tips

Tagar populartips resepi berbuka puasa

Tips Untuk Kelihatan Bergaya Bersama Seluar kargo

Selain seluar jeans, seluar palazzo, potongan bootcut dan sebagainya, pada artikel kali ini Tajria ingin memberi cadangan serta inspirasi untuk anda seluar yang anda boleh gayak...

Aida Kamalia

27 Ogo • Bacaan 2 minit

Resepi Mudah & Cepat, Telur Masak Kicap Cili Api & Bawang!

Dah bosan sangat tak tahu nak masak apa? Hari ini Tajria ingin berkongsi menu mudah, murah dan yang penting cepat! Jom masak Telur Masak Kicap Cili Api & Bawang. Berikut adalah ...

Ammar28

6 Apr • Bacaan 58 saat

Tips Bajet - Cara Mudah Untuk Anda Menjimatkan Kos Tenaga

Jika kita lihat sejak kebelakangan ini, elektrik dan beberapa sumber tenaga yang lain telah menjadi salah satu perkara yang mudah untuk didapati, terutamanya di Malaysia. Oleh s...

Lina Rosli

21 Jan • Bacaan 2 minit

3 Petua Mengemas Mengikut Urutan Kerja Yang Betul

Kerja-kerja pembersihan atau mengemas rumah boleh dilakukan pada bila-bila masa dan kadangkala mengambil masa yang terlalu lama bagi memastikan keadaan rumah kembali seperti asa...

Lina Rosli

24 Mac • Bacaan 2 minit

Potongan Hingga RM62 Di Roaming Man Bersempena Hari Merdeka 

Sempena Hari Merdeka tidak lama lagi, Roaming Man tidak melepaskan peluang ini dengan memberi baucer diskaun kepada semua yang ingin melancong ke luar negara. Bagi anda yang mas...

Aida Kamalia

27 Ogo • Bacaan 3 minit

Panduan Untuk Menjadikan Bilik Air Kecil Tampak Lebih Besar

Tidak dinafikan bilik air adalah salah satu ruang yang boleh dikatakan agar sukar dan terhad untuk dihias. Ia disebabkan oleh ruang yang yang kecil selain reka bentuk bilik air ...

Lina Rosli

10 Feb • Bacaan 2 minit

Atasi Mabuk Perjalanan - Mengapa Perkara Ini Terjadi? 

Mengalami mabuk perjalanan adalah perkara yang sangat menjengkelkan terutamanya jika anda sedang bergembira atau meluangkan masa bersama yang tersayang, rasa mabuk ini pasti aka...

Aida Kamalia

23 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJFesyen - Kombinasi Warna Yang Sesuai Untuk Tudung Dan Baju Anda

Ramai individu lebih gemar memadankan warna baju, tudung dan seluar yang seakan sama dan lebih kurang. Terdapat juga dalam kalangan anda yang gemar memakai tudung berwarna gelap...

Lina Rosli

7 Nov • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Kekal Fokus Dalam Kelas Atas-Talian?

Pembelajaran secara atas talian atau online learning boleh dikatakan agak mencabar. Ia memerlukan tahap fokus dan komitmen yang tinggi untuk mengikuti pelan pengajaran dan pembe...

Lina Rosli

30 Apr • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Membelikan Minyak Wangi Untuk Seseorang - Ini 5 Tips Asas Sebelum Membeli

Secara umumnya, membelikan minyak wangi untuk seseorang sebagai hadiah merupakan sebuah idea yang sangat baik. Hal ini kerana, ia menunjukkan bahawa mengetahui tentang diri mere...

Lina Rosli

24 Dis • Bacaan 2 minit

Bagaimana Untuk Berbelanja Secara Bijak Di Platform Atas-Talian?

Online shopping atau membeli-belah secara atas talian adalah amat mudah yang mana anda tidak perlu menghabiskan masa menempuh trafik yang sesak, mencari tempat letak kereta dan ...

Lina Rosli

19 Ogo • Bacaan 3 minit

Kesan Minyak Pada Baju - Ini 3 Tips Untuk Menghilangkan Kotoran Minyak

Pernahkah anda terkena kotoran minyak pada baju sewaktu makan? Kesan minyak ini boleh dikatakan agak sukar untuk dihilangkan, lebih-lebih lagi jika ia telah meresap ke dalam baj...

Lina Rosli

9 Jan • Bacaan 2 minit

Tips Belajar - Ini Adalah 3 Cara Menggunakan Highlighter Pada Nota Dengan Berkesan

Highlighting adalah satu kaedah yang menonjolkan isi-isi penting dalam buku atau nota. Ia semestinya menjadi kegemaran setiap pelajar kerana ia membantu pelajar untuk mengingati...

Lina Rosli

3 Jan • Bacaan 2 minit

Penjagaan Kulit Semasa Musim Jerebu

Malaysia ialah negara khatulistiwa yang beriklim panas dan lembap sepanjang tahun. Namun sejak 20 tahun kebelakangan ini, negara kita juga sering mengalami musim jerebu akibat p...

Min Ahmad

18 Sep • Bacaan 5 minit

Tips Kemas - Cara Untuk Memastikan Peti Sejuk Anda Sentiasa Bersih

Pernahkah anda terpukau melihat susun atur peti sejuk di kaca televisyen atau mana-mana gambar di arena web mengenai susun atur peti sejuk yang sangat kemas dan menarik? Apabila...

Lina Rosli

20 Feb • Bacaan 3 minit

Elak 4 Perkara Ini Ketika Ingin Meningkatkan Motivasi Diri

Selain daripada meletakkan target atau kejayaan yang patut anda dapat, anda juga memerlukan semangat motivasi yang tinggi dalam menetapkan hala tuju dan langkah seterusnya sebag...

Lina Rosli

21 Ogo • Bacaan 3 minit

Mengapa Ukuran Kasut Berbeza Mengikut Jenis Dan Jenama? Ini Adalah 3 Tips Membeli Kasut Secara Atas-Talian

Ada yang mengatakan bahawa saiz sandal atau selipar seharusnya tidak terlalu besar dan juga tidak terlalu kecil. Namun, membeli sandal yang ukurannya satu saiz lebih besar bukan...

Lina Rosli

3 Sep • Bacaan 3 minit

Rutin Untuk Dapatkan Glass Skin Seperti Wanita Korea

Jika kita lihat trend pada hari ini, ramai wanita atau individu tampil dengan matlamat untuk mendapatkan glass skin. Apa itu glass skin? Ia adalah keadaan kulit yang mana ia mem...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 3 minit

Atasi Masalah Singki Dan Longkang Tersumbat

Jika anda kerap menggunakan dapur, pasti anda pernah melalui waktu dimana singki tersumbat, membuatkan air bertakung di dalam singki kerana aliran air tersekat. Penuh! Perkara i...

Aida Kamalia

26 Ogo • Bacaan 3 minit

#TAJSuggest - Bagaimana Untuk Mengekalkan Warna Putih Pada Baju?

Penjagaan untuk baju putih sudah semestinya agak rumit dan leceh. Tambah lagi, ia juga mengambil masa yang lama untuk membuang kotoran degil yang terlekat pada pakaian anda. Kad...

Lina Rosli

30 Sep • Bacaan 2 minit

Resepi Bebola Ikan - Kini Tidak Lagi Perlu Beli Di Kedai Atau Pasaraya

Tahukah anda bahawa bebola ikan mengandungi beberapa manfaat pemakanan, seperti penyediaan sumber vitamin dan mineral yang penting? Badan anda memerlukan vitamin dan mineral unt...

Lina Rosli

21 Feb • Bacaan 1 minit

#TAJDeko - Bagaimana Untuk Pastikan Almari Baju Anda Sentiasa Kemas?

Masalah ini sering membelenggu tidak kira lelaki atau perempuan. Macam saya sendiri turut mengalami masalah yang sama. Kadangkala, tidak tahu bagaimana kaedah yang berkesan untu...

Lina Rosli

23 Sep • Bacaan 2 minit

Tips Belajar - 3 Langkah Mudah Untuk Membuat Catatan Menggunakan Kaedah Bullet Journal

Sebelum ini, Tajria telah berkongsi kepada anda dua kaedah penyediaan nota iaitu Cornell Method dan peta minda. Jadi, Tajria hari ini ingin berkongsi kepada anda tips membuat no...

Lina Rosli

28 Jan • Bacaan 3 minit

#TAJFesyen - Aksesori Yang Sesuai Digayakan Untuk Ke Pejabat

Mungkin dalam kalangan anda ingin bergaya tapi tidak tahu aksesori apa yang patut anda pakai apabila ingin ke pejabat atau pergi ke tempat formal. Aksesori tambahan ini tidak di...

Lina Rosli

13 Sep • Bacaan 2 minit

#TAJDeko - Bagaimana Untuk Menjadikan Bunga Kekal Segar?

Apabila anda membeli bunga di kedai, ia biasanya tersedia dalam bentuk ready-to-go. Dalam erti kata lain, bunga itu sudah siap dibersihkan, dipotong dan digubah mengikut pilihan...

Lina Rosli

2 Okt • Bacaan 3 minit

Tips Belajar -  Bagaimana Untuk Membuat Nota Menggunakan Peta Minda?

Peta minda merupakan sebuah cara membuat nota menerusi gambaran visual yang membantu dalam menyusun dan mengatur nota dengan lebih efektif dan efisien. Teknik ini sangat berguna...

Lina Rosli

14 Jan • Bacaan 2 minit

#100Hari100Aktiviti - 5 Medium Penulisan Yang Boleh Anda Cuba

Sekiranya anda gemar untuk meneliti dan memberi respons berkenaan berita terkini serta berkongsi pandangan anda mengenai hal ehwal semasa, gaya hidup, masakan atau pelbagai topi...

Lina Rosli

15 Okt • Bacaan 2 minit

Ikuti 5 Cara Turun Berat Badan Dengan Mudah Dan Sihat! 

Pernah tak korang rasa berat badan sekarang dah melampau? Tapi rasa macam tak bersedia nak diet atau exercise lebih-lebih sebab takut tak mampu? Kita semua nak sihat, sampai sat...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Penjagaan Kanta Lekap 

Memakai kanta lekap atau contact lens sudah menjadi ikutan terutamanya di kalangan wanita sebagai satu perhiasan. Bukan sahaja untuk yang mempunyai masalah rabun mata, yang tida...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Jenis Brush Make Up Dan Fungsinya

Untuk orang yang baru berjinak-jinak dalam dunia make up, setiap perkara dalam make up kena belajar dengan betul, contohnya teknik make up mata, pakai foundation dengan betul da...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 4 minit

Jenis dan Fungsi Masker Wajah

Masker adalah salah satu produk penjagaan kulit yang wajib buat mereka yang gemarkan skincare.  Bergantung kepada jenis mask yang digunakan, ia adalah produk rawatan yang boleh ...

Min Ahmad

19 Apr • Bacaan 3 minit

Gusar Dengan Jerawat Belakang Badan? Guna Cara Ini 

Pernah tak korang mengalami jerawat di belakang badan? Tiba-tiba rasa pedih belakang badan, rupanya ada jerawat. Sebenarnya jerawat belakang badan ini normal, sama seperti jeraw...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

Hilangkan Bau Badan Yang Busuk Dengan Cara Ini

Bau badan yang busuk ini sering kali menjadi sesuatu yang memalukan. Ada orang sampai hilang keyakinan disebabkan bau badan ni. Lebih teruk lagi, kalau dalam kereta bau tu terpe...

Aida Kamalia

9 Apr • Bacaan 3 minit

Cara Contour Muka Dengan Betul-Sangat Mudah!

Sekarang ini hanya dengan memakai make up, korang boleh membuatkan muka nampak lebih kurus! Hidung yang mancung, pipi nampak lebih kecil dengan menggunakan teknik contour. Conto...

Aida Kamalia

18 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Hilangkan Stretchmark Semasa Mengandung

Apabila seseorang mendapat tahu dirinya mengandung, pasti ianya merupakan antara saat terindah terutamanya bagi pasangan yang baru berkahwin. Fasa kehamilan yang akan dilalui ol...

Aida Kamalia

11 Apr • Bacaan 3 minit

Rahsia Sambal Nasi Lemak Sedap! 

Dah nama pun Melayu, sehari tak makan sambal memang tak sah kan? Nasi lemak, lempeng cicah sambal tumis, sambal udang, sotong kalau boleh semua nak letak sambal. Walaupun nampak...

Aida Kamalia

22 Mac • Bacaan 2 minit

Nak Travel Pada Bulan Ramadhan? Ikuti Tips Ini Dahulu

Travel pada bulan Ramadhan semestinya memberikan pengalaman yang berbeza berbanding hari-hari biasa. Pastinya mengembara semasa anda berpuasa akan mencabar minda dan fizikal and...

Aida Kamalia

9 Mei • Bacaan 3 minit

Ikuti Panduan Dari LinkedIn Untuk Carian Kerja Khas Buat Graduan Baru

Jika kita lihat hari ini, terdapat ramai individu termasuk para graduan universiti yang berpusu-pusu mencari dan ingin mendapatkan pekerjaan yang sesuai dengan kelayakan yang me...

Lina Rosli

17 Mei • Bacaan 2 minit

Beg Tangan Wanita - Mana Satu Pilihan Anda? 

Adakah anda seorang yang hanya mempunyai 1 beg sahaja, dan beg itu lah yang anda bawa ke pejabat malah keluar ke acara-acara lain di luar. Atau pun anda seorang penggemar beg ta...

Aida Kamalia

21 Jun • Bacaan 4 minit

Lakukan Perkara Ini Ketika Melawat Bayi Baru Lahir

Pasti anda berasa gembira dan tidak sabar untuk melawat bayi yang baru sahaja lahir, terutamanya jika ibunya adalah rakan-rakan baik anda, saudara, rakan sekerja dan sebagainya....

Aida Kamalia

16 Jul • Bacaan 4 minit

Makeup Remover-Bagaimana Anda Memilih Pembersih Solekan?

Setiap orang mempunyai citarasa yang berlainan dalam mengurus rutin pembersihan muka. Ada sesetengah individu lebih gemar melakukan rutin yang panjang dan kompleks. Mungkin juga...

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Kekal Awet Muda? Amalkan 6 Makanan Ini Di Dalam Sajian Harian

Pengambilan makanan yang betul adalah penting untuk setiap individu. Apabila anda mengambil makanan yang baik dan sihat, ia bukan sahaja dapat memberikan kesihatan yang baik unt...

Lina Rosli

29 Jul • Bacaan 3 minit

Elak Strok Haba - Ikuti Tips Ini 

Cuaca panas yang kering amat lazim di Malaysia kerana iklim negara ini sendiri. Pada tahun ini juga cuaca panas yang kering ini diramalkan akan berlanjutan hingga akhir Mac teru...

Aida Kamalia

18 Mac • Bacaan 3 minit

Tips Untuk Beg Tangan Anda Kekal Cantik Dan Baru

Beg tangan atau ‘handbag’ ini amat sinonim dengan diri wanita. Pernahkah anda merosakkan salah satu beg tangan kegemaran anda?  Berikut adalah beberapa petua mudah untuk menjaga...

Lina Rosli

22 Apr • Bacaan 3 minit

Panduan Menggunakan Produk Asid dan Pengelupasan dalam Penjagaan Wajah

Penggunaan produk asid atau pengelupasan dalam penjagaan wajah ada banyak kebaikkannya. Ia membantu untuk exfoliation, mengekalkan kelembapan kulit, menentang tanda-tanda penuaa...

Min Ahmad

12 Apr • Bacaan 4 minit

Makanan Yang Mampu Banyakkan Susu Badan Atau Milk Booster

Kalau bercakap tentang maknan semasa berpantang, mesti ibu-ibu dan murung sebab kebanyakan lauk pantang  sangat bosan dan tiada rasa. Tapi korang harus ingat, pemakanan sangat p...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 3 minit

5 Cara Hilangkan Rambut Rosak Selepas Proses Bleaching

Pernah tak korang rasa bangun pagi rambut kering dan kejung?  Lagi-lagi yang suka colorkan rambut korang dengan macam-macam warna. Untuk warna ashy, rambut hendaklah dilunturkan...

Aida Kamalia

29 Mac • Bacaan 2 minit

Pilih Kasut Yang Sesuai Untuk Kekalkan Postur Tubuh Anda

Memilih kasut yang sesuai untuk berjalan sepanjang hari dan padan untuk dipakai ke tempat kerja merupakan satu perkara yang mencabar. Ia amat penting bagi memastikan hari yang s...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 2 minit

Tips Menggayakan Hijab Mengikut Bentuk Muka Pada Pagi Raya Nanti

Hari Raya Aidilfitri bakal tiba tak lama lagi dan pastinya wanita-wanita diluar sana sudah mula fikir gaya hijab yang macam mana nak pakai pada pagi raya nanti, kan? Raya kan se...

Aida Kamalia

24 Mei • Bacaan 3 minit

Cara Hilangkan Lipas Di Dalam Rumah Atau Kereta

Kebanyakan penghalang lipas atau kaedah pencegahan yang kebiasaannya ada di pasaran mengandungi bahan kimia berbahaya. Oleh itu, pasti ramai dalm kalangan anda akan mengelak dar...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 3 minit

Fesyen Seluar Untuk Wanita Plus Size

Ada pendapat mengatakan wanita plus size ini takut untuk berfesyen, betul ke? Atau sebenarnya bukan takut, tetapi ketandusan idea untuk pakai fesyen macam mana. Kalau tak seluar...

Aida Kamalia

2 Apr • Bacaan 2 minit

'Checklist' Bagi Memastikan Kelancaran Majlis Perkahwinan Anda

Menjelang berlakunya sesuatu acara, sudah pasti akan ada banyak tugasan yang perlu diselesaikan. Segala butiran mengenai acara perlu dirancang dan diatur dengan rapi sekali bagi...

Lina Rosli

18 Mac • Bacaan 1 minit

4 Tips Melancong Secara Solo Untuk Wanita

Menjadi satu trend masa kini individu di Malaysia untuk melancong secara sendirian atau solo. Ada beberapa perkara yang anda perlu diketahui buat sesiapa yang bercadang untuk me...

Lina Rosli

20 Mac • Bacaan 2 minit

6 Cara Untuk Mengawal Belanja Sewaktu Melancong

Terdapat banyak tempat percutian menarik yang anda boleh lawati dan terokai tidak kira luar atau dalam negara. Mungkin ada dalam kalangan anda yang ingin merasai pengalaman berm...

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 3 minit

Giliran Balik Kampung Untuk Raya

Pernah tak kalau anda berada di dalam dilema tidak tahu nak balik raya kampung siapa tahun ini? Ia tidak menjadi satu masalah jika kedua-kedua kampung berada di negeri atau kawa...

Lina Rosli

9 Mei • Bacaan 2 minit

Alasan Lelaki Kepada Kekasih

”Awk x syg sy lg ke?”. “Kenapa awk buat mcm tu kat sy?” “Apa salah sy?.” “Asyik alasan tu je, habis tu.. sy ni x penting???”

Penulis Kacak

19 Apr • Bacaan 5 minit

Tips Dan Resepi Membuat Fudgy Brownies Serta Cakey Brownies 

Brownies adalah pencuci mulut yang penuh rasa coklat di dalam setiap potongan. Biasanya, bentuk brownies hadir dalam bentuk empat segi, teksturnya pula padat dan bergantung pada...

Aida Kamalia

3 Jul • Bacaan 4 minit

Rahsia Buat Duit Mudah Dengan Produk Kosmetik dan Kecantikan

Korang mesti pernah dengar brand-brand kosmetik seperti D'Nars, Sendayu Tinggi, Vida Beauty, Anas, Nita Cosmetic, Alfa Alha Cosmetic dan banyak lagi bukan? Company ini semua kel...

Mawar Murni

7 Mei • Bacaan 2 minit

Alami Kulit Kepala Yang Sihat Tanpa Kelemumur Dengan Tujuh Bahan Ini

Masalah rambut kelemumur atau Seborrhoea kerap dialami oleh kebanyakkan orang tidak kira perempuan atau lelaki. Ia bukan sahaja menyebabkan gatal-gatal dan rasa kurang selesa pa...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Berpuasa Bagi Pesakit Gastrik 

Pada bulan Ramadhan ini umat Islam semua menjalankan ibadah rukun Islam yang ketiga iaitu berpuasa. Antara detik  yang ditunggu-tunggu bagi semua orang kan? Kalau anda lihat dis...

Aida Kamalia

9 Mei • Bacaan 3 minit

Ikuti Tips Mudah Ini Untuk Kekal Segar Sepanjang Hari 

Seperti biasa ketika bulan ramadan pasti ramai di antara anda yang akan cuba untuk skip rutin workout. Alasannya, apabila ramadan anda akan mudah berasa penat dan tidak bermaya ...

Lina Rosli

7 Mei • Bacaan 2 minit

Ikuti Tips Mudah Ini Untuk Membersihkan Sinki Dan Pinggan Kotor Di Dapur

Tugas membasuh pinggan ini kebiasaanya adalah tugas wanita. Ia seperti sudah sinonim dengan budaya masyarakat di Malaysia. Jika ada majlis makan atau orang datang rumah, pasti k...

Lina Rosli

30 Mei • Bacaan 2 minit

4 Langkah Mudah Untuk Menghilangkan Warna Luntur Pada Pakaian Anda

Apabila ada sibuk dan tiada masa untuk mengurus pakaian, anda sering mengambil langkah mudah dengan mencampurkan segala jenis pakaian dan warna di dalam satu mesin. Namun, tahuk...

Lina Rosli

30 Apr • Bacaan 2 minit

3 Tips Untuk Jeans Anda Tahan Lebih Lama

Penjagaan jeans tidaklah rumit yang disangka. Namun, untuk menjadikan ia tahan lebih lama, anda perlu mengambil langkah yang lebih baik. Sesetengah jeans memerlukan anda untuk b...

Lina Rosli

28 Mac • Bacaan 2 minit

Raikan Ibu Anda Dengan Tips Bersempena Hari Ibu

Bersempena Hari Ibu semalam, pasti ramai yang tertanya-tanya apakah hadiah yang sesuai untuk diberikan sebagai satu tanda penghargaan kepada para ibu. Memang benar, kita perlu m...

Lina Rosli

13 Mei • Bacaan 2 minit

Percutian Secara Solo Kini Lebih Menarik Dan Mudah Bersama OYO

Sebelum ini, Tajria telah berkongsi beberapa tips percutian secara solo bagi anda yang ingin merasai pengalaman mengembara tanpa batasan. Tips ini boleh dipraktikkan untuk wanit...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 3 minit

Ikuti 5 Cara Penggayaan Blazer Untuk Fesyen Harian Anda

Sebelum ini, blazer atau suits sering dikaitkan dengan pakaian yang formal dan tebal serta hanya sesuai dipakai untuk ke pejabat atau mana-mana majlis rasmi. Walau bagaimanapun,...

Lina Rosli

31 Jul • Bacaan 2 minit

#TAJSuggest - 5 Perkara Yang Anda Perlu Lakukan Sewaktu Jerebu

Sejak kebelakangan ini, cuaca di sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan beberapa buah negeri lain agak terjejas. Hal ini, anda perlu memastikan segala persediaan me...

Lina Rosli

11 Sep • Bacaan 2 minit

Tips Belajar - Bagaimana Anda Boleh Mengatur Jadual Belajar Dengan Baik?

Tidak dinafikan untuk mengatur dan menyusun jadual harian anda bukanlah mudah. Ia bukan sahaja memerlukan anda untuk menyenaraikan segala aktiviti, tugasan dan keperluan harian ...

Lina Rosli

27 Feb • Bacaan 3 minit

#TAJFesyen - Ketahui Kod Pakaian Yang Sesuai Untuk Menghadiri Majlis

Cara anda berpakaian sedikit sebanyak mempengaruhi pandangan orang lain terhadap anda. Mereka akan membuat pertimbangan mengenai melalui pakaian yang dipakai. Mereka membuat kes...

Lina Rosli

25 Sep • Bacaan 3 minit

Tips Cantik - Kenali kulit muka anda

Masing-masing mempunyai kondisi kulit muka yang berbeza, iaitu kulit muka berminyak, kering, normal dan kombinasi. Untuk mendapatkan glowing skin yang perfect, anda seharusnya m...

Lina Rosli

11 Feb • Bacaan 2 minit

#TAJSihat - Senaman Ringkas Yang Anda Boleh Lakukan Di Tempat Kerja

Bekerja 40 jam seminggu atau lebih kadangkala agak memenatkan. Tambahan lagi jika tiba musim penyerahan projek atau banyak backlogs yang perlu anda selesaikan. Untuk yang sudah ...

Lina Rosli

12 Sep • Bacaan 2 minit

Mari Jadi Penulis Di Tajria - Kongsikan Idea Dan Cerita Menarik

Apa itu Tajria? Tajria adalah laman perkongsian informasi yang memfokuskan topik berkenaan wanita dan keluarga yang meliputi semua aspek kehidupan dari segi gaya hidup, kesihata...

Lina Rosli

24 Mac • Bacaan 1 minit

4 Tips Untuk Bekerja Dari Rumah Dengan Efisien

Berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuatkuasa dari 18 Mac sehingga 31 Mac, kesemua rakyat Malaysia diperintahkan untuk berada di rumah. Walaubagaimanapun i...

tekong

19 Mac • Bacaan 4 minit

5 Cara Untuk Memastikan Sofa Anda Kelihatan Baru Sepanjang Masa

Untuk memastikan perabot dan sofa di rumah anda kelihatan baru memerlukan penjagaan yang lebih intensif dan teliti. Hal ini kerana, penjagaan sofa yang baik dapat memberikan kes...

Lina Rosli

28 Feb • Bacaan 3 minit

3 Tips Untuk Kekal Hidrat Dan Segar Selepas Bersenam

Pernahkah anda berasa tidak bermaya dan penat setelah selesai bersenam? Hal ini adalah disebabkan badan kekurangan air yang mana menjadikan anda keletihan. Oleh itu, pastikan an...

Lina Rosli

17 Jan • Bacaan 3 minit

#TAJTravel - Kelengkapan Yang Perlu Anda Bawa Sewaktu Bercuti Di Pantai

Pernah atau tidak anda berasa untuk membawa semua barang di bilik sewaktu percutian anda? Atau anda tidak tahu mana barangan keperluan yang penting untuk di pek bersama? Jadi, j...

Lina Rosli

13 Nov • Bacaan 2 minit

5 Tips Penjagaan Kucing Yang Perlu Anda Ketahui

Kebanyakkan orang ada membela haiwan peliharaan,satu daripada haiwan peliharaan yang selalu dibela ialah kucing. Kucing sememangnya haiwan yang comel dan manja, tetapi tahukah a...

Lina Rosli

12 Feb • Bacaan 3 minit

Tips Dekorasi Rumah Untuk Raya Ini

Pasti ramai di kalangan anda sudah sibuk untuk menyediakan persiapan raya bersempena bula Syawal yang bakal tiba. Bagi rumah yang sering menjadi pilihan untuk saudara-mara dan s...

Lina Rosli

14 Mei • Bacaan 3 minit

Tips Elak Pembaziran Di Bazaar Ramadhan

Sedar tak sedar, nak masuk minggu keempat dah kita kan. Semakin hampir bulan Ramadhan akan meninggalkan kita. Tapi sebelum tu, tak terlambat lagi untuk kita mengubah sikap buruk...

Aida Kamalia

23 Mei • Bacaan 4 minit

Resdung

Resdung atau sinusitis adalah salah satu masalah lazim di seluruh dunia. Di Malaysia, dianggarkan 60 hingga 65 peratus penduduk mengalami resdung. Gejala resdung ini menunjukkan...

Amalina Hazaidi

4 Jul • Bacaan 2 minit

Penjagaan Kulit Untuk Kawasan Sekitar Mata

Mata digelar sebagai jendela jiwa. Jadi salah tak kalau saya sebut kulit di sekitar mata adalah langsir kepada jiwa? 🙃 Ok, tidak kelakar. Namun ketahuilah kulit mata yang sebam,...

Min Ahmad

17 Mei • Bacaan 3 minit

Apakah Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Balik Kampung?

Kini musim cuti sekolah telah tiba, jadi pasti ramai yang sudah mula bersiap-siap untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Bagi memastikan rumah anda berada dalam keadaan ...

Lina Rosli

27 Mei • Bacaan 2 minit

Cara Penyimpanan Koleksi Tudung Dengan Kemas Dan Mudah

Jika anda seorang penggemar tudung, pasti anda mempunyai pelbagai koleksi yang telah anda beli dan kumpul. Mana tidaknya, untuk satu warna sahaja, ada pelbagai jenis tona dan te...

Lina Rosli

30 Mei • Bacaan 2 minit

4 Tips Mudah Ketika Memilih Bengkung Yang Sesuai

Dalam era moden ini, mungkin ramai wanita di luar yang tidak lagi mempraktikkan penggunaan bengkung dalam pemakaian seharian. Kebanyakkan dari wanita yang lebih selesa menggunak...

Lina Rosli

1 Jul • Bacaan 2 minit

Hilangkan Period Pain Dengan Cara Ini

Kebanyakan wanita pasti pernah mengalami period pain yang teruk paling kurang sekali, kan? Sama ada pada hari pertama haid, atau sebelum datang haid. Setiap wanita pula mengalam...

Aida Kamalia

11 Jul • Bacaan 3 minit

Ikuti Tips Ini Sebelum Membeli Baju Raya Di Platform Atas Talian

Kini kita sudah berada pada minggu-minggu akhir Ramadan, jadi pasti ramai yang sudah sibuk mencari kelengkapan dan baju untuk raya. Bagaimana dengan tema raya anda tahun ini? Su...

Lina Rosli

23 Mei • Bacaan 4 minit

Amalkan Memandu Dengan Berhemah Ketika Pulang Ke Kampung Sempena Hari Raya Aidilfitri Ini 

Masanya sudah tiba, bulan Ramadhan mulai pergi meninggalkan kita dan sedar tak sedar minggu hadapan sahaja umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri! Apabila tiba sahaja ha...

Aida Kamalia

27 Mei • Bacaan 4 minit

Serbuk Amla - Rahsia Rambut Berkilau Dan Tebal Wanita India 

Pernah tak anda melihat rambut wanita kaum India yang sangat tebal, hitam, lebat dan berkilat? Ya, mereka sangat pentingkan rambut mereka dengan memakai herba, minyak dan macam-...

Aida Kamalia

1 Jul • Bacaan 5 minit

Tips Ringkas Untuk Memilih Cermin Mata 

Memilih kaca mata atau sunglasses mungkin agak sukar untuk perempuan. Tambah lagi, buat wanita yang bertudung yang tidak mahu menjejaskan posisi tudung mereka. Seperti yang anda...

Lina Rosli

2 Ogo • Bacaan 2 minit

Inginkan Solekan Kekal Segar Sepanjang Hari? Kuasai Asas Solekan Ini

Ramai yang gemar bersolek, namun tidak ramai yang dapat menguasi asas solekan dengan baik. ini menyebabkan solekan kelihatan bercapuk, tidak sekata dan tidak mampu bertahan lama. 

Min Ahmad

27 Mei • Bacaan 7 minit

Guna Cara Ini Untuk Halang Kucing Anda Kencing Merata-rata 

Sebagai pemilik kucing pastinya anda akan bagi sebaik mungkin kasih sayang pada kucing kesayangan anda. Akan tetapi apabila kucing jantan meningkat dewasa pada umur 5 bulan keat...

Aida Kamalia

26 Jun • Bacaan 4 minit

Petua Kilatkan Semula Barang Kemas Kesayangan Anda 

Boleh dikatakan hampir kesemua wanita dewasa di luar sana mempunyai barang perhiasan emas ini. Sama ada cincin, rantai mahupun gelang tangan, pasti anda mempunyai salah satu dar...

Aida Kamalia

5 Jul • Bacaan 2 minit

Ikuti Tips Ini Untuk Hias Bilik Tidur Dengan Ruang Terhad

Memiliki ruang tidur yang kecil bukan menjadi penghalang untuk anda menghias bilik tidur. Apa yang anda perlukan adalah sedikit carian melalui Internet, serta kretiviti. Menjela...

Aida Kamalia

28 Mei • Bacaan 3 minit

4 Inisiatif Dari PLUS Untuk Elak Trafik Sesak Ketika Pulang Beraya

Bila tiba musim raya pasti trafik akan padat dan sesak, tambah lagi apabaila semua orang sudah mula sibuk untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Tidak kira anda ke utara...

Lina Rosli

28 Mei • Bacaan 2 minit

Teknik-Teknik Pertahankan Diri Wanita Perlu Tahu 

Seperti kita semua tahu, persekitaran luar sekarang sudah tidak selamat terutamanya bagi golongan wanita dan kanak-kanak. Walau dimana pun anda berada sama ada di kawasan awam a...

Aida Kamalia

25 Jul • Bacaan 3 minit

Plus Size - Jadikan Hari Anda Kini Lebih Bergaya

Apabila kita sebut mengenai fesyen, pasti akan ada orang yang tidak berani untuk mencuba sesuatu kelainan pada diri. Tambah lagi untuk anda yang mempunyai badan dengan saiz yang...

Lina Rosli

9 Jul • Bacaan 4 minit

Tips Hiasan Dan Dekorasi Untuk Meja Pejabat Anda

Kebanyakkan individu masa kini lebih gemar untuk melakukan kerja di luar atau di co-working space yang mana ia lebih selesa dan convinience. Co-working space bukan sahaja menyed...

Lina Rosli

15 Jul • Bacaan 3 minit

Persiapan Dan Tips Sebelum Ke Seoul, Korea

Hari ini Aida akan berkongsi sedikit apa persiapan yang Aida lakukan sebelum bercuti ke Korea Selatan minggu hadapan! Disebabkan percutian kali ni Aida cuma pergi berdua sahaja ...

Aida Kamalia

26 Jul • Bacaan 5 minit

Exfoliate Kulit Kepala Dapat Menggalakkan Pertumbuhan Rambut Baru

Jika sebelum ini anda sering exfoliate kulit muka dan badan bagi menghilangkan sel kulit mati seterusnya menjadikan kulit lebih lembut dan penyerapan produk lebih baik. Namun ta...

Aida Kamalia

7 Ogo • Bacaan 3 minit

Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Jika Terlibat Dalam Kemalangan

Rata-rata pemandu baru atau perempuan mungkin tidak tahu apa yang perlu dilakukan apabila anda terlibat dengan kemalangan. Tidak kira sama ada ia merupakan kemalangan kecil atau...

Lina Rosli

24 Jul • Bacaan 2 minit

Aneka Resepi Daging Yang Boleh Dimasak Menggunakan Daging Korban 

Sempena Hari Raya Aidil-Adha  ini sudah pasti anda dapat banyak daging korban hasil sumbangan dari orang ramai atau pun keluarga anda. Haruslah diingatkan disini, setelah anda d...

Aida Kamalia

14 Ogo • Bacaan 4 minit

Ikuti 7 Tips Ini Untuk Mengekalkan Kualiti Barangan Kulit Anda

Barangan kulit antara barangan yang agak sukar untuk dijaga. Tambahan lagi jika anda jarang memakainya. Tidak dinafikan, sebahagian besar barangan kulit mempunyai rutin penjagaa...

Lina Rosli

24 Jul • Bacaan 2 minit

Perkara Yang Tidak Patut Anda Buat Setelah Pakai Topeng Muka

Setelah memakai topeng atau face mask di mjuka anda, adalah penting untuk anda menitikberatkan langkah keselamatan yang tertentu. Hal ini bagi mengelakkan anda memindahkan bakte...

Lina Rosli

21 Apr • Bacaan 2 minit

Ini Adalah 5 Saluran Podcast Untuk Wanita Yang Boleh Di Strim Di Rumah

Podcast menjadi satu trend pada masa kini yang mana ia merupakan saluran baru seakan radio yang membincangkan topik-topik yang pelbagai selain turut mudah distrim di internet. M...

Lina Rosli

13 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Perjalanan - Bagaimana Untuk Memastikan Kereta Anda Selamat Untuk Perjalanan Jauh?

Keselamatan kereta dan pemanduan adalah penting. Lebih-lebih lagi jika anda memnadu untuk tempoh yang lama atau jarak yang jauh. Oleh itu, sebelum anda meninggalkan rumah, anda ...

Lina Rosli

22 Jan • Bacaan 2 minit

Tips Memilih dan Menyimpan Buahan dan Sayuran

Kerap kali kita membeli sayuran dan buah-buahan namun ia tidak bertahan lama. Baru beberapa hari dibeli, sudah mula layu dan mengecut. Berikut adalah tips yang boleh anda prakti...

Min Ahmad

11 Feb • Bacaan 5 minit

Tips Selamat - Apa Yang Harus Anda Lakukan Sekiranya Kenderaan Rosak Di Lebuhraya?

Setiap kali perjalanan jauh, anda perlu memastikan keadaan kereta anda lebih-lebih lagi tahap keselamatan kenderaan adalah berada dalam keadaan yang baik. Sudah tentu anda tidak...

Lina Rosli

13 Feb • Bacaan 3 minit

Masak Atau Makan Luar - 5 Tips Untuk Mengelakkan Pembaziran Sewaktu Membeli-belah

Di Malaysia, purata perbelanjaan makan di luar untuk individu di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor adalah sekitar RM795 sehingga RM901 sebulan. Manakala untu...

Lina Rosli

29 Jan • Bacaan 3 minit

Elakkan Daripada Melakukan 5 Perkara Ini Pada Kulit Muka

Segelintir individu mempunyai rutin dan cara pengurusan diri yang tersendiri. Lebih-lebih lagi berkenaan rutin penjagaan kulit, pasti terdapat banyak langkah dan tips yang dilak...

Lina Rosli

13 Mac • Bacaan 2 minit

Tips Perjalanan - 4 Panduan Untuk Tiba Ke Tempat Kerja Lebih Pantas Menerusi Google Maps

Tidak dinafikan bahawa aplikasi peta seperti Google Maps, Waze, Maps.me memainkan peranan yang penting dalam membantu individu untuk pergi ke destinasi yang ingin dituju. Ia sed...

Lina Rosli

3 Mac • Bacaan 3 minit

Trek Gunung Kinabalu Adalah Ke-12 Terbaik Di Dunia - Sesuai Untuk Semua Lapisan Umur

Bagi anda yang gemarkan aktiviti lasak dan mencabar, pasti anda tidak akan melepaskan peluang untuk menawan beberapa gunung di seluruh dunia. Tidak kira dalam negara atau luar n...

Lina Rosli

26 Dis • Bacaan 3 minit

Cara untuk Menceriakan Hari Anda Dalam Tempoh PKP Ini

Dalam kita melalui tempoh PKP ini di rumah, ada masanya sukar untuk kita berasa bersemangat. Duduk di rumah saban hari boleh mendatangkan tekanan kepada kesihatan mental anda. L...

Min Ahmad

31 Mac • Bacaan 2 minit

Tak Boleh Keluar Tengok Wayang Masa PKP ni? Jangan Risau, Jom Netflix Party

Perintah Kawalan Pergerakan masih lagi dijalankan dan mungkin akan berakhir pada 14 April ini. Diharap anda masih lagi menjadi rakyat yang bertanggunjawab untuk akur pada perint...

Ammar28

6 Apr • Bacaan 1 minit

Tips Perjalanan Bagi Anda Yang Ingin Memandu Jauh Secara Solo

Memandu untuk kilometer yang jauh memerlukan daya tumpuan yang tinggi. Bukan itu sahaja, kemahiran untuk mengawal sesuatu keadaan juga harus diambil kira bagi mengekalkan kualit...

Lina Rosli

30 Jan • Bacaan 3 minit

Tips Belajar - Apa Yang Perlu Anda Letak Di Dalam Resume Anda?

Peralihan dari alam belajar ke alam bekerja pastinya akan memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri. Career readiness atau kesediaan kerjaya amatlah penting bagi anda untu...

Lina Rosli

5 Mac • Bacaan 4 minit

Tips Bajet - Jimat Petrol, Jimat Kos

Rata-rata pemandu mempunyai cara dan teknik mereka yang tersendiri dalam memastikan penggunaan bahan api seperti petrol dapat dikurangkan pada kadar paling minimum. Hal ini kera...

Lina Rosli

4 Mac • Bacaan 2 minit

5 Jenis Peti Sejuk Yang Boleh Anda Pertimbangkan Untuk Rumah Anda

Pernahkah anda terfikir jika tiada peti sejuk di rumah anda, ia akan menjadi sangat sukar untuk anda menyimpan barang makanan yang basah. Peti sejuk merupakan satu item yang pen...

Lina Rosli

16 Mac • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 5 Langkah Untuk Mendapatkan Berat Badan Yang Ideal

Semua orang mahukan bentuk badan yang ideal, tetapi tidak semua orang tahu bagaimana cara untuk mendapatkan berat ideal dengan betul. Mencapai dan mengekalkan berat badan yang s...

Lina Rosli

18 Feb • Bacaan 3 minit

Tips Bajet - Bagaimana Anda Boleh Menjimatkan Penggunaan Air Di Rumah?

Air merupakan salah satu sumber yang penting yang diperlukan oleh setiap individu. Hal ini kerana, air digunakan untuk bermacam-macam perkara selain membantu dalam mengurus ruma...

Lina Rosli

4 Feb • Bacaan 2 minit

10 Makanan Yang Tak Perlu Disimpan Di Dalam Peti Sejuk

Pernahkah anda merasakan peti sejuk anda sudah tidak muat dan memikirkan untuk medapatkan peti sejuk yang kedua untuk rumah anda? Mengapa boleh berlaku sedemian? Dan bagaimanaka...

Lina Rosli

27 Apr • Bacaan 3 minit

Ini Adalah 7 Fungsi Soda Penaik - Membersihkan Kesan Muntah

Seperti yang anda ketahui soda penaik sangat sinonim sebagai bahan pelengkap membuat kek atau roti. Namun, ia juga merupakan pewangi dan pembersih semula jadi yang mampu menghil...

Lina Rosli

26 Ogo • Bacaan 2 minit

Tips Penjagaan Aksesori Fesyen Supaya Kelihatan Cantik Dan Kekal Berkilau

Memiliki aksesori fesyen yang cantik dan versatil adalah trend yang tular pada masa kini. Dengan pelbagai jenis reka bentuk dan warna yang tersedia, aksesori ini berfungsi sebag...

Lina Rosli

8 Jul • Bacaan 2 minit

Bagaimana Anda Boleh Membantu Kanak-Kanak Belajar Di Rumah?

Berikut adalah beberapa petua tentang bagaimana ibu bapa dapat terlibat lebih aktif dalam pengalaman belajar anak-anak anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak cenderun...

LeapEd

27 Mei • Bacaan 3 minit

Tips Belajar - Menyediakan Nota Menggunakan Kaedah Cornell Note-Taking

Dalam tips membuat nota kali ini, Tajria akan berkongsi kepada anda cara baru dalam menyediakan nota pelajaran secara efektif dan efisien. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda...

Lina Rosli

20 Jan • Bacaan 2 minit

Bagaimana Ingin Memastikan Makanan Kekal Hangat Sewaktu Dihidangkan?

Pernahkah anda ingin menyediakan makanan kepada keluarga atau tetamu, tetapi makanan itu telah sejuk akibat telah lama dihidangkan? Pastinya anda tidak ingin perkara sedemikian ...

Lina Rosli

17 Apr • Bacaan 2 minit

Anda Sudah Mempunyai Matlamat Tahun Baru? Ini Cara untuk Kekal Konsisten dan Mencapai Matlamat Anda

Pejam celik, kita sudah pun melangkah ke tahun baru 2020. Setiap kali tahun baru, ramai yang menanam pelbagai azam, baik untuk diri sendiri, kerjaya dan keluarga . Ada yang ingi...

Min Ahmad

6 Jan • Bacaan 5 minit

Perintah Kawalan Emosi

Seperti yang kita tahu, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bersambung lagi. Kali ini untuk fasa yang ketiga. Semua negeri di jaga dengan rapi. Kita tidak lagi boleh keluar sembar...

Mamatip

14 Apr • Bacaan 3 minit

Tips Belajar - Meningkatkan Pemahaman Membaca Melalui Pembacaan Pantas

Pernahkah anda dengar akan teknik speed reading atau pembacaan pantas? Speed reading adalah satu teknik membaca yang mana melibatkan pergerakan mata yang pantas bagi mengumpul i...

Lina Rosli

7 Jan • Bacaan 3 minit

3 Langkah Mudah Untuk Memastikan Beg Tangan Kemas

Beg tangan memainkan peranan penting dalam kehidupan wanita moden. Lebih-lebih lagi untuk wanita yang mementingkan penampilan harian mereka. Beg tangan dianggap sebagai item fes...

Lina Rosli

12 Mac • Bacaan 2 minit

Mata Sihat - Ini Adalah Tips Untuk Mendapatkan Penglihatan Yang Baik

Penglihatan yang baik merupakan antara faktor yang membantu anda berprestasi dengan baik sama ada di rumah, di tempat kerja, atau di mana. Oleh yang demikian, penjagaan mata ama...

Lina Rosli

18 Ogo • Bacaan 2 minit

Berapa Kerap Perlu Menyiram Houseplant?

Berapa kali anda akan menyiram tanaman di rumah anda? Tahukah anda bahawa tanaman rumah atau houseplants tidak perlu diseram dengan kerap. Sebaiknya ia perlu disiram setiap 1 hi...

Lina Rosli

14 Apr • Bacaan 2 minit

Bagaimana Untuk Mula Tulis Di Tajria

Tajria adalah sebuah laman perkongsian yang membawakan topik darpada variasi aspek kehidupan. Antara topik yang dibincangkan termasuk resepi, kecantikan, kesihatan, motivasi, fe...

Lina Rosli

23 Apr • Bacaan 1 minit

Tips Memesan Minuman Di Starbucks - Dapatkan Minuman Mengikut Citarasa Anda

Setiap individu mempunyai pilihan dan citarasa untuk minuman kegemaran mereka. Ada yang menggemari minuman yang manis, ada juga yang memilih untuk mendapatkan minuman masam, pah...

Lina Rosli

12 Mei • Bacaan 3 minit

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gorengan Yang Rangup Menggunakan Air Fryer?

Air Fryer atau dalam bahasa melayu dikenali sebagai penggoreng kering merupakan sebuah alat menggoreng yang menggunakan udara panas dan jumlah minyak yang sedikit. 

Lina Rosli

11 Jun • Bacaan 2 minit

Pembersih Tangan?

 

Mamatip

31 Mac • Bacaan 2 minit

Ikuti Tips Ini Untuk Kuku Yang Sihat 

Bukan sahaja muka yang  harus diberi perhatian, malah kuku tangan dan kaki pun patut diberi perhatian sama seperti muka korang. Kenapa pentingnya menjaga kuku ini? Kita gunakan ...

Aida Kamalia

25 Apr • Bacaan 3 minit

5 Tips Bergambar Di Rumah - Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Lagi beberapa hari lagi sebelum kita menyambut Hari Raya Aidilfitri. Untuk raya kali ini, ia disambut dalam tempoh PKPB yang mana menerhadkan anda untuk mengunjungi dan menziara...

Lina Rosli

22 Mei • Bacaan 3 minit

Susun Item Mengikut Kekerapan Penggunaan - Kabinet Dapur Lebih Kemas

Pernahkah anda mengalami kesukaran untuk mencari pinggan, cawan atau bekas makanan yang disimpan di dalam kabinet? Pasti ia memerlukan anda untuk memunggah dan mengeluarkan kese...

Lina Rosli

9 Apr • Bacaan 3 minit

#DapurRamadanTajria - Ayam Goreng Berempah Style Mamak

Antara masakan kedai yang saya teringat-ingat sepanjang tempoh PKP ini ialah ayam goreng berempah. Terutama sekali dimakan dengan nasi panas-panas, papadam, sayur kobis goreng d...

Min Ahmad

28 Apr • Bacaan 1 minit

5 Tips Merancang Dan Mengurus Perbelanjaan Bulanan Untuk Makanan

Belanja untuk bulanan juga tidak sama untuk setiap bulan disebabkan harga pasaran yang tidak tetap. Jadi bagi mengelakkan anda berbelanja lebih, ia penting untuk anda merancang ...

Lina Rosli

3 Jun • Bacaan 2 minit

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Mencuci Selimut Tebal?

Bagaimanakah cara anda mencuci selimut tebal atau comforter anda tanpa menjejaskan kualitinya? Selain menghantarnya ke dobi, apakah kaedah atau alternatif terbaik untuk membersi...

Lina Rosli

29 Apr • Bacaan 2 minit

Ini Adalah Tips Untuk Memastikan Tudung Anda Terletak Cantik Sepanjang Hari

Jika kita lihat pada masa kini, terdapat pelbagai fesyen dan gaya tudung yang diperagakan oleh kebanyakan wanita muslim. Tidak kira sama anda bawal, selendang (shawl) atau tudun...

Lina Rosli

29 Mei • Bacaan 2 minit

Mengapa Pakaian Boleh Meregang Dan Mengecut?

Sebilangan besar pakaian akan mengalami regangan dan kecutan selepas dibasuh walaupun anda telah mengikut tips dan kaedah basuhan yang betul. Hal ini disebabkan oleh jenis bahan...

Lina Rosli

30 Jul • Bacaan 1 minit

Tips Menanggalkan Pelekat Menggunakan Pengering Rambut

Pernahkah anda berasa sukar untuk menanggalkan pelekat atau sticker daripada produk atau barangan kelengkapan anda? Jika ya, Tajria hari ini ingin berkongsi tips mudah untuk men...

Lina Rosli

19 Ogo • Bacaan 1 minit

Sudah Kembali Bekerja? 5 Perkara Yang Perlu Diamalkan Ketika Menggunakan Pengangkutan Awam

Bagi anda yang sudah kembali bekerja sewaktu Perintah Kawalah Pergerakan Bersyarat (PKPB), di harap anda mematuhi peraturan dan panduan yang telah ditetapkan oleh kerajaan dan m...

Lina Rosli

4 Mei • Bacaan 2 minit

Tips Membersihkan Kesan Muntah Pada Karpet Dan Sofa Rumah Anda

Membersihkan muntah atau menghilangkan kotoran makanan adalah bukan perkara yang mudah dan juga tidak menyenangkan dari segian bauannya. 

Lina Rosli

10 Jul • Bacaan 2 minit

Migrain - Perubahan Gaya Hidup Yang Positif Boleh Membantu Melegakannya

Migrain adalah satu rasa sakit yang berdenyut yang teruk di kepala. Biasanya, ia hanya dirasai di satu sisi kepala sahaja. 

Lina Rosli

14 Sep • Bacaan 3 minit

3 Tips Untuk Mereka Yang Ada Masalah Duit Cepat Habis

Sebelum gaji masuk, kepala sudah serabut fikir itu ini kena bayar, komitmen banyak. Masuk gaji, terasa kejap betul ada di tangan, belum tengah bulan, eh kering pula dompet. Siap...

Azrina Rusni

28 Okt • Bacaan 2 minit

Tips Menyimpan - Lakukan Cara Ini Untuk Memastikan Bawang Anda Tahan Lama

Menyimpan makanan dalam jumlah kecil memang mudah. Tetapi jika ia hadir dalam jumlah yang besar, penyimpanan boleh menjadi rumit apabila ruang di peti sejuk anda adalah terhad. ...

Lina Rosli

2 Sep • Bacaan 2 minit

Masak Mengikut Arahan Resepi Di Buku - Bagaimana Untuk Menjamin Keenakannya?

Untuk sesetengah hidangan yang kurang biasa, pasti anda akan melakukan carian resepi sama ada di Google ataupun buku resepi yang ada. Namun, anda pasti tidak konfiden sama ada r...

Lina Rosli

17 Sep • Bacaan 2 minit