Carian
Ini 7 Pita Pelekat Di Pasaran – Apakah Perbezaan Fungsi Dan Kegunaan Pita Pelekat Ini?
June 30, 2021 Lina Rosli

Pita yang pertama telah dicipta pada tahun 1845 oleh Dr. Horace Day yang merupakan pita pembedahan. Namun, selepas hampir satu abad, ia kemudiannya diperkenalkan semula oleh Earle Dickson pada tahun 1921. Pada waktu itu, pita ini digunakan untuk melekatkan kain kasa yang disandarkan  pada kain yang ditutup dengan crinoline.

Kemudian, dari situ mula hadir beberapa lagi pita lain termasuk pita selofan. Ia dicipta oleh Richard G. Drew yang mana beliau menghasilkan pita pelekat dan pita lutsinar yang dinamakan pita Sellotape atau Scotch.

Tidak berhenti di penawaran pita selofan, terdapat banyak lagi pita yang mula diperkenalkan dan digunakan untuk melekatkan beberapa produk lain seperti pita untuk paip, pita untuk besi dan banyak lagi.

Perbezaan penawaran pita ini bergantung kepada kekasaran atau keadaan permukaan produk. Jadi untuk tidak keliru, Tajria hari ini ingin berkongsi kepada anda jenis-jenis pita pelekat dan juga kegunaannya.

Pita Scotch

Nama asal untuk pita Scotch adalah pita selofan atau turut dikenali sebagai Sellotape.

Penggunaan nama Scotch Tape dibuat selepas nama jenama salah satu jenama pita selofan menjadi paling popular. Pita Scotch biasanya dapat dilihat dan terdapat dalam pelbagai lebar. Ia boleh digunakan untuk melekatkan sebilangan besar ringan seperti membungkus dan memasang poster.

Pita jenis ini agak murah dan mudah didapati di kedai, walaupun tidak mempunyai daya lekat yang kuat seperti pita lain, namun ia sesuai untuk penggunaan di pejabat ataupun servis bungkusan.

Pita Salur

Pita salur atau pita Duct adalah pita plastik yang sesuai digunakan untuk menutup saluran saluran pengudaraan. Ia adalah jenis pita pelekat yang kuat yang dapat digunakan pada hampir semua produk atau bahan sama ada plastik, kertas, kain dan banyak lagi untuk pembaikan dan tampalan sederhana hingga berat.

Pada awaknya, pita ini ditawarkan dalam warna kelabu. Namun, sejak ia menjadi popular, ia kini telahpun ditawarkan dalam pelbagai warna seperti hijau, merah, biru, kuning dan hitam.

Pita Dua Sisi

Pita dua sisi biasanya adalah pita busa yang mempunyai pelekat di kedua sisi. Mereka kuat dan sesuai untuk tugasan yang tidak ingin menampilkan penggunaan pita di bahagian luar.

Oleh itu, ia banyak digunakan pada dua objek seperti menampal poster di backdrop atau melekatkan bingkai gambar di dinding kerana pita dua sisi ini mudah untuk disembunyikan dari pandangan.

Pita elektrik

Pita elektrik juga dikenali sebagai pita penebat kerana digunakan untuk melindungi wayar elektrik dan bahan lain yang mengalirkan elektrik.

Ia biasanya diperbuat dari vinil atau plastik dan sangat elastik untuk penebat yang berkesan. Pita elektrik juga terdapat dalam pelbagai warna dan variasi untuk tujuan khusus. Mereka membuat pengekod warna yang sangat baik kerana pelbagai warna yang terdapat di dalamnya.

Pita Masking

Ia juga turut dikenali sebagai pita pelukis dan juga pita pelindung yang mana ia sangat mudah untuk dikoyakkan menggunakan tangan. Tidak seperti pita lain yang elakstik dan bersifat plastik, pita masking diperbuat daripada kertas nipis. Pita masking ini terdapat dalam pelbagai ukuran dan warna. 

Apa yang menarik mengenai pita ini, ia agak mudah untuk ditanggalkan semula tanpa memberikan kesan kepada permukaan dinding atau lukisan anda.

Oleh sebab itu juga, pita ini tidak sesuai untuk item yang memerlukan pita tetap yang diletakkan di atasnya atau dengan kata lain, jika anda membungkus bungkusan untuk dihantar kepada seseorang, jangan gunakan pita pelekat, tetapi sebaliknya, gunakan sesuatu yang khusus untuk bungkusan seperti pita bungkusan, pita Scoth dan pita Duct.

Pita Bungkusan

Pita jenis ini biasanya berwarna jernih atau berwarna terang. Ini digunakan untuk melekatkan bungkusan secara tetap sehingga mereka dapat sampai ke tempat tujuan dengan selamat dan tanpa mudah terkoyak.

Disebabkan ketahanan pita pembungkus ini bersifat tetap, ia sering digunakan untuk membungkus bukan sahaja permukaan seperti kotak dan kadbod, tetapi juga untuk menutup pelbagai barang seperti penutup botol, bekas pil. dan bekas makanan.

Pita Kain

Pita yang diperbuat dari kain biasanya digunakan untuk tujuan perubatan. Pita kain ini sering dijumpai di hospital dan klinik perubatan.

Ia hadir dengan sifat kainnya kuat, namun masih mudah untuk ditanggalkan jika perlu. Pita kain juga sering digunakan untuk mengikat serpihan, pembalut besar, kain kasa, dan juga jenis pembalut lain. Lebarnya sekitar 1 inci hingga 2 inci dan biasanya dibuat dalam bentuk gulungan.

Berikut adalah 7 jenis pita pelekat yang boleh anda dapatkan di pasaran. Dengan perbezaan tekstur dan binaan yang ditawarkan pada pita pelekat ini, ia semestinya perlu digunakan mengikut kesesuaian dan juga keadaan permukaan produk.

Komen