Carian
Panduan Untuk Menjadikan Bilik Air Kecil Tampak Lebih Besar
February 10, 2020 Lina Rosli

Panduan Untuk Menjadikan Bilik Air Kecil Tampak Lebih Besar

Tidak dinafikan bilik air adalah salah satu ruang yang boleh dikatakan agar sukar dan terhad untuk dihias. Ia disebabkan oleh ruang yang yang kecil selain reka bentuk bilik air yang bersegi menyukarkan individu untuk menetapkan susun atur yang padan. Ia bukan sahaja memerlukan kepakaran untuk anda mencari atau meletakkan perabot yang bersesuaian. Malah, ia memerlukan kreativiti dalam memilih warna dan menentukan susun atur di dalam bilik air anda yang kecil.

Dalam artikel sebelum ini, Tajria pernah berkongsi kepada anda dekorasi yang sesuai untuk bilik tidur kecil tampak lebih besar

Pilih warna yang menenangkan

Tona warna cerah dan lembut dapat memberikan kesan dan ilusi lebih banyak ruang. Elakkan warna-warna terang seperti kuning, merah atau warna-warna yang berani. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda perlu mengecat bilik mandi anda kepada warna merah jambu. Anda boleh menggunakan warna dengan nada pastel, neutral atau putih. Menerusinya, anda boleh mendapat ketenangan yang maksima.

white flush toilet

Guna jubin yang sama untuk lantai dan dinding

Menyamakan lantai dan jubin adalah salah satu idea untuk menjadikan bilik air anda nampak lebih luas. Saiz jubin yang kecil mengalirkan air pada lantai dengan lebih baik berbanding jubin yabf lebih besar. Bukan itu sahaja, ia mengurangkan risiko tergelincir di dalam bilir air. 

Tukar kepada kabinet vanity

Untuk bilik mandi yang lebih kecil, anda boleh menggunakan vanity berprofil rendah yang membuat ruangan kelihatan lebih besar. Kabinet terapung atau dipasang di dinding adalah pilihan vanity yang baik. Cari ruang penyimpanan alternatif dengan rak kecil atau mengaturkan almari linen yang berdekatan. Walaupun, apabila anda mengeluarkan kabinet vanity, anda mungkin perlu membaiki atau menambah lantai baru di kawasan itu.

Kurangkan penggunaan rak dinding

Terhadkan penggunaan perabot atau aksesori kecil yang melekat di dinding kerana ia akan membuatkan ruangan bilik air anda terasa kecil. Keluarkan rak dinding, kabinet yang tergantung atau aksesori hiasan di dinding yang berlebihan. Untuk kesan ruang yang baik, anda digalakkan menggunakan rak bertingkat dan tirus yang boleh diletakkan di bahagian penjuru. Teknik ini berfungsi lebih-lebih lagi untuk bilik kecil, terutamanya di dalam bilik mandi. Iamembantu menyediakan ilusi dalam meluaskan ruang kecil tanpa menambah satu kaki persegi.

Letak cermin besar

white wooden cabinet sink

Untuk memberi ilusi ruang yang besar, anda boleh letakkan cermin yang pada bahagian tertentu sama ada di hadapan sinki atau di belakang pintu bilik mandi. Cermin akan memantulkan semua cahaya di dalam bilik tidak kira cahaya semula jadi atau cahaya bulatan seperti lampu. Apabila cermin memantulkan cahaya, ia memberikan kesan yang mana menjadikan bilik air anda nampak lebih luas. Cuba tambahkan cermin bertentangan dari tingkap anda untuk mencerminkan cahaya (kedua-duanya semula jadi dan buatan) di sekeliling bilik. Ini boleh menjadikan bilik terkecil walaupun kelihatan besar dan ruang gelap serta-merta lebih cerah.

________________________________________________________________________

Terdapat beberapa lagi idea lain yang boleh anda praktikkan termasuk pembahagian tandas dan bilik mandi, penggunaan barangan dengan warna yang sama dan bermacam-macam lagi. Di harap dengan perkongsian ini, ia dapat membantu anda dalam mengurus rumah dengan lebih baik. Selamat mencuba!

Komen