100 Hari 100 Aktiviti adalah satu pelan atau perancangan dalam kehidupan seharian anda selama 100 hari menjelang 2021. Menerusi pelan ini, ia membantu anda untuk melakukan sedikit perubahan yang positif, tidak kira kecil atau besar di dalam diri supaya menjadi satu individu yang lebih baik pada tahun 2021 kelak.

Untuk hari pertama dalam #100Hari100Aktiviti ini, Tajria ingib mengajak anda untuk memulakan sesuatu yang baru iaitu menjadikan sarapan sebagai satu rutin. 

Mengapa Kita Perlu Bersarapan?

Sarapan adalah satu elemen yang penting dalam memberikan tenaga kepada tubuh anda di awal hari.

Dengan bersarapan, ia bukan sahaja membuatkan anda lebih selesa untuk melakukan kerja atau aktiviti seharian, malah ia juga membantu otak anda untuk bertindak lebih efisien.

Bercakap mengenai sarapan, ia tidak semestinya anda perlu menyediakan sesuatu hidangan di rumah, ia juga boleh didapatkan atau dibeli di sepanjang perjalanan anda ke kelas atau tempat kerja.

Mudah bukan? Namun jika anda ingin menyediakan sarapan sendiri, ia adalah satu idea yang lebih baik.

Contoh Sarapan Yang Paling Mudah Untuk Disediakan?

Bagi anda yang mungkin tidak mengetahui apa hidangan yang perlu anda ambil atau jenis makanan yang boleh anda sediakan untuk bersarapan, Tajria akan berkongsi kepada anda menu sarapan yang boleh anda cuba.

Berikut adalah 5 idea untuk menu sarapan yang boleh anda lakukan bermula hari ini:

  1. Hidangan yang berasaskan telur
  2. Tortilla daging
  3. Salad Kentang
  4. Cekodok Bawang
  5. Pasta Carbonara

Di harap dengan perkongsian ini dapat membantu anda menjadikan sarapan sebagai rutin atau aktiviti harian yang memberi impak positif di dalam diri anda. Selamat mencuba!

 

Lihat profil
Lina Rosli

643 artikel di Tajria.