Carian
Apakah Jalur Oren Yang Ada Pada Bahagian Badan Udang Dan Perlukah Ia Dibersihkan Sebelum Dimasak?
January 4, 2024 Lina Rosli

Setiap kali anda membersihkan udang, pasti anda pernah tertanya-tanya tentang jalur warna oren yang kelihatan seperti isi udang pada bahagian atas badan udang.

Untuk pengetahuan anda, ia sebenarnya bukanlah isi udang. Hakikatnya, jalur oren itu adalah saluran pencernaan udang yang yang perlu dibersihkan setiap kali sebelum memasaknya.

Kebanyakan udang laut dan udang segar di pasar sering mempunyai jalur ini. Jalur oren ini muncul selepas ia dimasak atau dipanaskan. Sebelum itu, jalur ini sebenarnya berwarna gelap – hitam coklat dan kehijauan.

Jadi, perlukah anda membuang jalur hitam coklat ini sebelum memasaknya?

Jawapannya ya. Jalur hitam itu adalah saluran najis yang anda boleh lihat. Ia selamat untuk dimakan, tetapi pada umumnya orang cenderung lebih suka udang mereka deveined, iaitu dengan saluran pencernaan dikeluarkan, kerana saluran boleh mempunyai rasa pahit dan tekstur berpasir.

Jika ini adalah pilihan anda, anda boleh membeli udang yang sudah didevein, atau anda boleh membuat sendiri di rumah, yang paling mudah dilakukan sebelum anda memasaknya.

Bagaimana cara untuk anda deveined udang?

Untuk mengeluarkan saluran pencernaan ini, mula-mula keluarkan kulit udang, kemudian buat potongan kecil dengan pisau pengupas yang tajam di sepanjang belakang udang yang telah dikupas dan gunakan hujung pisau untuk mengikis urat hitam itu.

Kemudian hanya bilas semua udang anda untuk mengeluarkan apa-apa sisa lain pada udang. Anda juga boleh lap udang anda menjadi kering dengan tuala kertas, dan selepas itu, ia sedia untuk dimasak.

Jika anda memilih untuk membiarkan saluran penghadaman di tempatnya, atau tidak dapat mengosongkannya sepenuhnya, tidak perlu risau – jalur oren ini tidak akan menyebabkan komplikasi kesihatan sekiranya anda tidak membuangnya.

Baca juga: Tahukah Anda Bahawa Hati Udang Berada Di Kepalanya?

Komen