motivasi

Tagar populartips covid-19 kesihatan

#TAJSuggest - Betulkah Tekanan Itu Baik?

Kebiasaannya, tekanan sering dilihat sebagai isu yang tidak baik dan negatif semata-mata. Dengan sedikit tekanan, ia dapat memberi motivasi kepada anda untuk memberi tumpuan kep...

Lina Rosli

19 Sep • Bacaan 3 minit

Cara Untuk Memastikan Minda Kekal Aktif Sepanjang Tempoh PKP 

Seluruh dunia kini berhadapan dengan wabak pandemik COVID-19. Untuk menangani penularan wabak daripada bertambah buruk, kerajaan telah melaksanakan tempoh Perintah Kawalan Perge...

Min Ahmad

31 Mac • Bacaan 4 minit

Elak 4 Perkara Ini Ketika Ingin Meningkatkan Motivasi Diri

Selain daripada meletakkan target atau kejayaan yang patut anda dapat, anda juga memerlukan semangat motivasi yang tinggi dalam menetapkan hala tuju dan langkah seterusnya sebag...

Lina Rosli

21 Ogo • Bacaan 3 minit

#100Hari100Aktiviti - Tetapkan Masa Untuk Bermain Sukan Kegemaran Anda

Mengapa bermain sukan kegemaran anda adalah penting? 

Lina Rosli

3 Okt • Bacaan 2 minit

Terokai Pengalaman Baru Menerusi Kempen TikTok Sepanjang Tahun 2019

Pada tahun 2019, TikTok hadir dengan pelbagai kempen dan acara yang dapat menggalakkan pengguna untuk menunjukkan kemahiran dan bakat unik. Bukan itu sahaja, menerusi kempen yan...

Lina Rosli

20 Dis • Bacaan 2 minit

Saatnya Kembali

 

Mamatip

2 Apr • Bacaan 2 minit

Versi Lebih Baik Diri

Suatu waktu saya melakukan liputan dimana narasumbernya adalah salah satu pejabat di Kementerian. Dia bercerita berhenti merokok karena anak. Anaknya “menegur” sang ayah karena ...

Arifin

5 Feb • Bacaan 1 minit

#100Hari100Aktiviti - 5 Medium Penulisan Yang Boleh Anda Cuba

Sekiranya anda gemar untuk meneliti dan memberi respons berkenaan berita terkini serta berkongsi pandangan anda mengenai hal ehwal semasa, gaya hidup, masakan atau pelbagai topi...

Lina Rosli

15 Okt • Bacaan 2 minit

I Love Myself <3

" Kenapa aku diduga sebegini? Tidak layakkah aku untuk bahagia seperti orang lain? Tuhan, aku tak kuat...."

Nurul Izzaty

17 Apr • Bacaan 3 minit

Ulasan Buku : Signature Jalanan oleh Teme Abdullah

Terbitan: Iman PublicationCetakan: Mac 2019Jumlah Mukasurat: 308Bahasa: MelayuSumber: Peribadi

Bookkeeper

1 Sep • Bacaan 4 minit

Buat Pilihan Bijak Bersama #HomeDecisions Untuk Rumah Idaman Anda

Membuat pilihan untuk hiasan dalaman rumah ada sememangnya amat memeningkan. Banyak aspek yang perlu diambil berat seperti saiz ruang dan kegunaan ruang tersebut. Oleh itu, deng...

Lina Rosli

15 Apr • Bacaan 1 minit

Mari Jadi Penulis Di Tajria - Kongsikan Idea Dan Cerita Menarik

Apa itu Tajria? Tajria adalah laman perkongsian informasi yang memfokuskan topik berkenaan wanita dan keluarga yang meliputi semua aspek kehidupan dari segi gaya hidup, kesihata...

Lina Rosli

24 Mac • Bacaan 1 minit

Asyiknya Berkolaborasi

Berkolaborasi adalah salah satu kecakapan hidup abad 21. Bagaimana kemampuan bekerja sama dibutuhkan untuk mencapai kesuksesan sebagai pribadi maupun tim.

Arifin

7 Jan • Bacaan 1 minit

Hayati Makna Rezeki dan Syukur

Rezeki ni ada banyak, bukan setakat duit, kemewahan. Tapi kesihatan, kemudahan dalam urusan semua tu pun rezeki juga. Sebab tu kita kena selalu bersyukur dengan apa yang kita ad...

Azrina Rusni

16 Okt • Bacaan 2 minit

Kompetensi Kolaborasi adalah Kunci

Salah satu keahlian, kompetensi yang dibutuhkan manusia adalah kemampuan untuk berkolaborasi. Berkolaborasi dapat memperbesar skala dampak, memperluas skala pengimbasan. Tentu s...

Arifin

19 Feb • Bacaan 1 minit

Cara untuk Menceriakan Hari Anda Dalam Tempoh PKP Ini

Dalam kita melalui tempoh PKP ini di rumah, ada masanya sukar untuk kita berasa bersemangat. Duduk di rumah saban hari boleh mendatangkan tekanan kepada kesihatan mental anda. L...

Min Ahmad

31 Mac • Bacaan 2 minit

Anda Sudah Mempunyai Matlamat Tahun Baru? Ini Cara untuk Kekal Konsisten dan Mencapai Matlamat Anda

Pejam celik, kita sudah pun melangkah ke tahun baru 2020. Setiap kali tahun baru, ramai yang menanam pelbagai azam, baik untuk diri sendiri, kerjaya dan keluarga . Ada yang ingi...

Min Ahmad

6 Jan • Bacaan 5 minit

Perintah Kawalan Emosi

Seperti yang kita tahu, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bersambung lagi. Kali ini untuk fasa yang ketiga. Semua negeri di jaga dengan rapi. Kita tidak lagi boleh keluar sembar...

Mamatip

14 Apr • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Mula Tulis Di Tajria

Tajria adalah sebuah laman perkongsian yang membawakan topik darpada variasi aspek kehidupan. Antara topik yang dibincangkan termasuk resepi, kecantikan, kesihatan, motivasi, fe...

Lina Rosli

23 Apr • Bacaan 1 minit

Pendam Rasa Cinta

Bertahun sudahku menunggu dirimu, akhirnya kau kan menjadi milikku. Sukarnya untukku melupakanmu, 

Penulis Kacak

3 Dis • Bacaan 1 minit

Yuk Olahraga di Rumah!

Kapan kalian terakhir kali rutin berolahraga? Kalau saya rasanya sudah lama sekali. Terakhir saya rutin olahraga pada tahun 2018. Itu pun prenatal yoga 😊 Ketika itu saya rutin o...

Arfianingrum Pujiastuti

1 Dis • Bacaan 56 saat

Google Menampilkan Doodle Khas Saloma - Ini 5 Fakta Menarik Mengenai Beliau

Tanggal 26 November 2020, Google hari ini menampilkan sebuah doodle khusus buat Saloma di laman utama Google Malaysia.

Lina Rosli

26 Nov • Bacaan 2 minit

Tengah Mencari Semangat, Motivasi?

Kalau ada orang cakap dia sentiasa positif, dia tipu. Sebab tidak ada manusia dapat kekal positif 24 jam, 7 hari seminggu, 29-31 hari sebulan, 365 hari setahun. Tidak ada.

Azrina Rusni

17 Okt • Bacaan 2 minit

#100Hari100Aktiviti - Adakah Aplikasi Kecergasan Membantu Atau Sebaliknya?

Jika anda lihat pada hari ini, terdapat banyak aplikasi kecergasan dan kesihatan yang tersedia di kedai atas-talian App Store dan juga Google Play Store. 

Lina Rosli

19 Okt • Bacaan 2 minit

Travelling is Investing

Gubernur Jawa Barat saat ini, Ridwan Kamil mengungkap diksi “travelling is investing”. Ia sendiri memiliki rekam jejak sebelumnya sebagai seorang arsitek. Buah karyanya dipakai ...

Arifin

25 Feb • Bacaan 1 minit

Acara Buku Big Bad Wold Kembali Menerusi Platform Atas Talian - Bermula 4 November Ini

Bagi anda yang meminati atau berminat dengan buku, maka jangan lepaskan peluang anda untuk menyertai acara Jualan Buku Terbesar di Dunia, Penjualan Buku Big Bad Wolf pada 4 Nove...

Lina Rosli

30 Okt • Bacaan 1 minit

Cerpen: Rahsia Terbongkar

Kerana dia, rahsia terbongkar. Kerana dia semua yangku pendam terdedah. Kerana dia aku malu. Kerana dia aku murung. Kerana dia aku sedih. Kerana dia juga terlintasnya fikiran un...

Penulis Kacak

4 Dis • Bacaan 3 minit

Mulai dari Sekarang

Akankah kita menjadi sekadar kolektor dari ilmu pengetahuan? Berapa banyak pengetahuan yang kita “koleksi”, tapi tidak kita implementasikan? Padahal jika rentetan pengetahuan it...

Arifin

1 Feb • Bacaan 1 minit

Berikan Makanan Untuk Tubuhmu, Bukan Hanya Lidahmu

Salah satu hal yang saya sedang coba lakukan adalah memperbaiki asupan makanan. Saya merasa selama ini saya hanya memberikan asupan untuk kenikmatan lidah, bukan tubuh saya sepe...

Arfianingrum Pujiastuti

8 Jan • Bacaan 1 minit

7 Nasihat Untuk Diri Bila Rasa Down

Salah satu cara tenangkan diri bila fikiran kita penuh, serabut adalah dengan keluar berjalan, walaupun sekitar rumah. Yang penting sebenarnya dapat udara segar. Bila berjalan s...

Azrina Rusni

23 Okt • Bacaan 3 minit

Seni Mengambil Keputusan

Jika Anda tidak membuat keputusan untuk diri sendiri, maka orang lain yang akan memilihkan keputusan itu untuk Anda. Mengambil keputusan, menentukan pilihan, merupakan keterampi...

Arifin

13 Feb • Bacaan 1 minit

Antara Tahu dan Mau

Ada begitu banyak pengetahuan yang kita ketahui. Ada ragam perbuatan baik yang kita ketahui. Namun, adakah ragam perbuatan baik itu kita lakoni? Antara tahu dan mau ternyata bis...

Arifin

13 Feb • Bacaan 1 minit

Mengakrabi Alam

Pandemi, virus, sudah seyogianya mengantarkan kesadaran kita untuk mengakrabi alam. Bagaimana virus dapat berpindah dari yang tadinya ada di hewan ke manusia. Salah satu faktor ...

Arifin

9 Jan • Bacaan 1 minit

Panggilan Manja Perlu Ke?

Cinta? Sayang? Baby? Love? Baby Boo? Manja? Nama? Saya/Awak? Aku/Kau?

Penulis Kacak

3 Dis • Bacaan 2 minit

Tutorial Untuk Menulis Di Tajria - Ruang Perkongsian Tips, Pendapat & Promosi Perniagaan

Tajria adalah sebuah laman perkongsian terbuka untuk semua individu. Platform ini membawakan perbincangan berkaitan pelbagai aspek kehidupan. Antara topik atau isu yang dibincan...

Lina Rosli

16 Dis • Bacaan 2 minit

10 Tips Merapikan Rumah 

Masih dengan hawa tahun baru, saya masih bersemangat untuk memulai mewujudkan resolusi saya. Salah satunya adalah membuat rumah menjadi lebih rapi. Saya mulai membaca beberapa r...

Arfianingrum Pujiastuti

18 Jan • Bacaan 2 minit

Terampil Memilah Waktu dengan Opportunity Cost

Opportunity cost secara sederhana dapat diartikan sebagai setiap pilihan yang kita ambil, ada keuntungan yang hilang. Karena tidak mengambil alternatif lainnya.

Arifin

14 Jan • Bacaan 1 minit

Amati, Tiru, Modifikasi

There is nothing new under the sun. Tidak ada sesuatu yang baru, melainkan sejumlah repetisi dan modifikasi, saya pikir begitulah kira-kira tafsirnya.

Arifin

22 Jan • Bacaan 1 minit

Stay Hungry, Stay Foolish

Pendidikan seyogianya menjadikan kita manusia yang utuh. Salah satunya dengan menumbuhkan rasa ingin tahu. Dengan terbukanya informasi melalui kemajuan teknologi memungkinkan ki...

Arifin

14 Jan • Bacaan 1 minit

Yuk Ajak Anak Aktif Bergerak

Pernahkah Anda mengeluh anak tidak pernah bisa diam, berlari, melompat, memanjat dan berayun? Secara naluri, sebagian besar anak memang suka bergerak dan punya kebutuhan untuk a...

Arfianingrum Pujiastuti

2 Feb • Bacaan 1 minit

Asyiknya Belajar Kelompok

Belajar adalah sesuatu yang terus kita lakukan. Semenjak dini, hingga sekarang dan nanti. Dikarenakan belajar merupakan cara yang membuat kita tetap relevan.

Arifin

4 Feb • Bacaan 1 minit

Link and Match Pendidikan dan Pekerjaan

Telah siapkah untuk bekerja? Hal itu menjadi pertanyaan link and match antara pendidikan dan dunia kerja. Nyatanya terkadang ada jarak, rumpang.

Arifin

17 Feb • Bacaan 1 minit

Mencari Mentor yang Tepat

Apakah segala pelajaran di bangku sekolah, masih dapat kita terapkan di dunia kerja? Tentu saja. Tak sekadar secara konten, namun sejumlah nilai-nilai yang melekat, yang mungkin...

Arifin

3 Feb • Bacaan 1 minit

Kemampuan Beradaptasi Manusia

Adaptasi kebiasaan baru. Nyaman dalam ketidaknyamanan. Begitulah kiranya ketika berbagai hal baru mulai “menggoyang” sesuatu yang sudah mapan atau sesuatu yang sudah biasa kita ...

Arifin

18 Feb • Bacaan 2 minit