk kegunaan harian. Namun disebabkan ol...

Lina Rosli

13 Mei • Bacaan 3 minit

Love Beauty And Planet - Bungkusan Produk Edisi Laut Bersih Yang Menggunakan Bahan Kitar Semula

Jenama produk kecantikan Love Beauty And Planet kini hadir dengan dua barisan varian penjagaan rambut dan badan terbaru iaitu Marine Moisture dan Deep Detox. Kedua-dua produk in...

Lina Rosli

3 Ogo • Bacaan 2 minit

Ketahui Jenis-Jenis Bau Kemaluan Wanita

Apabila berbicara tentang kemaluan wanita, ramai yang berasa peka dengan bau yang dihasilkan oleh vagina. Lambakan produk untuk alat sulit wanita daripada tuala wanita, panty li...

Min Ahmad

10 Jun • Bacaan 3 minit

Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Haiwan Perliharaan Mempunyai Alahan Dengan Tumbuhan Rumah?

Tidak dinafikan, alahan atau kesan alergi pasti akan membuat anda berasa sensitif dan sengsara. Mata akan menjadi merah dan mula menjadi gatal dan berair.

Lina Rosli

28 Ogo • Bacaan 2 minit

5 Cara Mudah Untuk Merawat Melecur Atau First Degree Burns

First Degree Burns adalah kecederaan yang mempengaruhi lapisan pertama kulit anda. Melecur adalah salah satu bentuk kecederaan kulit yang paling ringan, dan biasanya mereka tida...

Lina Rosli

23 Dis • Bacaan 2 minit

Jenis Bunga Dan Tumbuhan Yang Boleh Mengakibatkan Alahan

Seperti yang anda ketahui, terdapat jenis bunga-bungaan dan tumbuhan yang akan mengakibatkan alahan pada sesetengah individu. Jadi, bagi mengelakkan hal ini daripada berlaku and...

Lina Rosli

20 Jul • Bacaan 1 minit

Ikuti Tips Ini Untuk Kuku Yang Sihat 

Bukan sahaja muka yang  harus diberi perhatian, malah kuku tangan dan kaki pun patut diberi perhatian sama seperti muka korang. Kenapa pentingnya menjaga kuku ini? Kita gunakan ...

Aida Kamalia

25 Apr • Bacaan 3 minit

FOREO Hadir Dengan Jurulatih Kecantikan Pintar - Membantu Mengurus Penjagaan Kulit

Sebelum ini, Foreo pernah hadir rangkaian produk yang khusus untuk pembersihan wajah yang optimum. Rangkaian produk yang ditampilkan sesuai untuk pelbagai jenis keadaan kulit ya...

Lina Rosli

28 Sep • Bacaan 2 minit

FOREO Memperkenalkan Kaedah Mudah Mencegah Maskne - Jerawat Akibat Pelitup Muka

Tahukah anda bahawa pemilihan pelitup muka atau face mask yang bersesuaian amat penting dalam membantu mencegah jerawat. Maskne atau mask acne adalah kesan sampingan yang akan d...

Lina Rosli

21 Jul • Bacaan 3 minit

Resepi Skrub Bibir Buatan Sendiri- Menggunakan Bahan Dapur Di Rumah

Bibir merekah, bibir kering dan mungkin bibir pecah adalah disebabkan oleh beberapa faktor. Antaranya adalah apabila terdedah kepada sinar matahari dan kerap membasahkan bibir m...

Lina Rosli

4 Sep • Bacaan 2 minit

Kuih Muih Tradisional Semenanjung Yang Semakin Dilupakan

Malaysia adalah negara yang kaya dengan kepelbagaian adat resam dan budaya. Budaya yang diamalkan berbeza dari satu lokasi ke satu lokasi yang lain dan makanan tradisi adalah sa...

Min Ahmad

13 Feb • Bacaan 3 minit

Adakah Stress Punca Utama Rambut Beruban?

Apabila usia anda sudah mula mendekati awal 30-an, sudah tentu anda perasan akan perubahan yang berlaku kepada diri anda. Sebagai contoh, anda mula mendapati warna rambut sudah ...

Lina Rosli

26 Mac • Bacaan 1 minit

Menu Minum Petang - Cekodok Pisang

Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan diumumkan, kebanyakan individu pasti akan meluangkan banyak masa di dapur bagi menyediakan menu sarapan, makan tengahari dan makan malam. Ti...

Lina Rosli

3 Apr • Bacaan 58 saat

Adakah Pengambilan Makanan Berminyak Boleh Menyebabkan Masalah Kulit?

Masalah yang berkaitan dengan kulit adalah suatu perkara yang tidak asing lagi. Terdapat segelintir individu mempunyai masalah kulit yang sensitif yang mana ia dapat dikaitkan d...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 2 minit

Ketagihan Gula - Adakah Anda Perlu Risau?

Pernahkah anda cuba untuk berhenti mengambil makanan bergula dalam tempoh satu hari? Agak sukar bukan? Rasa seakan-akan tidak senang duduk terfikirkan makanan dan minuman yang m...

Min Ahmad

18 Jun • Bacaan 4 minit

Kenapa Putik Kapas Tidak Baik Untuk Telinga?

Pernahkah anda mengalami masalah yang mana pendengaran anda terganggu disebabkan wax telinga atau cerumen yang tersumbat?

Lina Rosli

15 Okt • Bacaan 1 minit

4 Gaya Yang Boleh Anda Padankan Bersama Skirt 

Skirt sememangnya pilihan kebanyakan wanita yang ingin tampil feminin dan lembut. Ia sesuai digunakan tidak kira waktu dan juga digayakan di pelbagai acara.

Lina Rosli

19 Jun • Bacaan 1 minit

Skirt Merupakan Antara Pakaian Yang Tertua Dalam Sejarah 

Tahukah anda bahawa skirt adalah antara pakaian tertua dalam sejarah fesyen? Jika kita lihat rekaan skirt itu sendiri telah mengalami banyak evolusi selari dengan peredaran zaman.

Lina Rosli

7 Sep • Bacaan 2 minit

The Face Shop Hadir Dengan Kempen #EcoBeautySquadMY - Menggalakkan Wanita Menjadi Berani

THE FACE SHOP sebelum ini pernah hadir dengan pelbagai barisan produk kecantikan dan penjagaan kulit yang menggunakan bahan-bahan semula jadi. Ia bukan hanya tertumpu kepada wan...

Lina Rosli

13 Ogo • Bacaan 2 minit

Asal Usul Zip - Produk Ini Pernah Gagal, Mengalami Banyak Perubahan Nama

Adakah anda pernah memikirkan bagaimana kehidupan anda tanpa zip? Tidak dinafikan zip atau kancing sangat berguna untuk kehidupan. Ia digunakan pada pelbagai produk di seluruh d...

Lina Rosli

12 Sep • Bacaan 2 minit

L'OREAL Dengan Kerjasama Lazada - Hadir Dengan Kempen "Back To Beauty"

Bermula 3 Jun sehingga 5 Jun ini, L'OREAL GROUP membawakan acara kecantikan eksklusif di Lazada yang membawakan pelbagai barangan atau produk yang terbaik daripada pelbagai jeni...

Lina Rosli

4 Jun • Bacaan 1 minit

Shiseido Adalah Jenama Kosmetik Tertua- Bilakah Solekan Mula Diperkenalkan?

Tahukah anda bahawa penggunaan pertama kosmetik prototaip ini dipelopori oleh orang Mesir kuno. Ada kajian mendapati kit solekan dan beberapa alat solek dijumpai di banyak kubur...

Lina Rosli

9 Sep • Bacaan 1 minit

Ini Adalah Tempoh Segar Makanan Jika Simpan Di Dalam Peti Sejuk

Membekukan makanan adalah salah satu cara yang mudah bagi mengekalkan kesegaran makanan dan juga melambatkan proses kerosakan atau basi. Bukan itu sahaja, proses sejuk beku juga...

Lina Rosli

23 Mac • Bacaan 2 minit

Bantal Miragel Dari Comfort Co - Menawarkan Keselesaan Dan Sokongan Yang Optimum Untuk Leher

Comfort Co. adalah sebuah jenama bantal premium yang telah hadir sejak 18 tahun lalu. Baru-baru ini, jenama ini memperkenalkan barisan bantal yang baharu yang dikenali sebagai M...

Lina Rosli

22 Sep • Bacaan 1 minit

Produk Apa Minggu Ini - Fenty Beauty Snap Shadow Mix & Match Eyeshadow Palette

Bagi anda yang mungkin sedang mencari palet pembayang mata atau eyeshadow palette dengan pilihan warna yang unik dan menarik, Fenty Beauty Snap Shadow Mix & Match adalah pilihan...

Lina Rosli

2 Sep • Bacaan 1 minit

5 Tabiat Sebelum Tidur Untuk Minda Yang Segar - Persediaan Melangkah Ke Hari Esok

Sudah tentu apabila mendapat rehat dan tidur yang cukup sedikit sebanyak dapat menjadikan minda yang segar dan proaktif pada hari berikutnya. Lebih-lebih lagi apabila sudah hari...

Lina Rosli

25 Okt • Bacaan 3 minit

Kerap Sakit Tengkuk - Kenali Posisi Tidur Untuk Mendapatkan Bantal Yang Bersesuaian

Pernahkah anda mengalami gejala sakit tengkuk atau salah urat akibat penggunaan bantal yang tidak selesa? Sakit tengkuk adalah perasaan sakit yang dialami pada mana-mana bahagia...

Lina Rosli

1 Sep • Bacaan 4 minit

7 Kesilapan Yang Kerap Dilakukan Tanpa Sedar Sewaktu Membersihkan Diri

Tidak dinafikan bahawa kebanyakan individu tidak mempunyai masalah dalam menyediakan waktu atau masa apabila ingin membersihkan diri. Namun, tahukah anda terdapat beberapa kesil...

Lina Rosli

26 Okt • Bacaan 4 minit

Ketahui Cara Membersihkan Lima Alat Kecantikan Yang Kerap Digunakan

Bgai anda yang kerap menggunakan alat kecantikan seperti berus solekan, pengetip kuku dan lain-lain, pasti ia lebih kerap dan cepat mempunyai kotoran yang mungkin mengambil masa...

Lina Rosli

4 Ogo • Bacaan 3 minit

Big Fashion Sale - Samsung Members Boleh Mendapatkan Diskaun Sehingga 26 Peratus Di ZALORA

Seperti yang anda sedia maklum, aplikasi atas-talian dan platform e-dagang kini boleh bergerak dan membangun dengan sangat pantas. Ia bukan sahaja membawa kepada perubahan gaya ...

Lina Rosli

21 Ogo • Bacaan 1 minit

Ini Adalah 7 Buah Yang Baik Untuk Dimakan Setiap Hari

Secara umumnya, buah mengandungi sejumlah besar nutrien penting termasuk serat, vitamin, mineral dan pelbagai antioksidan dan sebatian tumbuhan. Setiap orang semestinya memerluk...

Lina Rosli

10 Ogo • Bacaan 2 minit

Berapa Kerap Perlu Anda Memakai Topeng Pelembap Muka? Ketahui Apa Itu 'Over-Masking'

Sama ada anda ingin membuang tompok kering atau mengurangkan jerawat, tujuan utama topeng pelembap muka adalah untuk menambah dan memberikan bahan-bahan yang diperlukan ke dalam...

Lina Rosli

6 Okt • Bacaan 1 minit

Warna Tingkap Kereta - Apa Jenis Tinted Yang Perlu Anda Ketahui?

Sekiranya anda berfikir untuk memasang warna tingkap atau tinted di kereta anda, anda mungkin mengetahui kebaikan pemasangannya. Untuk kebaikan bahagian dalaman, ia akan menjadi...

Lina Rosli

1 Sep • Bacaan 3 minit

Tips Menyimpan - Lakukan Cara Ini Untuk Memastikan Bawang Anda Tahan Lama

Menyimpan makanan dalam jumlah kecil memang mudah. Tetapi jika ia hadir dalam jumlah yang besar, penyimpanan boleh menjadi rumit apabila ruang di peti sejuk anda adalah terhad. ...

Lina Rosli

2 Sep • Bacaan 2 minit

Bagaimana Orang Zaman Dahulu Memotong Kuku? 

Sebelum wujudnya pengetip kuku, masyarakat pada zaman dahulu mungkin mempunyai cara tersendiri dalam mengekalkan kebersihan kuku. Persoalannya, bagaimana manusia zaman dahulu me...

Lina Rosli

12 Okt • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 3 Resepi Berasaskan Kentang Yang Boleh Anda Cuba

Kentang mengandungi nutrien penting, walaupun dimasak, yang dapat memberi manfaat kepada kesihatan manusia dengan pelbagai cara.

Lina Rosli

16 Okt • Bacaan 2 minit

Mengapa Nyamuk Menghisap Darah Manusia?

Tidur malam pasti terganggu apabila nyamuk mendarat di kulit anda. Ia akan memakan darah dan meninggalkan protein di dalam air liurnya setelah darah habis disedut.

Lina Rosli

2 Okt • Bacaan 2 minit

Pengambilan Garam Berlebihan - Punca Mata Bengkak Dan Sembap?

Ramai yang mengatakan bahawa punca mata bengkak dan sembap adalah disebabkan kurang tidur dan keletihan. Hakikatnya, kedua-dua perkara ini tidak mempunyai kaitan yang kukuh untu...

Lina Rosli

9 Okt • Bacaan 2 minit

Kebaikan Minyak Kelapa - Berupaya Mengurangkan Tekanan

Minyak kelapa diperbuat daripada serat atau isi kelapa segar dan juga isi kelapa kering yang disebut kopra. Minyak ini terhasil apabila bahagian kering isi kelapa diekstrak dari...

Lina Rosli

11 Okt • Bacaan 2 minit

Milani Cosmetics Membawakan 5 Produk Terbaru Luxe For Less

Jika anda lihat di pasaran, terdapat pelbagai barisan produk yang hadir dalam pelbagai jenis formula dan pembungkusan. Tidak ketinggalan, Milani Cosmetics kini memperkenalkan li...

Lina Rosli

12 Okt • Bacaan 2 minit

Kaki Melepuh Dan Melecet Akibat Kasut Baru - Bagaimana Untuk Menghindarinya?

Kasut merupakan satu item yang sangat penting dalam kehidupan seharian. Ia bukan sahaja digunakan untuk melindungi kaki dari anasir yang berbahaya bahkan turut dipakai bagi memb...

Lina Rosli

12 Okt • Bacaan 3 minit

Fakta Menarik Mengenai Pemerah Pipi Yang Perlu Anda Tahu

Pemerah pipi sememangnya sangat sinonim dengan hasil solekan pada masa kini. Ia tidak hanya hadir dengan warna merah jambu, tetapi kini ia boleh didapati di dalam pelbagai jenis...

Lina Rosli

20 Okt • Bacaan 2 minit