Secara amnya, kekejangan otot ini bukanlah sesuatu yang berbahaya dan boleh diubati menerusi rawatan kendiri.

Ia termasuk kekejangan pada bahagian kaki dan jari kaki. Masalah ini hadir dengan pelbagai sebab berlainan yang merangkumi kekurangan nutrien atau juga faktor luaran seperti aktiviti berjalan yang ekstrem dan juga penggunaan kasut yang sempit sehingga menyebabkan kaki tiada ruang untuk bergerak.

Bagaimana dan Mengapa Kekejangan Kaki Berlaku?

Kekejangan berlaku apabila salah satu otot anda tiba-tiba mengecut dan tidak kembali kepada bentuk asal seperti sediakala. Apabila berlaku sedemikian, anda akan berasa seperti otot seakan tegang dan menyukarkan anda untuk bergerak dengan lancar.

Ada sesetengah kekejangan otot berlaku hanya beberapa saat, namun ada juga keadaan yang mana ia berlarutan sehingga minit dan juga jam. Kebiasaan kekejangan masa singkat ini berlaku sewaktu anda cuba meregangkan badan atau membuat kontraksi otot.


Punca Yang Mengakibatkan Kekejangan Pada Bahagian Kaki

Berikut adalah beberapa faktor atau punca yang boleh menyebabkan kekejangan otot pada bahagian kaki dan jari kaki.

Kadar Pengambilan Air Yang Terlalu rendah Atau Terlalu Tinggi

Salah satu penyebab kekejangan kaki yang paling kerap disebut adalah dehidrasi. Tetapi beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat beberapa kes kekejangan otot juga boleh dikaitkan dengan overhidrasi kekurangan elektrolit.

Mengulas lanjut mengenai overhidrasi, minum terlalu banyak air menyebabkan keracunan air atau dikenali sebagai hiponatremia. Ini boleh menyebabkan bahagian dalam sel dibanjiri air sehingga kadar natrium rendah dan menjadi tidak normal dalam aliran darah anda

Berkaitan juga dengan kadar pengambilan air yang banyak, kandungan elektrolit juga akan rendah sehingga mengganggu keseimbangan seperti fungsi tubuh tidak dapat bertindak dengan baik, pembekuan darah dan juga pengecutan otot yang mengakibatkan kekejangan.


Kekurangan Nutrien Dalam Tubuh

Terdapat beberapa kajian mengatakan bahawa kekurangan nutrien boleh menyebabkan kekejangan otot.

Kekurangan nutrisi yang paling biasa yang menyebabkan kekejangan adalah kekurangan vitamin B, kalium, magnesium, dan natrium yang mencukupi. Jika makanan dan minuman yang diambil harian tidak memberikan vitamin yang cukup, ia boleh menyebabkan keadaan seperti kaki anda terasa seperti mati atau kebas dan juga

Sementara jika paras kalsium atau magnesium dalam darah rendah, ia secara langsung akan meningkatkan kontraksi pada kedua hujung saraf dan otot yang mereka rangsang.

Penggunaan Otot Yang Berlebihan

Beberapa penyelidikan telah mengaitkan aktiviti pergerakan yang melampau adalah berkait rapat kekejangan otot.

Hal ini kerana, ia boleh menyebabkan otot letih (muscle fatigue) lebih-lebih lagi selepas melakukan aktiviti fizikal yang kuat atau berat serta aktiviti yang melibatkan latihan berulang seperti menaip dan menulis.

Pemakaian Kasut Tidak Selesa

Kasut yang tidak sesuai terutamanya kasut yang terlalu ketat boleh menyebabkan darah anda tidak mengalir sebagaimana yang diperlukan oleh tubuh.

Kasut yang tidak menyokong kaki anda dengan betul juga boleh menyebabkan otot di kaki dan kaki anda bekerja lebih keras daripada yang biasa. Akibat daripada itu, otot anda akan mengalami keletihan lebih dari biasa sekaligus berpotensi menyebabkan kekejangan.

Keadaan Perubatan Dan Kehamilan

Banyak keadaan perubatan yang berbeza dikaitkan dengan kekejangan otot. Ini termasuk sklerosis berganda, penyakit Parkinson, diabetes, dan banyak lagi.

Malah, kekejangan pada bahagian kaki juga boleh disebabkan oleh faktor hamil. Untuk pengetahuan anda, kira-kira separuh daripada wanita yang hamil akan mengalaminya kerana sewaktu rahim mengembang, ia akan menyebabkan ligamen dan otot yang menyokongnya meregang.


Cara Melegakan Kekejangan Kaki

Kekejangan kaki cenderung akan reda dan kurang rasa sakitnya dalam tempoh beberapa saat dan juga minit. Tetapi ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk melegakannya sedikit lebih cepat dan juga menghindarinya daripada berlaku.

Regangkan Atau Urut Kaki Anda

Sekiranya kaki anda terasa seakan ingin kejang, cubalah meregangkan atau mengurut perlahan.

Semasa meregangkan jari kaki, jangan tarik jari kaki dengan gerakan menyentak kerana ia boleh menyebabkan kecederaan otot. Sebaliknya, cubalah mengurut dan menarik kaki perlahan-lahan untuk meregangkan dan menggulungnya ke atas objek bulat seperti bola kecil.


Gunakan Pemampat Suam

Menggunakan pemampat atau pek panas boleh membantu merehatkan kaki dan mengurangkan kekejangan anda. Jika tiada, anda boleh cuba mengalirkan pada air suam selama beberapa minit.

Minum Dan Makan Pada Kadar Yang Betul

Oleh kerana dehidrasi dianggap menyebabkan kekejangan otot, maka minum segelas air atau secukupnya adalah langkah yang baik.

Bukan sekadar itu, kadar elektrolit dan nutrien rendah juga boleh menyebabkan kekejangan. Jadi, anda disarankan untuk makan cukup buah dan vitamin seperti pisang.

Pilih Saiz Kasut Yang Berpadanan

Sekiranya kasut anda begitu ketat atau tidak selesa sehingga anda mengalami kekejangan, pertimbangkan untuk membuka kasut selepas beberapa jam penggunaan.

Atau anda juga disarankan untuk memakai kasut yang sesuai untuk aktiviti harian anda supaya ia memberi sedikit ruang kepada kaki anda untuk bernafas. Elakkan juga memakai kasut tumit tinggi untuk tempoh yang lama, kerana ia boleh membuatkan kaki anda tidak selesa dan seklaigus menyebabkan kekejangan otot.

Baca juga: Bolehkah Guna Kasut Lari Sebagai Kasut Berjalan – Apa Perbezaannya?

Sumber: Medicinet NCBI American Pregnancy