mata

Tagar populartips resepi berbuka puasa

Rancang Percutian Anda Dengan Cuti Umum Malaysia Untuk Tahun 2020 Ini

Tinggal lagi sebulan lebih menghampiri penghujung tahun 2019. Jadi pasti ramai yang sudah ingin mula mengetahui tarikh-tarikh penting dan cuti-cuti umum untuk seluruh negeri di ...

Lina Rosli

19 Nov • Bacaan 3 minit

#TAJ Travel - Apa Yang Anda Boleh Buat Di Lapangan Terbang Changi?

Lapangan Terbang Changi atau Changi Airport merupakan sebuah lapangan terbang yang memegang rekod lapangan terbang terbaik di dunia untuk tempoh lima tahun berturut-turut. Hal i...

Lina Rosli

28 Ogo • Bacaan 4 minit

#TAJSuggest - Betulkah Tekanan Itu Baik?

Kebiasaannya, tekanan sering dilihat sebagai isu yang tidak baik dan negatif semata-mata. Dengan sedikit tekanan, ia dapat memberi motivasi kepada anda untuk memberi tumpuan kep...

Lina Rosli

19 Sep • Bacaan 3 minit

Cara Untuk Memastikan Minda Kekal Aktif Sepanjang Tempoh PKP 

Seluruh dunia kini berhadapan dengan wabak pandemik COVID-19. Untuk menangani penularan wabak daripada bertambah buruk, kerajaan telah melaksanakan tempoh Perintah Kawalan Perge...

Min Ahmad

31 Mac • Bacaan 4 minit

Apa Tawaran Yang Tersedia Dalam Dompet Digital Boost?

Kerajaan Malaysia kini hadir dengan inisiatif untuk mengembangkan penggunaan perkhidmatan dompet digital nirtunai menerusi program eTunai RM30. Melalui penawaran inisiatif ini, ...

Lina Rosli

13 Jan • Bacaan 2 minit

Awas! Ini Risiko Jika Anda Tidur Dengan Make Up 

Sayangnya nak basuh make up ni..cantik sangat Penatnya malam ni, tak larat nak cuci make up..

Aida Kamalia

21 Ogo • Bacaan 3 minit

Amalkan Tabiat Membasuh Tangan - Langkah Untuk Memastikan Peranti Sentiasa Bersih

Setiap individu mempunyai telefon pintar yang mana ia adalah item atau produk yang sering digunakan dalam kehidupan seharian. Oleh itu, selain menjaga kebersihan diri, kebersiha...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Salahkah Menjadi Suri Rumah Sepenuh Masa?

Ada yang berpendapat jika suami tidak membenarkan isteri mereka bekerja dan lebih suka isteri duduk sahaja di rumah, mereka berfikiran kolot dan hanya pentingkan diri sendiri. B...

Aida Kamalia

30 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJTravel - Jom Cuba Naik Go-KL City Bus

Jika anda ingin bersiar-siar di sekitar Kuala Lumpur tanpa perlu menempuh kesesakan lalu lintas, anda mungkin boleh cuba menaiki pengangkutan awam. Pernahkah anda dengar mengena...

Lina Rosli

5 Okt • Bacaan 2 minit

Punca Keguguran Dan Apa Wanita Perlu Tahu 

Apabila pasangan menerima berita mereka bakal menerima cahaya mata, sudah pasti kedua-dua insan ini akan dipenuhi rasa gembira dan teruja terutamanya jika ini kehamilan yang per...

Aida Kamalia

19 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJSihat - Apakah Yang Terjadi Jika Anda Meletakkan Bawang Putih Di Bawah Bantal?

Semua orang tahu bahawa bawang putih mempunyai aroma yang agak kuat. Ia mempunyai karbohidrat dan protein yang kompleks, selain turut hadir dengan mineral dan vitamin penting se...

Lina Rosli

22 Nov • Bacaan 2 minit

Tips Bajet - Cara Mudah Untuk Anda Menjimatkan Kos Tenaga

Jika kita lihat sejak kebelakangan ini, elektrik dan beberapa sumber tenaga yang lain telah menjadi salah satu perkara yang mudah untuk didapati, terutamanya di Malaysia. Oleh s...

Lina Rosli

21 Jan • Bacaan 2 minit

Salam Taiwan 2020 - Destinasi Perlancongan Dengan 5 Tarikan Utama Untuk Pengunjung Muslim

Taiwan merupakan salah satu negara yang mempunyai tempat pelancongan yang menarik. Untuk Januari sehingga September 2019, sekitar 350,000 rakyat Malaysia telah berkunjung ke  Ta...

Lina Rosli

27 Nov • Bacaan 2 minit

Antara Ribut Petir Dan Hujan, Mana Yang Datang Dulu?

Ribut petir biasanya terjadi dalam jenis awan yang dikenali sebagai kumulonimbus. Apabila berlakunya petir, keadaan itu akan disertai oleh angin kencang seterusnya menghasilkan ...

Lina Rosli

16 Jan • Bacaan 2 minit

Kebaikan Herba dan Rempah Ratus yang Tidak Kita Ketahui

Makanan kita kaya dengan herba dan rempah ratus yang memberikan rasa yang unik. Walaubagaimanapun rempah dan herba tersebut bukan sekadar penambah rasa untuk makanan, ia juga me...

Min Ahmad

13 Jan • Bacaan 3 minit

Bagaimana Ingin Mengurangkan Ketegangan Pada Leher?

Pernahkah anda berasa tegang pada leher atau mana-mana bahagian di sekitarnya? Jika pernah, apakah yang anda lakukan apabila leher menjadi tegang? Perkara ini kebiasannya akan b...

Lina Rosli

2 Jan • Bacaan 2 minit

Potongan Hingga RM62 Di Roaming Man Bersempena Hari Merdeka 

Sempena Hari Merdeka tidak lama lagi, Roaming Man tidak melepaskan peluang ini dengan memberi baucer diskaun kepada semua yang ingin melancong ke luar negara. Bagi anda yang mas...

Aida Kamalia

27 Ogo • Bacaan 3 minit

UX 200 - Lexus Memperkenalkan SUV Baru Yang Menggabungkan Rekaan Mewah Dan Teknologi Premium

Lexus adalah sebuah syarikat automotif daripada Jepun yang merupakan divisyen untuk kenderaan mewah di bawah jenama UMW Toyota Motor Sdn Bhd. Jenama Lexus dipasarkan di lebih da...

Lina Rosli

5 Mac • Bacaan 2 minit

Kenali Fungsi Bahan yang Terkandung dalam Produk Penjagaan Kulit

Ramai yang gemar menggunakan produk penjagaan kulit namun sebagai pengguna yang bijak, kita perlu mengetahui fungsi bahan-bahan yang digunakan di dalam sesuatu produk. Ini membo...

Min Ahmad

27 Ogo • Bacaan 8 minit

Atasi Mabuk Perjalanan - Mengapa Perkara Ini Terjadi? 

Mengalami mabuk perjalanan adalah perkara yang sangat menjengkelkan terutamanya jika anda sedang bergembira atau meluangkan masa bersama yang tersayang, rasa mabuk ini pasti aka...

Aida Kamalia

23 Ogo • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Kekal Fokus Dalam Kelas Atas-Talian?

Pembelajaran secara atas talian atau online learning boleh dikatakan agak mencabar. Ia memerlukan tahap fokus dan komitmen yang tinggi untuk mengikuti pelan pengajaran dan pembe...

Lina Rosli

30 Apr • Bacaan 3 minit

Pelbagai Jenis Topi Menjadi Pelengkap Gaya OOTD Anda! 

Jika anda lihat di media sosial Instagram, kini trend memakai topi semakin popular di kalangan wanita di luar sana! Malah setiap OOTD anda tidak akan lengkap jika tiada aksesori...

Aida Kamalia

23 Jul • Bacaan 3 minit

#TAJ Deko- 5 Kesalahan Yang Sering Anda Lakukan Ketika Menjaga Pokok Kaktus

Walaupun ia mungkin mencabar untuk menanam tumbuh-tumbuhan di dalam rumah, namun masih terdapat banyak pilihan untuk anda lakukan dekorasi rumah dengan tumbuhan yang lebih senan...

Lina Rosli

29 Ogo • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Berbelanja Secara Bijak Di Platform Atas-Talian?

Online shopping atau membeli-belah secara atas talian adalah amat mudah yang mana anda tidak perlu menghabiskan masa menempuh trafik yang sesak, mencari tempat letak kereta dan ...

Lina Rosli

19 Ogo • Bacaan 3 minit

Tips Belajar - Ini Adalah 3 Cara Menggunakan Highlighter Pada Nota Dengan Berkesan

Highlighting adalah satu kaedah yang menonjolkan isi-isi penting dalam buku atau nota. Ia semestinya menjadi kegemaran setiap pelajar kerana ia membantu pelajar untuk mengingati...

Lina Rosli

3 Jan • Bacaan 2 minit

Penjagaan Kulit Semasa Musim Jerebu

Malaysia ialah negara khatulistiwa yang beriklim panas dan lembap sepanjang tahun. Namun sejak 20 tahun kebelakangan ini, negara kita juga sering mengalami musim jerebu akibat p...

Min Ahmad

18 Sep • Bacaan 5 minit

Punca Isteri Tawar Hati - Suami Perlu Tahu! 

Perkahwinan itu indah, apabila kedua-dua insan suami isteri tetap bertoleransi dan ingin menjadi terbaik untuk pasangan.Namun, apa akan terjadi apabila sikap salah seorang dari ...

Aida Kamalia

19 Ogo • Bacaan 3 minit

Eyeshadow Palette Terbaik Bawah RM100

Setiap wanita pasti akan mempunyai satu eyeshadow palette di rumah kan? Kalau anda orang yang sukakan makeup, tidak mustahil jika anda mempunyai lebih daripada 10 eyeshadow pale...

Aida Kamalia

20 Ogo • Bacaan 3 minit

Rutin Untuk Dapatkan Glass Skin Seperti Wanita Korea

Jika kita lihat trend pada hari ini, ramai wanita atau individu tampil dengan matlamat untuk mendapatkan glass skin. Apa itu glass skin? Ia adalah keadaan kulit yang mana ia mem...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJTravel - Singgah Di Tempat Ini Jika Anda Bercuti Di Bali, Indonesia

Jika anda sebut mengenai Bali, pasti ramai terbayang akan keindahan pantai di tempat tersebut. Bali adalah salah satu destinasi pelancongan paling popular di dunia, selain turut...

Lina Rosli

2 Dis • Bacaan 3 minit

#TAJSuggest - Etika Dalam Wayang Yang Perlu Anda Patuhi

Sejak kebelakangan ini sering saya melihat banyak filem yang telah ditayangkan yang menarik perhatian ramai orang. Ini adalah satu inisiatif yang baik dalam menyokong hasil kerj...

Lina Rosli

9 Okt • Bacaan 2 minit

Hapuskan Pepijat Dan Kutu Tilam Dengan Cara Ini 

Masalah pepijat di katil atau pun kutu katil pasti menjadi hal yang sangat merungsingkan kita. Sudahlah tidur tak lena, kemudian digigit pepijat pula! Habis satu badan gatal dan...

Aida Kamalia

22 Ogo • Bacaan 3 minit

Jom Cuba Hidangan Udang Masak Lemak Cili Api Dengan Peria Katak

Untuk hidangan dari Dapur Tajria hari ini, saya akan menunjukan resepi untuk hidangan yang sangat popular dalam kalangan masyarakat di selatan Malaysia iaitu Masak Lemak Cili Ap...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 1 minit

Makanan Tempatan yang Harus Anda Cuba Sekiranya Berkunjung ke Sabah

Sabah terkenal dengan kecantikan alam semulajadi dan kaya dengan budaya masyarakat berbilang kaum. Atas faktor ini, ramai yang menjadikan Sabah lokasi pilihan untuk melancong ke...

Min Ahmad

17 Feb • Bacaan 3 minit

#TAJBeauty - 5 Kebaikan Ais Kiub Untuk Kulit

Ais bukan sahaja berguna untuk menyejukkan minuman anda tetapi juga boleh digunakan sebagai agen penyejuk untuk kulit anda. Anda akan terkejut dengan jumlah faedah yang ada pada...

Lina Rosli

11 Sep • Bacaan 2 minit

Mengapa Kelopak Mata Anda Akan Bergetar Tanpa Sedar?

Pernahkah anda mengalami masalah yang mana anda merasakan kelopak mata anda bergetar? Kelopak mata bergetar atau eyelid twitching (myokymia) adalah kekejangan yang berulang pada...

Lina Rosli

16 Jun • Bacaan 3 minit

Cara Untuk Mudah Tidur Pada Waktu Malam

Anda sukar untuk tidur di malam hari? Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada masalah tidur malam namun begitu ia boleh di atasi dengan beberapa langkah mudah seperti beri...

Min Ahmad

2 Apr • Bacaan 5 minit

#TAJSihat - Apakah Kesan Memakai Cermin Mata Hitam Kepada Mata Anda?

Terdapat segelintir individu mengatakan masalah kerosakan mata adalah berpunca daripada sinar ultraviolet (UV) atau perkara yang berkaitan dengan pencahayaan termasuk cahaya lam...

Lina Rosli

10 Okt • Bacaan 3 minit

Saatnya Kembali

 

Mamatip

2 Apr • Bacaan 2 minit

#TAJDeko - Bagaimana Untuk Menjadikan Bunga Kekal Segar?

Apabila anda membeli bunga di kedai, ia biasanya tersedia dalam bentuk ready-to-go. Dalam erti kata lain, bunga itu sudah siap dibersihkan, dipotong dan digubah mengikut pilihan...

Lina Rosli

2 Okt • Bacaan 3 minit

Ingin Lebih Fokus? Cuba Kaedah Ini

Hidup di zaman sekarang yang serba canggih, agak sukar untuk kita kekal fokus dalam melaksanakan sesuatu tugasan. Namun begitu, kebolehan untuk fokus bukanlah superpower. Ia bol...

Min Ahmad

15 Apr • Bacaan 4 minit

5 Langkah Untuk Menjadikan Wangian Anda Tahan Lama

Siapa yang tidak ingin kekal berbau harum dan segar sepanjang hari. Memakai bau-bauan dan wangian kegemaran anda bukan sahaja dapat meningkat tahap keyakinan di dalam diri, mala...

Lina Rosli

9 Mac • Bacaan 2 minit

#TAJSihat - Ketahui Kalori Untuk Jus Buah-buahan Segar

Tidak ada yang lebih sihat daripada memakan buahan segar. Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan segelas jus buah segar bagi menjadikan badan anda lebih sihat dan cergas. Be...

Lina Rosli

13 Sep • Bacaan 2 minit

#TAJSuggest - 6 Destinasi Yang Boleh Dilawati Oleh Pengembara Solo

Bercuti atau melancong secara solo merupakan sebuah pengalaman yang menarik yang mana anda boleh merancang perjalanan anda mengikut keinginan, citarasa dan minat. Ia sememangnya...

Lina Rosli

22 Nov • Bacaan 3 minit

#TAJDeko - Apakah Makna Dan Simbol Di Sebalik Bunga?

Tahukah anda bahawa di sebalik pilihan gubahan bunga terdapat maksud dan simbol yang berkaitan dengan sesuatu? Dan, ada sesetengah bunga yang sesuai dengan keadaan tertentu? Mak...

Lina Rosli

21 Okt • Bacaan 3 minit

Apa Anda Perlu Tahu Ketika Menggunakan Car Seat Bayi 

Sudah pasti setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk setiap cahaya mata mereka. Dengan memastikan keselamatan mereka terjamin setiap masa ketika mengembara dan perjalanan yang...

Aida Kamalia

22 Ogo • Bacaan 3 minit

Berkawan + Selesa = Cinta?

Saya ada satu soalan. Kenyataan di bawah adalah mitos atau realiti?

Penulis Kacak

22 Apr • Bacaan 3 minit

5 Foundation Mengikut Jenis Kulit Bawah RM60 

Sebut sahaja tentang foundation muka, pasti anda sudah mempunyai foundation kegemaran sendiri kan? Lihat sahaja foundation yang berada di pasaran sekarang, terlalu banyak jenis ...

Aida Kamalia

12 Apr • Bacaan 3 minit

Jenis-Jenis Ovarian Cyst Anda Perlu Tahu! 

Apa itu ovarian cyst ini? Ovarian cyst adalah satu kantung yang mengandungi cecair lendir atau air di dalam kilang telur wanita. Telur yang matang dalam ovari akan dilepaskan pa...

Aida Kamalia

8 Apr • Bacaan 2 minit

Tips Penjagaan Kanta Lekap 

Memakai kanta lekap atau contact lens sudah menjadi ikutan terutamanya di kalangan wanita sebagai satu perhiasan. Bukan sahaja untuk yang mempunyai masalah rabun mata, yang tida...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Jenis Brush Make Up Dan Fungsinya

Untuk orang yang baru berjinak-jinak dalam dunia make up, setiap perkara dalam make up kena belajar dengan betul, contohnya teknik make up mata, pakai foundation dengan betul da...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 4 minit

Makeup-remover: Cleansing Oil Atau Cleansing Wipes

Jika kita lihat di kebanyakkan rangkaian drugstore atau high-end product store, terdapat pelbagai jenama dan jenis makeup remover yang boleh anda dapati. Namun, adakah anda tahu...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Jenis dan Fungsi Masker Wajah

Masker adalah salah satu produk penjagaan kulit yang wajib buat mereka yang gemarkan skincare.  Bergantung kepada jenis mask yang digunakan, ia adalah produk rawatan yang boleh ...

Min Ahmad

19 Apr • Bacaan 3 minit

Cara Mendidik Anak Yang Degil 

Perangai anak yang degil ini kadangkala amat memeningkan kepala, terutamanya jika anda seorang suri rumah. Mereka sering menunjukkan sikap yang agresif, gaduh bersama adik-berad...

Aida Kamalia

22 Mac • Bacaan 4 minit

Make Up Look Yang Sesuai Untuk Setiap Acara 

Untuk para wanita, memakai make up merupakan satu keperluan harian untuk kelihatan lebih menarik. Malah ia juga mampu menaikan keyakinan seseorang untuk berhadapan dengan orang ...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

3 Tempat Travel Murah Dengan Pulau Cantik 

Siapa tak tertarik dengan pulau yang berwarna biru, air yang jernih serta mempunyai pasir berwarna putih! Hilang terus stress di tempat kerja, masalah dengan kawan, dan banyak l...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 4 minit

Mengapa Anda Perlu Mendapatkan Insurans Perjalanan?

Insurans perjalanan (atau insurans percutian) adalah penting ketika anda ingin bercuti di luar negara. Ini adalah untuk memastikan anda mampu membayar sesetengah jenis pembiayaa...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

Hilangkan Bau Badan Yang Busuk Dengan Cara Ini

Bau badan yang busuk ini sering kali menjadi sesuatu yang memalukan. Ada orang sampai hilang keyakinan disebabkan bau badan ni. Lebih teruk lagi, kalau dalam kereta bau tu terpe...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

Ketahui Fasa-Fasa Haid 

Haid terjadi apabila seorang  perempuan mencapai umur dalam lingkungan 11-15 tahun. Dimana jika seseorang itu sudah haid, dia sudah mencapai akil baligh dan berupaya untuk menga...

Aida Kamalia

23 Apr • Bacaan 2 minit

Zakat Fitrah - Dah Tunaikan Tanggungjawab Anda Pada Bulan Ramadhan Ini? 

Sedar tak sedar, kita bakal memasuki minggu ke-3 Ramadhan pada minggu hadapan, rasa sungguh cepat masa berlalu kan? Saat anda berbuka puasa dengan meriah dan seronok bersama kel...

Aida Kamalia

17 Mei • Bacaan 2 minit

Cerita Nasi Daging semalam ... 

Semalam berbuka puasa di kampung halaman di Ghombau, hanya kami berempat. Sambil duduk menengok alang menjahit tempahan, kami duk bercerita cerita apa untuk dimasak pada berbuka...

norzalia

13 Mei • Bacaan 2 minit

10 Juadah Wajib Ada Ketika Berbuka Puasa

Setiap orang pasti ada menu wajib ada ketika waktu berbuka puasa. Ia pasti rasa tidak lengkap juadah berbuka puasa tanpa menu kegemaran anda. Walaupun terdapat pelbagai menu dan...

Lina Rosli

6 Mei • Bacaan 4 minit

Beg Tangan Wanita - Mana Satu Pilihan Anda? 

Adakah anda seorang yang hanya mempunyai 1 beg sahaja, dan beg itu lah yang anda bawa ke pejabat malah keluar ke acara-acara lain di luar. Atau pun anda seorang penggemar beg ta...

Aida Kamalia

21 Jun • Bacaan 4 minit

Makeup Remover-Bagaimana Anda Memilih Pembersih Solekan?

Setiap orang mempunyai citarasa yang berlainan dalam mengurus rutin pembersihan muka. Ada sesetengah individu lebih gemar melakukan rutin yang panjang dan kompleks. Mungkin juga...

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 3 minit

Cadangan Tempat Percutian Untuk Backpackers 

Orang kata, masa muda inilah masanya untuk kita mengembara melihat dunia luar. Nanti tatkala kita sudah berkeluarga dan mempunyai anak, ia sedikit sukar untuk pergi ke negara lu...

Aida Kamalia

15 Jul • Bacaan 5 minit

4 Perkara Pertama Anda Harus Lakukan Selepas Putus Cinta

Kehilangan seseorang yang kita sayang tatkala orang itu sudah menjadi dunia bahagia kita, semestinya saat perit untuk kita menerima kenyataan. Melepaskan cinta yang anda bina se...

Aida Kamalia

19 Jul • Bacaan 3 minit

Makan Organ Dalaman Haiwan - Bahaya Atau Tidak? 

Berakhirnya Hari Raya Aidil-Adha, sudah pasti anda menerima beberapa bahagian daging korban sumbangan dari surau, jiran terdekat, keluarga  atau bahagian daging anda sendiri sem...

Aida Kamalia

14 Ogo • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Kekal Awet Muda? Amalkan 6 Makanan Ini Di Dalam Sajian Harian

Pengambilan makanan yang betul adalah penting untuk setiap individu. Apabila anda mengambil makanan yang baik dan sihat, ia bukan sahaja dapat memberikan kesihatan yang baik unt...

Lina Rosli

29 Jul • Bacaan 3 minit

Elak Strok Haba - Ikuti Tips Ini 

Cuaca panas yang kering amat lazim di Malaysia kerana iklim negara ini sendiri. Pada tahun ini juga cuaca panas yang kering ini diramalkan akan berlanjutan hingga akhir Mac teru...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Kebaikan Waxing Bulu Badan

Setiap orang pasti mempunyai pilihan tersendiri untuk mencabut bulu di badan, dan yang paling popular adalah dengan mencukur. Akan tetapi, kesan sampingan mencukur bulu badan se...

Aida Kamalia

22 Mac • Bacaan 3 minit

Tips Untuk Beg Tangan Anda Kekal Cantik Dan Baru

Beg tangan atau ‘handbag’ ini amat sinonim dengan diri wanita. Pernahkah anda merosakkan salah satu beg tangan kegemaran anda?  Berikut adalah beberapa petua mudah untuk menjaga...

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 3 minit

Hilangkan Kedutan Di Muka Dengan Produk Ini

Kedutan serta garis halus boleh dikatakan musuh kepada wanita serta amat ditakuti kerana ia akan menyebabkan muka nampak lebih tua. Apabila wanita mencapai umur 20 tahun, kulit ...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Panduan Menggunakan Produk Asid dan Pengelupasan dalam Penjagaan Wajah

Penggunaan produk asid atau pengelupasan dalam penjagaan wajah ada banyak kebaikkannya. Ia membantu untuk exfoliation, mengekalkan kelembapan kulit, menentang tanda-tanda penuaa...

Min Ahmad

12 Apr • Bacaan 4 minit

Makanan Yang Mampu Banyakkan Susu Badan Atau Milk Booster

Kalau bercakap tentang maknan semasa berpantang, mesti ibu-ibu dan murung sebab kebanyakan lauk pantang  sangat bosan dan tiada rasa. Tapi korang harus ingat, pemakanan sangat p...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Menulislah Yang Mengubah Jalan Hidup

Saat saya menulis catatan ini. Saya sedang duduk sambil melayan secawan kopi panas di bahagian kota Bangkok yang hingar dan bising. Jalan raya terasa padat dengan motor, kereta ...

Aiman Nazirmuddin

20 Mei • Bacaan 4 minit

Arang Aktif Putihkan Gigi? 

Sekarang kalau korang tengok dekat media sosial seperti Instagram, Twitter dan macam-macam lagi, ramai betul orang buat perkongsian putihkan gigi guna serbuk arang. Siap buat de...

Aida Kamalia

25 Apr • Bacaan 2 minit

Cara Hilangkan Lipas Di Dalam Rumah Atau Kereta

Kebanyakan penghalang lipas atau kaedah pencegahan yang kebiasaannya ada di pasaran mengandungi bahan kimia berbahaya. Oleh itu, pasti ramai dalm kalangan anda akan mengelak dar...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 3 minit

Kebaikan Pengambilan Asid Folik

Sebut sahaja asid folik, pasti sudah terbayang itu persediaan wanita untuk mengandung, kan? Ya, benar. Biasanya asid folik ini diambil oleh wanita sebagai persediaan untuk menga...

Aida Kamalia

26 Mac • Bacaan 2 minit

Perlu Atau Tidak Sewa Portable Wifi Semasa Bercuti? 

Pada zaman sekarang mempunyai sambungan internet yang bagus sudah menjadi satu keperluan hidup, kan? Tidak kurang pentingnya sambungan internet apabila anda bercuti di negara lu...

Aida Kamalia

11 Apr • Bacaan 2 minit

I Love Myself <3

" Kenapa aku diduga sebegini? Tidak layakkah aku untuk bahagia seperti orang lain? Tuhan, aku tak kuat...."

Nurul Izzaty

17 Apr • Bacaan 3 minit

Apa Perlu Ada Dalam Make Up Bag Sewaktu Raya Nanti? 

Sudah menjadi lumrah wanita untuk tampil cantik dan nampak segar pada setiap masa kan? Bukan apa, kelihatan kemas ini sememangnya memberikan keyakinan pada seseorang, sekaligus ...

Aida Kamalia

14 Mei • Bacaan 3 minit

Maskara Tanpa Warna Terbaik Untuk Suku Tahun 2019

Tidak lengkap #MOTD anda tanpa mengenakan sedikit penyeri pada mata anda. Terdapat banyak jenama di pasaran yang mengeluarkan pelbagai jenis maskara yang sesuai dengan gaya dan ...

Lina Rosli

12 Apr • Bacaan 3 minit

Ulasan Buku : Signature Jalanan oleh Teme Abdullah

Terbitan: Iman PublicationCetakan: Mac 2019Jumlah Mukasurat: 308Bahasa: MelayuSumber: Peribadi

Bookkeeper

1 Sep • Bacaan 4 minit

6 Cara Untuk Mengawal Belanja Sewaktu Melancong

Terdapat banyak tempat percutian menarik yang anda boleh lawati dan terokai tidak kira luar atau dalam negara. Mungkin ada dalam kalangan anda yang ingin merasai pengalaman berm...

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 3 minit

Rendang Hitam, Hari Mantai dan Ramadhan

Alhamdulillah, 29 April bermakna 8 hari lagi kita akan menyambut Ramadhan Al Mubarak 1440. Bagi kami sekeluarga hari yang paling dinanti menjelang Ramadhan dan Syawal merupakan ...

norzalia

29 Apr • Bacaan 2 minit

Ketahui Jenis Asid Dalam Produk Penjagaan Kulit

Ada pelbagai jenis asid yang digunakan dalam produk penjagaan kulit. Mari kenali jenis-jenis asid yang digunakan dalam penjagaan wajah.

Min Ahmad

10 Apr • Bacaan 3 minit

Alasan Lelaki Kepada Kekasih

”Awk x syg sy lg ke?”. “Kenapa awk buat mcm tu kat sy?” “Apa salah sy?.” “Asyik alasan tu je, habis tu.. sy ni x penting???”

Penulis Kacak

19 Apr • Bacaan 5 minit

Apa Erti Cinta?

Erti cinta banyak. Pada saya, setiap insan mempunyai definisi cinta yang berbeza. Ada yang mendefinisikan cinta itu; 

Penulis Kacak

23 Apr • Bacaan 2 minit

Alami Kulit Kepala Yang Sihat Tanpa Kelemumur Dengan Tujuh Bahan Ini

Masalah rambut kelemumur atau Seborrhoea kerap dialami oleh kebanyakkan orang tidak kira perempuan atau lelaki. Ia bukan sahaja menyebabkan gatal-gatal dan rasa kurang selesa pa...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 3 minit

Sunscreen Atau Sunblock?

Terdapat pelbagai jenis pelindung matahari yang dijual di pasaran dengan pelbagai jenis dan bungkusan. Namun, masih ramai di antara anda yang masih tidak tahu akan kepentingan s...

Lina Rosli

15 Apr • Bacaan 2 minit

Pengalaman Makan Buffet Trace Restaurant & Bar Di Tingkat 40 

Untuk sesiapa yang sukakan makanan buffet terutamanya untuk makan malam, Aida sangat syorkan untuk pergi ke Trace Restaurant & Bar sementara baucer masih ada. Seperti wanita yan...

Aida Kamalia

22 Apr • Bacaan 4 minit

Tips Berpuasa Bagi Pesakit Gastrik 

Pada bulan Ramadhan ini umat Islam semua menjalankan ibadah rukun Islam yang ketiga iaitu berpuasa. Antara detik  yang ditunggu-tunggu bagi semua orang kan? Kalau anda lihat dis...

Aida Kamalia

9 Mei • Bacaan 3 minit

Kulit Terlampau Kering Dan Bersisik? Lihat Cadangan Pelembab Muka Di Bawah! 

Tidak seperti kulit berminyak dan kulit normal, mereka yang mempunyai kulit kering memerlukan penjagaan yang lebih rapi berbanding jenis kulit lain. Ini kerana jika dibiarkan ku...

Aida Kamalia

18 Jun • Bacaan 2 minit

Bahan Berbahaya Dalam Maskara

Jika dari luaran, produk kecantikan maskara ini kelihatan seperti sesuatu yang tidak berbahaya dan tidak akan memberi kesan buruk kepada anda. Namun, tahukah anda ternyata maska...

Lina Rosli

24 Apr • Bacaan 4 minit

3 Tips Untuk Jeans Anda Tahan Lebih Lama

Penjagaan jeans tidaklah rumit yang disangka. Namun, untuk menjadikan ia tahan lebih lama, anda perlu mengambil langkah yang lebih baik. Sesetengah jeans memerlukan anda untuk b...

Lina Rosli

28 Mac • Bacaan 2 minit

Makan Di Restoran Kotak, SS15

Kalau korang semua sukakan masakan Indonesia seperti Nasi Padang, Ayam Penyet, Bakso dan bayak lagi, pasti korang akan suka pilihan makanan yang ada di Kotak SS15! Kotak adalah ...

Aida Kamalia

17 Apr • Bacaan 5 minit

Percutian Secara Solo Kini Lebih Menarik Dan Mudah Bersama OYO

Sebelum ini, Tajria telah berkongsi beberapa tips percutian secara solo bagi anda yang ingin merasai pengalaman mengembara tanpa batasan. Tips ini boleh dipraktikkan untuk wanit...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 3 minit

Resepi Ini Sempat Dimasak 10 Minit Sebelum Imsak

Bulan puasa tiba lagi. Ramadhan yang dirindui. Umat Islam menahan nafsu lapar dan dahaga dari terbit matahari sehingga terbenam matahari, disamping memperbaiki amalan seharian m...

tekong

5 Mei • Bacaan 3 minit

Menagih Kasih Ibu ..

Betapa hebatnya nilai kasih sayang. Namun bagaimana dan dimana kita meletakkan value kasih sayang ini. Pengalaman yang menyedihkan di pagi raya ke-4, di mana seorang anak menant...

norzalia

10 Jun • Bacaan 2 minit

OYO Malaysia Tawar Bilik Percuma Untuk Petugas Kesihatan

Selain Klook, OYO juga dilihat menawarkan bilik percuma buat petugas kesihatan barisan hadapan yang berkhidmat untuk pencegahan Covid-19. OYO menawarkan sejumlah bilik di hotel ...

Lina Rosli

26 Mac • Bacaan 1 minit

Kenapa Kucing Tertarik Kepada Laser?

Pernah tak anda perasan bahawa kucing amat tertarik dengan lampu kecil berwarna merah atau lebih dikenali sebagai laser? Apabila anda menyuluh cahaya laser di lantai, kucing aka...

Lina Rosli

30 Apr • Bacaan 1 minit

Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Sewaktu Transit Sebelum Penerbangan Seterusnya

Apakah yang anda selalu buat sementara menunggu penerbangan seterusnya? Sudah pasti anda akan merasa bosan jika berada di sesuatu tempat pada tempoh masa yang lama. Bukan itu sa...

Lina Rosli

15 Jan • Bacaan 2 minit

#TAJTravel - Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Di Dubai Airport (DXB)

Dubai adalah salah satu bandar metropolis yang yang kini pesat membangun dan menjadi semakin lebih futuristik. Apabila anda tiba di lapangan terbang Dubai (DXB), anda pasti akan...

Lina Rosli

5 Sep • Bacaan 3 minit

Jibby & Co - Kafe Dengan Citarasa Melbourne Dan Asia Moden

Jibby & Co adalah anak syarikat kepada Serai Group yang mana ia terletak di Empire Subang berdekatan dengan LRT dan KTM Subang Jaya. Ia menyediakan pelbagai jenis hidangan dan m...

Lina Rosli

5 Feb • Bacaan 2 minit

Jenis dan Kegunaan Setiap Jenis Minyak Masakan

Terdapat pelbagai jenis minyak masakan yang ada di dalam pasaran. Ramai yang memilih minyak berdasarkan jenama namun tidak ramai yang memilih minyak berdasarkan fungsi dan kegun...

Min Ahmad

19 Feb • Bacaan 5 minit

OYO Membawakan Program Penginapan Yang Telah Disanitasi Bagi Mengawal Penularan Covid-19

Jika kita lihat sejak perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat dilakukan, kebanyakan syarikat telah kembali beroperasi semula. Susulan daripada tindakan ini, OYO Hotel...

Lina Rosli

1 Jun • Bacaan 2 minit

Adakah Kulat Pada Roti Berbahaya? Ini Yang Akan Berlaku Jika Anda Termakan Kulat

Pernahkah anda termakan makanan atau roti yang telah rosak? Apakah yang anda akan buat sekiranya anda termakan makanan tersebut? Saya pasti, ramai dikalangan anda pernah mengala...

Lina Rosli

12 Dis • Bacaan 2 minit

5 Cara Untuk Memastikan Sofa Anda Kelihatan Baru Sepanjang Masa

Untuk memastikan perabot dan sofa di rumah anda kelihatan baru memerlukan penjagaan yang lebih intensif dan teliti. Hal ini kerana, penjagaan sofa yang baik dapat memberikan kes...

Lina Rosli

28 Feb • Bacaan 3 minit

Adakah Mimpi Akan Memberi Kesan Kepada Tidur Anda?

Pernahkah anda mengalami mimpi sewaktu anda tidur? Jika pernah, ia adalah satu perkara normal dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tidak kira lelaki atau perempuan, muda atau ...

Lina Rosli

10 Mac • Bacaan 2 minit

#TAJDeko - 5 Pilihan Warna Yang Sesuai Untuk Ruangan Dapur

Pemilihan warna cat untuk ruangan dapur merupakan proses yang amat merumitkan tambah lagi jika anda mempunyai ruang yang terhad. Apabila anda menghiasi dapur anda, pasti anda ma...

Lina Rosli

10 Sep • Bacaan 3 minit

5 Postur Duduk Yang Boleh Anda Praktik Sepanjang Bekerja Dari Rumah

Sepanjang bekerja dari rumah, pasti anda lebih banyak meluangkan masa di hadapan laptop berbanding kerja biasa. Bermula dari mesyuarat pagi, diikuti dengan menulis laporan, memb...

Lina Rosli

16 Apr • Bacaan 3 minit

Aplikasi GoPayz Menawarkan Servis Pembayaran Zakat Terus Ke Lembaga Zakat Selangor

GoPayz adalah sebuah aplikasi dompet digital yang dibangunkan oleh U Mobile yang mana pengguna boleh membuat pembayaran bil dan utiliti melalui kewangan digital. Antara servis y...

Lina Rosli

18 Dis • Bacaan 1 minit

#TAJKongsi - Apakah Yang Restoran Akan Lakukan Pada Lebihan Makanan?

Pernah tak anda tertanya-tanya bagaimana restoran atau kedai makan menguruskan lebihan makanan mereka setiap hari? Adakah ia akan dibuang terus ke dalam tong sampah atau mereka ...

Lina Rosli

11 Dis • Bacaan 2 minit

Perkhidmatan Penghantaran Makanan Dan Pandu Lalu Untuk Hotel, Restoran Dan Ebazar Di Negeri Selangor

Dengan perlanjutan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehingga 9 Jun 2020, terdapat beberapa cawangan dalam industri makanan dan minuman seperti hotel d...

Lina Rosli

13 Mei • Bacaan 2 minit

#TAJTravel - Kelengkapan Yang Perlu Anda Bawa Sewaktu Bercuti Di Pantai

Pernah atau tidak anda berasa untuk membawa semua barang di bilik sewaktu percutian anda? Atau anda tidak tahu mana barangan keperluan yang penting untuk di pek bersama? Jadi, j...

Lina Rosli

13 Nov • Bacaan 2 minit

Bunga Matahari Adalah Simbol Kesetiaan - Ia Turut Digunakan Untuk Membuat Kertas?

Bunga Matahari atau nama saintifiknya Helianthus annuus adalah tumbuhan dari keluarga Asteraceae dengan kepala bunga yang besar. Panjang dahan pokok boleh mencapai sehingga 3 me...

Lina Rosli

10 Jan • Bacaan 2 minit

Betul Atau Salah? Ini 7 Perkara Mengenai Wabak Covid-19

Sejak akhir-akhir ini, terdapat banyak informasi dan maklumat yang berlegar di arena web mengenai wabak coronavirus iaitu Covid-19. Jadi, ia amat penting untuk semua individu me...

Lina Rosli

13 Mac • Bacaan 3 minit

Produk untuk Menangani Masalah Jerawat

Siapa yang tak stress dengan jerawat? Tak kisahlah ia muncul tanpa disangka-sangka ataupun kulit secara azalinya sering berjerawat, ia sedikit sebanyak membuatkan kita rasa terg...

Min Ahmad

15 Dis • Bacaan 4 minit

5 Tips Penjagaan Kucing Yang Perlu Anda Ketahui

Kebanyakkan orang ada membela haiwan peliharaan,satu daripada haiwan peliharaan yang selalu dibela ialah kucing. Kucing sememangnya haiwan yang comel dan manja, tetapi tahukah a...

Lina Rosli

12 Feb • Bacaan 3 minit

Rona Cincin dan Tona Kulit ?

Bagi bakal pengantin, pemilihan cincin perlu dititik beratkan supaya bakal pengantin berpuas hati dan gembira menjelang hari bahagia. Selain itu, cincin adalah satu aset yang ak...

Sufi Sufiya

15 Jul • Bacaan 54 saat

Resdung

Resdung atau sinusitis adalah salah satu masalah lazim di seluruh dunia. Di Malaysia, dianggarkan 60 hingga 65 peratus penduduk mengalami resdung. Gejala resdung ini menunjukkan...

Amalina Hazaidi

4 Jul • Bacaan 2 minit

Penjagaan Kulit Untuk Kawasan Sekitar Mata

Mata digelar sebagai jendela jiwa. Jadi salah tak kalau saya sebut kulit di sekitar mata adalah langsir kepada jiwa? 🙃 Ok, tidak kelakar. Namun ketahuilah kulit mata yang sebam,...

Min Ahmad

17 Mei • Bacaan 3 minit

Apakah Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Balik Kampung?

Kini musim cuti sekolah telah tiba, jadi pasti ramai yang sudah mula bersiap-siap untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Bagi memastikan rumah anda berada dalam keadaan ...

Lina Rosli

27 Mei • Bacaan 2 minit

Apa Suami Perlu Lakukan Semasa Isteri Berpantang? 

Sebagai pasangan yang bakal menimang cahaya mata tidak lama lagi, terutamanya ini merupakan anak pertama, pasti pelbagai persiapan perlu dibuat untuk menanti kehadiran insan bar...

Aida Kamalia

19 Jun • Bacaan 5 minit

Epal Hijau vs Epal Merah

“An apple a day keeps the doctor away”. Yes, it’s true!

Amalina Hazaidi

5 Jul • Bacaan 3 minit

One Day Trip Ke Cameron Highlands Dengan Bajet RM60 Seorang

Selain bercuti ke taman tema dan kawasan kepulauan, anda mungkin boleh beralih ke kawasan pergunungan dan bukit-bukit yang mempunyai permandangan yang cantik dan udara yang nyam...

Lina Rosli

6 Ogo • Bacaan 4 minit

Panduan Memilih Facial Oil Mengikut Jenis Kulit Muka 

Sebut sahaja tentang minyak, mungkin masih ada lagi orang yang ragu-ragu untuk diletakkan di atas permukaan muka. Yelah, muka sendiri pun sudah berminyak, campur lagi minyak, pa...

Aida Kamalia

15 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJTravel - Apa Yang Anda Boleh Buat Menggunakan AirAsia BIG Points?

Apa itu AirAsia BIG Points? AirAsia BIG Points adalah satu program loyalty yang dilaksanakan oleh syarikat penerbangan AirAsia yang mana ia diperkenalkan pada November 2011. Pro...

Lina Rosli

18 Nov • Bacaan 3 minit

Tips Ringkas Untuk Memilih Cermin Mata 

Memilih kaca mata atau sunglasses mungkin agak sukar untuk perempuan. Tambah lagi, buat wanita yang bertudung yang tidak mahu menjejaskan posisi tudung mereka. Seperti yang anda...

Lina Rosli

2 Ogo • Bacaan 2 minit

Kebaikan Berenang Untuk Bayi - Ternyata Sangat Selamat

Ibu-bapa pasti ingin yang terbaik untuk anak mereka kan. Lebih-lebih lagi di zaman moden sekarang, terdapat pelbagai kelas perkembangan untuk bayi dari umur 3 bulan lagi. Antara...

Aida Kamalia

20 Jun • Bacaan 3 minit

Inginkan Solekan Kekal Segar Sepanjang Hari? Kuasai Asas Solekan Ini

Ramai yang gemar bersolek, namun tidak ramai yang dapat menguasi asas solekan dengan baik. ini menyebabkan solekan kelihatan bercapuk, tidak sekata dan tidak mampu bertahan lama. 

Min Ahmad

27 Mei • Bacaan 7 minit

Freckles - Bagaimana Untuk Elak Bintik Hitam Pada Muka?

Jika kita lihat di Malaysia, masalah bintik hitam atau freckles ini bukan satu masalah yang besar jika dibandingkan dengan penduduk di negara Amerika Utara atau negara Asia yang...

Lina Rosli

18 Jul • Bacaan 3 minit

Inspirasi Ruang Tamu Dan Bilik Tidur Berkonsepkan Minimalis

Konsep dekorasi dalaman rumah sedikit sebanyak melambangkan seseorang. Begitu juga dengan kelas golongan, sama ada golongan pertengahan atau pun golongan atasan. Bagi kelas atas...

Aida Kamalia

16 Ogo • Bacaan 2 minit

Tempat Makan Sedap Dan Halal Di Seoul, Korea 

Semasa Aida bercuti di Seoul minggu lepas, memang segaja Aida tak bawa apa-apa makanan dari Malaysia sebagai bekalan. Sebab memang niatnya untuk mencuba semua makanan yang orang...

Aida Kamalia

9 Ogo • Bacaan 6 minit

Ikuti Tips Ini Untuk Hias Bilik Tidur Dengan Ruang Terhad

Memiliki ruang tidur yang kecil bukan menjadi penghalang untuk anda menghias bilik tidur. Apa yang anda perlukan adalah sedikit carian melalui Internet, serta kretiviti. Menjela...

Aida Kamalia

28 Mei • Bacaan 3 minit

Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sewaktu Menggunakan Perkhidmatan Hotel

Terdapat pelbagai jenis tempat penginapan yang boleh anda cari dan tempah pada masa kini untuk percutian anda. Tidak kira berapa bajet untuk perbelanjaan anda, anda tetap boleh ...

Lina Rosli

15 Ogo • Bacaan 3 minit

Awasi Pengambilan Gula Anda - Diebetes Memakan Diri! 

Tamat sudah perayaan Hari Raya Aidilfitri bagi umat Islam seluruh negara, tetapi biasalah di Malaysia ini, raya kan sebulan! Pada minggu-minggu akan datang, pasti anda sudah mem...

Aida Kamalia

12 Jun • Bacaan 4 minit

Teknik-Teknik Pertahankan Diri Wanita Perlu Tahu 

Seperti kita semua tahu, persekitaran luar sekarang sudah tidak selamat terutamanya bagi golongan wanita dan kanak-kanak. Walau dimana pun anda berada sama ada di kawasan awam a...

Aida Kamalia

25 Jul • Bacaan 3 minit

Mengapa Kulit Wanita Berbeza Dengan Lelaki?

Jika kita lihat dalam dunia kecantikan sekarang, wanita adalah kumpulan yang paling ramai membincangkan atau membahaskan topik berkenaan kecantikan dan penjagaan kulit. Hal ini ...

Lina Rosli

8 Jul • Bacaan 3 minit

Lawati Dan Terokai Nostalgia Laman Seni Kwai Chai Hong Kuala Lumpur

Seperti di kebanyakkan negeri lain, terdapat banyak lorong-lorong seni yang kini menjadi perhatian orang ramai. Jika di Penang, anda pasti akan singgah sebentar di Penang Art St...

Lina Rosli

13 Jun • Bacaan 4 minit

Tawaran Promosi Di Kedai Atas Talian Watson Sehingga 60% Untuk Barangan Terpilih

Promosi Watson kembali lagi, ia hadir dengan pelbagai tawaran hebat untuk semua jenis barangan termasuk topeng muka, kosmetik, kesihatan dan bermacam-macam lagi di platform atas...

Lina Rosli

2 Jul • Bacaan 2 minit

Memakai Skrub Secara Berlebihan - Ini Tanda Kulit Anda Over-Exfoliate

Tujuan memakai skrub wajah adalah untuk menghilangkan sel-sel kulit mati di muka kita untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat. Sebenarnya, kulit kita memang boleh singkirkan ku...

Aida Kamalia

16 Jul • Bacaan 3 minit

Pakej Perkahwinan Lengkap Yang Premium Di Sekitar Selangor Dan Kuala Lumpur

Bizmilla Wedding Centre atau Bizmilla Catering kini hadir dengan pakej serba lengkap yang sesuai mengikut bajet seseorang individu. Ia menawarkan pakej bermula RM22,500. Menarik...

Lina Rosli

15 Jul • Bacaan 2 minit

Tips Hiasan Dan Dekorasi Untuk Meja Pejabat Anda

Kebanyakkan individu masa kini lebih gemar untuk melakukan kerja di luar atau di co-working space yang mana ia lebih selesa dan convinience. Co-working space bukan sahaja menyed...

Lina Rosli

15 Jul • Bacaan 3 minit

Apa Bahaya Microsleep? 4 Langkah Untuk Mengelakkan Microsleep Sewaktu Memandu

Sejak akhir-akhir ini, pelbagai berita yang telah kita dengar yang disebabkan oleh microsleep. Masalah ini seringkali berlaku di seluruh dunia tidak kira di dalam negara atau lu...

Lina Rosli

17 Jul • Bacaan 3 minit

Mengapa Tidur Yang Berkualiti Itu Penting?

Tidur memainkan peranan yang penting bagi mendapatkan kesihatan yang baik. Apabila anda mendapatkan tidur yang berkualiti, ia dapat membantu melindungi kesihatan mental, fizikal...

Lina Rosli

14 Ogo • Bacaan 2 minit

Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Jika Terlibat Dalam Kemalangan

Rata-rata pemandu baru atau perempuan mungkin tidak tahu apa yang perlu dilakukan apabila anda terlibat dengan kemalangan. Tidak kira sama ada ia merupakan kemalangan kecil atau...

Lina Rosli

24 Jul • Bacaan 2 minit

Fakta Dan Mitos Mengenai Penggunaan Bahan Api Kenderaan Anda

Adakah benar mengenai fakta yang mengatakan mengisi petrol pada waktu malam boleh menjimatkan penggunaan bahan api kenderaan anda? Menurut kajian yang dikeluarkan oleh Shell pad...

Lina Rosli

16 Jul • Bacaan 2 minit

Kelebihan Yoga Untuk Kesihatan 

Yoga adalah salah satu senaman yang merangkumi kesihatan jiwa dan fizikal. Terdapat banyak gaya dalam yoga yang mana ia mampu mendidik jiwa berada dalam keadaan positif sekaligu...

Lina Rosli

9 Jul • Bacaan 3 minit

Ikuti 7 Tips Ini Untuk Mengekalkan Kualiti Barangan Kulit Anda

Barangan kulit antara barangan yang agak sukar untuk dijaga. Tambahan lagi jika anda jarang memakainya. Tidak dinafikan, sebahagian besar barangan kulit mempunyai rutin penjagaa...

Lina Rosli

24 Jul • Bacaan 2 minit

#TAJFesyen - Apa Yang Anda Boleh Nantikan Untuk Fesyen 2020

Apakah yang anda nantikan untuk fesyen tahun 2020 ini? Adakah anda menginginkan sesuatu yang lebih kemas dan minimal atau anda menantikan sesuatu yang lebih santai dan ranggi? M...

Lina Rosli

17 Dis • Bacaan 2 minit

Perkara Yang Tidak Patut Anda Buat Setelah Pakai Topeng Muka

Setelah memakai topeng atau face mask di mjuka anda, adalah penting untuk anda menitikberatkan langkah keselamatan yang tertentu. Hal ini bagi mengelakkan anda memindahkan bakte...

Lina Rosli

21 Apr • Bacaan 2 minit

Tips Perjalanan - Bagaimana Untuk Memastikan Kereta Anda Selamat Untuk Perjalanan Jauh?

Keselamatan kereta dan pemanduan adalah penting. Lebih-lebih lagi jika anda memnadu untuk tempoh yang lama atau jarak yang jauh. Oleh itu, sebelum anda meninggalkan rumah, anda ...

Lina Rosli

22 Jan • Bacaan 2 minit

Tips Memilih dan Menyimpan Buahan dan Sayuran

Kerap kali kita membeli sayuran dan buah-buahan namun ia tidak bertahan lama. Baru beberapa hari dibeli, sudah mula layu dan mengecut. Berikut adalah tips yang boleh anda prakti...

Min Ahmad

11 Feb • Bacaan 5 minit

Tips Selamat - Apa Yang Harus Anda Lakukan Sekiranya Kenderaan Rosak Di Lebuhraya?

Setiap kali perjalanan jauh, anda perlu memastikan keadaan kereta anda lebih-lebih lagi tahap keselamatan kenderaan adalah berada dalam keadaan yang baik. Sudah tentu anda tidak...

Lina Rosli

13 Feb • Bacaan 3 minit

Sudu Dan Garpu - Betulkah Sudu Adalah Kutleri Paling Awal Dicipta?

Sejak zaman pra-sejarah lagi, pelbagai barangan keperluan telah dicipta yang mana terdapat beberapa peralatan yang telah digunakan sampai sekarang. Antara peralatan dan kelengka...

Lina Rosli

9 Dis • Bacaan 2 minit

Elakkan Daripada Melakukan 5 Perkara Ini Pada Kulit Muka

Segelintir individu mempunyai rutin dan cara pengurusan diri yang tersendiri. Lebih-lebih lagi berkenaan rutin penjagaan kulit, pasti terdapat banyak langkah dan tips yang dilak...

Lina Rosli

13 Mac • Bacaan 2 minit

Penggunaan Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak Bermula 2020 - Jenis Kerusi Mengikut Berat Dan Tinggi

Kerusi Keselamatan Kanak-kanak atau CRS merupakan sebuat alat yang penting bagi memastikan keselamatan kanak-kanak terjamin sewaktu di dalam kenderaan. Berkaitan dengan perkara ...

Lina Rosli

3 Jan • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 5 Pusat Penjagaan Kesihatan Terbaik Di Negeri Selangor

Penjagaan kesihatan adalah penting untuk setiap individu lebih-lebih lagi sewaktu negera dilanda wabak pandemik, Covid-19. Menerusi penjagaan kesihatan yang baik, ia membantu da...

Lina Rosli

16 Mac • Bacaan 3 minit

Jenis Sayuran dan Buahan Yang Mampu Bertahan Lama 

Sekitar tempoh PKP ini, kita dinasihatkan untuk duduk di rumah dan keluar rumah untuk perkara penting sahaja, seperti untuk mendapatkan bekalan makanan. Namun sekiranya anda tin...

Min Ahmad

1 Apr • Bacaan 3 minit

#CantikSebelumRaya - Cabaran Deep Oil Cleansing

Ramai yang mengetahui asas penjagaan kulit: wash, tone and mositurise. Namun, hidup di zaman kini dengan kesedaran mengenai penjagaan kulit serta impak alam sekitar terhadap kul...

Min Ahmad

27 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Perjalanan Bagi Anda Yang Ingin Memandu Jauh Secara Solo

Memandu untuk kilometer yang jauh memerlukan daya tumpuan yang tinggi. Bukan itu sahaja, kemahiran untuk mengawal sesuatu keadaan juga harus diambil kira bagi mengekalkan kualit...

Lina Rosli

30 Jan • Bacaan 3 minit

5 Cara Untuk Mengurangkan Penyebaran Kuman Atau Virus Selsema Di Rumah

Tahukah anda kebersihan diri adalah bermula di rumah? Jika anda perasan, biasanya jika seorang daripada ahli keluarga selsema, kebarangkalian untuk berjangkit kepada ahli keluar...

Lina Rosli

28 Jan • Bacaan 3 minit

Perlukah Anda Menukar Perkakas Elektrik Selepas 2 Tahun?

Adakah barangan elektrik di rumah anda masih berfungsi? Sekiranya ia sudah tidak berfungsi, maka ia adalah petanda untuk anda mula mencari penggantinya yang baru. 

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 3 minit

Isi Minyak Kereta Anda Menggunakan Aplikasi Setel Bermula Hari Ini

Setel adalah satu aplikasi dompet digital yang membenarkan pengguna untuk membuat pembayaran secara nirtunai di stesen minyak Petronas. Menarik mengenai Setel adalah anda boleh ...

Lina Rosli

5 Feb • Bacaan 1 minit

Tips Bajet - Jimat Petrol, Jimat Kos

Rata-rata pemandu mempunyai cara dan teknik mereka yang tersendiri dalam memastikan penggunaan bahan api seperti petrol dapat dikurangkan pada kadar paling minimum. Hal ini kera...

Lina Rosli

4 Mac • Bacaan 2 minit

Apa Itu Toner? Mengapa Kulit Anda Memerlukannya?

Adakah anda betul-betul memerlukan penyegar (toner) untuk kulit anda? Sebelum itu, saya ingin mengupas mengenai apa itu penyegar. Penyegar adalah sejenis cecair yang digunakan u...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 3 minit

Cara Menangani Millia di Wajah

Ada di antara anda yang mengalami milia. Milia adalah di antara masalah kulit yang biasa dijumpai. Namun begitu adakah milia ialah masalah kulit yang perlu anda risaukan dan apa...

Min Ahmad

7 Jul • Bacaan 5 minit

Tips Bajet - Bagaimana Anda Boleh Menjimatkan Penggunaan Air Di Rumah?

Air merupakan salah satu sumber yang penting yang diperlukan oleh setiap individu. Hal ini kerana, air digunakan untuk bermacam-macam perkara selain membantu dalam mengurus ruma...

Lina Rosli

4 Feb • Bacaan 2 minit

Apa Itu Pandemik? Ini Adalah Langkah Pencegahan Untuk Melindungi Diri Anda Daripada Jangkitan Wabak

Apa itu pandemik? Pandemik adalah satu keadaan yang mana berlaku wabak baru yang tersebar di serata dunia. Ia berlaku apabila virus baru muncul dan merebak di seluruh dunia, dan...

Lina Rosli

31 Jan • Bacaan 2 minit

10 Makanan Yang Tak Perlu Disimpan Di Dalam Peti Sejuk

Pernahkah anda merasakan peti sejuk anda sudah tidak muat dan memikirkan untuk medapatkan peti sejuk yang kedua untuk rumah anda? Mengapa boleh berlaku sedemian? Dan bagaimanaka...

Lina Rosli

27 Apr • Bacaan 3 minit

Perlukah Menghidupkan Enjin Kereta Jika Tidak Menggunakannya Untuk Tempoh Lama?

Semenjak perintah PKP dilaksanakan, pasti ramai dalam kalangan anda telah membiarkan kereta tersadai di tempat letak kereta ataupun di hadapan rumah untuk tempoh yang lama. Mung...

Lina Rosli

30 Mac • Bacaan 2 minit

5 Trend Makanan Paling Overrated Pada Dekad Ini

Tahun 2019 sudah hampir di penghujungnya. Jika anda lihat dari tahun 2010 hingga 2019 terdapat banyak pilihan makanan dan minuman yang mendapat perhatian ramai. Namun, ada varia...

Lina Rosli

27 Dis • Bacaan 3 minit

Anda Sudah Mempunyai Matlamat Tahun Baru? Ini Cara untuk Kekal Konsisten dan Mencapai Matlamat Anda

Pejam celik, kita sudah pun melangkah ke tahun baru 2020. Setiap kali tahun baru, ramai yang menanam pelbagai azam, baik untuk diri sendiri, kerjaya dan keluarga . Ada yang ingi...

Min Ahmad

6 Jan • Bacaan 5 minit

Bagaimana Untuk Ke Muzium Negara Kuala Lumpur Menggunakan Pengangkutan Awam?

Muzium Negara adalah sebuah bangunan yang menempatkan khazanah-khazanah sejarah dari zaman sebelum-sebelum ini. Lokasi muzium ini terletak di Jalan Damansara iaitu di Bangunan i...

Lina Rosli

10 Jan • Bacaan 2 minit

Tips Belajar - Meningkatkan Pemahaman Membaca Melalui Pembacaan Pantas

Pernahkah anda dengar akan teknik speed reading atau pembacaan pantas? Speed reading adalah satu teknik membaca yang mana melibatkan pergerakan mata yang pantas bagi mengumpul i...

Lina Rosli

7 Jan • Bacaan 3 minit

Kempen Ganjaran TikTok - Tebus Hadiah Untuk Hari Raya Ini

TikTok adalah salah satu platform yang menjadi pilihan ramai orang pada hari ini. Ia menjadi satu medium komunikasi yang menghubungkan semua lapisan masyarakat.

Lina Rosli

18 Mei • Bacaan 55 saat

Motor Lebih Kerap Tukar Tayar Berbanding Kereta - Bila Anda Perlu Ganti?

Tahukah anda bahawa tayar motor perlu lebih kerap diganti berbanding kereta? Hai ini kerana keadaan untuk kedua-dua jenis tayar adalah sangat berbeza. Lebih-lebih lagi jika anda...

Lina Rosli

9 Apr • Bacaan 2 minit

Berapa Kerap Perlu Menyiram Houseplant?

Berapa kali anda akan menyiram tanaman di rumah anda? Tahukah anda bahawa tanaman rumah atau houseplants tidak perlu diseram dengan kerap. Sebaiknya ia perlu disiram setiap 1 hi...

Lina Rosli

14 Apr • Bacaan 2 minit

Bilakah Anda Perlu Menggantikan Bilah Pengelap Cermin Kereta?

Wiper blades atau bilah pengelap adalah satu alat dan komponen yang penting pada kereta. Ia bagi menjamin keselamatan dalam pemanduan ketika hujan. 

Lina Rosli

2 Jun • Bacaan 1 minit

Adakah Waranti Kereta Akan Terkesan Jika Anda Lambat Servis Kereta?

Bilakah kali terakhir kereta anda diservis? Jika anda servis setiap enam bulan, jangan risau kerana kereta anda masih di dalam keadaan yang baik. Namun, jika lebih dari setahun ...

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 2 minit

Jangan Buat 4 Perkara Ini Semasa PKP. Perkara Nombor 4 paling penting!  

Kita sedia maklum bahawa pihak kerajaan telah memanjangkan tempoh bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April ini. Justeru, kita sebagai rakyat Malaysia yang bertan...

Ammar28

31 Mac • Bacaan 4 minit

5 Aktiviti Yang Boleh Mengisi Masa Anda

Apakah aktiviti yang anda sering anda lakukan jika mempunyai masa yang terluang? Lebih-lebih lagi untuk golongan profesional, sudah tentu mereka tidak mempunyai banyak masa di r...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 2 minit

TinyBaker In PINK -  Kafe Dengan Hiasan Dan Konsep Instagram-Worthy

TinyBaker In PINK adalah sebuah kafe yang terletak di Kota Damansara, Petaling Jaya. Kafe ini juga berdekatan dengan pusat membeli-belah The Strand. Ia membawakan konsep seakan ...

Lina Rosli

31 Jan • Bacaan 1 minit

Mempunyai Data Internet Yang Banyak? Ini Antara Perkara Yang Boleh Anda Lakukan

Sejak pengumuman perintah kawalan pergerakan (PKP), kebanyakan syarikat telekomunikasi telah memberikan pelbagai tawaran yang menarik kepada pengguna masing-masing. Ada yang mem...

Lina Rosli

25 Mac • Bacaan 3 minit

Beraya Ekstra Dengan Touch 'n Go eWallet - Menyokong Pindahan E-duit Raya Dan Pembayaran Zakat Fitrah

Sempena Hari Raya Aidilifitri secara norma baharu tahun ini, banyak syarikat perkhidmatan menawarkan pelbagai langkah dan alternatif untuk memudahkan pengguna meraikan hari raya...

Lina Rosli

20 Mei • Bacaan 1 minit

Cerpen: Cinta Pandang Pertama

Aku ada sukakan seseoang ini. Lebih dari seorang, sebenarnya. Seorang ini namanya Ainatul, dia ada mata yang sangat cantik, indah, dan senyuman yang membuatkan aku terus cair. K...

Penulis Kacak

5 Feb • Bacaan 4 minit

Tak Perlu Beli - 5 Jenis Bahan Masakan Yang Boleh Anda Tanam

Bagi anda yang gemar memasak, berapa kerap akan anda keluar ke kedai runcit atau pasaraya untuk mencari baha-bahan untuk memasak? Kadangkala, pasti akan ada satu hari yang mana ...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 3 minit

5 Perkakasan Elektrik Yang Memudahkan Kehidupan Seharian 

Kecanggihan teknologi masakini sesungguhnya banyak memudahkan kehidupan seharian. Sekiranya anda menjalani gaya hidup yang sibuk dan ingin menjimatkan masa dalam melaksanakan ak...

Min Ahmad

25 Feb • Bacaan 3 minit

Ini 5 Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Menggunakan Touch ‘n Go eWallet

Baru-baru ini, kerajaan Malaysia telah mengumumkan perkhidmatan dompet digital nirtunai yang terpilih untuk program eTunai RM30. Dengan ini, pengguna boleh menebus kredit sebany...

Lina Rosli

13 Jan • Bacaan 2 minit

4 Langkah Membersihkan Maskara Dengan Betul

Maskara adalah salah satu produk kosmetik yang memerlukan proses pembersihan yang boleh dikatakan agak rumit. Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan maskara kalis air dengan lap...

Lina Rosli

8 Jan • Bacaan 2 minit

Apa Itu Primer Solekan? Ini Adalah 6 Kelebihan Memakainya

Mempersiapkan kulit sebelum memakai solekan adalah langkah penting yang biasanya melibatkan pembersihan dan pelembapan. Walau bagaimanapun, meletakkan primer sebagai persediaan ...

Lina Rosli

10 Jun • Bacaan 2 minit

Texas Chicken Membawakan Logo Dan Hiasan Dalaman Restoran Yang Lebih Menarik

Texas Chicken telah melancarkan jenama semula dengan identiti yang lebih segar. Restoran ini memperkenalkan logo baharu, reka bentuk restoran yang lebih menarik serta rekaan bun...

Lina Rosli

28 Mei • Bacaan 2 minit

Apa Selepas SPM? Ini Yang Mungkin Anda Boleh Lakukan Selepas Ini

Bagi anda yang baru sahaja mengambil keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), anda mungkin tertanya-tanya apakah perancangan anda yang seterusnya. Mungkin ada yang ingin menyam...

Lina Rosli

5 Mac • Bacaan 4 minit

Serum Atau Essence - Apakah Perbezaan Untuk Produk Ini? 

Jika anda lihat di pasaran atau drugstore (farmasi) seperti Watson dan Guardian, terdapat banyak barisan produk yang boleh anda dapati untuk kegunaan harian. Namun disebabkan ol...

Lina Rosli

13 Mei • Bacaan 3 minit

Tebus Diskaun Untuk Hermo Dan Shopee Melalui Katalog Ganjaran Samsung

Pembelian secara atas-talian dilihat memberikan kebaikan kepada pengguna lebih-lebih lagi untuk norma baharu yang akan datang. Dengan adanya platform-platform edagang, pengguna ...

Lina Rosli

13 Mei • Bacaan 1 minit

Adakah Selamat Untuk Memesan Makanan Dari Luar Pada Waktu Sekarang?

Ya, sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan atau PKP, restoran dan kedai makan masih lagi dibenarkan untuk beroperasi yang mana mereka merupakan salah satu kumpulan keperlu...

Lina Rosli

23 Mac • Bacaan 2 minit

Selsema Dan Influenza Tidak Akan Berlaku Pada Satu Tempoh Masa Yang Sama?

Selsema dan Influenza (demam selsema) adalah disebabkan oleh virus dan bakteria yang berbeza. Untuk selsema, kebiasaannya akan bermula dengan simptom hidung berair, bersin dan s...

Lina Rosli

9 Jan • Bacaan 2 minit

Pembersih Tangan?

 

Mamatip

31 Mac • Bacaan 2 minit

#DapurRamadanTajria - Murtabak Maggi Ringkas 

Dalam kita mengharungi tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, Ramadan kini sekali lagi berkunjung tiba. Ada yang mempunyai masa terluang dalam tempoh ini dan ingin mencuba menu...

Min Ahmad

23 Apr • Bacaan 2 minit

Bercuti Ketika PKPP - Apa Yang Perlu Anda Tahu?

Berikutan dengan wabak COVID-19 yang melanda negara sejak awal tahun, negara kita telah pun melalui beberapa peringkat Perintah Kawalan Pergerakan. Pejam celik, telah lebih 3 bu...

Min Ahmad

2 Jul • Bacaan 3 minit

5 Tips Bergambar Di Rumah - Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Lagi beberapa hari lagi sebelum kita menyambut Hari Raya Aidilfitri. Untuk raya kali ini, ia disambut dalam tempoh PKPB yang mana menerhadkan anda untuk mengunjungi dan menziara...

Lina Rosli

22 Mei • Bacaan 3 minit

Terokai Pengalaman Melancong Secara Maya Ke Beberapa Tarikan Dunia

Baru-baru ini, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bahawa tempoh PKP telah dilanjutkan sehingga 14 April 2020. Menerusi lanjutan ini, rakyat Mal...

Lina Rosli

26 Mac • Bacaan 3 minit

Adakah Pengambilan Makanan Berminyak Boleh Menyebabkan Masalah Kulit?

Masalah yang berkaitan dengan kulit adalah suatu perkara yang tidak asing lagi. Terdapat segelintir individu mempunyai masalah kulit yang sensitif yang mana ia dapat dikaitkan d...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 2 minit

Ketagihan Gula - Adakah Anda Perlu Risau?

Pernahkah anda cuba untuk berhenti mengambil makanan bergula dalam tempoh satu hari? Agak sukar bukan? Rasa seakan-akan tidak senang duduk terfikirkan makanan dan minuman yang m...

Min Ahmad

18 Jun • Bacaan 4 minit

Bagaimana Untuk Kekal Segar Dan Bertenaga Tanpa Perlu Mengambil Hidangan Berkafein?

Untuk kebanyakkan orang, mereka akan cenderung untuk mengambil minuman berkafein seperti kopi atau nescafe jika ingin meningkatkan kesegaran badan serta mengurangkan rasa mengan...

Lina Rosli

15 Mei • Bacaan 3 minit

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Mencuci Selimut Tebal?

Bagaimanakah cara anda mencuci selimut tebal atau comforter anda tanpa menjejaskan kualitinya? Selain menghantarnya ke dobi, apakah kaedah atau alternatif terbaik untuk membersi...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 2 minit

Motion Sickness - Pernahkah Anda Mengalami Mabuk Kenderaan?

Motion sickness atau lebih dikenali sebagai mabuk kenderaan ini sering dialami oleh individu apabila menaiki sesetengah kenderaan. Ia adalah disebabkan oleh gerakan di dalam ken...

Lina Rosli

6 Feb • Bacaan 2 minit

L'OREAL Dengan Kerjasama Lazada - Hadir Dengan Kempen "Back To Beauty"

Bermula 3 Jun sehingga 5 Jun ini, L'OREAL GROUP membawakan acara kecantikan eksklusif di Lazada yang membawakan pelbagai barangan atau produk yang terbaik daripada pelbagai jeni...

Lina Rosli

4 Jun • Bacaan 1 minit

Sudah Kembali Bekerja? 5 Perkara Yang Perlu Diamalkan Ketika Menggunakan Pengangkutan Awam

Bagi anda yang sudah kembali bekerja sewaktu Perintah Kawalah Pergerakan Bersyarat (PKPB), di harap anda mematuhi peraturan dan panduan yang telah ditetapkan oleh kerajaan dan m...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 2 minit

Coway Kecil Penapis Air Bersaiz Kompak Pada Harga RM99 Sebulan

Bagi anda yang masih tercari-cari pembersih air untuk rumah anda, Coway kini hadir dengan perkakas baru yang dinamakan Coway Kecil. Ia merupakan pembersih air yang menampilkan t...

Lina Rosli

3 Jul • Bacaan 1 minit

Apakah Perbezaan Di Antara Membersih, Mensanitasi Dan Membasmi?

Pembersihan rumah atau ruang tamu adalah istilah umum yang membawa maksud kepada memastikan sesuatu tempat itu terhindar daripada kotoran. Namun, apakah perbezaaan di antara mem...

Lina Rosli

9 Jun • Bacaan 2 minit