luka

Tagar populartips resepi berbuka puasa

Prosedur Untuk Permohonan Dan Pendaftaran Perkahwinan

Proses untuk pendaftaran permohonan perkahwinan terlihat agak rumit jika anda tidak betul-betul memahami maklumat atau dokumen yang dikehendaki oleh pihak Jabatan Agama Islam. P...

Lina Rosli

20 Ogo • Bacaan 5 minit

#TAJResepi - Ayam Masak Kicap Mudah Dan Ringkas

Terdapat banyak variasi cara masakan untuk hidangan Ayam Masak Kicap ini. Ada hidangan yang berkuah dan juga sesetengah lauk yang kering dan pekat. Jadi, hari ini Tajria akan be...

Lina Rosli

3 Okt • Bacaan 1 minit

Apa Yang Anda Perlu Lakukan Jika Anda Mempunyai Alahan Makanan?

Alahan boleh terkena kepada bermacam-macam individu tidak kira lelaki atau perempuan, kurus atau gemuk dan muda atau tua. Alahan ini terbahagi kepada beberapa jenis termasuk ala...

Lina Rosli

17 Dis • Bacaan 2 minit

#TAJTravel - Rancang Destinasi Pelancongan Dengan Pemandangan Aurora Borealis Bersama Agoda

Memilih destinasi percutian yang betul boleh menjadi agak sukar. Merancang sesuatu percutian atau perjalanan memerlukan pelaburan yang besar, bukan sahaja dari segi kewangan, ma...

Lina Rosli

18 Sep • Bacaan 3 minit

Salahkah Menjadi Suri Rumah Sepenuh Masa?

Ada yang berpendapat jika suami tidak membenarkan isteri mereka bekerja dan lebih suka isteri duduk sahaja di rumah, mereka berfikiran kolot dan hanya pentingkan diri sendiri. B...

Aida Kamalia

30 Ogo • Bacaan 3 minit

Sudah Bertunang? Ini 7 Perkara Yang Anda Perlu Lakukan Selepas Itu

Adakah anda tidak tahu bagaimana untuk memulakan perancangan perkahwinan anda? Tajria hari ini akan berkongsi kepada anda beberapa perkara yang anda boleh mulakan selepas tunang. 

Lina Rosli

27 Dis • Bacaan 2 minit

Resepi Pad Thai Sedap Dan Mudah Dimasak 

Jika anda akan berkunjung ke Thailand pada masa akan datang, jangan sia-siakan peluang itu untuk anda mencuba segala makanan yang sangat sinonim di Thailand! Sebut sahaja makana...

Aida Kamalia

18 Sep • Bacaan 3 minit

Derma Darah Boleh Menaikkan Berat Badan - Fakta Atau Mitos?

Terdapat segelintir individu yang mengatakan bahawa selepas menderma darah, ia akan menyebabkan berat badan seseorang individu itu meningkat. Untuk mengetahui informasi lanjut m...

Lina Rosli

23 Ogo • Bacaan 3 minit

3 Petua Mengemas Mengikut Urutan Kerja Yang Betul

Kerja-kerja pembersihan atau mengemas rumah boleh dilakukan pada bila-bila masa dan kadangkala mengambil masa yang terlalu lama bagi memastikan keadaan rumah kembali seperti asa...

Lina Rosli

24 Mac • Bacaan 2 minit

Potongan Hingga RM62 Di Roaming Man Bersempena Hari Merdeka 

Sempena Hari Merdeka tidak lama lagi, Roaming Man tidak melepaskan peluang ini dengan memberi baucer diskaun kepada semua yang ingin melancong ke luar negara. Bagi anda yang mas...

Aida Kamalia

27 Ogo • Bacaan 3 minit

Panduan Untuk Menjadikan Bilik Air Kecil Tampak Lebih Besar

Tidak dinafikan bilik air adalah salah satu ruang yang boleh dikatakan agar sukar dan terhad untuk dihias. Ia disebabkan oleh ruang yang yang kecil selain reka bentuk bilik air ...

Lina Rosli

10 Feb • Bacaan 2 minit

Royal Floria Putrajaya Kini Kembali Bertemakan Taman Diraja Pahang 

Buat pecinta-pecinta bunga semua, Tajria ada berita baik untuk ada semua! Festival Royal Floria kini kembali lagi buat kali ke-11 pada tahun 2019. Malah istimewanya  acara Royal...

Aida Kamalia

29 Ogo • Bacaan 3 minit

Kenali Fungsi Bahan yang Terkandung dalam Produk Penjagaan Kulit

Ramai yang gemar menggunakan produk penjagaan kulit namun sebagai pengguna yang bijak, kita perlu mengetahui fungsi bahan-bahan yang digunakan di dalam sesuatu produk. Ini membo...

Min Ahmad

27 Ogo • Bacaan 8 minit

#TAJBeauty - Atasi Masalah Bibir Kering

Bibir kering atau pecah sering menjadi masalah segelintir individu. Hal ini kerana, kulit bibir adalah lebih nipis dan halus berbanding kulit di bahagian yang lain terutama seka...

Lina Rosli

20 Sep • Bacaan 2 minit

Resepi Untuk Sarapan Pagi Anda - Telur Hancur Dengan Keju

Sememangnya telur adalah salah satu hidangan yang sering menjadi pilihan setiap individu, lebih-lebih lagi masyarakat di Malaysia. Pelbagai hidangan yang anda boleh sediakan men...

Lina Rosli

7 Jan • Bacaan 52 saat

Bagaimana Untuk Kekal Fokus Dalam Kelas Atas-Talian?

Pembelajaran secara atas talian atau online learning boleh dikatakan agak mencabar. Ia memerlukan tahap fokus dan komitmen yang tinggi untuk mengikuti pelan pengajaran dan pembe...

Lina Rosli

30 Apr • Bacaan 3 minit

#TAJSuggest - Adakah Lebih Baik Membalut Luka Atau Membiarkan Ia Terdedah?

Hampir setiap individu pernah mengalami kecederaan dan luka pada satu ketika dalam hidup mereka. Jika anda atau mana-mana individu tercedera atau luka, adalah sangat penting unt...

Lina Rosli

25 Okt • Bacaan 2 minit

#TAJ Deko- 5 Kesalahan Yang Sering Anda Lakukan Ketika Menjaga Pokok Kaktus

Walaupun ia mungkin mencabar untuk menanam tumbuh-tumbuhan di dalam rumah, namun masih terdapat banyak pilihan untuk anda lakukan dekorasi rumah dengan tumbuhan yang lebih senan...

Lina Rosli

29 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJFesyen - Pakaian Pun Ada Tarikh Luput?

Betulkah baju pun ada tarikh luput? Perlukah anda menukar sesuatu pakaian apabila sudah tidak boleh digunakan? Berapa lama tempoh masa untuk menggunakan sesuatu kelengkapan? Jaw...

Lina Rosli

7 Okt • Bacaan 2 minit

#TAJMakan - Ketahui Rempah Yang Tersedia Dalam Semangkuk Mi Kari 2 Minit Maggi

Di Asia Tenggara, mi segera sudah dikenali oleh semua lapisan masyarakat tidak kira tua atau muda. Ia sememangnya tidak memerlukan pengenalan yang lebih lanjut. Di hampir setiap...

Lina Rosli

26 Nov • Bacaan 2 minit

#TAJSuggest - Dapatkan Diskaun Di Sephora Bersempena Beauty Pass Sale

Jika senarai produk yang anda inginkan semakin bertambah, jadi ini adalah masa untuk anda mendapatkan kesemua barangan yang anda mahukan pada harga yang lebih rendah. Sehingga 8...

Lina Rosli

5 Sep • Bacaan 55 saat

#TAJResepi - Jom Cuba Salad Kentang Rebus

Kadangkala, anda mungkin tidak tahu untuk menyediakan hidangan sarapan atau makan malam ringkas sewaktu di rumah. Jadi, hari ini Tajria ingin berkongsi kepada anda hidangan sala...

Lina Rosli

11 Okt • Bacaan 1 minit

Bagaimana Untuk Berbelanja Secara Bijak Di Platform Atas-Talian?

Online shopping atau membeli-belah secara atas talian adalah amat mudah yang mana anda tidak perlu menghabiskan masa menempuh trafik yang sesak, mencari tempat letak kereta dan ...

Lina Rosli

19 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJFesyen - Mengapa Butang Baju Perempuan Di Sebelah Kiri Dan Sebaliknya Untuk Lelaki?

Mungkin ramai yang tidak perasan mengenai perkara ini. Mengapa butang baju wanita dipasangkan di sebelah kiri, manakala butang baju lelaki pula di sebelah kanan? Mengapa berlaku...

Lina Rosli

17 Sep • Bacaan 2 minit

#TAJSihat - Perlukah Anda Membersihkan Cerumen Di Telinga?

Cerumen (sebutan: se-roo-men) adalah nama saintifik untuk tahi telinga yang mana ia ditemui di saluran telinga berhadapan dengan ear drum. Terdapat mitos mengatakan bahawa cerum...

Lina Rosli

27 Nov • Bacaan 2 minit

Tips Kemas - Cara Untuk Memastikan Peti Sejuk Anda Sentiasa Bersih

Pernahkah anda terpukau melihat susun atur peti sejuk di kaca televisyen atau mana-mana gambar di arena web mengenai susun atur peti sejuk yang sangat kemas dan menarik? Apabila...

Lina Rosli

20 Feb • Bacaan 3 minit

Panduan Pemilihan Pakaian Untuk Menghadiri Temu Duga

Pemilihan baju dan gaya sewaktu temu duga adalah sangat penting kerana ia memberikan gambaran dan persepsi awal mengenai perwatakan seseorang individu. Bukan itu sahaja, ia juga...

Lina Rosli

21 Jan • Bacaan 2 minit

Elak 4 Perkara Ini Ketika Ingin Meningkatkan Motivasi Diri

Selain daripada meletakkan target atau kejayaan yang patut anda dapat, anda juga memerlukan semangat motivasi yang tinggi dalam menetapkan hala tuju dan langkah seterusnya sebag...

Lina Rosli

21 Ogo • Bacaan 3 minit

Apakah Kasut Yang Sesuai Untuk Digayakan Bersama Palazzo?

Secara umumnya, palazzo boleh dikatakan antara yang menjadi kegemaran ramai wanita tidak kira lapisan umur. Ia bukan sahaja memberikan imej yang positif malah ia turut membawaka...

Lina Rosli

5 Ogo • Bacaan 1 minit

Mengapa Ukuran Kasut Berbeza Mengikut Jenis Dan Jenama? Ini Adalah 3 Tips Membeli Kasut Secara Atas-Talian

Ada yang mengatakan bahawa saiz sandal atau selipar seharusnya tidak terlalu besar dan juga tidak terlalu kecil. Namun, membeli sandal yang ukurannya satu saiz lebih besar bukan...

Lina Rosli

3 Sep • Bacaan 3 minit

Resepi Tortilla Chicken Wrap- Cadangan Untuk Sarapan Pagi Anda

Apabila anda bosan dengan sandwic biasa yang sama, anda mungkin boleh beralih sesuatu yang lebih sihat dan lazat. Tidak seperti shawarma, tortilla wrap adalah lebih mudah untuk ...

Lina Rosli

22 Ogo • Bacaan 1 minit

#TAJBeauty - Kenali Kelebihan Aloe Vera Secara Ringkas 

Aloe vera atau nama saintifiknya Aloe Barbadensis adalah tumbuhan yang membesar di iklim tropika dan kini menjadi salah satu tumbuhan yang digunakan untuk perubatan tradisional....

Lina Rosli

26 Sep • Bacaan 2 minit

Adakah Anda Perlu Memanaskan Enjin Kereta Sebelum Mula Memandu?

Sudah menjadi kebiasaan sebelum mula memandu, anda akan memanaskan enjin terlebih dahulu selama lima minit atau lebih. Ia dikatakan bagi tujuan untuk memastikan enjin pada suhu ...

Lina Rosli

20 Mei • Bacaan 1 minit

#100Hari100Aktiviti - Tetapkan Masa Untuk Bermain Sukan Kegemaran Anda

Mengapa bermain sukan kegemaran anda adalah penting? 

Lina Rosli

3 Okt • Bacaan 2 minit

Atasi Masalah Singki Dan Longkang Tersumbat

Jika anda kerap menggunakan dapur, pasti anda pernah melalui waktu dimana singki tersumbat, membuatkan air bertakung di dalam singki kerana aliran air tersekat. Penuh! Perkara i...

Aida Kamalia

26 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJSuggest - Cara Mengelakkan Masalah Kaki Berbau

Terdapat sesetengah orang yang mempunyai masalah peluh di kaki yang mengakibatkan bau yang tidak menyenangkan. Mengapa hal ini boleh berlaku? Ini disebabkan kaki adalah di antar...

Lina Rosli

15 Okt • Bacaan 2 minit

Platform Penghantaran Barang Runcit Di Malaysia

Bagi anda yang ingin mendapatkan dan menambah barang runcit anda di rumah, anda kini boleh membeli menerusi platform atas-talian. Ia bukan sahaja memudahkan urusan jual beli and...

Lina Rosli

24 Mac • Bacaan 2 minit

Kesan Lebam Tiba-tiba Muncul Pada Badan? Ketahui Apa Puncanya.

Orang-orang dulu sering mengaitkan kesan lebam tiba-tiba pada badan dengan jin atau makhluk halus. Tapi hakikatnya, ia berlaku apabila darah dalam badan terperangkap di bawah ku...

Lina Rosli

3 Sep • Bacaan 2 minit

Hapuskan Pepijat Dan Kutu Tilam Dengan Cara Ini 

Masalah pepijat di katil atau pun kutu katil pasti menjadi hal yang sangat merungsingkan kita. Sudahlah tidur tak lena, kemudian digigit pepijat pula! Habis satu badan gatal dan...

Aida Kamalia

22 Ogo • Bacaan 3 minit

Jom Cuba Hidangan Udang Masak Lemak Cili Api Dengan Peria Katak

Untuk hidangan dari Dapur Tajria hari ini, saya akan menunjukan resepi untuk hidangan yang sangat popular dalam kalangan masyarakat di selatan Malaysia iaitu Masak Lemak Cili Ap...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 1 minit

#TAJBeauty - 5 Kebaikan Ais Kiub Untuk Kulit

Ais bukan sahaja berguna untuk menyejukkan minuman anda tetapi juga boleh digunakan sebagai agen penyejuk untuk kulit anda. Anda akan terkejut dengan jumlah faedah yang ada pada...

Lina Rosli

11 Sep • Bacaan 2 minit

Mengapa Kelopak Mata Anda Akan Bergetar Tanpa Sedar?

Pernahkah anda mengalami masalah yang mana anda merasakan kelopak mata anda bergetar? Kelopak mata bergetar atau eyelid twitching (myokymia) adalah kekejangan yang berulang pada...

Lina Rosli

16 Jun • Bacaan 3 minit

Saatnya Kembali

 

Mamatip

2 Apr • Bacaan 2 minit

Resepi Bebola Ikan - Kini Tidak Lagi Perlu Beli Di Kedai Atau Pasaraya

Tahukah anda bahawa bebola ikan mengandungi beberapa manfaat pemakanan, seperti penyediaan sumber vitamin dan mineral yang penting? Badan anda memerlukan vitamin dan mineral unt...

Lina Rosli

21 Feb • Bacaan 1 minit

#TAJDeko - Bagaimana Untuk Pastikan Almari Baju Anda Sentiasa Kemas?

Masalah ini sering membelenggu tidak kira lelaki atau perempuan. Macam saya sendiri turut mengalami masalah yang sama. Kadangkala, tidak tahu bagaimana kaedah yang berkesan untu...

Lina Rosli

23 Sep • Bacaan 2 minit

#TAJSihat - Betulkah Kacang Tinggi Dengan Khasiat Baik?

Kacang adalah sumber lemak, serat dan nutrien yang baik dan bermanfaat. Setiap jenis kacang menawarkan kebaikan dan kelebihan pemakanan yang berlainan. Kacang adalah antara sumb...

Lina Rosli

1 Okt • Bacaan 3 minit

Tips Belajar -  Bagaimana Untuk Membuat Nota Menggunakan Peta Minda?

Peta minda merupakan sebuah cara membuat nota menerusi gambaran visual yang membantu dalam menyusun dan mengatur nota dengan lebih efektif dan efisien. Teknik ini sangat berguna...

Lina Rosli

14 Jan • Bacaan 2 minit

Philips Airfryer XXL Dengan Teknologi Smart Sensing - Hasil Hidangan Yang Sempurna

Bagi anda yang sering menghabiskan masa untuk membersihkan dapur, mengelap kotoran minyak pada dapur gas setelah selesai masak, Philips Airfyer XXL adalah jawapan yang terbaik u...

Lina Rosli

16 Okt • Bacaan 1 minit

Ingin Lebih Fokus? Cuba Kaedah Ini

Hidup di zaman sekarang yang serba canggih, agak sukar untuk kita kekal fokus dalam melaksanakan sesuatu tugasan. Namun begitu, kebolehan untuk fokus bukanlah superpower. Ia bol...

Min Ahmad

15 Apr • Bacaan 4 minit

Ketahui 5 Kesilapan Tidur Yang Mungkin Ramai Tidak Tahu

Tahukah anda terdapat tabiat dan tingkah laku yang buruk sebelum tidur boleh mengakibatkan kesukaran untuk nyenyak. Kebanyakan individu pasti tidak menyedari kesilapan ini sedik...

Lina Rosli

14 Jan • Bacaan 3 minit

Trevo - Pasaran Serenti Untuk Platform Perkongsian Kereta

Trevo merupakan aplikasi pasaran serenti perkongsian kereta yang dilancarkan oleh SOCAR Malaysia. Ia merupakan platform untuk individu yang membolehkan pemandu (guest) untuk mel...

Lina Rosli

27 Feb • Bacaan 1 minit

Kerabu Udang - Juadah Ala Thai Untuk Berbuka Puasa

Untuk hari ini, Tajria akan membawakan kepada anda menu yang baru untuk anda cuba, iaitu Kerabu Udang.

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 1 minit

Jadi Barista Di Rumah - 5 Jenis Kopi Yang Boleh Anda Cuba

Jika anda seorang penggemar kopi dan ingin mencuba untuk membuat kopi Tajria hari ini akan berkongsi kepada anda beberapa jenis kopi yang boleh anda lakukan di rumah. 

Lina Rosli

13 Apr • Bacaan 3 minit

5 Foundation Mengikut Jenis Kulit Bawah RM60 

Sebut sahaja tentang foundation muka, pasti anda sudah mempunyai foundation kegemaran sendiri kan? Lihat sahaja foundation yang berada di pasaran sekarang, terlalu banyak jenis ...

Aida Kamalia

12 Apr • Bacaan 3 minit

Ikuti 5 Cara Turun Berat Badan Dengan Mudah Dan Sihat! 

Pernah tak korang rasa berat badan sekarang dah melampau? Tapi rasa macam tak bersedia nak diet atau exercise lebih-lebih sebab takut tak mampu? Kita semua nak sihat, sampai sat...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Penjagaan Kanta Lekap 

Memakai kanta lekap atau contact lens sudah menjadi ikutan terutamanya di kalangan wanita sebagai satu perhiasan. Bukan sahaja untuk yang mempunyai masalah rabun mata, yang tida...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Jenis Brush Make Up Dan Fungsinya

Untuk orang yang baru berjinak-jinak dalam dunia make up, setiap perkara dalam make up kena belajar dengan betul, contohnya teknik make up mata, pakai foundation dengan betul da...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 4 minit

Kesukaran Untuk Tidur atau Insomnia

Insomnia merupakan satu penyakit atau masalah kesukaran untuk tidur. Biasanya, insomnia tidak mempunyai rawatan secara ubat-ubatan. Ia adalah yang paling penting untuk merawat s...

Lina Rosli

22 Mac • Bacaan 1 minit

Makeup-remover: Cleansing Oil Atau Cleansing Wipes

Jika kita lihat di kebanyakkan rangkaian drugstore atau high-end product store, terdapat pelbagai jenama dan jenis makeup remover yang boleh anda dapati. Namun, adakah anda tahu...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Ketahui Jenis-Jenis Bra Dan Fungsinya

Bra yang berkualiti tinggi sangat penting untuk menyokong payudara wanita malah akan memberikan keyakinan kepada si pemakai. Pada zaman sekarang ini sudah terdapat pelbagai jeni...

Aida Kamalia

11 Apr • Bacaan 2 minit

Nak Buka Puasa Apa Nanti Ya? Cuba Tomyam Kaw Ini, Persis Seperti Di Bangkok!

Jika sebut sahaja nama tomyam, iaitu juadah signature dari negara seberang Thailand, pasti anda semua sudah terbayang-bayang pedas dan masam tomyam itu kan! Untuk dapatkan tomya...

Aida Kamalia

8 Mei • Bacaan 2 minit

Tanda Kulit Kering Dan Dehidrasi

Masalah kulit kering ini seringkali menghantui segelintir wanita di luar sana. Namun, adakah ia betul-betul masalah kulit kering atau hakikatnya ia adalah masalah dehidrasi yang...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Gusar Dengan Jerawat Belakang Badan? Guna Cara Ini 

Pernah tak korang mengalami jerawat di belakang badan? Tiba-tiba rasa pedih belakang badan, rupanya ada jerawat. Sebenarnya jerawat belakang badan ini normal, sama seperti jeraw...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

Make Up Look Yang Sesuai Untuk Setiap Acara 

Untuk para wanita, memakai make up merupakan satu keperluan harian untuk kelihatan lebih menarik. Malah ia juga mampu menaikan keyakinan seseorang untuk berhadapan dengan orang ...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

3 Tempat Travel Murah Dengan Pulau Cantik 

Siapa tak tertarik dengan pulau yang berwarna biru, air yang jernih serta mempunyai pasir berwarna putih! Hilang terus stress di tempat kerja, masalah dengan kawan, dan banyak l...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 4 minit

Mengapa Anda Perlu Mendapatkan Insurans Perjalanan?

Insurans perjalanan (atau insurans percutian) adalah penting ketika anda ingin bercuti di luar negara. Ini adalah untuk memastikan anda mampu membayar sesetengah jenis pembiayaa...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Hilangkan Bau Badan Yang Busuk Dengan Cara Ini

Bau badan yang busuk ini sering kali menjadi sesuatu yang memalukan. Ada orang sampai hilang keyakinan disebabkan bau badan ni. Lebih teruk lagi, kalau dalam kereta bau tu terpe...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

Tumit Kaki Retak? Ikuti Cara Ini Untuk Hilangkannya! 

Wanita sering menjaga kecantikan kulit muka dan badan, akan tetapi sering terlupa antara anggota terpenting pada badan, iaitu tapak kaki! Lebih banyak badan berjalan, lebih bany...

Aida Kamalia

19 Apr • Bacaan 3 minit

6 Gaya Beg Yang Sesuai Untuk Di Bawa Ke Tempat Kerja

Pemilihan beg kerja yang baik memerlukan anda untuk memastikan kesesuaian penggunaannya. Beg kerja yang baik mempunyai komponen-komponen seperti saiz yang sesuai, poket tambahan...

Lina Rosli

19 Mac • Bacaan 3 minit

Nak Travel Pada Bulan Ramadhan? Ikuti Tips Ini Dahulu

Travel pada bulan Ramadhan semestinya memberikan pengalaman yang berbeza berbanding hari-hari biasa. Pastinya mengembara semasa anda berpuasa akan mencabar minda dan fizikal and...

Aida Kamalia

9 Mei • Bacaan 3 minit

Lakukan Perkara Ini Ketika Melawat Bayi Baru Lahir

Pasti anda berasa gembira dan tidak sabar untuk melawat bayi yang baru sahaja lahir, terutamanya jika ibunya adalah rakan-rakan baik anda, saudara, rakan sekerja dan sebagainya....

Aida Kamalia

16 Jul • Bacaan 4 minit

Cadangan Tempat Percutian Untuk Backpackers 

Orang kata, masa muda inilah masanya untuk kita mengembara melihat dunia luar. Nanti tatkala kita sudah berkeluarga dan mempunyai anak, ia sedikit sukar untuk pergi ke negara lu...

Aida Kamalia

15 Jul • Bacaan 5 minit

Bagaimana Untuk Kekal Awet Muda? Amalkan 6 Makanan Ini Di Dalam Sajian Harian

Pengambilan makanan yang betul adalah penting untuk setiap individu. Apabila anda mengambil makanan yang baik dan sihat, ia bukan sahaja dapat memberikan kesihatan yang baik unt...

Lina Rosli

29 Jul • Bacaan 3 minit

Kenali Simptom Kanak-Kanak Disleksia

Mungkin ramai sudah tau dan faham akan disleksia, iaitu masalah pembelajaran yang dihadapi oleh seseorang menyebabkan individu ini sukar untuk menulis, membaca malah  sukar untu...

Aida Kamalia

5 Apr • Bacaan 2 minit

Kebaikan Waxing Bulu Badan

Setiap orang pasti mempunyai pilihan tersendiri untuk mencabut bulu di badan, dan yang paling popular adalah dengan mencukur. Akan tetapi, kesan sampingan mencukur bulu badan se...

Aida Kamalia

22 Mac • Bacaan 3 minit

Rutin Mingguan Untuk Pori-Pori Muka Sentiasa Bersih 

Pernah tak anda dengar orang berkata stim muka dapat membuka pori dan gunakan ais batu untuk menutup pori? Ya, kenyataan ini adalah tidak betul kerana pori-pori di muka tidak bo...

Aida Kamalia

16 Apr • Bacaan 3 minit

5 Cara Hilangkan Rambut Rosak Selepas Proses Bleaching

Pernah tak korang rasa bangun pagi rambut kering dan kejung?  Lagi-lagi yang suka colorkan rambut korang dengan macam-macam warna. Untuk warna ashy, rambut hendaklah dilunturkan...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 2 minit

Tutorial 2 Gaya Shawl Dengan Anting-Anting 

Jika sebelum ini anda sering memakai shawl dengan gaya klasik dan sama, apa kata anda letakkan sedikit aksesori untuk nampak lebih menyerlah?

Aida Kamalia

9 Mei • Bacaan 2 minit

Kedai Berkonsepkan Kafe Di Maxis The Gardens Mid Valley, Lebih Mesra Pelanggan! 

Maxis adalah salah satu syarikat telekomunikasi yang terkenal di Malaysia, tidak lepaskan peluang, Maxis membuka sebuah kedai konsep yang baru di The Gardens, Kuala Lumpur bertu...

Aida Kamalia

16 Mei • Bacaan 3 minit

Jom Cuba Buat Baja Tanaman Menggunakan Bahan Dapur 

Pasti ramai wanita di luar sana yang mempunyai hobi bercucuk tanam dan berbakti pada tanah, tidak kiralah anda seorang suri rumah atau pun anda seorang wanita yang bekerja. Oran...

Aida Kamalia

27 Jun • Bacaan 4 minit

Perlu Atau Tidak Sewa Portable Wifi Semasa Bercuti? 

Pada zaman sekarang mempunyai sambungan internet yang bagus sudah menjadi satu keperluan hidup, kan? Tidak kurang pentingnya sambungan internet apabila anda bercuti di negara lu...

Aida Kamalia

11 Apr • Bacaan 2 minit

Risiko Berbuka Puasa Dengan Merokok, Berhentilah! 

Pada bulan Ramadan yang mulia ini, ia merupakan waktu yang sangat mencabar bagi kalangan perokok. Bukan sahaja menahan lapar dan dahaga, tetapi mereka terpaksa menahan gian untu...

Aida Kamalia

16 Mei • Bacaan 2 minit

I Love Myself <3

" Kenapa aku diduga sebegini? Tidak layakkah aku untuk bahagia seperti orang lain? Tuhan, aku tak kuat...."

Nurul Izzaty

17 Apr • Bacaan 3 minit

Kelebihan Beras Parboiled - Sangat Bagus Untuk Anda Yang Ingin Turun Berat Badan

Seperti kita semua tahu, beras ada pelbagai jenis dan kelebihan yang berbeza. Lebih-lebih lagi di Malaysia, nasi merupakan makanan ruji bagi kebanyakan orang. Antara yang terken...

Aida Kamalia

30 Mei • Bacaan 3 minit

Tanda-Tanda Anda Mempunyai Hubungan Yang Toksik 

Terdetik di dalam hati saya untuk mengulas apa yang dikongsikan oleh Sarah Hildebrand tentang pengakuan jujur penyebab Sarah memutuskan hubungan dengan bekas pasangannya. Diseba...

Aida Kamalia

29 Jul • Bacaan 4 minit

Kanser Serviks Pembunuh Ketiga Tertinggi Wanita 

Pada awal tahun ini Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menetapkan 70 peratus wanita di Malaysia perlu menjalani pemeriksaan pangkal rahim (serviks), n...

Aida Kamalia

2 Jul • Bacaan 5 minit

Ini Masanya Untuk Anda Tinggalkan Feminine Wash

Kalau lihat di pasaraya atau pun drugstore seperti Watson dan Guardian, terdapat pelbagai produk khusus untuk wanita kan? Dari hujung rambut hingga ke hujung kaki semuanya ada p...

Aida Kamalia

12 Apr • Bacaan 2 minit

Ketahui Jenis Asid Dalam Produk Penjagaan Kulit

Ada pelbagai jenis asid yang digunakan dalam produk penjagaan kulit. Mari kenali jenis-jenis asid yang digunakan dalam penjagaan wajah.

Min Ahmad

10 Apr • Bacaan 3 minit

Ramadhan dan Rendang Pucuk Ubi

Ramadhan, Syawal dan Rendang untuk keluarga kami adalah sangat sinonim. Pelbagai jenis rendang akan disediakan dan dihidangkan samada Hari Pertama Ramadhan mahupun Hari Raya Per...

norzalia

3 Mei • Bacaan 3 minit

4 Pokok Yang Sesuai Diletakkan Di Bilik Tidur Sebagai Terapi

Setelah 8 jam bekerja, pasti anda menginginkan satu masa merehatkan diri. Masing-masing mempunyai cara terapi diri yang tersendiri. Untuk saya sendiri, saya lebih gemar untuk me...

Lina Rosli

22 Jul • Bacaan 3 minit

6 Produk Digemari Ramai Dari Lush - Diperbuat Dari Bahan Sebenar! 

Jika anda tidak pernah tahu dan dengar apa itu Lush, mari saya ceritakan serba sedikit tentang Lush! Jika andaidak pernah memasuki kedai fizikal Lush terletak di Pavilion Kuala ...

Aida Kamalia

21 Mei • Bacaan 6 minit

Tips Dan Resepi Membuat Fudgy Brownies Serta Cakey Brownies 

Brownies adalah pencuci mulut yang penuh rasa coklat di dalam setiap potongan. Biasanya, bentuk brownies hadir dalam bentuk empat segi, teksturnya pula padat dan bergantung pada...

Aida Kamalia

3 Jul • Bacaan 4 minit

Tabiat Mengorek Telinga, Mengundang Risiko! 

Mungkin masih ada yang berpendapat, anda seharusnya membersihkan telinga setiap minggu atau dua minggu sekali untuk membuang tahi telinga yang terdapat di dalam telinga. Malah a...

Aida Kamalia

21 Mei • Bacaan 2 minit

Bermesra Bersama Pasangan Di Bulan Ramadhan

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan. Syukur kehadrat ilahi, bulan yang mulia tiba lagi. Bulan Ramadhan adalah bulan yang mana kita sebagai umat islam diuji olehNya. 

Penulis Kacak

5 Mei • Bacaan 2 minit

Resepi Spaghetti Aglio Alio Yang Sangat Mudah

Para ibu-ibu dan wanita di luar sana, hari ini Tajria ingin berkogsi satu resepi yang sangat mudah untuk dimasak! Nama spaghetti aglio olio pasti tidak asing lagi kan? Ianya san...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 1 minit

Kulit Terlampau Kering Dan Bersisik? Lihat Cadangan Pelembab Muka Di Bawah! 

Tidak seperti kulit berminyak dan kulit normal, mereka yang mempunyai kulit kering memerlukan penjagaan yang lebih rapi berbanding jenis kulit lain. Ini kerana jika dibiarkan ku...

Aida Kamalia

18 Jun • Bacaan 2 minit

Ikuti Tips Mudah Ini Untuk Kekal Segar Sepanjang Hari 

Seperti biasa ketika bulan ramadan pasti ramai di antara anda yang akan cuba untuk skip rutin workout. Alasannya, apabila ramadan anda akan mudah berasa penat dan tidak bermaya ...

Lina Rosli

7 Mei • Bacaan 2 minit

Tinggal Sarapan Pagi, 74% Remaja Menghadapi Obesiti - Lihat Kesan Lain Jika Anda Tinggalkan Sarapan Pagi 

Tidak mengambil sarapan pagi sudah pun menjadi tabiat biasa di kalangan orang moden sekarang, terutamanya remaja. Jika kita lihat respon-respon daripada Tweets KKM Putrajaya, ra...

Aida Kamalia

31 Jul • Bacaan 3 minit

7 Nasihat Cinta Sejati

Cinta yang bahagia di dunia dan akhirat adalah cinta yang ramai inginkan. Cinta ini adalah cinta sejati. Tetapi untuk mempunyai pasangan setia yang membawa ke cinta sejati perlu...

Penulis Kacak

4 Mei • Bacaan 4 minit

3 Tips Untuk Jeans Anda Tahan Lebih Lama

Penjagaan jeans tidaklah rumit yang disangka. Namun, untuk menjadikan ia tahan lebih lama, anda perlu mengambil langkah yang lebih baik. Sesetengah jeans memerlukan anda untuk b...

Lina Rosli

28 Mac • Bacaan 2 minit

Resepi Ini Sempat Dimasak 10 Minit Sebelum Imsak

Bulan puasa tiba lagi. Ramadhan yang dirindui. Umat Islam menahan nafsu lapar dan dahaga dari terbit matahari sehingga terbenam matahari, disamping memperbaiki amalan seharian m...

tekong

5 Mei • Bacaan 3 minit

#TAJTravel - Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Di Dubai Airport (DXB)

Dubai adalah salah satu bandar metropolis yang yang kini pesat membangun dan menjadi semakin lebih futuristik. Apabila anda tiba di lapangan terbang Dubai (DXB), anda pasti akan...

Lina Rosli

5 Sep • Bacaan 3 minit

Tips Belajar - Bagaimana Anda Boleh Mengatur Jadual Belajar Dengan Baik?

Tidak dinafikan untuk mengatur dan menyusun jadual harian anda bukanlah mudah. Ia bukan sahaja memerlukan anda untuk menyenaraikan segala aktiviti, tugasan dan keperluan harian ...

Lina Rosli

27 Feb • Bacaan 3 minit

Resepi Cepat Dan Mudah - Sotong Masak Kunyit

Bagi anda yang tidak banyak masa untuk menyediakan hidangan berat untuk berbuka puasa, hari ini Tajria akan berkongsi kepada anda menu mudah untuk anda cuba. Resepi untuk menu h...

Lina Rosli

6 Mei • Bacaan 1 minit

Tips Cantik - Kenali kulit muka anda

Masing-masing mempunyai kondisi kulit muka yang berbeza, iaitu kulit muka berminyak, kering, normal dan kombinasi. Untuk mendapatkan glowing skin yang perfect, anda seharusnya m...

Lina Rosli

11 Feb • Bacaan 2 minit

Alat Ini Boleh Membantu Anda Untuk Bercucuk Tanam Di Dalam Rumah

Dengan perkembangan dunia sekarang, segalanya menjadi mudah. Dulu nak beli barang, nak beli makanan, kena keluar rumah. Sekarang semuanya di hujung jari je. Buka je smartphone m...

Ammar28

6 Apr • Bacaan 1 minit

Apa Itu Self-Isolation? Ketahui Langkah Ini Dengan Lebih Lanjut

Pasti sekarang anda sudah biasa mendengar istilah mengasingkan diri atau self-isolate rententan dari kes coronavirus yang juga dikenali sebagai Covid-19. Terdapat banyak garis p...

Lina Rosli

19 Mac • Bacaan 3 minit

#TAJSihat - Senaman Ringkas Yang Anda Boleh Lakukan Di Tempat Kerja

Bekerja 40 jam seminggu atau lebih kadangkala agak memenatkan. Tambahan lagi jika tiba musim penyerahan projek atau banyak backlogs yang perlu anda selesaikan. Untuk yang sudah ...

Lina Rosli

12 Sep • Bacaan 2 minit

Rancang Percutian Anda - Kunjungi 10 Tempat Menarik Di Selangor

Bersempena bulan yang penuh bersejarah ini, Tajria ingin berkongsi kepada anda beberapa tempat yang wajib anda kunjungi apabila tiba di Negeri Selangor.

Lina Rosli

18 Sep • Bacaan 4 minit

4 Tips Untuk Bekerja Dari Rumah Dengan Efisien

Berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuatkuasa dari 18 Mac sehingga 31 Mac, kesemua rakyat Malaysia diperintahkan untuk berada di rumah. Walaubagaimanapun i...

tekong

19 Mac • Bacaan 4 minit

Jenis dan Kegunaan Setiap Jenis Minyak Masakan

Terdapat pelbagai jenis minyak masakan yang ada di dalam pasaran. Ramai yang memilih minyak berdasarkan jenama namun tidak ramai yang memilih minyak berdasarkan fungsi dan kegun...

Min Ahmad

19 Feb • Bacaan 5 minit

#100Hari100Aktiviti - Tukar Minuman Manis Kepada Air Mineral

Tidak dinafikan, pengambilan air yang mencukupi dapat meningkatkan prestasi fizikal dan juga memberikan tahap tenaga yang berpanjangan. Bukan itu sahaja, ia juga membantu anda m...

Lina Rosli

24 Sep • Bacaan 1 minit

5 Cara Untuk Memastikan Sofa Anda Kelihatan Baru Sepanjang Masa

Untuk memastikan perabot dan sofa di rumah anda kelihatan baru memerlukan penjagaan yang lebih intensif dan teliti. Hal ini kerana, penjagaan sofa yang baik dapat memberikan kes...

Lina Rosli

28 Feb • Bacaan 3 minit

Mengapa Penyaman Udara Tidak Sejuk Walaupun Telah Lama Dipasang?

Adakah terdapat masalah pada penyaman udara anda yang mana ia tidak menyejukkan bilik atau ruang rumah anda? Jika ya, maka anda perlu memeriksa beberapa perkara pada penyaman ud...

Lina Rosli

16 Apr • Bacaan 3 minit

Adakah Terdapat Kesan Sampingan Jika Minum Terlalu Banyak Susu?

Pernahkah anda dengar mengenai susu yang mana ia diperlukan untuk membantu tumbesaran tulang dan memberi kebaikan kalsium, potasium dan protein yang diperlukan oleh badan.

Lina Rosli

15 Jun • Bacaan 2 minit

Amalan 5R Ketika Membuat Nota

Sebelum ini, Tajria ada berkongsi kepada anda beberapa teknik yang boleh digunakan untuk membuat nota. Antara cara membuat nota yang berkesan adalah menerusi teknik dan kaedah p...

Lina Rosli

11 Mac • Bacaan 2 minit

#TAJKongsi - Apakah Yang Restoran Akan Lakukan Pada Lebihan Makanan?

Pernah tak anda tertanya-tanya bagaimana restoran atau kedai makan menguruskan lebihan makanan mereka setiap hari? Adakah ia akan dibuang terus ke dalam tong sampah atau mereka ...

Lina Rosli

11 Dis • Bacaan 2 minit

Mengapa Anda Tidak Patut Minum Teh Awal Pagi?

Mulakan hari anda dengan teh adalah tidak seindah yang anda sangka. Hal ini kerana teh seperti teh hitam dan teh hijau mengandungi kafein yang berbeza-beza selain kafein juga ti...

Lina Rosli

20 Jan • Bacaan 2 minit

Jom Masak Ikan Bilis Goreng Dengan Bawang Dan Cili Api

Ikan bilis goreng cili api dan bawang adalah menu yang sering disediakan oleh kebanyakan individu lebih-lebih lagi jika menginginkan hidangan yang mudah dan cepat untuk disediak...

Lina Rosli

23 Mac • Bacaan 1 minit

Tidak Makan Tengahari? Ini 5 Kesan Pada Kesihatan

Sarapan pagi dianggap sajian yang penting sebelum anda memulakan hari dan rutin harian. Hal ini kerana, ia berfungsi untuk menambah bekalan glukosa dan menyediakan nutrien penti...

Lina Rosli

12 Mac • Bacaan 2 minit

Kenapa Tarikh Siap Itu Penting?

Pernahkah anda risau akan deadline atau tarikh siap untuk projek anda? Perkara ini sering berlaku dalam mana-mana institusi di seluruh dunia, tidak kira sama ada sewaktu di seko...

Lina Rosli

19 Dis • Bacaan 2 minit

Mari ‘Melompat’ Ke Malaysia Tanpa Sempadan Bersempena Tahun Lompat 2020

Dua bulan telah berlalu untuk tahun 2020 ini. Namun, pelbagai jatuh dan bangun telah kita rasai sepanjang tempoh yang terdekat ini. Walau bagaimanapun, saya pasti masih banyak l...

Lina Rosli

6 Mac • Bacaan 3 minit

Bunga Matahari Adalah Simbol Kesetiaan - Ia Turut Digunakan Untuk Membuat Kertas?

Bunga Matahari atau nama saintifiknya Helianthus annuus adalah tumbuhan dari keluarga Asteraceae dengan kepala bunga yang besar. Panjang dahan pokok boleh mencapai sehingga 3 me...

Lina Rosli

10 Jan • Bacaan 2 minit

Produk untuk Menangani Masalah Jerawat

Siapa yang tak stress dengan jerawat? Tak kisahlah ia muncul tanpa disangka-sangka ataupun kulit secara azalinya sering berjerawat, ia sedikit sebanyak membuatkan kita rasa terg...

Min Ahmad

15 Dis • Bacaan 4 minit

Perlukah Anda Memberus Gigi Setiap Kali Selepas Makan?

Gigi adalah bahagian tubuh yang penting untuk setiap individu. Selain rambut, gigi juga boleh dikategorikan sebagai mahkota individu kerana ia merupakan bahagian pertama yang ak...

Lina Rosli

17 Jun • Bacaan 2 minit

Universal Traveller Hadir Dengan Koleksi Musim Luruh Dan Sejuk FW19/20

Musim sejuk adalah salah satu musim yang sangat menarik untuk anda bergaya. Namun, ia juga mungkin menjadi sangat tricky untuk anda menyesuaikan diri dengan suhu di negara-negar...

Lina Rosli

14 Nov • Bacaan 2 minit

Tips Elak Pembaziran Di Bazaar Ramadhan

Sedar tak sedar, nak masuk minggu keempat dah kita kan. Semakin hampir bulan Ramadhan akan meninggalkan kita. Tapi sebelum tu, tak terlambat lagi untuk kita mengubah sikap buruk...

Aida Kamalia

23 Mei • Bacaan 4 minit

Penjagaan Kulit Untuk Kawasan Sekitar Mata

Mata digelar sebagai jendela jiwa. Jadi salah tak kalau saya sebut kulit di sekitar mata adalah langsir kepada jiwa? 🙃 Ok, tidak kelakar. Namun ketahuilah kulit mata yang sebam,...

Min Ahmad

17 Mei • Bacaan 3 minit

Cara Penyimpanan Koleksi Tudung Dengan Kemas Dan Mudah

Jika anda seorang penggemar tudung, pasti anda mempunyai pelbagai koleksi yang telah anda beli dan kumpul. Mana tidaknya, untuk satu warna sahaja, ada pelbagai jenis tona dan te...

Lina Rosli

30 Mei • Bacaan 2 minit

5 Kebaikan Berenang Untuk Wanita

Renang merupakan satu senaman yang mendapat perhatian ramai pada zaman kini. Semasa berenang, mental, fizikal, segala otot dan tulang rangka digerakkan untuk membuat satu geraka...

Amalina Hazaidi

11 Jul • Bacaan 3 minit

4 Tips Mudah Ketika Memilih Bengkung Yang Sesuai

Dalam era moden ini, mungkin ramai wanita di luar yang tidak lagi mempraktikkan penggunaan bengkung dalam pemakaian seharian. Kebanyakkan dari wanita yang lebih selesa menggunak...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 2 minit

Apa Suami Perlu Lakukan Semasa Isteri Berpantang? 

Sebagai pasangan yang bakal menimang cahaya mata tidak lama lagi, terutamanya ini merupakan anak pertama, pasti pelbagai persiapan perlu dibuat untuk menanti kehadiran insan bar...

Aida Kamalia

19 Jun • Bacaan 5 minit

Sinki Tersumbat? Tak Perlu Panggil Tukang Paip - Ikuti 5 Cara Mudah Ini

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa saluran sinki rumah anda tidak mengalir dengan lancar dan mengeluarkan bau, ia adalah berkemungkinan adalah disebabkan oleh sinki tersumbat...

Lina Rosli

4 Dis • Bacaan 2 minit

Kebaikan Menanam Sayur Dengan Cara Hidroponik 

Bercucuk tanam menggunakan kaedah hidroponik ini sudah tidak asing lagi. Seperti namanya ‘hidro’, kaedah ini hanya menggunakan air dan tidak menggunakan tanah untuk sayur hidup ...

Aida Kamalia

31 Mei • Bacaan 2 minit

Epal Hijau vs Epal Merah

“An apple a day keeps the doctor away”. Yes, it’s true!

Amalina Hazaidi

5 Jul • Bacaan 3 minit

Panduan Memilih Facial Oil Mengikut Jenis Kulit Muka 

Sebut sahaja tentang minyak, mungkin masih ada lagi orang yang ragu-ragu untuk diletakkan di atas permukaan muka. Yelah, muka sendiri pun sudah berminyak, campur lagi minyak, pa...

Aida Kamalia

15 Ogo • Bacaan 3 minit

Serbuk Amla - Rahsia Rambut Berkilau Dan Tebal Wanita India 

Pernah tak anda melihat rambut wanita kaum India yang sangat tebal, hitam, lebat dan berkilat? Ya, mereka sangat pentingkan rambut mereka dengan memakai herba, minyak dan macam-...

Aida Kamalia

1 Jul • Bacaan 5 minit

Tetapkan Azam Tahun Baru - 5 Perkara Yang Anda Boleh Pertimbangkan

Kurang daripada 24 jam sebelum masuk ke tahun 2020, yang mana pasti ramai dalam kalangan individu yang sedang mengambil kira azam dan matlamat yang ingin dilakukan pada Tahun Ba...

Lina Rosli

31 Dis • Bacaan 3 minit

Senarai Checklist Barang Bayi Yang Perlu Anda Bawa Untuk Hari Raya Nanti

Sudah tiba masanya untuk para ibu di luar sana memikirkan tentang perkara yang berat ini, lebih-lebih lagi untuk ibu yang pertama kali nak balik raya bersama anak pertama ini. S...

Aida Kamalia

23 Mei • Bacaan 4 minit

Kebaikan Berenang Untuk Bayi - Ternyata Sangat Selamat

Ibu-bapa pasti ingin yang terbaik untuk anak mereka kan. Lebih-lebih lagi di zaman moden sekarang, terdapat pelbagai kelas perkembangan untuk bayi dari umur 3 bulan lagi. Antara...

Aida Kamalia

20 Jun • Bacaan 3 minit

Inginkan Solekan Kekal Segar Sepanjang Hari? Kuasai Asas Solekan Ini

Ramai yang gemar bersolek, namun tidak ramai yang dapat menguasi asas solekan dengan baik. ini menyebabkan solekan kelihatan bercapuk, tidak sekata dan tidak mampu bertahan lama. 

Min Ahmad

27 Mei • Bacaan 7 minit

Ibu-Bapa, Rendahkan Ego Dan Minta Maaf Pada Anak Jika Ada Silap

Dalam banyak-banyak perkara yang dilakukan semasa menjadi ibu-bapa, memikul tanggungjawab besar diberikan oleh Allah untuk membesarkan anak, saya percaya meminta maaf kepada ana...

Aida Kamalia

11 Jun • Bacaan 3 minit

Petua Kilatkan Semula Barang Kemas Kesayangan Anda 

Boleh dikatakan hampir kesemua wanita dewasa di luar sana mempunyai barang perhiasan emas ini. Sama ada cincin, rantai mahupun gelang tangan, pasti anda mempunyai salah satu dar...

Aida Kamalia

5 Jul • Bacaan 2 minit

Ikuti Tips Ini Untuk Hias Bilik Tidur Dengan Ruang Terhad

Memiliki ruang tidur yang kecil bukan menjadi penghalang untuk anda menghias bilik tidur. Apa yang anda perlukan adalah sedikit carian melalui Internet, serta kretiviti. Menjela...

Aida Kamalia

28 Mei • Bacaan 3 minit

Awasi Pengambilan Gula Anda - Diebetes Memakan Diri! 

Tamat sudah perayaan Hari Raya Aidilfitri bagi umat Islam seluruh negara, tetapi biasalah di Malaysia ini, raya kan sebulan! Pada minggu-minggu akan datang, pasti anda sudah mem...

Aida Kamalia

12 Jun • Bacaan 4 minit

Teknik-Teknik Pertahankan Diri Wanita Perlu Tahu 

Seperti kita semua tahu, persekitaran luar sekarang sudah tidak selamat terutamanya bagi golongan wanita dan kanak-kanak. Walau dimana pun anda berada sama ada di kawasan awam a...

Aida Kamalia

25 Jul • Bacaan 3 minit

Lawati Dan Terokai Nostalgia Laman Seni Kwai Chai Hong Kuala Lumpur

Seperti di kebanyakkan negeri lain, terdapat banyak lorong-lorong seni yang kini menjadi perhatian orang ramai. Jika di Penang, anda pasti akan singgah sebentar di Penang Art St...

Lina Rosli

13 Jun • Bacaan 4 minit

Memakai Skrub Secara Berlebihan - Ini Tanda Kulit Anda Over-Exfoliate

Tujuan memakai skrub wajah adalah untuk menghilangkan sel-sel kulit mati di muka kita untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat. Sebenarnya, kulit kita memang boleh singkirkan ku...

Aida Kamalia

16 Jul • Bacaan 3 minit

Plus Size - Jadikan Hari Anda Kini Lebih Bergaya

Apabila kita sebut mengenai fesyen, pasti akan ada orang yang tidak berani untuk mencuba sesuatu kelainan pada diri. Tambah lagi untuk anda yang mempunyai badan dengan saiz yang...

Lina Rosli

9 Jul • Bacaan 4 minit

Tips Hiasan Dan Dekorasi Untuk Meja Pejabat Anda

Kebanyakkan individu masa kini lebih gemar untuk melakukan kerja di luar atau di co-working space yang mana ia lebih selesa dan convinience. Co-working space bukan sahaja menyed...

Lina Rosli

15 Jul • Bacaan 3 minit

Persiapan Dan Tips Sebelum Ke Seoul, Korea

Hari ini Aida akan berkongsi sedikit apa persiapan yang Aida lakukan sebelum bercuti ke Korea Selatan minggu hadapan! Disebabkan percutian kali ni Aida cuma pergi berdua sahaja ...

Aida Kamalia

26 Jul • Bacaan 5 minit

5 Senaman Mudah Yang Boleh Dilakukan Di Rumah Tanpa Sebarang Peralatan Tambahan 

Mempunyai jadual harian yang padat dan sibuk sepanjang hari membuatkan ramai wanita di luar sana tidak mempunyai masa untuk bersenam. Pada siang hari akan sibuk di tempat kerja,...

Aida Kamalia

15 Jul • Bacaan 4 minit

Exfoliate Kulit Kepala Dapat Menggalakkan Pertumbuhan Rambut Baru

Jika sebelum ini anda sering exfoliate kulit muka dan badan bagi menghilangkan sel kulit mati seterusnya menjadikan kulit lebih lembut dan penyerapan produk lebih baik. Namun ta...

Aida Kamalia

7 Ogo • Bacaan 3 minit

Mengapa Tidur Yang Berkualiti Itu Penting?

Tidur memainkan peranan yang penting bagi mendapatkan kesihatan yang baik. Apabila anda mendapatkan tidur yang berkualiti, ia dapat membantu melindungi kesihatan mental, fizikal...

Lina Rosli

14 Ogo • Bacaan 2 minit

Kelebihan Yoga Untuk Kesihatan 

Yoga adalah salah satu senaman yang merangkumi kesihatan jiwa dan fizikal. Terdapat banyak gaya dalam yoga yang mana ia mampu mendidik jiwa berada dalam keadaan positif sekaligu...

Lina Rosli

9 Jul • Bacaan 3 minit

Apa Yang Terjadi Jika Anda Tidak Sarapan?

Sarapan atau makan pagi merupakan hidangan yang paling penting dalam kitaran hari anda. Hal ini kerana ia membantu anda membakar kalori sepanjang hari. Bukan itu sahaja, ia juga...

Lina Rosli

7 Apr • Bacaan 2 minit

Tips Memilih dan Menyimpan Buahan dan Sayuran

Kerap kali kita membeli sayuran dan buah-buahan namun ia tidak bertahan lama. Baru beberapa hari dibeli, sudah mula layu dan mengecut. Berikut adalah tips yang boleh anda prakti...

Min Ahmad

11 Feb • Bacaan 5 minit

Perlukah Memakai Sunblock Semasa Menggunakan Pelitup Muka?

Adakah anda pernah terfikir sama ada perlukah anda memakai sunscreen atau sunblock semasa menggunakan pelitup muka? Pasti anda merasakan jika anda telah menggunakan pelitup muka...

Lina Rosli

24 Ogo • Bacaan 1 minit

Rangkaian Produk Terbaru Dari Summerie - Menggunakan Minyak Biji Bunga Matahari Organik

Summerie ialah rangkaian produk mandian dan kecantikan yang hadir dari bahan semula jadi. Summerie berasal dari perkataan ‘summer’ dan ‘reverie’. Rangkaian produk yang ditampilk...

Lina Rosli

25 Sep • Bacaan 2 minit

Mengapa Kos Upah Untuk Jurusolek Tinggi?

Sudah menjadi satu trend dalam kalangan individu akan mengupah jurusolek untuk sesetengah majlis, lebih-lebih lagi untuk majlis perkahwinan. Terdapat segelintir jurusolek mengam...

Lina Rosli

3 Mac • Bacaan 2 minit

Kerap Bangun Malam? Anda Mungkin Mengalami Masalah Kesihatan Yang Tersembunyi

Pernahkah anda mengalami masalah untuk mendapatkan tidur yang berkualiti? Kadangkala tidur anda sering terganggu dengan masalah kencing malam yang mengakibatkan masalah bangun t...

Lina Rosli

2 Mac • Bacaan 2 minit

Dapatkan Persekitaran Tempat Kerja Yang Sihat Dengan 5 Cara Yang Dikongsikan Oleh 3M Malaysia

Sejak kebelakangan ini, jumlah kes untuk Covid-19 di Malaysia dilihat semakin meruncing. Oleh sebab itu, setiap individu sepatutnya perlu memainkan peranan yang penting dalam me...

Lina Rosli

25 Ogo • Bacaan 3 minit

Dari Mana Asalnya Sos Tomato - Dahulunya Dipanggil Kicap?

Sebelum hadirnya sos tomato yang anda lihat di kebanyakan kedai di pasaran, sos atau kuah ini sebenarnya berasal dari bahan-bahan seperti isi ikan, daging dan soya. 

Lina Rosli

8 Okt • Bacaan 2 minit

Menyediakan Rendang Daging Kegemaran Anda - Seakan Masakan Ibu Di Rumah

Untuk anda yang merindui masakan ibu di rumah atau mungkin baru berjinak-jinak untuk menghasilkan juadah yang setara dengan masakan ibu, Ayam Brand hadir dengan satu resipi rend...

Lina Rosli

27 Apr • Bacaan 2 minit

Elakkan Daripada Melakukan 5 Perkara Ini Pada Kulit Muka

Segelintir individu mempunyai rutin dan cara pengurusan diri yang tersendiri. Lebih-lebih lagi berkenaan rutin penjagaan kulit, pasti terdapat banyak langkah dan tips yang dilak...

Lina Rosli

13 Mac • Bacaan 2 minit

Tips Perjalanan - 4 Panduan Untuk Tiba Ke Tempat Kerja Lebih Pantas Menerusi Google Maps

Tidak dinafikan bahawa aplikasi peta seperti Google Maps, Waze, Maps.me memainkan peranan yang penting dalam membantu individu untuk pergi ke destinasi yang ingin dituju. Ia sed...

Lina Rosli

3 Mac • Bacaan 3 minit

BookXcess Bersama Tiga NGO Menderma 13,000 Buku Kepada Golongan Memerlukan

Kedai buku alternatif yang terkemuka di Malaysia yang BookXcess melancarkan sebuah kempen bersama tiga organisasi bukan kerajaan (NGO) dibawah cabang Tanggungjawab Sosial Korpor...

Lina Rosli

25 Ogo • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 5 Mitos Mengenai Pendermaan Organ

Derma organ atau tisu adalah amalan yang bukan baru di Malaysia kerana ia merupakan salah satu kaedah rawatan yang yang dilakukan di negara kita. Bilangan pesakit yang memerluka...

Lina Rosli

23 Jan • Bacaan 3 minit

5 Cara Mudah Untuk Bangun Sahur Di Bulan Ramadan ini

Pada bulan Ramadan, umat Islam pastinya akan bangun sebelum subuh untuk melaksanakan rutin sahur sebelum meneruskan puasa di siang hari. Rutin sahur ini akan berbeza untuk setia...

Lina Rosli

23 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Perjalanan Bagi Anda Yang Ingin Memandu Jauh Secara Solo

Memandu untuk kilometer yang jauh memerlukan daya tumpuan yang tinggi. Bukan itu sahaja, kemahiran untuk mengawal sesuatu keadaan juga harus diambil kira bagi mengekalkan kualit...

Lina Rosli

30 Jan • Bacaan 3 minit

Tips Belajar - Apa Yang Perlu Anda Letak Di Dalam Resume Anda?

Peralihan dari alam belajar ke alam bekerja pastinya akan memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri. Career readiness atau kesediaan kerjaya amatlah penting bagi anda untu...

Lina Rosli

5 Mac • Bacaan 4 minit

Perlukah Anda Menukar Perkakas Elektrik Selepas 2 Tahun?

Adakah barangan elektrik di rumah anda masih berfungsi? Sekiranya ia sudah tidak berfungsi, maka ia adalah petanda untuk anda mula mencari penggantinya yang baru. 

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 3 minit

Dumpling Udang - Menggunakan Kulit Dumpling Buatan Sendiri

Dumpling adalah sejenis hidangan masakan cina yang terdiri daripada kepingan doh yang diisi dengandaging, ikan, keju, sayur-sayuran, buah-buahan atau lain-lain.

Lina Rosli

5 Mei • Bacaan 1 minit

5 Senaman Sepanjang Ramadan - Untuk Fleksibiliti, Kekuatan Dan Kebingkasan Tubuh Badan

Untuk kekal aktif sepanjang berpuasa, anda perlu mempunyai tahap kecergasan yang tinggi. Tapi bagaimana pula untuk mendapatkan kecergasan fizikal dan mental pada bulan Ramadan i...

Lina Rosli

8 Mei • Bacaan 3 minit

#100Hari100Aktiviti - Kebaikan Berjalan Kaki 30 Minit Setiap Hari

100 Hari 100 Aktiviti sudah masuk hari yang ketiga sebelum menuju ke tahun 2021. Sebelum ini, Tajria pernah berkongsi kepada anda beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan dalam...

Lina Rosli

25 Sep • Bacaan 2 minit

Tips Bajet - Jimat Petrol, Jimat Kos

Rata-rata pemandu mempunyai cara dan teknik mereka yang tersendiri dalam memastikan penggunaan bahan api seperti petrol dapat dikurangkan pada kadar paling minimum. Hal ini kera...

Lina Rosli

4 Mac • Bacaan 2 minit

5 Jenis Peti Sejuk Yang Boleh Anda Pertimbangkan Untuk Rumah Anda

Pernahkah anda terfikir jika tiada peti sejuk di rumah anda, ia akan menjadi sangat sukar untuk anda menyimpan barang makanan yang basah. Peti sejuk merupakan satu item yang pen...

Lina Rosli

16 Mac • Bacaan 3 minit

Apa Itu Toner? Mengapa Kulit Anda Memerlukannya?

Adakah anda betul-betul memerlukan penyegar (toner) untuk kulit anda? Sebelum itu, saya ingin mengupas mengenai apa itu penyegar. Penyegar adalah sejenis cecair yang digunakan u...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 3 minit

Perbezaan Antara Jenis-Jenis Produk Tenusu Di Pasaran

Sekiranya anda gemar membeli barangan keperluan dapur dan menghabiskan masa di bahagian produk tenusu, anda akan mendapati terdapat pelbagai jenis produk tenusu yang dipamerkan....

Min Ahmad

9 Apr • Bacaan 3 minit

Sambal Tumis Udang - Resepi Memikat Hati Sendiri

Lain orang lain cara yang mana ia akan menampilkan kelebihannya yang tersendiri. Itulah sambal. Untuk saya sendiri, saya menggemarkan sambal yang sedikit pedas tapi manis dan ma...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 1 minit

Cara Menangani Millia di Wajah

Ada di antara anda yang mengalami milia. Milia adalah di antara masalah kulit yang biasa dijumpai. Namun begitu adakah milia ialah masalah kulit yang perlu anda risaukan dan apa...

Min Ahmad

7 Jul • Bacaan 5 minit

Persediaan Kawalan Pergerakan - Perlukah Anda Simpan Dan Kumpul Barang Asas?

Baru-baru ini Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengarahkan kawalan pergerakan kepada semua rakyat Malaysia bermula 18 Mac sehingga 31 Mac 2020. Hal ini b...

Lina Rosli

17 Mac • Bacaan 2 minit

Tips Bajet - Bagaimana Anda Boleh Menjimatkan Penggunaan Air Di Rumah?

Air merupakan salah satu sumber yang penting yang diperlukan oleh setiap individu. Hal ini kerana, air digunakan untuk bermacam-macam perkara selain membantu dalam mengurus ruma...

Lina Rosli

4 Feb • Bacaan 2 minit

Flat Spotting - Adakah Berlaku Disebabkan Tayar Kereta Terbiar Lama Di Satu Tempat?

Sudah beberapa minggu sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Bagaimana keadaan kereta anda? Sudahkah anda menghidupkan enjin untuk pagi ini? Adakah ia berada di d...

Lina Rosli

28 Apr • Bacaan 3 minit

Berapa Kerap Anda Perlu Mencuci Rambut?

Selepas seharian bekerja atau melakukan aktiviti di luar, pasti anda menginginkan mandian yang menyegarkan badan. Cucian rambut menggunakan air yang sejuk sewaktu mandi sudah te...

Lina Rosli

5 Ogo • Bacaan 3 minit

Perlukah Menghidupkan Enjin Kereta Jika Tidak Menggunakannya Untuk Tempoh Lama?

Semenjak perintah PKP dilaksanakan, pasti ramai dalam kalangan anda telah membiarkan kereta tersadai di tempat letak kereta ataupun di hadapan rumah untuk tempoh yang lama. Mung...

Lina Rosli

30 Mac • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 5 Kebaikan Beri Biru Untuk Kulit

Blueberry atau beri biru adalah salah satu makanan super (superfood) yang kaya dengan antioksidan dan fitoflavinoid. Bukan itu sahaja, beri ini juga hadir dengan sumber kalium d...

Lina Rosli

27 Jul • Bacaan 3 minit

Bagaimana Anda Boleh Membantu Kanak-Kanak Belajar Di Rumah?

Berikut adalah beberapa petua tentang bagaimana ibu bapa dapat terlibat lebih aktif dalam pengalaman belajar anak-anak anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak cenderun...

LeapEd

27 Mei • Bacaan 3 minit

Tannin Dalam Kopi Punca Gigi Rosak - Pilih Ubat Gigi Yang Bersesuaian

Kebanyakan individu akan mendapatkan kopi sebelum memulakan hari di kelas atau pejabat. Namun, pernahkah anda tertanya-tanya apa yang akan berlaku kepada gigi anda selepas itu? ...

Lina Rosli

6 Jan • Bacaan 2 minit

Adakah Pengambilan Karbohidrat Mempengaruhi Fungsi Otak?

Otak menyumbang kira-kira 2% daripada berat badan kita, tetapi menggunakan hampir 20% tenaga yang dijana dari glukosa. Ini sekaligus menjadikan nutrien daripada pemakanan adalah...

Lina Rosli

20 Jul • Bacaan 2 minit

5 Buku Nota Digital Yang Boleh Anda Cuba

Dalam arena teknologi masa kini, terdapat pelbagai aplikasi dan platform yang boleh kita guna dan cuba dalam kehidupan seharian. Ini termasuk aplikasi penyediaan nota atau senar...

Lina Rosli

2 Jun • Bacaan 3 minit

Anda Sudah Mempunyai Matlamat Tahun Baru? Ini Cara untuk Kekal Konsisten dan Mencapai Matlamat Anda

Pejam celik, kita sudah pun melangkah ke tahun baru 2020. Setiap kali tahun baru, ramai yang menanam pelbagai azam, baik untuk diri sendiri, kerjaya dan keluarga . Ada yang ingi...

Min Ahmad

6 Jan • Bacaan 5 minit

Resepi Mudah Potato Cheese Stix - Santapan Seisi Keluarga

Baru-baru ini saya anda cuba untuk membuat satu hidangan tambahan untuk menu berbuka puasa yang dinamakan Potato Cheese Stix. Resepi ini boleh dikatakan agak mudah kerana ia tid...

Lina Rosli

2 Mei • Bacaan 1 minit

Haiwan Peliharaan Di Dalam Rumah - Bagaimana Untuk Kekal Bersih?

Adakah anda mempunyai haiwan peliharaan? Mungkin anda miliki kucing yang boleh menemani anda di rumah? Atau arnab sebagai sahabat karib anda? Jika ya, pasti anda mempunyai waktu...

Lina Rosli

1 Apr • Bacaan 2 minit

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Cucian Muka 60 Saat?

Jika kita lihat terdapat pelbagai teknik cucian yang digunakan bagi mendapatkan hasil yang memberangsangkan. Antara teknik yang popular dalam kalangan wanita adalah teknik 60 saat.

Lina Rosli

30 Jul • Bacaan 2 minit

Idea Hidangan Yang Boleh Anda Sediakan Apabila Berkelah

Sudah menjadi trend dalam kalangan golongan milenial masa kini untuk mengisi masa pada hujung minggu. Lebih-lebih lagi selepas penat bekerja pada awal minggu, pasti aktiviti seb...

Lina Rosli

14 Jul • Bacaan 3 minit

5 Perkakas Dapur Yang Tidak Rugi Untuk Dibeli

Tidak dinafikan, peralatan rumah tidak kira peralatan elektrik atau mekanikal mampu melaksanakan beberapa fungsi untuk rumah anda. Ia membawakan pelbagai fungsi seharian seperti...

Lina Rosli

23 Okt • Bacaan 2 minit

Dyson Corrale - Straightener Rambut Dengan Sistem Pemanasan Pintar

Terdapat sesetengah hair straightener atau pelurus rambut boleh menyebabkan rambut anda rosak jika digunakan dengan kerap. Ia boleh menjadikan rambut anda kasar dan kering. Hal ...

Lina Rosli

11 Mac • Bacaan 1 minit

Tips Belajar - Meningkatkan Pemahaman Membaca Melalui Pembacaan Pantas

Pernahkah anda dengar akan teknik speed reading atau pembacaan pantas? Speed reading adalah satu teknik membaca yang mana melibatkan pergerakan mata yang pantas bagi mengumpul i...

Lina Rosli

7 Jan • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Mengetahui Saiz Seluar Yang Sesuai Untuk Anda?

Pernahkah anda berasa sukar untuk mendapatkan saiz seluar yang sepadan dengan badan anda? Lebih-lebih lagi pada masa kini, kebanyakkan butik pakaian atau pasaraya tidak membenar...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 2 minit

3 Langkah Mudah Untuk Memastikan Beg Tangan Kemas

Beg tangan memainkan peranan penting dalam kehidupan wanita moden. Lebih-lebih lagi untuk wanita yang mementingkan penampilan harian mereka. Beg tangan dianggap sebagai item fes...

Lina Rosli

12 Mac • Bacaan 2 minit

Motor Lebih Kerap Tukar Tayar Berbanding Kereta - Bila Anda Perlu Ganti?

Tahukah anda bahawa tayar motor perlu lebih kerap diganti berbanding kereta? Hai ini kerana keadaan untuk kedua-dua jenis tayar adalah sangat berbeza. Lebih-lebih lagi jika anda...

Lina Rosli

9 Apr • Bacaan 2 minit

Berapa Kerap Perlu Menyiram Houseplant?

Berapa kali anda akan menyiram tanaman di rumah anda? Tahukah anda bahawa tanaman rumah atau houseplants tidak perlu diseram dengan kerap. Sebaiknya ia perlu disiram setiap 1 hi...

Lina Rosli

14 Apr • Bacaan 2 minit

Bilakah Anda Perlu Menggantikan Bilah Pengelap Cermin Kereta?

Wiper blades atau bilah pengelap adalah satu alat dan komponen yang penting pada kereta. Ia bagi menjamin keselamatan dalam pemanduan ketika hujan. 

Lina Rosli

2 Jun • Bacaan 1 minit

Jangan Buat 4 Perkara Ini Semasa PKP. Perkara Nombor 4 paling penting!  

Kita sedia maklum bahawa pihak kerajaan telah memanjangkan tempoh bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April ini. Justeru, kita sebagai rakyat Malaysia yang bertan...

Ammar28

31 Mac • Bacaan 4 minit

Cara Menghilangkan Kotoran Minyak Pada Dapur Gas

Perkara paling sukar untuk dilakukan selepas masak adalah membersihkan pinggan mangkuk yang kotor serta mengelap dinding dan dapur gas yang berminyak.

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 2 minit

Berapa Lama Tempoh Hayat Bateri Kereta - Paras Minima Kapasiti Bateri

Kebanyakan pengeluar pada masa kini menawarkan waranti hingga sekurang-kurangnya setahun setengah hingga 2 tahun. 

Lina Rosli

13 Okt • Bacaan 2 minit

Argan Oil - Mengapa Ia Baik Untuk Kulit?

Apa itu minyak argan? Ia adalah sejenis minyak yang banyak digunakan untuk melembapkan kulit dan rambut. Beberapa kajian dan penyelidikan menunjukkan bahawa asid lemak dalam min...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 2 minit

#100Hari100Aktiviti - Mula Dari Sedikit Untuk Mula Menabung

Sudah masuk hari keempat untuk pelan 100 Hari 100 Aktiviti. Jadi, adakah dengan aktiviti ini sedikit sebanyak telah memberi sedikit perubahan dalam rutin anda?

Lina Rosli

26 Sep • Bacaan 2 minit

Cuba Resepi Terung Balado Ini - Variasikan Menu Iftar Anda

Seperti biasa, menu dari Dapur Ramadan Tajria hari ini adalah Terung Balado. Resepi ini sememangnya sudah tidak asing lagi untuk penggemar masakan Indonesia dan juga individu ya...

Lina Rosli

28 Apr • Bacaan 1 minit

Mempunyai Data Internet Yang Banyak? Ini Antara Perkara Yang Boleh Anda Lakukan

Sejak pengumuman perintah kawalan pergerakan (PKP), kebanyakan syarikat telekomunikasi telah memberikan pelbagai tawaran yang menarik kepada pengguna masing-masing. Ada yang mem...

Lina Rosli

25 Mac • Bacaan 3 minit

Cekodok Bawang Mudah Untuk Anda Cuba

Bagi anda yang sibuk dengan kerja dan mungkin tidak sempat untuk membuat sajian kuih-muih pada iftar nanti, cekodok bawang adalah pilihan terbaik untuk anda cuba. Ia bukan sahaj...

Lina Rosli

27 Apr • Bacaan 1 minit

Kayman Beauty Melancarkan Produk Muka Baru - Golden Cocoon Multi Element Mask

Tidak dinafikan bahawa jenama kecantikan Kayman Beauty semakin menempa nama di pasaran tempatan. Jenama ini telah menawarkan pelbagai produk penjagaan kulit yang berkesan pada h...

Lina Rosli

3 Jun • Bacaan 1 minit

Mengidam: Fakta atau Mitos?

Mengidam sering dikaitkan dengan wanita mengandung. Namun, adakah mengidam adalah situasi yang harus dipandang serius atau sekadar mainan minda?

Min Ahmad

24 Jun • Bacaan 3 minit

5 Perkakasan Elektrik Yang Memudahkan Kehidupan Seharian 

Kecanggihan teknologi masakini sesungguhnya banyak memudahkan kehidupan seharian. Sekiranya anda menjalani gaya hidup yang sibuk dan ingin menjimatkan masa dalam melaksanakan ak...

Min Ahmad

25 Feb • Bacaan 3 minit

Ikan Kerisi Masak 3 Rasa - Resepi Mudah Untuk Anda Cuba

Untuk resepi kali ini, Tajria akan berkongsi kepada anda cara penyediaan masakan 3 rasa yang sangat popular jika anda makan di kedai. Selain menggunakan ikan siakap, hari ini sa...

Lina Rosli

3 Mei • Bacaan 1 minit

Royal Canin Hadir Dengan Kempen Kesedaran Untuk Pemeriksaan Kesihatan Kucing

Berapa kerap anda bawa haiwan perliharaan anda berjumpa dengan veterinar? Seawal bilakah anda mula mengambil berat terhadap kesihatan kucing anda?

Lina Rosli

23 Okt • Bacaan 2 minit

Tips Memesan Minuman Di Starbucks - Dapatkan Minuman Mengikut Citarasa Anda

Setiap individu mempunyai pilihan dan citarasa untuk minuman kegemaran mereka. Ada yang menggemari minuman yang manis, ada juga yang memilih untuk mendapatkan minuman masam, pah...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 3 minit

Benarkah Tayar Lebar Akan Menghasilkan Cengkaman Yang Lebih Kuat?

Tidak dinafikan bahawa tayar yang lebih lebar biasanya mempunyai daya tarikan yang lebih baik yang mana berkaitan dengan komposisi tayar. Ukuran dan lebar tayar kenderaan anda m...

Lina Rosli

23 Jun • Bacaan 2 minit

Ini Adalah Sebab Mengapa Buah-Buahan Didahulukan Ketika Makan

Seperti kebanyakan orang-orang tua pernah mengatakan, anda digalakkan untuk makan buah-buahan terlebih dahulu sebelum makan hidangan yang lain. Namun, apakah hikmah di sebalik i...

Lina Rosli

27 Ogo • Bacaan 2 minit

4 Langkah Membersihkan Maskara Dengan Betul

Maskara adalah salah satu produk kosmetik yang memerlukan proses pembersihan yang boleh dikatakan agak rumit. Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan maskara kalis air dengan lap...

Lina Rosli

8 Jan • Bacaan 2 minit

Biskut, Mengenyangkan Atau Menggemukkan?

Biskut merupakan salah satu makanan yang ringan yang tergolong dalam kumpulan makanan jenis karbohidrat. Dengan mengambil sekeping biskut sahaja, badan anda sudah mendapat sedik...

Lina Rosli

14 Feb • Bacaan 2 minit

Resepi Mudah Tortilla Daging Lada Hitam Dengan Cendawan

Bagi anda yang sudah bosan dengan menu biasa, mungkin anda boleh mencuba menu baru dari dapur Tajria iaitu tortilla daging lada hitam dengan cendawan. Ia tidak memerlukan masa y...

Lina Rosli

10 Apr • Bacaan 1 minit

Apa Itu Primer Solekan? Ini Adalah 6 Kelebihan Memakainya

Mempersiapkan kulit sebelum memakai solekan adalah langkah penting yang biasanya melibatkan pembersihan dan pelembapan. Walau bagaimanapun, meletakkan primer sebagai persediaan ...

Lina Rosli

10 Jun • Bacaan 2 minit

Betulkah Muzik Adalah Bahasa Lain Dalam Menyampaikan Mesej?

Jika kita lihat, muzik dapat menyatukan setiap individu dari setiap pelosok dunia. Tidak kira anda dari negara yang berlainan atau bangsa dan kaum yang berbeza, muzik bukan saha...

Lina Rosli

8 Jan • Bacaan 2 minit

Oreo Melancarkan Buku Resepi eRaya - Jom Cuba Resepi Kek Batik Oreo Cadburry

Baru-baru ini, Oreo telah melancarkan Buku Resipi e-Raya pertama mereka yang menampilkan 12 juadah yang menarik yang mana ia enak dan mudah untuk anda sediakan bersama seisi kel...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 2 minit

Daging Empuk Tanpa Menggunakan Pressure Cooker? Berikut Adalah 5 Cara Mudah

Untuk sesetengah jenis masakan seperti kari daging atau masak lemak cili api, pastinya ia memerlukan kondisi daging yang baik dan empuk. Ada juga masakan yang menyajikan sajian ...

Lina Rosli

2 Apr • Bacaan 2 minit

Tali Pinggang Dipakai Dari Arah Kiri Ke Kanan Atau Sebaliknya?

Di almari pakaian wanita, tali pinggang nampaknya merupakan salah satu barang yang penting. Ada sebilangan besar wanita memakainya dengan seluar, skirt dan juga gaun.

Lina Rosli

28 Jul • Bacaan 2 minit

5 Langkah Yang Boleh Menjaga Kesihatan Sendi Dan Lutut Anda

Sakit lutut adalah masalah biasa dalam kalangan orang dewasa pada lewat usia. Namun, ia turut boleh dialami oleh golongan muda juga lebih-lebih lagi golongan wanita. Lutut beker...

Lina Rosli

27 Ogo • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 6 Khasiat Peria

Peria atau nama saintifiknya momordica charantia merupakan tumbuhan tropika yang berasal dari keluarga labu, zucchini, skuasy dan timun.

Lina Rosli

8 Apr • Bacaan 3 minit

Pimple Patch - Adakah Berkesan Untuk Menghilangkan Jerawat?

Pimple patch atau pelekat jerawat adalah sejenis pelekat yang digunakan untuk menutup kehadiran jerawat pada kulit. Kebiasaannya, ia bersaiz bulat dan kecil serta bersifat hydro...

Lina Rosli

8 Apr • Bacaan 2 minit

Serum Atau Essence - Apakah Perbezaan Untuk Produk Ini? 

Jika anda lihat di pasaran atau drugstore (farmasi) seperti Watson dan Guardian, terdapat banyak barisan produk yang boleh anda dapati untuk kegunaan harian. Namun disebabkan ol...

Lina Rosli

13 Mei • Bacaan 3 minit

Dalgona Coffee - Jom Cuba!

Jika anda sedang mencari sesuatu yang ingin dilakukan semasa tempoh kawalan pergerakan dan pengasingan diri, Dalgona Coffee mungkin salah satu daripada aktiviti yang boleh anda ...

Lina Rosli

21 Mac • Bacaan 1 minit

Tebus Diskaun Untuk Hermo Dan Shopee Melalui Katalog Ganjaran Samsung

Pembelian secara atas-talian dilihat memberikan kebaikan kepada pengguna lebih-lebih lagi untuk norma baharu yang akan datang. Dengan adanya platform-platform edagang, pengguna ...

Lina Rosli

13 Mei • Bacaan 1 minit

Resepi Mudah Ikan Cencaru Masak Lemak 

Hari ini dapur Tajria membawakan kepada anda resepi mudah yang boleh anda cuba di rumah. Menu yang dicadangkan adalah Ikan Cencaru Masak Lemak. 

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 1 minit

Tujuh Pertubuhan Kebajikan Mula Mendapat Kiriman Produk Berkhasiat Dari #SkuadKebaikan MILO

Sepanjang Ramadan ini, MILO telah hadir dengan kempen #SkuadKebaikan MILO yang mana atas setiap pembelian barangan Nestle, sejumlah wang akan disalurkan kepada tujuh pertubuhan ...

Lina Rosli

20 Mei • Bacaan 1 minit

Resepi Spaghetti Bolognese - Mudah Tapi Sedap

Untuk hidangan dapur Tajria hari ini, kami ingin berkongsi resepi mudah untuk menu Spaghetti Bolognese.

Lina Rosli

18 Mei • Bacaan 1 minit

Pizza Hut EasyOrder- Pesanan Makanan Melalui Aplikasi WhatsApp Bermula 7 September Ini

Pizza Hut Malaysia baru-baru ini telah melancarkan khidmat pesanan makanan melalui aplikasi WhatsApp yang dikenali sebagai Pizza Hut EasyOrder. Menerusinya, pengguna atau pelang...

Lina Rosli

4 Sep • Bacaan 1 minit

5 Cara Mudah Untuk Merawat Melecur Atau First Degree Burns

First Degree Burns adalah kecederaan yang mempengaruhi lapisan pertama kulit anda. Melecur adalah salah satu bentuk kecederaan kulit yang paling ringan, dan biasanya mereka tida...

Lina Rosli

23 Dis • Bacaan 2 minit

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gorengan Yang Rangup Menggunakan Air Fryer?

Air Fryer atau dalam bahasa melayu dikenali sebagai penggoreng kering merupakan sebuah alat menggoreng yang menggunakan udara panas dan jumlah minyak yang sedikit. 

Lina Rosli

11 Jun • Bacaan 2 minit

Resepi Sambal Gesek Tomato - Sebagai Pelengkap Hidangan

Bagi anda yang mungkin ketandusan idea, hidangan apa yang boleh dihidangkan pada hujung minggu ini. Mungkin anda boleh menambah sambal gesek tomato yang ditumis ini.

Lina Rosli

19 Sep • Bacaan 51 saat

Ikuti Tips Ini Untuk Kuku Yang Sihat 

Bukan sahaja muka yang  harus diberi perhatian, malah kuku tangan dan kaki pun patut diberi perhatian sama seperti muka korang. Kenapa pentingnya menjaga kuku ini? Kita gunakan ...

Aida Kamalia

25 Apr • Bacaan 3 minit

Kenapa Meringue Anda Tidak Gebu?

Baru-baru ini saya ada mencuba untuk membuat Fluffy Japanese Pancake yang boleh dikatakan sangat popular dalam kalangan penggemar dessert. Pada pendapat saya, bahan yang diperlu...

Lina Rosli

20 Apr • Bacaan 2 minit

FOREO Hadir Dengan Jurulatih Kecantikan Pintar - Membantu Mengurus Penjagaan Kulit

Sebelum ini, Foreo pernah hadir rangkaian produk yang khusus untuk pembersihan wajah yang optimum. Rangkaian produk yang ditampilkan sesuai untuk pelbagai jenis keadaan kulit ya...

Lina Rosli

28 Sep • Bacaan 2 minit

Kempen #KotexSheCanFund - Untuk Wanita Dan Remaja Perempuan Yang Memerlukan

Baru-baru ini, Kotex dilihat hadir dengan satu kempen baru yang dinamakan #KotexSheCanFund. Menerusi kempen ini, ia membawakan produk kebersihan wanita kepada para wanita dan re...

Lina Rosli

29 Mei • Bacaan 1 minit

5 Tips Bergambar Di Rumah - Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Lagi beberapa hari lagi sebelum kita menyambut Hari Raya Aidilfitri. Untuk raya kali ini, ia disambut dalam tempoh PKPB yang mana menerhadkan anda untuk mengunjungi dan menziara...

Lina Rosli

22 Mei • Bacaan 3 minit

Telan Gula-Gula Getah - Adakah Ia Berbahaya?

Seperti yang anda sedia maklum, gula-gula getah atau chewing gum bersifat anjal dan dicipta untuk dikunyah. Gula-gula getah merupakan sejenis makanan yang perlu dikunyah dalam t...

Lina Rosli

5 Okt • Bacaan 2 minit

Pereka Fesyen Henna And Hijabs Hadir Dengan Steril Hijab Untuk Barisan Hadapan Di Minnesota

Seperti yang kita sedia alami, Covid-19 telah banyak memberi kesan kepada semua lapisan masyarakat dan juga mengganggu operasi kebanyakkan syarikat. Ia tidak hanya berlaku di Ma...

Lina Rosli

1 Jun • Bacaan 1 minit

Resepi Skrub Bibir Buatan Sendiri- Menggunakan Bahan Dapur Di Rumah

Bibir merekah, bibir kering dan mungkin bibir pecah adalah disebabkan oleh beberapa faktor. Antaranya adalah apabila terdedah kepada sinar matahari dan kerap membasahkan bibir m...

Lina Rosli

4 Sep • Bacaan 2 minit

Kenali Tayar Run-Flat - Boleh Dipacu Pada Tekanan Udara Yang Rendah

Seperti yang kita ketahui, tayar mempunyai pelbagai jenis saiz mengikut kesesuaian penggunaan dan kapasiti kereta. Jenis tayar yang biasa digunakan oleh kebanyakan kereta adalah...

Lina Rosli

23 Jul • Bacaan 3 minit

#100Hari100Aktiviti - Ubah 3 Tabiat Ini Sewaktu Membeli-Belah Secara Atas Talian

Semenjak era teknologi e-dagang berkembang pesat, tabiat perbelanjaan secara atas-talian juga dilihat meningkat dengan sangat mendadak.

Lina Rosli

5 Okt • Bacaan 2 minit

Makan Terlalu Banyak Daging Boleh Mengakibatkan Sakit Perut?

Daging adalah sumber protein yang baik untuk tubuh. Meski begitu, tidak semua orang mempunyai sistem pencernaan yang baik setelah makan daging. Antara reaksi yang umum dan kerap...

Lina Rosli

13 Ogo • Bacaan 3 minit

Susun Item Mengikut Kekerapan Penggunaan - Kabinet Dapur Lebih Kemas

Pernahkah anda mengalami kesukaran untuk mencari pinggan, cawan atau bekas makanan yang disimpan di dalam kabinet? Pasti ia memerlukan anda untuk memunggah dan mengeluarkan kese...

Lina Rosli

9 Apr • Bacaan 3 minit

Menu Minum Petang - Cekodok Pisang

Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan diumumkan, kebanyakan individu pasti akan meluangkan banyak masa di dapur bagi menyediakan menu sarapan, makan tengahari dan makan malam. Ti...

Lina Rosli

3 Apr • Bacaan 58 saat

Samsung Jet 90 Premium Dan Smart Air Purifier - Rumah Sihat, Bersih Dan Bebas Pencemaran

Sebagai ibu, bapa atau penjaga kepada rumah anda, memastikan rumah dan keluarga sentiasa sihat dan bersih adalah tugasan yang agak sukar. Tambahan lagi bagi anda yang perlu memb...

Lina Rosli

6 Okt • Bacaan 2 minit

5 Tips Merancang Dan Mengurus Perbelanjaan Bulanan Untuk Makanan

Belanja untuk bulanan juga tidak sama untuk setiap bulan disebabkan harga pasaran yang tidak tetap. Jadi bagi mengelakkan anda berbelanja lebih, ia penting untuk anda merancang ...

Lina Rosli

3 Jun • Bacaan 2 minit

Samsung Melancarkan Ketuhar Gelombang Mikro - Suaikan Dengan Dapur Rumah Anda

Samsung baru-baru ini telah melancarkan siri ketuhar gelombang mikro yang baru yang menampilkan pelbagai pilihan warna yang menarik. Bukan itu sahaja, ia juga membawakan reka be...

Lina Rosli

30 Mac • Bacaan 1 minit

#100Hari100Aktiviti - Mengapa Butang 'Snooze Alarm' Tidak Sepatutnya Wujud?

'Snooze Alarm' atau tunda penggera adalah sesuatu yang normal apabila anda menginginkan sedikit masa tambahan untuk sambung tidur.

Lina Rosli

21 Okt • Bacaan 2 minit

Jom Sediakan Nasi Ayam Untuk Hidangan Di Pagi Raya Ini!

Nasi ayam merupakan salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Tidak kira untuk makan pagi, tengahari atau malam, hidangan ini sering menjadi pilihan kebanyakan individu di M...

Lina Rosli

29 Jul • Bacaan 2 minit

Bagaimana Untuk Kekal Segar Dan Bertenaga Tanpa Perlu Mengambil Hidangan Berkafein?

Untuk kebanyakkan orang, mereka akan cenderung untuk mengambil minuman berkafein seperti kopi atau nescafe jika ingin meningkatkan kesegaran badan serta mengurangkan rasa mengan...

Lina Rosli

15 Mei • Bacaan 3 minit

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Mencuci Selimut Tebal?

Bagaimanakah cara anda mencuci selimut tebal atau comforter anda tanpa menjejaskan kualitinya? Selain menghantarnya ke dobi, apakah kaedah atau alternatif terbaik untuk membersi...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 2 minit

Cat Minyak Dan Cat Air - Apa Perbezaan Yang Perlu Anda Tahu?

Memilih warna cat yang anda inginkan adalah bukan perkara yang mudah. Ini kerana terdapat pelbagai variasi warna yang terdapat di pasaran iaitu daripada warna terang kepada warn...

Lina Rosli

15 Jun • Bacaan 3 minit

Ini Adalah Tips Untuk Memastikan Tudung Anda Terletak Cantik Sepanjang Hari

Jika kita lihat pada masa kini, terdapat pelbagai fesyen dan gaya tudung yang diperagakan oleh kebanyakan wanita muslim. Tidak kira sama anda bawal, selendang (shawl) atau tudun...

Lina Rosli

29 Mei • Bacaan 2 minit

Mengapa Pakaian Boleh Meregang Dan Mengecut?

Sebilangan besar pakaian akan mengalami regangan dan kecutan selepas dibasuh walaupun anda telah mengikut tips dan kaedah basuhan yang betul. Hal ini disebabkan oleh jenis bahan...

Lina Rosli

30 Jul • Bacaan 1 minit

#100Hari100Aktiviti - Tetapkan Pengambilan Makanan Segera Satu Minggu Satu Kali

Terdapat kajian baru-baru ini, ia mendapati bahawa peratusan ibu bapa yang membeli makanan segera untuk anak-anak mereka meningkat antara tahun 2010 dan 2016.

Lina Rosli

27 Sep • Bacaan 2 minit

Perlukah Anda Bertukar Kepada Televisyen Pintar?

Televisyen pintar adalah peranti yang kini menjadi pilihan kebanyakan individu pada zaman moden ini. Ia menyediakan ciri pintar yang mudah untuk diakses melalui sambungan WiFi y...

Lina Rosli

9 Sep • Bacaan 2 minit

Bolehkah Pokok Herba Ditanam Dalam Satu Bekas Yang Sama?

Selain pokok bunga dan tumbuhan yang sering digunakan dalam masakan, pokok herba juga boleh ditanam sendiri di rumah anda. Jika anda perasan, kebanyakan orang sering menanam pok...

Lina Rosli

6 Ogo • Bacaan 2 minit

Stress Eating vs Comfort Eating -Makan Berlebihan Akibat Kebosanan Dan Tekanan?

Sudah masuk hari ke-20 bagi Perintah Kawalan Pergerakan. Ia menandakan hampir sebulan kita mengasingkan diri dan melakukan penjarakkan sosial di rumah masing-masing. Bagi anda y...

Lina Rosli

6 Apr • Bacaan 3 minit

Sudah Kembali Bekerja? 5 Perkara Yang Perlu Diamalkan Ketika Menggunakan Pengangkutan Awam

Bagi anda yang sudah kembali bekerja sewaktu Perintah Kawalah Pergerakan Bersyarat (PKPB), di harap anda mematuhi peraturan dan panduan yang telah ditetapkan oleh kerajaan dan m...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 2 minit

Apa Itu 'Food Shaming' - Mengapa Ia Harus Dielakkan?

'Food Shaming' adalah satu perbuatan yang mengkritik dan memalukan seseorang kerana memakan sesuatu yang tidak bersesuaian atau tidak menepati budaya dan pendapat seseorang.

Lina Rosli

6 Ogo • Bacaan 3 minit

3 Sebab Mengapa Tin Minuman Berbentuk Silinder

Bagi anda yang kerap minum minuman tin, pernahkah anda terfikir mengapa tin berbentuk silinder dan bentuk ini telah ditetapkan sebagai standard yang digunakan oleh kebanyakan pe...

Lina Rosli

28 Ogo • Bacaan 1 minit

Tips Membersihkan Kesan Muntah Pada Karpet Dan Sofa Rumah Anda

Membersihkan muntah atau menghilangkan kotoran makanan adalah bukan perkara yang mudah dan juga tidak menyenangkan dari segian bauannya. 

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 2 minit

Coway Kecil Penapis Air Bersaiz Kompak Pada Harga RM99 Sebulan

Bagi anda yang masih tercari-cari pembersih air untuk rumah anda, Coway kini hadir dengan perkakas baru yang dinamakan Coway Kecil. Ia merupakan pembersih air yang menampilkan t...

Lina Rosli

3 Jul • Bacaan 1 minit

Sertai #SkuadKebaikan MILO Di Shopee Sepanjang Ramadan - Bantu Golongan Memerlukan

Bersempena Ramadan ini, MILO hadir dengan sebuah kempen yang dinamakan #SkuadKebaikan MILO. Kempen ini dilaksanakan bagi menawarkan bantuan kepada golongan yang memerlukan agar ...

Lina Rosli

6 Mei • Bacaan 1 minit

Bantal Miragel Dari Comfort Co - Menawarkan Keselesaan Dan Sokongan Yang Optimum Untuk Leher

Comfort Co. adalah sebuah jenama bantal premium yang telah hadir sejak 18 tahun lalu. Baru-baru ini, jenama ini memperkenalkan barisan bantal yang baharu yang dikenali sebagai M...

Lina Rosli

22 Sep • Bacaan 1 minit

5 Tabiat Sebelum Tidur Untuk Minda Yang Segar - Persediaan Melangkah Ke Hari Esok

Sudah tentu apabila mendapat rehat dan tidur yang cukup sedikit sebanyak dapat menjadikan minda yang segar dan proaktif pada hari berikutnya. Lebih-lebih lagi apabila sudah hari...

Lina Rosli

25 Okt • Bacaan 3 minit

Apakah Perbezaan Di Antara Membersih, Mensanitasi Dan Membasmi?

Pembersihan rumah atau ruang tamu adalah istilah umum yang membawa maksud kepada memastikan sesuatu tempat itu terhindar daripada kotoran. Namun, apakah perbezaaan di antara mem...

Lina Rosli

9 Jun • Bacaan 2 minit

5 Kesan Tekanan Pada Tubuh Badan Anda

Pernahkah anda terperangkap di dalam kesesakan trafik untuk tempoh yang lama sewaktu pulang dari kerja? Atau pesanan makanan yang anda minta tiba lambat? Mungkin juga, dokumen p...

Lina Rosli

22 Sep • Bacaan 3 minit

Amalkan Peraturan 5/5 - Elak Bersedih Terlalu Lama

Kesedihan adalah keadaan emosi yang dicirikan oleh perasaan tidak senang dan emosi pada paras yang rendah. Ia dianggap sebagai salah satu emosi asas manusia. Ini adalah tindak b...

Lina Rosli

27 Okt • Bacaan 3 minit

Mengapa Kita Menguap - Adakah Ia Boleh Berjangkit?

Selain manusia, haiwan juga sering menguap. Namun, apakah faktor kepada perkara ini?

Lina Rosli

22 Sep • Bacaan 2 minit

Perkara Asas Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Kereta Elektrik Di Malaysia

Nampaknya kenderaan elektrik sepenuhnya adalah masa depan sama ada pemandu suka atau tidak. Dengan semakin banyak negara yang sedang bergerak ke arah pengeluaran kenderaan pengg...

Lina Rosli

28 Okt • Bacaan 3 minit

Mari Cuba Resepi Spaghetti Keju Dan Herba Untuk Disajikan Bersama Keluarga

Untuk menu dari dapur Tajria hari ini, kami akan berkongsi kepada anda hidangan yang sesuai untuk disajikan bersama keluarga iaitu Spaghetti Keju Dan Herba.

Lina Rosli

21 Ogo • Bacaan 1 minit

Ini Adalah 7 Buah Yang Baik Untuk Dimakan Setiap Hari

Secara umumnya, buah mengandungi sejumlah besar nutrien penting termasuk serat, vitamin, mineral dan pelbagai antioksidan dan sebatian tumbuhan. Setiap orang semestinya memerluk...

Lina Rosli

10 Ogo • Bacaan 2 minit

Essentiale Menggalakkan Masyarakat Untuk Menjaga Kesihatan Hati

Di Malaysia, sekitar 86 kes bagi setiap 100,000 populasi lelaki dan 102 kes bagi setiap 100,000 populasi perempuan menghidapi tiga penyakit utama iaitu jantung, hati dan kanser ...

Lina Rosli

4 Ogo • Bacaan 2 minit

Grand Margherita Sarawak Tawar Pakej Bekerja Di Hotel - Berharga RM30 Seorang

Kehidupan bekerja di rumah mungkin kelihatan seperti fantasi dan dilihat lebih mudah berbanding di pejabat. Namun, hakikatnya tidak. Pastinya ia lebih mencabar dan memerlukan an...

Lina Rosli

26 Okt • Bacaan 55 saat

Ini Adalah 5 Aplikasi Yang Perlu Ada Di Dalam Telefon Pintar Setiap Wanita 

Pada zaman teknologi ini, hampir kesemua perkara boleh dilakukan di hujung jari. Bermula dari aplikasi masakan, aplikasi edagang, aplikasi perjalanan dan banyak lagi.

Lina Rosli

24 Sep • Bacaan 3 minit

Berapa Kerap Perlu Anda Memakai Topeng Pelembap Muka? Ketahui Apa Itu 'Over-Masking'

Sama ada anda ingin membuang tompok kering atau mengurangkan jerawat, tujuan utama topeng pelembap muka adalah untuk menambah dan memberikan bahan-bahan yang diperlukan ke dalam...

Lina Rosli

6 Okt • Bacaan 1 minit

Apa Itu Hibah Takaful?

Konsep Hibah Takaful/Hibah Bersyarat

Azrina Rusni

17 Okt • Bacaan 2 minit

Resepi Ayam Salut Telur Masin - Dihidangkan Tanpa Kuah

Hari ini Tajria akan berkongsi kepada anda idea untuk resepi makan malam yang boleh anda cuba.

Lina Rosli

20 Sep • Bacaan 1 minit

Tips Menyimpan - Lakukan Cara Ini Untuk Memastikan Bawang Anda Tahan Lama

Menyimpan makanan dalam jumlah kecil memang mudah. Tetapi jika ia hadir dalam jumlah yang besar, penyimpanan boleh menjadi rumit apabila ruang di peti sejuk anda adalah terhad. ...

Lina Rosli

2 Sep • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 3 Resepi Berasaskan Kentang Yang Boleh Anda Cuba

Kentang mengandungi nutrien penting, walaupun dimasak, yang dapat memberi manfaat kepada kesihatan manusia dengan pelbagai cara.

Lina Rosli

16 Okt • Bacaan 2 minit

Fave Kini Mengintegrasi Sokongan Pembayaran Melalui GrabPay 

Fave sebelum ini telah pun hadir dengan integrasi sokongan dompet digital GrabPay di Singapura. Bermula hari ini, pengguna kini boleh membuat pembayaran di kaunter secara nirtun...

Lina Rosli

8 Okt • Bacaan 1 minit

#100Hari100Aktiviti - Baca Buku Sekurang-Kurangnya 10 Muka Surat Setiap Hari

Membaca buku adalah satu hobi dan aktiviti yang baik. Topik-topik seperti perniagaan, falsafah, pengetahuan umum dan lain-lain adalah karya yang sangat berguna dalm membantu and...

Lina Rosli

1 Okt • Bacaan 2 minit

Resepi Mudah Tomyam Putih - Sesuai Untuk Hidangan Makan Malam

Bagi anda yang mungkin terfikir-fikir hidangan apa yang boleh dilakukan untuk menu makan malam, mungkin Tomyam Ayam adalah jawapannya.

Lina Rosli

18 Okt • Bacaan 55 saat

Amalkan Kawalan Kendiri - Waktu Operasi Beberapa Perkhidmatan Sepanjang PKPB

Seperti yang yang diumumkan oleh kerajaan pada 12 Oktober lalu, Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah dilaksanakan di kawasan Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya y...

Lina Rosli

13 Okt • Bacaan 2 minit

#100Hari100Aktiviti - Adakah Straw Logam Buruk Untuk Alam Sekitar?

Jika anda lihat, di kebanyakan restoran sudah mula menukar staw pakai buang kepada straw yang lebih tahan lama iaitu starw logam. Namun, pernahkah anda merasakan yang sebenarnya...

Lina Rosli

14 Okt • Bacaan 2 minit