Secara peribadi, saya merupakan antara individu yang cukup menggemari blazer – boleh dikatakan saya mempunyai hampir kesemua jenis blazer yang boleh digayakan untuk pelbagai majlis.

Benar, penggayaan blazer ini sebenarnya fleksibel. Tidak terikat dengan hanya satu gaya iaitu formal sahaja, tetapi ia sebenarnya boleh menjadi pelengkap pelbagai pakaian yang menjadikannya begitu menarik.

Setiap blazer mewakili persona yang berbeza. Oleh itu, semasa membeli-belah untuk pakaian ini, penting untuk bertanya “Apakah gaya yang anda ingin perlihatkan hari ini?”.

Cara memilih blazer yang betul

Secara umumnya, memilih blazer yang betul selalunya bergantung kepada perkadaran dan kontur unik badan anda. 

Sebagai contoh, blazer yang berstruktur biasanya akan mencipta garisan yang sempurna untuk mengimbangi bahu yang sempit, tetapi jika anda mempunyai bahu yang lebih lebar, adalah disarankan untuk anda mencari blazer yang lebih minimum saiz dan bentuknya pada bahagian atas.

Baca juga: Tips Fesyen – Ini 5 Cara Penggayaan Blazer Untuk Fesyen Harian Anda

Blazer Klasik

Blazer klasik ialah jenis blazer yang mempunyai siluet panjang dan bentuk berstruktur. Walaupun ia menyerupai jaket sut formal, pakaian itu boleh dipakai secara formal atau dipakai secara kasual. 

Dari segi panjang, ia memanjang ke paha, dan dari segi palet warna, ia boleh hadir dari tona gelap sehingga ke tona terang.

Cara menggayakan:

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menggayakan blazer klasik, tetapi perlu diingat bahawa cara anda menggayakan mana-mana blazer (atau mana-mana helai pakaian, dalam hal ini) harus mencerminkan gaya peribadi anda sendiri . 

Untuk penampilan klasik dan rapi, anda tidak boleh salah memakai jaket dengan butang ke bawah yang jelas, seluar jeans dan rantai berlapis.

Blazer Potongan Pendek

Blazer potongan pendek ini telah menjadi satu trend baharu pada masa kini. Sememangnya bukan blazer formal, maka jenis blazer ini lebih sesuai untuk gaya kasual.

Cara menggayakan:

Jika anda ingin menggayakannya, anda boleh mencari seluar palazo yang mempunyai warna sepadan untuk menjadikan imej yang ditampilkan lebih ranggi.

Tetapi jika anda ingin tampil lebih kasual, anda disyorkan untuk memakai blazer berpotongan pendek ini dengan kemeja-T yang dimasukkan ke dalam seluar jeans berpinggang tinggi, kemudian melengkapkan penampilan dengan but.

Blazer Saiz Besar

Berbeza sekali dengan blazer yang dipotong, blazer bersaiz besar merupakan blazer yang seakan sama dengan versi klasik – cuma ia mungkin lebih panjang dan besar. 

Blazer bersaiz besar membawa motif pakaian lelaki dengan bahu lebar. Jadi, ia sesuai untuk digayakan bersama-sama seluar jeans separas buku lali dengan kasut sukan.

Cara menggayakan: 

Untuk membuat kenyataan bergaya ala jalanan yang versatile, anda juga boleh memadankan blazer bersaiz besar dengan bahagian atas berinspirasikan korset, seluar berkaki lebar dan aksesori yang menarik perhatian, seperti rantai leher tebal.

Jika gaya anda lebih bersifat model-off-duty, anda juga memadankan blazer bersaiz besar di atas hoodie dengan seluar dan kasut sukan.

Cape Blazer

Cape Blazer pula adalah blazer kasual namun bergaya untuk dipakai sewaktu majlis makan malam atau apa-apa acara lain kerana blazer serba boleh ini sesuai untuk acara yang memfokuskan kepada keanggunan.

Anda boleh memakainya di atas gaun, atau padankan dengan sepasang seluar slack dan bahagian atas yang sesuai, dan anda akan bersedia untuk ke majlis makan malam yang glamour.

Cara menggayakan: 

Sebagai cadangan, anda boleh memadankannya dengan kemeja-t leher tinggi dengan seluar palazzo di bawah. Tidak sesuai menggunakannya bersama kemeja biasa disebabkan bahagian leher anda akan kelihatan serabut.

Blazer Peplum

Blazer peplum menampilkan blazer dengan lipatannya yang besar di bahagian pinggang, yang memberikan pemakainya rupa figura jam pasir.

Cara menggayakan: 

Untuk blazer jenis peplum, ia biasanya dipadankan dengan seluar jeans dan kasut tumit runcing. Ini bagi memberikan gaya feminin. Ataupun, anda juga boleh lakukan kombinasi dengan skirt.

Blazer Dua Dada (Double-Breasted Blazer)

Blazer dua dada mempunyai struktur blazer klasik tetapi mempunyai susunan butang yang berbeza – imenampilkan bukan satu tetapi dua baris butang selari, dengan lapel hadapan bertindih lebar.

Cara menggayakan: 

Blazer ini berfungsi untuk pakaian formal, tetapi turut boleh digayakan untuk acara kasual. Anda boleh menggabungkan blazer dua dada ini dengan seluar panjang berpinggang tinggi ataupun menggayakan pakaian itu dengan kemeja-T vintaj dan seluar jeans.

Blazer Berikat

Untuk blazer beikat ini, ia dikenali sebagai blazer bertali pinggang. Variasi blazer ini pada asasnya adalah gaya klasik dengan tali pinggang ysebagai butiran berlapis.

Cara menggayakan:

Anda boleh menggandingkan blazer bertali pinggang dengan gaun ataupun memadan pakaian itu dengan kasut atau but yang melengkapkan rupa.

Terdapat banyak jenis blazer yang boleh anda gayakan berdasarkan citarasa anda. Namun, anda harus mengambil kira beberapa faktor seperti keselesaan dan kegunaan pada acara-acara tertentu.

Jangan khuatir untuk memilih jenis blazer manakah yang bersesuaian dengan anda. Di harap dengan tips penggayaan ini, ia mungkin boleh dijadikan sebagai inspirasi fesyen anda. Bagi anda yang mempunyai gaya yang lain, mungkin anda boleh berkongsikan tips atau padanan blazer yang bersesuaian untuk fesyen harian wanita. Itu sahaja tips dari Tajria dan selamat mencuba!